Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju odsłuchowym - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, xajas napisał:

BTW.
Dlatego najpierw zainteresowal bym sie czestotliwosciami 45Hz i 90Hz (a nie 30Hz albo 120Hz), bo jesli ogarniesz odbicia w tym zakresie, to znikna tez te dziury

Obicia mody pomieszczenia ,bo na pierwszych odbiciach nie ma prawie żadnych ustrój jedynie dyfuzory. 

Nie rozumiem tej odpowiedzi.
Co maja pierwsze odbicia z modami?
Co maja dyfuzory z modami?
To trzy zupelnie rozne niepowiazane ze soba aspekty

46 minut temu, xajas napisał:

BTW.
Dlatego najpierw zainteresowal bym sie czestotliwosciami 45Hz i 90Hz (a nie 30Hz albo 120Hz), bo jesli ogarniesz odbicia w tym zakresie, to znikna tez te dziury.
Te dziury to tez mody.
Peaki mozna korygowac przez EQ, ale nie dziury.
Dziury w tym zakresie to albo masywne absorbery albo DBA.

"Dziury" w częstotliwościach 45Hz oraz 79Hz wynikają w dużego odstępu między modami: 1-0-0 i 0-1-0 oraz 0-0-1 i 3-0-0 (ponad 25Hz). Pomieszczenie nie spełnia Kryterium Bonello'a, wychodzi też daleko za obszar Bolta. 

EQ - serio? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bolt.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eq serio

A te dziury to wynik tzw. Desctructive Interference. Ale to jest niewazne. Wazne jest jak sie z nimi rozprawicie

BTW. Ta teoria z tym Boltem to bardzo teoretyczne podejscie sprawdzajace sie tylko w hipotetycznych, teoretycznych warunkach przy bardzo specyficznym umieszczeniu zrodel dzwieku w pomieszczeniu, nie majacym z realnym ustawienie zestawow glosnikowych nic wspolnego.

1 godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Nie wiem skąd kolumny tak nisko nie schodzą napewno .

Pasmo przenoszenia podawane w specyfikacji jest mierzone w polu bliskim, nie uwzględnia wpływu pomieszczenia.

Poniżej link do przykładu (rysunki 4 i 7)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Możesz pokazać swój wykres pokoju do pełnozakresowej muzyki?

Nie mogę bo nigdy go nie mierzyłem.  Mój przypadek jest dość specyficzny.  Sufit podwieszany to w całości Ecophon Focus Ds ponad którym jest pustka powietrzna 20 cm, podwieszony wprost do dźwigarów kratowych, pomiędzy którymi jest 30 cm wełny mineralnej.  Nie ma stropu, podddasze jest nieużytkowe i robi za pułapkę basową o kubaturze jakieś 500 m3.  Taki układ powoduje, że problem rezonansów n.cz. nie występuje, a w każdym razie nie jest słyszalny.  Wręcz przeciwnie, basu jest za mało, nawet Thiele CS2.3 z 8-calowym wooferem i 9-calową MB brzmią bardzo lekko.  Sprawę rozwiązuje dodanie 12-calowego suba, przy czym nie chodzi o samo pasmo ale przede wszystkim o możliwości oddania dynamiki.

20 minut temu, xajas napisał:

Eq serio

A te dziury to wynik tzw. Desctructive Interference. Ale to jest niewazne. Wazne jest jak sie z nimi rozprawicie

Ukryta Zawartość

BTW. Ta teoria z tym Boltem to bardzo teoretyczne podejscie sprawdzajace sie tylko w hipotetycznych, teoretycznych warunkach przy bardzo specyficznym umieszczeniu zrodel dzwieku w pomieszczeniu, nie majacym z realnym ustawienie zestawow glosnikowych nic wspolnego.

Jeżeli Zbyniu się zgodzi - popracujemy nad modem 1-0-0

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Moim amatorskim zdaniem, najwiekszym, zasadniczym problemem sa dwie wielkie szerokie dziury w zakresie basu. A to jest ten zakres, ktory moim zdaniem decyduje o pelnym, przyjemnym brzmieniu. I dopoki nie „zatkacie“ tych dziur, wszystko bedzie brzmialo anemicznie i najlepsze czasy poglosu i najbardziej bajeranckie dyfuzory sa bez znaczenia.

