Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju odsłuchowym - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

A jeśli  jednak chciałbym  kupić  nowy niedrogi mikrofon z kablem  to ile taki koszt i gdzie  się taki kupi kupuje ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie coś chyba najtaniej, ale nie wiem czy jest gitowy... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Mikrofon to fajna sprawa gdy się  co się mierzy i umie się zinterpretować wyniki. A najważniejsze wie się po co się mierzy.

Po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie

Jakie mam możliwość ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego? W regularnych pomieszczeniach można to z bardzo dużą dokładnością wyliczyć z kalkulatora. Co komu z wiedzy, że ma 20 dB spadku czy podbicia na 70 Hz jeśli nie jest wstanie przestawić ani miejsca odsłuchu ani kolumn nawet o 30 cm. 

Kolejna sprawa, co jest dla mnie ważniejsze wygląd czy efekt akustyczny. Wiadomo gusta są różne ale w większości skuteczne ustroje odbiegają wyglądem od kanonów modnych wystroić wnętrz (choć w dobie popularność lameli ściennych trochę w modę można się wpisać). Jeśli zależy nam na ładnych wzorkach to raczej na mikrofon szkoda pieniędzy.

No i w końcu sprawa najważniejsz - jaki jest budżet. Jeśli możesz zakupić pięć płyt gąbki piramidki do nie ma sensu wydawać nawet 30 zł na wkładkę Panasonica. 

Podsumowując jeśli nie planujesz bawić się DSP i nie masz dość swobodnej możliwość aranżacji pomieszczenia pod kątem uzyskania dobrego brzmienia to i mikrofon jest nie potrzebny. Wtedy najlepiej od razu przejść do zabawy kablami, wtyczkami i bezpiecznikami oraz innymi rzeczami, których żona nie zauważy. Pozostanie tylko do rozwiązania problem jak sprawić by nie były widoczne w budżecie domowym 😉

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Pokazałem jak wygląda  wnętrze budowy tychże  pułapek i rozpraszacze to też nie zabawki to dwa.Nic po za tym nie posiadam to trzy, a mam echo, więc  coś,  tym trzeba zrobić. Dlatego planuje normalne skuteczne panele zrobić lub zakupić. Czasami da się polonczyc estetykę że skutecznością. Ale trzeba to pomierzyć i dobrać odpowiednie ustroje.

Jeśli  stać mnie na ładne wzorki to i mikrofon też może być ze wzorkami.Tylko po co ,też przepłacać jak tańszy też zmierzy takie podstawowe parametry.A Pole manewru w pokoju to ja mam dość  spory. 

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Mikrofon to fajna sprawa gdy się  co się mierzy i umie się zinterpretować wyniki. A najważniejsze wie się po co się mierzy.

Po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie

Jakie mam możliwość ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego? W regularnych pomieszczeniach można to z bardzo dużą dokładnością wyliczyć z kalkulatora. Co komu z wiedzy, że ma 20 dB spadku czy podbicia na 70 Hz jeśli nie jest wstanie przestawić ani miejsca odsłuchu ani kolumn nawet o 30 cm. 

Kolejna sprawa, co jest dla mnie ważniejsze wygląd czy efekt akustyczny. Wiadomo gusta są różne ale w większości skuteczne ustroje odbiegają wyglądem od kanonów modnych wystroić wnętrz (choć w dobie popularność lameli ściennych trochę w modę można się wpisać). Jeśli zależy nam na ładnych wzorkach to raczej na mikrofon szkoda pieniędzy.

No i w końcu sprawa najważniejsz - jaki jest budżet. Jeśli możesz zakupić pięć płyt gąbki piramidki do nie ma sensu wydawać nawet 30 zł na wkładkę Panasonica. 

