Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju odsłuchowym - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, xajas napisał:

Dla mnie to totalny chaos.

poobcinane osie/skala, poobcinane zakresy, bezsensowne zakresy (160dB ???), za kazdym razem inne zakresy, nieczytelne wartosci,...

Zadnej powtarzalnosci, nie wiesz co z czym porownywac

czy mozesz mi podeslac te pliki z pomiarami (.mdb)

Wieczorem się tutaj odezwę na spokojnie i przedstawię wszystko po kolei z opisami, bo Zbyniu troszeczkę chaotycznie to przedstawia 🙂 
Zakresy są takie, jakie w danej chwili są potrzebne. Wiadomo, że pracując na niskim paśmie - nie przedstawiam zakresu 20-20000Hz, bo to całkowicie bez sensu (dane nie są czytelne). Dotyczy to wodospadów, spektrogramów, fazowych... W pełnym spektrum można przedstawić RT60. 

Edytowane przez zymmy
W dniu 8.01.2023 o 22:35, Seyv napisał:

Jeśli dojdzie do skutku to chętnie bym zobaczył wykres skuteczność.

Rezonatory, strojone na 60Hz, weszły 4 - o łącznej pojemności 388l. Na poniższych ilustracjach: porównanie wykresów: "fazowy" (kolor zielony: przed, po: czerwony), wodospady: przed i po, zakłócenia: przed i po, czas pogłosu RT60: przed i po (z uwzględnieniem: T20, T30 i EDT) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wodospad bez dyfuzorów.jpg

wodospad z dyfuzorami 60Hz.jpg

zakłócenia bez dyfuzorów 60Hz.jpg

zakłócenia z dyfuzorami 60Hz.jpg

RT60 bez dyfuzorów T20 (red) T30 (orange) EDT (blue).jpg

RT60 z dyfuzorami 60Hz - T20 (red) T30 (orange) EDT (blue).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Potrzebuję teraz odpowiedniej pianki na przednią ścianę  o grubości 4cm tak mi się zdaje....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W dniu 8.01.2023 o 22:35, Seyv napisał:

Jeśli dojdzie do skutku to chętnie bym zobaczył wykres skuteczność.

Teraz zestawienie wyników pokoju po dodaniu paneli przy-kolumnowych. Kolejno: SPL/częstotliwość (zielony - przed, niebieski - po), czas zaniku przed i po, zakłócenia przed i po, porównanie RT60 (T20) 

Ukryta Zawartość

decay przed.jpg

decay po.jpg

distortion przed.jpg

distortion po.jpg

Porównanie czasu pogłosu z zast paneli obok kolumn.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, xajas napisał:

Co to jest "pomiary na przedniej scianie"? Nie kapuje

Postaw mikrofon w miejscu odsluchu, zrob pomiar i pokaz je tak jak te powyzej

Moim zdaniem to wszystko to takie bezplanowe miotanie sie.

Ja bym podszedl do tego zupelnie inaczej.

1. Najpierw bym wywalil WSZYSTKO z pomieszczenia i zrobil solidny zestaw pomiarow w miejscu odsluchu osobno L, R i sume L+R  

2. Potem zaczal bym wsadzacic sukcecywnie elementy tlumiace/absorbujace (bez dyfuzorow) i robil IDENTYCZNE pomiary, jak powyzej, by sprawdzic jak sie zmienia czas poglosu i mody

3. Dopiero po zakonczeniu tej akcji po znalezieniu optymalnych czasow poglosu i optymalizacji modow zaczal bym kombinowac z dyfuzorami

Zapewne Zbyniowi chodziło o pracę na przedniej ścianie, gdzie dodawane były i odejmowane "testowe" panele z wełny PT-80 (ale to już na koniec zabawy), a mikrofon znajdował się w miejscu odsłuchowym.