Pełna zgoda 

1 godzinę temu, xajas napisał:

Dlatego najpierw zainteresowal bym sie czestotliwosciami 45Hz i 90Hz (a nie 30Hz albo 120Hz), bo jesli ogarniesz odbicia w tym zakresie, to znikna tez te dziury.

To tylko Twoje przypuszczenia. Zobacz na moim wykresie ile basu odzyskałem uderzając rezonatorami tylko i wyłącznie w moda na 34 hz. W tym samym ustawieniu jak dobrze pamiętam próbowałem ustawić jeden z rezonatorów na 50 hz i skutek był marny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to w takim przypadku  co piszecie akustyk nie dopatrzył się błędów  to w takim razie niech poprawia .No przecież bez 80 hz to podstawa w basie!.No chyba składam reklamację. Gwarancję chyba mam ,bo ukradzono mi 80hz.

8 godzin temu, xajas napisał:

BTW.
Dlatego najpierw zainteresowal bym sie czestotliwosciami 45Hz i 90Hz (a nie 30Hz albo 120Hz), bo jesli ogarniesz odbicia w tym zakresie, to znikna tez te dziury

Obicia mody pomieszczenia ,bo na pierwszych odbiciach nie ma prawie żadnych ustrój jedynie dyfuzory. 

Mam jeszcze całą paczkę wełny isover pt80. Gdzie moge ,spróbować jakiś panel postawić tak aby ,odzyskać choć trochę te 45 hz i podstawowa częstotliwości 80hz...?

No to w takim przypadku  co piszecie akustyk nie dopatrzył się błędów  to w takim razie niech poprawia .No przecież bez 80 hz to podstawa w basie!.No chyba składam reklamację. Gwarancję chyba mam ,bo ukradzono mi 80hz.
Mam jeszcze całą paczkę wełny isover pt80. Gdzie moge ,spróbować jakiś panel postawić tak aby ,odzyskać choć trochę te 45 hz i podstawowa częstotliwości 80hz...?

Powtorze sie, zapomnij te „pierwsze odbicia“. Nie mieszaj modow, czasow poglosu z pierwszymi odbiciami, to zupelnie inna problematyka. O to mozesz sie martwic, dopiero wtedy, gdy wszystko inne jest optymalnie wytlumione, optymalnie ustawione (glosniki/siedzenie), posluchasz/osluchasz sie z calym setupem i stwierdzisz czy odczuwasz jeszcze jakies braki.

Dla mnie w tym calym podejsciu za duzo rzucania haslami, teoriami o boltach, alfach, pierwszych odbiciach, a za malo zdrowego rozsadku

Rob „co jest potrzebne“ a nie „co jest mozliwe“
Nie upychaj na sile wszystkie mozliwe ustrojstwa, tylko dlatego, ze inni tez to robia. Wiekszosc tych innych, robi to totalnie bez systemu i nie jest wlasciwym wzorem do nasladowania.

Amis maja super powiedzenie: „don‘t fix it, if it ain‘t broken“
Najpierw popatrz co jest naprawde „broken“
  • Moderatorzy

Na początku trzeba by się było zastanowić skąd bierze się ta dziura na 45 Hz. Odpowiada ona fali długość 7.6 metra. Kiedy narysujemy rzut pomieszczenia i ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego to zapewne otrzymamy coś takiego

Ukryta Zawartość

I zapewne okaże się, że suma czerwonych odległości to w przybliżeniu 7.6 metra a zielona to połowa tej odległości czyli 3.8 metra. Należy więc zburzyć tę propozycję (choć wtedy powstaną gdzieś inne) lub pozbyć się odbicia w pierwszej kolejności za kolumnami i za słuchaczem wstawiając absorbery lub strojone pułapki, wszystko w ilości odpowiedniej do wielkości ścian.

Zapewne pomoże to też na wyżej położonej dziurze 90 Hz.