Podsumowując jeśli nie planujesz bawić się DSP i nie masz dość swobodnej możliwość aranżacji pomieszczenia pod kątem uzyskania dobrego brzmienia to i mikrofon jest nie potrzebny. Wtedy najlepiej od razu przejść do zabawy kablami, wtyczkami i bezpiecznikami oraz innymi rzeczami, których żona nie zauważy. Pozostanie tylko do rozwiązania problem jak sprawić by nie były widoczne w budżecie domowym 😉

No dobrze, ale istnieje tez Digital room correction DRC do czego mikrofon jest niezbędny by wygenerować filtry 😋

Można się bawić niewielkim kosztem 😁

35 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Pokazałem jak wygląda  wnętrze budowy tychże  pułapek i rozpraszacze to też nie zabawki to dwa.Nic po za tym nie posiadam to trzy, a mam echo, więc  coś,  tym trzeba zrobić. Dlatego planuje normalne skuteczne panele zrobić lub zakupić. Czasami da się polonczyc estetykę że skutecznością. Ale trzeba to pomierzyć i dobrać odpowiednie ustroje.

Jeśli  stać mnie na ładne wzorki to i mikrofon też może być ze wzorkami.Tylko po co ,też przepłacać jak tańszy też zmierzy takie podstawowe parametry.A Pole manewru w pokoju to ja mam dość  spory. 

Niestety dywanu nie położę, mam podlogowe ogrzewanie. 

• Moderatorzy
2 minuty temu, Ajothe napisał:

No dobrze, ale istnieje tez Digital room correction DRC do czego mikrofon jest niezbędny by wygenerować filtry 😋

Można się bawić niewielkim kosztem 😁

Jeśli ktoś chce się w to bawić to jak najbardziej o czym też wspomniałem.

Należy sobie jednak jasno powiedzieć, że tego typu rozwiązania nie zastąpią dobrze zrobionej akustyki. One zostały stworzone do tego by móc szybko dostosować system nagłośnieniowy do pomieszczenia gdy chcemy zorganizować w nim wydarzenie wymagające nagłośnienia. Jeśli z jakiś powodów ktoś nie chce lub nie może wykorzystać żadnej adaptacji akustycznej a pomieszczenie z natury ma słaba akustykę to też jest to jakieś rozwiązanie. Jednak lepsze efekty osiągnie się robiąc przemyślaną adaptacje akustyczną.

No tak, ale czy źle zrobona akustyka na oko zawsze wyjdzie lepiej od poprawnie zaimplementowanego DRC? 😁

• Moderatorzy
38 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Pokazałem jak wygląda  wnętrze budowy tychże  pułapek i rozpraszacze to też nie zabawki to dwa.Nic po za tym nie posiadam to trzy, a mam echo, więc  coś,  tym trzeba zrobić. Dlatego planuje normalne skuteczne panele zrobić lub zakupić.

Do sprawdzenia skuteczności tych pułapek rzeczywiście przydałby się mikrofon. 

Jednak uważam, że dużo bezpieczniejsze jest stosowanie dobrze opisanych rozwiązań gdzie działanie ustroju jest potwierdzone. Można wtedy uniknąć błądzenia i osiągnąć maksimum efektu przy minimum nakładu.

Bez mikrofonu da się wogole na ucho zacząć robić adaptacje akustyczna? 

Dla mnie to trochę bez sensu. 

• Moderatorzy
3 minuty temu, Ajothe napisał:

No tak, ale czy źle zrobona akustyka na oko zawsze wyjdzie lepiej od poprawnie zaimplementowanego DRC?

Trzeba się mocno wysilić by całkiem spartolić akustykę ale ok ja widziałem takie przypadki typu wyklejenie całego pustego pomieszczenia gąbka piramidką. Tylko nie jestem pewien czy w takim przypadku ktoś poradziłby sobie z DRC ...

Napewno dużo  pomagają po wstawieniu do pustego pokoju różnica była wyraźna. Ale to echo w jakimś stopniu występuje i tu mam jeszcze do poprawki trochę pracy.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Bez mikrofonu da się wogole na ucho zacząć robić adaptacje akustyczna? 

To zależy od tego jaki ktoś ma słuch. Słyszałem bardzo dobrze grające kolumny robione tylko na słuch, robiłem nawet ich pomiary i naprawdę nie było się do czego przyczepić. Uważam, że jeśli chodzi o pogłos to bez problemu można usłyszeć różnicę 100 ms gorzej jest z jej rozkładem w częstotliwości i interpretacją co się słyszy. Inna sprawa, jeśli nie słyszysz zmiany nawet jeśli ona zachodzi to po co ją wprowadzać. Kolejna sprawa to dostosowanie systemu i pomieszczenia pod osobę. Ktoś słucha systemu z podbiciem góry 5 dB i mówi, że wysokich mało po ustawieniu na 15 dB w końcu mu się podoba. Ja wyników badań jego słuchu nie widziałem jeśli w ogóle je robił ale jak się podoba to tak ma grać. Inny lubi bas podciągnięty o 20 dB i jak jest mniej to mówi, że basu nie ma i żadnym pomiarem go nie przekonasz, że tak to ma grać.