1. "Wywaliliśmy" wszystko prócz "klocków" z przedniej ściany i tych rozpraszaczy z tylnej ściany (musiałbym do Zbynia przyjechać z namiotem, żeby mieć czas na demontaż, a później montaż tych ustrojów, poza tym Zbyniu broniłby ich jak lew, a ja już mam wystarczającą ilość pogryzień od zębów mojego "domowego stada" 😉 Aura też nie sprzyjała nocowaniu pod gwiazdami.) Ustroje te oczywiście mogą wprowadzać trochę zmiennych do akustyki pokoju, szczególnie zamontowane w tych "dekoracyjnych" lokalizacjach. 
Mikrofon, podczas pomiarów, znajdował się w odpowiednim miejscu (odsłuchowym). Mierzone był: L, P, L+P. Później kolumny sobie trochę "jeździły" po pokoju, a mikrofon, gdy przyszła na niego kolej, też sobie nieco pospacerował (bez szaleństw oczywiście) - nie, nie przesuwaliśmy nic w trakcie przebiegu pomiaru 🙂

2. Pracę zaczęliśmy od zamontowania - nazwę to: "wielootworowymi rezonatorami Helmholtz'a" (choć, wg akustycznej nomenklatury - to: odpowiednio perforowane płyty dźwiękochłonne z zamkniętą pustką powietrzną, odpowiednio wypełnione odpowiednim materiałem pochłaniającym), żeby popracować nad efektami działania modów pomieszczenia. (Małe sprostowanie - mody pomieszczenia, bez przesuwania ścian się nie zmieniają). Później przyszedł czas na panele przy-kolumnowe (takie, żeby m.in. ograniczyć wpływ ściany bocznej na pracę przetworników niskotowych). Te skrzynki, z przednim panelem perforowanym, zostały odzyskane z takich, hmm... - "pułapek basowych", co to basu nie chciały łapać, (a skrzynki po tych pułapkach posłużyły do budowy "heksagonalnego" - w sensie: o podstawie dwóch, połączonych ze sobą trapezów, rezonatora Helmholtz'a, który został nastrojony na częstotliwość modu 0-0-1. Trochę lepiej zadziałałby rezonator rurowy, ale dwumetrowa tuba nie zmieściłaby się tam do kąta - bo na ścianie wisi sobie rozpraszać przecież). Panele przy-kolumnowe sklecił sobie sam Zbyniu, a ja tylko wypełniłem je wełną skalną, pozostawiając nieco pustki powietrznej - dla podbudowania ich animuszu.

3. Po tych wyczerpujących ciało i umysł pracach, wyznaczyliśmy miejsca pierwszych odbić na ścianach bocznych i tam zamontowaliśmy dyfuzory Schroeder'a 2D. 

Edytowane przez zymmy
8 godzin temu, xajas napisał:

To kwestja grubosci.

Na jakiej podstawie wpadles na to ze chcesz tlumic dopiero powyzej 200Hz?

Czy masz jakis pomiar porownywalny do tego zalaczonego ponizej, z ktorego by to wynikalo?

Ukryta Zawartość

Tutaj trochę trzeba wyjaśnić - po wykonaniu tej (niepełnej jeszcze adaptacji - jak powinno to być widać po zamieszczonych przeze mnie ilustracjach) u Zbynia, na wolną powierzchnię przedniej ściany (tam, gdzie nie ma skyscraper'a, zwanego czasem przez niektórych: skyline'em) oraz ustrojów wykorzystujących z radością odkrycia pana Helmholtz,a, zastosowaliśmy tymczasowe panele z PT-80 i czas pogłosu RT60, w zakresie częstotliwości: 125-150Hz, zszedł (na szczęście nie śmiertelnie) do wartości 200ms (czyli, wg mojej skromnej opinii - to już za dużo, za dużo tłumienia). Zbyniu potrzebuje zatem coś innego na przednią ścianę - może, np. piankę akustyczną o gr. 5cm. Pozdrawiam 🙂 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, zymmy napisał:

Zapewne Zbyniowi chodziło o pracę na przedniej ścianie, gdzie dodawane były i odejmowane "testowe" panele z wełny PT-80 (ale to już na koniec zabawy), a mikrofon znajdował się w miejscu odsłuchowym.

1. "Wywaliliśmy" wszystko prócz "klocków" z przedniej ściany i tych rozpraszaczy z tylnej ściany (musiałbym do Zbynia przyjechać z namiotem, żeby mieć czas na demontaż, a później montaż tych ustrojów, poza tym Zbyniu broniłby ich jak lew, a ja już mam wystarczającą ilość pogryzień od zębów mojego "domowego stada" 😉 Aura też nie sprzyjała nocowaniu pod gwiazdami.) Ustroje te oczywiście mogą wprowadzać trochę zmiennych do akustyki pokoju, szczególnie zamontowane w tych "dekoracyjnych" lokalizacjach. 
Mikrofon, podczas pomiarów, znajdował się w odpowiednim miejscu (odsłuchowym). Mierzone był: L, P, L+P. Później kolumny sobie trochę "jeździły" po pokoju, a mikrofon, gdy przyszła na niego kolej, też sobie nieco pospacerował (bez szaleństw oczywiście) - nie, nie przesuwaliśmy nic w trakcie przebiegu pomiaru 🙂

2. Pracę zaczęliśmy od zamontowania - nazwę to: "wielootworowymi rezonatorami Helmholtz'a" (choć, wg akustycznej nomenklatury - to: odpowiednio perforowane płyty dźwiękochłonne z zamkniętą pustką powietrzną, odpowiednio wypełnione odpowiednim materiałem pochłaniającym), żeby popracować nad efektami działania modów pomieszczenia. (Małe sprostowanie - mody pomieszczenia, bez przesuwania ścian się nie zmieniają). Później przyszedł czas na panele przy-kolumnowe (takie, żeby m.in. ograniczyć wpływ ściany bocznej na pracę przetworników niskotowych). Te skrzynki, z przednim panelem perforowanym, zostały odzyskane z takich, hmm... - "pułapek basowych", co to basu nie chciały łapać, (a skrzynki po tych pułapkach posłużyły do budowy "heksagonalnego" - w sensie: o podstawie dwóch, połączonych ze sobą trapezów, rezonatora Helmholtz'a, który został nastrojony na częstotliwość modu 0-0-1. Trochę lepiej zadziałałby rezonator rurowy, ale dwumetrowa tuba nie zmieściłaby się tam do kąta - bo na ścianie wisi sobie rozpraszać przecież). Panele przy-kolumnowe sklecił sobie sam Zbyniu, a ja tylko wypełniłem je wełną skalną, pozostawiając nieco pustki powietrznej - dla podbudowania ich animuszu.

3. Po tych wyczerpujących ciało i umysł pracach, wyznaczyliśmy miejsca pierwszych odbić na ścianach bocznych i tam zamontowaliśmy dyfuzory Schroeder'a 2D. 

ad pkt 3. - oczywiście dyfuzory 1D! 🙂 

Zymmy czy podczas pomiaru poziom SPL ustawiony był na 85 db ?. W tym trudnym akustycznie pokoju aż się prosi aby poświęcić więcej głębokości pokoju na zbudowanie głębszych a zarazem bardziej pojemnych rezonatorów Helmholtz,a. Na pomiarach widać po zastosowaniu rezonatorów  uderzenie w moda 60 hz wpłynęło na kolejne harmoniczne 120 i 240 hz więc ja zapytam nie lepiej było zacząć strojenie od 30 hz ? 

Edytowane przez mujas
On 1/19/2023 at 11:19 AM, zymmy said:

Rezonatory, strojone na 60Hz, weszły 4 - o łącznej pojemności 388l. Na poniższych ilustracjach: porównanie wykresów: "fazowy" (kolor zielony: przed, po: czerwony), wodospady: przed i po, zakłócenia: przed i po, czas pogłosu RT60: przed i po (z uwzględnieniem: T20, T30 i EDT) 

@zymmyA nie na odwrót te kolory w charakterystyce częstotliwościowej (nota bene opisanej jako „fazowa”, co jest totalnym nonsensem)?

Bo o ile dobrze zrozumiałem to co napisałeś to pierwszy waterfall powinien odpowiadać linii ja zielonej a ja widzę pierwszy waterfall odpowiadający kolorowi czerwonemu. 

możesz jeszcze raz wkleić te wykresy separując jasno co jest przed i po?

36 minutes ago, mujas said:

Na pomiarach widać po zastosowaniu rezonatorów  uderzenie w moda 60 hz wpłynęło na kolejne harmoniczne 120 i 240 hz więc ja zapytam nie lepiej było zacząć strojenie od 30 hz ? 

Jeśli tak w istocie jest (@mujas: a gdzie to widzisz? Na którym konkretnie wykresie?) to znaczy że zbudowany RH ma małą dobroć i zamiast wycinać więcej dla konkretnej częstotliwości strojenia działa słabiej ale w większym paśmie. 

2 godziny temu, mujas napisał:

Zymmy czy podczas pomiaru poziom SPL ustawiony był na 85 db ?. W tym trudnym akustycznie pokoju aż się prosi aby poświęcić więcej głębokości pokoju na zbudowanie głębszych a zarazem bardziej pojemnych rezonatorów Helmholtz,a. Na pomiarach widać po zastosowaniu rezonatorów  uderzenie w moda 60 hz wpłynęło na kolejne harmoniczne 120 i 240 hz więc ja zapytam nie lepiej było zacząć strojenie od 30 hz ? 

Tutaj stoi rezonator na 30hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, avilla napisał:

@zymmyA nie na odwrót te kolory w charakterystyce częstotliwościowej (nota bene opisanej jako „fazowa”, co jest totalnym nonsensem)?

Bo o ile dobrze zrozumiałem to co napisałeś to pierwszy waterfall powinien odpowiadać linii ja zielonej a ja widzę pierwszy waterfall odpowiadający kolorowi czerwonemu. 

Jeśli tak w istocie jest (@mujas: a gdzie to widzisz? Na którym konkretnie wykresie?) to znaczy że zbudowany RH ma małą dobroć i zamiast wycinać więcej dla konkretnej częstotliwości strojenia działa słabiej ale w większym paśmie. 

Tak, oczywiście - czerwony jest przed, zielony po. Przepraszam za błąd - to już chyba ze zmęczenia, ponieważ zawsze zaznaczam czerwony jako pierwotny (kolor drażniący), a zielony jako drugi (kolor uspokajający) 🙂 To jak z tymi dyfuzorami, gdzie 1D opisałem jako 2D, a to jak pomylić słonia z żyrafą...

Mujas ma rację, powinienem najpierw zająć się pierwotnym modem - 30Hz, ale niestety Zbyniu nie zgodził się na dwumetrowy rezonator rurowy - taki, jak powinien zawitać w tym pomieszczeniu, a ten który został zbudowany ("heksagonalny") - z pozostałości po rozebranych "imitacjach pułapek basowych" - jest tak przy okazji (nie pokładałem w nim zbyt wielkich nadziei - został dostrojony i sobie pracuje, w miarę swoich możliwości)  

4 godziny temu, avilla napisał:

post 213 pierwszy wykres w tym poście o ile faktycznie oba wykresy różnią się tylko dołożonymi rezonatorami 

2 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Tutaj stoi rezonator na 30hz.

Na wykresie nie widać aby on działał, tylko jeden jest ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, mujas napisał:

Planowane były jeszcze panele "przykolumnowe" (separujące kolumny od ścian bocznych) ich działanie na poniższej ilustracji (porównanie wstępnego pomiaru i pomiaru po zamontowaniu rezonatorów i wstawieniu paneli przy-kolumnowych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się  nad dywanem  jeszcze dużo do zrobienia jest ale małymi kroczkami ,najpierw odsłuchy i ewentualnie korekty.

19 minut temu, mujas napisał:

post 213 pierwszy wykres w tym poście o ile faktycznie oba wykresy różnią się tylko dołożonymi rezonatorami 

Na wykresie nie widać aby on działał, tylko jeden jest ?

Ukryta Zawartość

Tutaj (na poniższej ilustracji) masz dopiero wprowadzenie rezonatora 30Hz (jest jeden - zbudowany przy okazji z resztek po "imitacjach pułapek basowych", które Zbynio miał na stanie. Imitacje nie pracowały, więc Zbyniu je rozebrał, żeby wykorzystać, odzyskane z nich czołowe panele perforowane. Reszta miała iść na śmietnik, ale powziąłem decyzję o skleceniu z nich jednej pułapki basowej, o podstawie sześcianu - także wiele tam w środku się dzieje i nastroiłem na 30Hz)

rezonator 30Hz.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zymmy

Ukierunkowanie poprawy akustycznej  w moim pokoju.Są już efekty działania  🙂.Słucham muzyki i moich płyt starych , na nowo i cieszę się jak małe dziecko! naprawde to miazga.Jak to  teraz gra , zupełnie inna klasa dźwięku. Ale żeby to słyszeć ,to trzeba być tutaj na miejscu u mnie w pokoju ,aż nie wierzę że mogę jeszcze to coś  tam poprawić na pomiarach..Rewelacja!!!!.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, zymmy napisał:

Mujas ma rację, powinienem najpierw zająć się pierwotnym modem - 30Hz, ale niestety Zbyniu nie zgodził się na dwumetrowy rezonator rurowy - taki, jak powinien zawitać w tym pomieszczeniu, a ten który został zbudowany ("heksagonalny") - z pozostałości po rozebranych "imitacjach pułapek basowych" - jest tak przy okazji (nie pokładałem w nim zbyt wielkich nadziei - został dostrojony i sobie pracuje, w miarę swoich możliwości)  

21 minut temu, zymmy napisał:

Tutaj (na poniższej ilustracji) masz dopiero wprowadzenie rezonatora 30Hz (jest jeden - zbudowany przy okazji z resztek po "imitacjach pułapek basowych", które Zbynio miał na stanie. Imitacje nie pracowały, więc Zbyniu je rozebrał, żeby wykorzystać, odzyskane z nich czołowe panele perforowane. Reszta miała iść na śmietnik, ale powziąłem decyzję o skleceniu z nich jednej pułapki basowej, o podstawie sześcianu - także wiele tam w środku się dzieje i nastroiłem na 30Hz)

Ukryta Zawartość

Niewątpliwie widać skuteczność zrobionych przez Ciebie rezonatorów, szkoda że nie udało się odzyskać energii i tym samym zasypać choć częściowo tej dziury między  35 - 60 hz. To wszystko pokazuje jak trudna jest walka na niskich częstotliwościach i pobudza wyobraźnię jaka musi być łączna objętość rezonatorów aby wyrównać charakterystykę poniżej 100 hz w tym pokoju 

Ukryta Zawartość

Dołożymy coś na cały sufit I na podłogę, napewno coś się jeszcze zmieni na plus.

Może dołożyć rezonator pod stolikiem....Jest tam miejsce niewidoczne i w niczym nie przeszkadza. 

5 godzin temu, avilla napisał:

Aha... odnoście "fazowy" - poszło na szybko -  i był wykres "fazowy" bez fazy (a powinienem napisać: SPL w zależności od częstotliwości). Poprawiam więc swój błąd: fazę można dopiero dodać do SPL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zymmy
2 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Tak jeden jest ,ale i tak ja nie słyszę 30hz .Moje kolumny grają od 38hz.

Jak nie grają, to skąd ten pik przy 30 Hz?

Ta charakterystyka, przed i po, w pierwszych dwóch oktawach jest masakryczna.  To się nadaje do składów wokalnych ale nie do pełnozakresowej muzyki. 

Mierzycie czas pogłosu i debatujecie o grubości gompki żeby nie przetłumić a macie różnice w pasmie w najniższej sensownej oktawie poniżej 100 ponad 20dB... 

Utwory w E nie zagrają. 

nagrywamy.com

11 minut temu, przemak napisał:

Mierzycie czas pogłosu i debatujecie o grubości gompki żeby nie przetłumić a macie różnice w pasmie w najniższej sensownej oktawie poniżej 100 ponad 20dB... 

Utwory w E nie zagrają. 

Bo to gompka do mycia w wannie ma być co by plusków tak nie było 😁

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, Zbig napisał:

Jak nie grają, to skąd ten pik przy 30 Hz?

Ta charakterystyka, przed i po, w pierwszych dwóch oktawach jest masakryczna.  To się nadaje do składów wokalnych ale nie do pełnozakresowej muzyki. 

Nie wiem skąd kolumny tak nisko nie schodzą napewno .Jakoś slucha  się mega fajnie/Duża zasługa dyfuzorów/ Możesz pokazać swój wykres pokoju do pełnozakresowej muzyki?

Moim zdaniem zaczeliscie od konca.

Moim amatorskim zdaniem, najwiekszym, zasadniczym problemem sa dwie wielkie szerokie dziury w zakresie basu. A to jest ten zakres, ktory moim zdaniem decyduje o pelnym, przyjemnym brzmieniu. I dopoki nie „zatkacie“ tych dziur, wszystko bedzie brzmialo anemicznie i najlepsze czasy poglosu i najbardziej bajeranckie dyfuzory sa bez znaczenia.

Ukryta Zawartość

Dlatego pisalem ze nie rozumiem tego podejscia i zaczal bym od zera, czyli od rozpoznania tych glownych problemow a nie przeliczania wspolczynnikow absorbcyjnych powyzej 200Hz.

Co chcecie zrobic z tymi dziurami? To jest naprawde duze wyzwanie.

Dopiero po wygladzeniu tego zakresu mozecie sie zajac reszta, bo to wszystko jest „drugorzedne“

Ukryta Zawartość

BTW.
Dlatego najpierw zainteresowal bym sie czestotliwosciami 45Hz i 90Hz (a nie 30Hz albo 120Hz), bo jesli ogarniesz odbicia w tym zakresie, to znikna tez te dziury.
Te dziury to tez mody.
Peaki mozna korygowac przez EQ, ale nie dziury.
Dziury w tym zakresie to albo masywne absorbery albo DBA.

• Pokaż nowe odpowiedzi