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

No akurat w przedziale 60-80Hz odzyskałeś 10dB - jak na poniższym wykresie

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Seyv napisał:

Na początku trzeba by się było zastanowić skąd bierze się ta dziura na 45 Hz. Odpowiada ona fali długość 7.6 metra. Kiedy narysujemy rzut pomieszczenia i ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego to zapewne otrzymamy coś takiego

AKUSTYKA.thumb.jpg.a04e8d3a69069b5a7a6fd6038c9ec546.jpg

I zapewne okaże się, że suma czerwonych odległości to w przybliżeniu 7.6 metra a zielona to połowa tej odległości czyli 3.8 metra. Należy więc zburzyć tę propozycję (choć wtedy powstaną gdzieś inne) lub pozbyć się odbicia w pierwszej kolejności za kolumnami i za słuchaczem wstawiając absorbery lub strojone pułapki, wszystko w ilości odpowiedniej do wielkości ścian.

Dziura bierze się z odległości modów ponad 25Hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to już teraz wiem.Dziury były i jeszcze są, musimy z tym powalczyć .

Pytanie czy na tylnią ścianę postawić pod oknem ze dwa panele pochlaniajace...?

Godzinę temu, xajas napisał:

Powtorze sie, zapomnij te „pierwsze odbicia“. Nie mieszaj modow, czasow poglosu z pierwszymi odbiciami, to zupelnie inna problematyka. O to mozesz sie martwic, dopiero wtedy, gdy wszystko inne jest optymalnie wytlumione, optymalnie ustawione (glosniki/siedzenie), posluchasz/osluchasz sie z calym setupem i stwierdzisz czy odczuwasz jeszcze jakies braki.

Dla mnie w tym calym podejsciu za duzo rzucania haslami, teoriami o boltach, alfach, pierwszych odbiciach, a za malo zdrowego rozsadku

Ukryta Zawartość

Rob „co jest potrzebne“ a nie „co jest mozliwe“
Nie upychaj na sile wszystkie mozliwe ustrojstwa, tylko dlatego, ze inni tez to robia. Wiekszosc tych innych, robi to totalnie bez systemu i nie jest wlasciwym wzorem do nasladowania.

Amis maja super powiedzenie: „don‘t fix it, if it ain‘t broken“
Najpierw popatrz co jest naprawde „broken“

Poniżej przykład niewłaściwego działania ustroju ("grająca komoda") w pomieszczeniu - poprawa: 63Hz i 85Hz, ale zobaczcie co stało się z cz. 42Hz 

Siedlce - komoda jako przypadkowy rezonator.jpg

Siedlce czas pogłosu.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zymmy

Mogę tak zrobić tylko zrobić  ramki i zabezpieczyć może coś pomoże.........

.....m

3 minuty temu, zymmy napisał:

Poniżej przykład niewłaściwego działania ustroju ("grająca komoda") w pomieszczeniu - poprawa: 63Hz i 85Hz, ale zobaczcie co stało się z cz. 42Hz 

Ukryta Zawartość

Ale ja niemam żadnych mebli u mnie  a skąd te dziury?

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Seyv napisał:

Ukryta Zawartość

Kolumny ustawione są 45cm od ścian bocznych, za kolumnami jest wielki skyscraper. "Cień kolumny" pada częściowo na skyscrapera, a częściowo na rezonator o szerokości panelu perforowanego 45cm. Opcja obcięcia skyscrapera nie wchodziła w grę. 

13 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Ukierunkowanie poprawy akustycznej  w moim pokoju.Są już efekty działania  🙂.Słucham muzyki i moich płyt starych , na nowo i cieszę się jak małe dziecko! naprawde to miazga.Jak to  teraz gra , zupełnie inna klasa dźwięku. Ale żeby to słyszeć ,to trzeba być tutaj na miejscu u mnie w pokoju ,aż nie wierzę że mogę jeszcze to coś  tam poprawić na pomiarach..Rewelacja!!!!.

20230119_232907.jpg

Zbyniu - faktycznie - są podstawy do reklamacji 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miedzy 60-80Hz odzyskales 10dB…

Dziura bierze się z odległości modów ponad 25Hz

Nie odzyskal 10dB, wrecz przeciwnie, stracil.
Bez adopcji mial co prawda glebsze, ale waskopasmowe dipy, ktore nasz mozg dobrze kompensuje (ignoruje).
Po adopcji glebokosc sie miejscowo zmniejszyla, ale powstala szerokopasmowa dziure, ktora juz jest znacznie odbierana/rejestrowana przez nasz sluch.

Ukryta Zawartość

Wylacz wygladzanie pomiarow i pokaz je jeszcze raz, to wtedy to latwiej stwierdzic

A powodem tych dziur nie jest odleglosc modow tylko nakladanie sie fali odbitej na bezposrednia, ale tak, ze w miejscu odsluchu sa przeciwfazie. I przez ta przeciwfaze sie nawzajem znosza.

IMG_7164.thumb.jpg.6296b84d6063633395ae28ef83ab40c5.jpg

IMG_4801.thumb.jpg.7940f9d3b3cd3d721a25b7c13f421d5c.jpg

A ten efekt jest niezalezny od ilosci i odleglosci innych modow. Jesli chcesz to rozwiazac, to musisz wyeliminowac powrot odbitej fali. A jak? Przez absorbowanie tej odbitej fali.

Jesli nie bedzie odbitej fali, nie bedzie nakladania. A jak nie bedzie nakladania, to nie bedzie kasowania.

A jak absorbowac?

Masz trzy wyjscia

1. welna (dla tych niskich czestortliwosci nie realna, chyba ze uzyjesz absurdalne grubosci)

IMG_7165.thumb.jpg.adec36f2f97148a967ca75bbfbaaf164.jpg

2. pulapki pasywne( Helmoltze, plytowe,…)

IMG_7166.thumb.jpg.1f3063216a95ca2cf164b19ef321ece3.jpg

3. Pulapki aktywne (DBA)

IMG_7168.thumb.jpg.ea3c7406ee2e60c589fe0becc79fd8aa.jpg

IMG_7169.thumb.jpg.ac075211aacdbc48990412235d407752.jpg 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Btw.

Jesli szerokosc skyscrapera wam przeszkadza (za duza) i nie chcecie go obcinac, to obroc go o 90°, pionowo

54 minuty temu, xajas napisał:

Nie odzyskal 10dB, wrecz przeciwnie, stracil.
Bez adopcji mial co prawda glebsze, ale waskopasmowe dipy, ktore nasz mozg dobrze kompensuje (ignoruje).
Po adopcji glebokosc sie miejscowo zmniejszyla, ale powstala szerokopasmowa dziure, ktora juz jest znacznie odbierana/rejestrowana przez nasz sluch.

Ukryta Zawartość

Wylacz wygladzanie pomiarow i pokaz je jeszcze raz, to wtedy to latwiej stwierdzic

A powodem tych dziur nie jest odleglosc modow tylko nakladanie sie fali odbitej na bezposrednia, ale tak, ze w miejscu odsluchu sa przeciwfazie. I przez ta przeciwfaze sie nawzajem znosza.

IMG_7164.thumb.jpg.6296b84d6063633395ae28ef83ab40c5.jpg

IMG_4801.thumb.jpg.7940f9d3b3cd3d721a25b7c13f421d5c.jpg

A ten efekt jest niezalezny od ilosci i odleglosci innych modow. Jesli chcesz to rozwiazac, to musisz wyeliminowac powrot odbitej fali. A jak? Przez absorbowanie tej odbitej fali.

Jesli nie bedzie odbitej fali, nie bedzie nakladania. A jak nie bedzie nakladania, to nie bedzie kasowania.

A jak absorbowac?

Masz trzy wyjscia

1. welna (dla tych niskich czestortliwosci nie realna, chyba ze uzyjesz absurdalne grubosci)

IMG_7165.thumb.jpg.adec36f2f97148a967ca75bbfbaaf164.jpg

2. pulapki pasywne( Helmoltze, plytowe,…)

IMG_7166.thumb.jpg.1f3063216a95ca2cf164b19ef321ece3.jpg

3. Pulapki aktywne (DBA)

IMG_7168.thumb.jpg.ea3c7406ee2e60c589fe0becc79fd8aa.jpg

IMG_7169.thumb.jpg.ac075211aacdbc48990412235d407752.jpg 

Polecam lekturę: Alton Everest "Podręcznik akustyki" 🙂 

8 minut temu, xajas napisał:

Btw.