Nie negowałem zasadności pomiarów, ale sam pomiar nie rozwiązuje problemu. Najpierw trzeba go zinterpretować następnie wiedzieć co zrobić by poprawić efekt a na końcu mieć możliwość to zrobić. 

Teraz, zbyniu 360 napisał:

Napewno dużo  pomagają po wstawieniu do pustego pokoju różnica była wyraźna. Ale to echo w jakimś stopniu występuje i tu mam jeszcze do poprawki trochę pracy

Kiedyś miałem pomieszczenie odsłuchowe podobne do Twojego (30 cm dłuższe) i najtrudniej było opanować bas. W pierwszej kolejności na tym bym się skupił a może się okazać, że resztę dostaniesz "gratis".

Jest taka wełna jak rocwoll steprock plus w castoramie. Czy ona nie ma lepszych parametrów od wełny isover pt 80?.Tylko ona występuje w grubości 5cm?

• Moderatorzy
2 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

Jest taka wełna jak rocwoll steprock plus w castoramie. Czy ona nie ma lepszych parametrów od wełny isover pt 80?.Tylko ona występuje w grubości 5cm?

Trzeba porównać noty katalogowe. Ale bez zastosowania odpowiednich grubość różnicę w parametrach są pomijalne. 5 cm to nie problem, można przecież złączyć trzy czy cztery arkusze i mieć absorber grubość 15-20 cm.

No tak ale czy ten model  ma wspołczynik 110kg/m3? Czy dobrze ja ją interpretuje nie znam się  na tym tam są podane dwie wartości 120kg/m3 i 110/m3-nie bardzo to rozumiem. 

• 3 tygodnie później...

Jeśli zajdzie potrzeba ustawienia kolumn ,blisko ścian bocznych np 50cm.To co jest lepsze dyfuzory 1D.Czy absorbery, w dolnej części ściany, a powyżej dyfuzory 1D.Jak to u was się sprawdza w takich sytuacjach?.

9 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Jeśli zajdzie potrzeba ustawienia kolumn ,blisko ścian bocznych np 50cm.To co jest lepsze dyfuzory 1D.Czy absorbery, w dolnej części ściany, a powyżej dyfuzory 1D.

To jest pytanie typu:

Chce naprawic auto, ktore narzedzie jest lepsze, srobokret czy szczypce?

Jestem chory, ktore lekarstwo jest lepsze, antybiotyk czy kortyzon?

To jest troche bez sensu.

Jesli nie wiesz co jest zepsute, to nie wiesz ktore narzedzie jest wlasciwe

Jesli nie wiesz, na co chorujesz, nie wiesz ktore lekarstwo jest wlasciwe 

Przeciez tu nie chodzi o to, by cos lykac, bo przeciez wszyscy lykaja 😉

Jak mam zapalenie ucha to biore antybiotyk, jak mam problemy ze stawami to biore kortyzon, a jak mam nadcisnienie to biore betablokery. I nie na opak albo wszystkie razem!

Dopoki nie wiesz na co jestes chory (jakie problemy powoduje ustawienie glosnikow 50cm od sciany), wszelkie dyskusje o tabletkach sa bez sensu. 

Edytowane przez xajas
  • Moderatorzy

@zbyniu 360 ja bym proponował aby trzymać się jednego wątku. Zadajesz pytania dotyczące tej samej sprawy (adaptacji tego samego pomieszczenia) w różnych i temat się rozmywa.

30 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Nie ma sensu pisać. 

Zgadza sie, wszelkie odpowiedzi na takie pytanie nie maja sensu.

Jak nie umiesz czytać i nie znasz odpowiedzi na pytanie to faktycznie nie ma sensu .

A z jakiej też racji możesz znać odpowiedź, przecież, akustykiem nie jesteś. Lepiej nie pisz czegoś jak się nie znasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi