Skocz do zawartości
IGNORED

Stygmatyzacja osób chorych psychicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo przykre zjawisko z którym codziennie mam do czynienia.

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

35 minut temu, papageno napisał:

Jako kto? Na czym ta stygmatyzacja polega?

Np. jak się śmiejesz z Hołowni, że płacze nad Konstytutą.Nie wolno się śmiać.

comment_1588776344W9lhNTrWOio3rwe6XqT8PS

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

1 godzinę temu, ałopos napisał:

Bardzo przykre zjawisko [...]

Dlaczego od razu stygmatyzacja ?

Niestety, osoby chore psychicznie nierzadko swym niewłaściwym zachowaniem zakłócają normalnym ludziom ich normalne życie. Trudno się dziwić ich dezaprobacie.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Np. jak się śmiejesz z Hołowni...

Nie ma się co śmiać, bo nie tak dawno Hołownia był w wyborach nadzieją opozycji na pokonanie... nie dokończę bo wyjdzie OT

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Gdybym nie byl chory psychicznie nie siedziałbym 24/7 na boczniczy od lat.

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

• Redaktorzy
2 minuty temu, endriuw napisał:

Oddział Husarii

Ahaji wpadnie nieco więcej zamówień. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

10 godzin temu, kangie napisał:

Ahaji

Jeśli ja dziś kupiłem gramofon (nic nadzwyczajnego, ale kumpel będzie zachwycony) za 2 (dwa) euro, to znaczy, że ten świat już jest całkowicie szurnięty.

Dwa euro to są cztery papierosy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Jeśli ja dziś kupiłem gramofon (nic nadzwyczajnego, ale kumpel będzie zachwycony) za 2 (dwa) euro, to znaczy, że ten świat już jest całkowicie szurnięty.

Dwa euro to są cztery papierosy...

Ukryta Zawartość

Francuzi to są jednak kloce. Nowa plinta i to będzie hulać po ebay-u za 1000 ojro 🙂 a jaka marka?

A, teraz widzę, no to może za 800 🙂

W dniu 20.08.2022 o 12:10, argus napisał:

Niestety, osoby chore psychicznie nierzadko swym niewłaściwym zachowaniem zakłócają normalnym ludziom ich normalne życie. Trudno się dziwić ich dezaprobacie.

To co zrobiłeś to stygmatyzacja. Chorzy psychicznie, kiedy zażywają lekarstwa są tacy jak my.

A ludzie kiedy się dowiedzą o ich kłopotach, w najlepszym razie unikają, nie ufają, a i z pracy potrafią zwolnić.

Znam człowieka ( z pracy z pewnych względów wiedziałem że ma takie kłopoty) do psychiatry jeździł do innego miasta, bynajmniej nie ze wstydu.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Nic nie trzeba zmieniać, no - może igłę, bo to nigdy nie wiadomo.

Jest to dżaponcki Fisher MT6330, a wisi na nim jakaś stara Audio Technica MG 35v.

Aha! I jeszcze typ dołożył 1 i 2 Bonyjema, dwa Vaya Con Dios i drugiego solowego Collinsa 😃🤭.

A kupowałem z myślą o koledze, który gdy mnie kiedyś odwiedził i posłuchał winyli (koleś chowany na brzęczeniu z MP3 i w porywach z kompaktu), to się prawie rozpłakał z radości.

😁

5 minut temu, kangie napisał:

Ale będzie prezent!

Yhy!😃

A najlepsze jest to, że kolega (czasem razem pracujemy), to zatwardziały pisiak! Ale mamy umowę - kto pierwszy zacznie choć słowo o polityce - płaci drugiemu dychę.

🤪

10 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Yhy!😃

A najlepsze jest to, że kolega (czasem razem pracujemy), to zatwardziały pisiak! Ale mamy umowę - kto pierwszy zacznie choć słowo o polityce - płaci drugiemu dychę.

🤪

Mądrze 🙂 U nas na rodzinnych imprach dochodzi kościół.

Każdy może zachorować psychicznie mniej lub bardziej i to nie jest kwestia silnej woli, albo jak sobie uświadomisz to po kłopocie.

I są śmiertelne choroby psychiczne jak np depresja. 

To nie jest wcale takie zabawne i sprowadzenie tematu do tego, że ktoś jest wariatem i przeszkadza innym jest bardzo krzywdzące.

Znam osobę z dwubiegunówką, znam osobę że schizofrenią. Niestety to jest przejebana sprawa, a w tym kraju nawet bardzo.

• Redaktorzy

Pamiętajmy, że zdrowie psychiczne nie jest nam dane raz na zawsze - z gwarancją działania do końca.

Rozglądajmy się, obserwujmy ludzi z bliskiego otoczenia.

Edytowane przez kangie

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Każdy może zachorować psychicznie mniej

Przeważnie ludzie tego nie ogarniają, że " - Jak to? Ja? Zachorować? Psychicznie???"...

Miałem kuzyna. Normalny, zdrowy, pracujący facet około 40.

Z dnia na dzień - ciężka schizofrenia; mój Stary uruchomił znajomych w kobierzyńskim szpitalu i R. poszedł na leczenie.

Wydobrzał, opuścił szpital, zażywał leki, normalnie się z nim rozmawiało (choć miał dziwną, maskowatą twarz i lekko nieskoordynowane ruchy), do pracy nie wrócił, poszedł na rentę.

Nie wziął pewnego dnia leków i znaleziono go w stodole...

Przykre i swoiste memento.

12 minut temu, kangie napisał:

O, k.... Przykra sprawa.

Tak.

A najbardziej niesamowite jest to, że jego siostra (czyli moja kuzynka), poprzedniego dnia się z nim widziała, rozmawiali, zjedli obiad i nic nie wskazywało, że za kilkanaście godzin R. zadzwoni z takimi tekstami, że Baśce wszystkie włosy powstały z przerażenia.

Oddział, diagnoza, leczenie...

.......

Od tamtej pory, a minęło już kilkanaście lat - bardzo, ale to BARDZO zmieniło się moje postrzeganie świata i ludzi.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
22 minuty temu, Ajothe napisał:

Znam osobę z dwubiegunówką, znam osobę że schizofrenią. Niestety to jest przejebana sprawa, a w tym kraju nawet bardzo.

A któż z nas nie jest stuknięty?

• Redaktorzy
2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

A któż z nas nie jest stuknięty?

Mnóstwo ludzi ma zaburzenia osobowości w większym, mniejszym stopniu. Osobowości narcystyczne, mitomania. A gdzie reszta? 

Większość problemów zaczęło się w dzieciństwie. To jak nas wychowano. Niektórych spraw nie da się wyprzeć. Tak naprawdę to rodzic/opiekun psuje psychikę dziecka na całe życie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

14 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Nie wziął pewnego dnia leków i znaleziono go w stodole...

Większość tych leków lekko ogłupia, w sensie, ze otępiają doznania, bodźce i ludzie po nich właśnie sa tacy wycofani i zdają sobie z tego sprawę. Pewnie z tego powodu odstawiają to co im ratuje życie.

W dniu 20.08.2022 o 12:10, argus napisał:

Niektóre schorzenia psychiczne zaczynają być traktowane coraz częściej jako pozytywna cecha której nie wolno obrażać . Osoby które te schorzenia mają same się stygmatyzują.

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

Pewnie z tego powodu odstawiają to co im ratuje życie.

Zakładacie dobroczynny wpływ psychotropów.

Nie jeden poszedł na drugi świat poprzez ich stosowanie. 

Psychika to złożony system. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.