Jesli szerokosc skyscrapera wam przeszkadza (za duza) i nie chcecie go obcinac, to obroc go o 90°, pionowo

Przede wszystkim: ten dyfuzor, w tamtym miejscu, pełni głównie rolę dekoracyjną. Ja wyraziłem swoją opinię, a właściciel pomieszczenia ma decydujący głos i zaczyna się "droga przez mękę" 😉 czyli szukanie kompromisu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 godzinę temu, zymmy napisał:

Przede wszystkim: ten dyfuzor, w tamtym miejscu, pełni głównie rolę dekoracyjną. Ja wyraziłem swoją opinię, a właściciel pomieszczenia ma decydujący głos i zaczyna się "droga przez mękę"

Dobrze, że chociaż te pseudo pułapki basowe udało się przerobić. Niestety wielu audiofili kieruje się zdjęciami z netu które mają ładnie wyglądać a nie skutecznie działać.

Polecam lekture …

Polecam eksperyment na „chlopski rozum“

W jednym i tym samym pomieszczeniu

1. siadasz po srodku pomieszczenia -> jest dziura w basie, brakuje basu

2. siadasz z tylu pod sciana -> jest duzo basu

Ilosci i odstep modow pomieszczenia powyzej 20Hz sie nie zmienil (szczegolnie tych podstawowych), zmieniles tylko miejsce siedzenia, a odbior/poziom basu sie zmienil.

No to co jest grane?

Polecam eksperyment na „chlopski rozum“

W jednym i tym samym pomieszczeniu

1. siadasz po srodku pomieszczenia -> jest dziura w basie, brakuje basu

2. siadasz z tylu pod sciana -> jest duzo basu

Ilosci i odstep modow pomieszczenia powyzej 20Hz sie nie zmienil (szczegolnie tych podstawowych), zmieniles tylko miejsce siedzenia, a odbior/poziom basu sie zmienil.

No to co jest grane?

Tak: węzły i strzałki fali.

Kolumny stoją 0,99m od przedniej ściany, co daje "wycięcia" w częstotliwościach: 60,6Hz i 121,2Hz, od tylnej ściany4,55m: 13,2 Hz i 26,4Hz. 

Edytowane przez zymmy
  • Moderatorzy

No to co jest grane?

Ukryta Zawartość

W czerwonym miejscu jest dużo basu z niebieskim mało (dla danej częstotliwości) w zależności na jaką częstotliwością trafisz w utworze basu będzie mało lub dużo w danym miejscu.

Aby ustalić skąd bierze się dana górka czy dołek trzeba pomierzyć pomieszczenie i ustawienie kolumn i dopasować wymiar do długości fali.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Ukryta Zawartość

W czerwonym miejscu jest dużo basu z niebieskim mało (dla danej częstotliwości) w zależności na jaką częstotliwością trafisz w utworze basu będzie mało lub dużo w danym miejscu.

Aby ustalić skąd bierze się dana górka czy dołek trzeba pomierzyć pomieszczenie i ustawienie kolumn i dopasować wymiar do długości fali.

Ilustracja jest dla cz. ok 130Hz (dla pomieszczenia, o którym rozmawiamy) 

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, zymmy napisał:

Ilustracja jest dla cz. ok 130Hz (dla pomieszczenia, o którym rozmawiamy) 

Mod 2-2-0

Teraz basu, nie braknie 😀

Ukryta Zawartość

Stoi tam cała paczka isover pt80. 

Ukryta Zawartość

Teraz basu, nie braknie

Stoi tam cała paczka isover pt80. 

Zycze powodzenia, ale w to nie wierze

Mam w tylnych katach wiecej takich paczek (az po sufit), ale dla basu ponizej 100Hz to taka paczka jest bez znaczenia

Ukryta Zawartość

IMG_9049.thumb.jpg.11c3ff06ba09ab9e1fe078540c89c3c5.jpg

To kropla w morzu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, xajas napisał:

Zycze powodzenia, ale w to nie wierze

Ukryta Zawartość

Mam w tylnych katach wiecej takich paczek (az po sufit), ale dla basu ponizej 100Hz to taka paczka jest bez znaczenia

IMG_9048.thumb.jpg.66283fc35cd63a6d6a88027f65c4f56c.jpg

IMG_9049.thumb.jpg.11c3ff06ba09ab9e1fe078540c89c3c5.jpg

To kropla w morzu emoji6.png

Ale u ciebie no chyba nie wełna pt80. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi