Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 12 000 zł do muzyki filmowej i epickiej

Rekomendowane odpowiedzi

Uczestnik

12

Napisano 8 minut temu (edytowany)

Witam, 

Ponieważ poprzedni wątek rozmył się bez rezultatu to może zacznę z innej beczki : 

Który z tych wzmacniaczy Państwa zdaniem najlepiej się sprawdzi w muzyce filmowej i epickiej (szeroka i głęboka scena, nisko schodzący bas, "potęga" brzmienia) ?

Ułożyłem je w najlepszej moim zdaniem kolejności od najlepszego :

1. Denon PMA 2500ne

2. Arcam SA30

3. Rotel RA-1592 MK II  i NAD C399

4. Hegel H190

Kolumny do jednoczesnego lub późniejszego dobrania i kupienia : Tannoy Revolution xt8f, Fyne Audio F502, Monitor Audio Silver 500, Klipsch RP-8000F II

NAJLEPIEJ POPROSIŁ BYM O PODPOWIEDŹ KTÓRE Z TYCH WZMACNIACZY I KOLUMNY (2-3 wzmacniacze, 2-3 kolumny) najlepiej zamówić do ostatecznego domowego odsłuchu aby nie zamawiać całego sklepu 🙂

UWAGI : 

1. Kolumn nie mogę odstawić zbyt daleko od ściany (20 cm od ściany) 

2. Będę głównie korzystał z komputera i DAC USB lub wbudowanego streamera 

3. Funkcje znam - interesuje mnie wyłącznie opinia na temat jakości dźwięku 

4. Tylko wymieniony sprzęt, tylko nowy ze sklepu 

Z góry dziękuję za pomoc !!!

Edytowane przez Radek1977

Witaj,

widzę moje gusta muzyczne, powiem Ci co miałem osobiście w domu:

Luxman L-505 z ProAc D20R. Two Steps From Hell, Audiomachine itp, Hans Zimmer, John Williams itp grało super. Dynamiczny wzmacniacz z dość ciepłymi kolumnami z dobrym basem. Bardzo dobrze sprawdzał się loudness w Luxmanie (normalnie tego nie proponuje, jednak tutaj przy muzyce epic-nie oszukujmy się wybitnie to ona zrealizowana nie jest, robił robotę często). Nie mamy tutaj tylko dac, więc pozostaje jeszcze ta kwestia, ja miałem Hegel HD12 wtedy i kompa jako źródło oraz CD. 

Najpierw umów się w salonie na odsłuch i to co Ci się spodoba bym brał do domu. 

Jeśli mamy być bliżej budżetu to zdecydowanie Hegel H190. W aktualnej cenie jest nie do pobicia (wbudowany dac i streamer). Rotela też bym spróbował. Gra też miękko, nada się 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

widzę moje gusta muzyczne, powiem Ci co miałem osobiście w domu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z ProAc D20R. Two Steps From Hell, Audiomachine itp, Hans Zimmer, John Williams itp grało super. Dynamiczny wzmacniacz z dość ciepłymi kolumnami z dobrym basem. Bardzo dobrze sprawdzał się loudness w Luxmanie (normalnie tego nie proponuje, jednak tutaj przy muzyce epic-nie oszukujmy się wybitnie to ona zrealizowana nie jest, robił robotę często). Nie mamy tutaj tylko dac, więc pozostaje jeszcze ta kwestia, ja miałem Hegel HD12 wtedy i kompa jako źródło oraz CD. 

Najpierw umów się w salonie na odsłuch i to co Ci się spodoba bym brał do domu. 

Jeśli mamy być bliżej budżetu to zdecydowanie Hegel H190. W aktualnej cenie jest nie do pobicia (wbudowany dac i streamer)

O Luxmanie mogę sobie tylko pomarzyć a ten Hegel 190 niby HI-END na wyciagnięcie ręki ale wszyscy piszą, że to mega neutralna maszyna dla audiofilów bez dodatku jakichkolwiek emocji ... a mi chodzi o te emocje i to do kwadratu 🙂

Musiał bym posłuchać go u Was z wymienionym ROTELem i NADem 

Tolko, że za chol ... nie mogę znaleźć w waszej ofercie dobrej alternatywy - cena / jakość i moje oczekiwania - do wymienionych kolumn. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
37 minut temu, Radek1977 napisał:

O Luxmanie mogę sobie tylko pomarzyć a ten Hegel 190 niby HI-END na wyciagnięcie ręki ale wszyscy piszą, że to mega neutralna maszyna dla audiofilów bez dodatku jakichkolwiek emocji ... a mi chodzi o te emocje i to do kwadratu 🙂

Tolko, że za chol ... nie mogę znaleźć w waszej ofercie dobrej alternatywy - cena / jakość i moje oczekiwania - do wymienionych kolumn. 

kolumny załóżmy do Hegla (trzeba rozpatrywać jako komplet, jedne będą pasować inne nie) odsłuchałbym Elac Carina, Mission ZX-3/4, B&W 603. Założyłbym budżet całościowo i wtedy szukał zestawu. Tu też jest różnie, raz lepiej wypada łączyć sporo droższe kolumny z nawet tańszą elektroniką, innym razem odwrotnie. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeszcze po głowie mi chodzą kolumny ushera z dobrą lampą na el34, coś by Ci fajnego zestawili w audiofast.

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

2 minuty temu, cygaret napisał:

Jeszcze po głowie mi chodzą kolumny ushera z dobrą lampą na el34, coś by Ci fajnego zestawili w audiofast.

Ale ja szukam czegoś mniej niszowego i ze sklepu a nie raczej z rynku wtórnego.

Twoje propozycję są egzotyczne a ja szukam czegoś "popularnego" ... a w lampy to już w ogóle nie chcę wchodzi bo to dla "fanatyków" a je nie chcę w tym grzebać 

np taki zestaw: Rotel RA-1572 mk2 i Elac Solano FS287 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/ra-1572-mkii-solano-fs287.html Sumarycznie cenowo się chyba nadaje? Zagra to bardzo dobrze taką muzykę i będzie uniwersalnie przy okazji 😉 

www.tophifi.pl

To ja Ci nie dogodzę , z tranzystorów uwielbiam arcama. Sam mam wzmacniacz tej marki. Ma świetnie stonowaną barwę, a ogólny charakter tej marki ujął bym słowami "elegancki,zrównoważony, dojrzały" bardzo dobrze współpracuje z kolumnami marki pylon. Inną elektronikę "popularną" to na celowniku powinieneś mieć roksana i musical fiedelity.

4 minuty temu, cygaret napisał:

To ja Ci nie dogodzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z tranzystorów uwielbiam arcama. 

A czy masz jakieś porównanie Arcama SA30 i Denona PMA 2500 ?

Bo wydaje mi się, że z wymienionych są najlepsze 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radek1977

Tyle, że ten pierwszy potrafi zagrać muzykę. Denon jest mocny ale bez polotu. Najlepiej sam sprawdź

26 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

np taki zestaw: Rotel RA-1572 mk2 i Elac Solano FS287 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Sumarycznie cenowo się chyba nadaje? Zagra to bardzo dobrze taką muzykę i będzie uniwersalnie przy okazji 😉 

Tylko, że ze mną jest taki problem że nie uznaję za kolumnę czegoś co ma głośnik niskotonowy mniejszy niż 8 cali 🙂

.... fizyka ... uważam że lepsza jest większa powierzchnia membrany niż nadrabianie tego amplitudą drgań - większe zniekształcenia i zakłócenia 

Ale mam pytanie do Rotela : Czy mógłbym prosić o bardzo precyzyjne określenie różnic pomiędzy modelem 1572 i 1592 (II) w zakresie :

- szerokości sceny

- głębokości sceny (rozróżnialność bliższych i dalszych planów)

- "głębokość zejścia basu"

- tzw. "potęgi" / monumentalności dźwięku 

17 minut temu, cygaret napisał:

Tyle, że ten pierwszy potrafi zagrać muzykę. Denon jest mocny ale bez polotu. 

Z opinii wynika to samo ... ale bardzo dziwi mnie to że Denon wygląda w środku - dwa trafo , dwa potężne radiatory itd jak sprzęt za 30 000 zł a lepiej od niego gra sprzęt wyglądający w środku na ... 8000 (?) zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radek1977
2 godziny temu, Radek1977 napisał:

Kolumn nie mogę odstawić zbyt daleko od ściany (20 cm od ściany) 

38 minut temu, Radek1977 napisał:

szerokości sceny

Czołem.

Nie będzie żadnej sceny choćbyś kupił najwyższy model Gryphona i jakieś topowe Sonusy czy inne Dynaudio. Niby wiesz tyle o głośnikach a chcesz "plany" z 20cm wolnej przestrzeni.

Proponowany przez Top-a H190 nie ma nic wspólnego z "monumentalnością dźwięku".

Przy tym ustawieniu o którym piszesz, podbijesz tylko jakiś fragment niskich tonów, który przykryje całą resztę pasma i taka to będzie "monumentalność". Czytelność niskich tonów nie będzie istniała. 

Jeżeli nie możesz odstawiać paczek od ścian na czas odsłuchu kup używkę na gwarancji jakiegoś naima 5si (około 3,5kzł) do tego używki na gwarancji  Audiovectora QR5 (jakieś 6kzł). Ciesz się muzyką, nie pokazuj się więcej na forum, żeby nie kusiło do dalszych zmian....

BYWAJ! 

-Salva Mea-

Miałem Rotela RA 1572 i pokusiłbym się o stwierdzenie, że gra minimalnie "suchawo", tak więc zwalistości dzwięku bym z niego nie oczekiwał, choć wspominam go naprawdę miło.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

16 godzin temu, Radek1977 napisał:

Tylko, że ze mną jest taki problem że nie uznaję za kolumnę czegoś co ma głośnik niskotonowy mniejszy niż 8 cali 🙂

.... fizyka ... uważam że lepsza jest większa powierzchnia membrany niż nadrabianie tego amplitudą drgań - większe zniekształcenia i zakłócenia 

Ale mam pytanie do Rotela : Czy mógłbym prosić o bardzo precyzyjne określenie różnic pomiędzy modelem 1572 i 1592 (II) w zakresie :

- szerokości sceny

Z opinii wynika to samo ... ale bardzo dziwi mnie to że Denon wygląda w środku - dwa trafo , dwa potężne radiatory itd jak sprzęt za 30 000 zł a lepiej od niego gra sprzęt wyglądający w środku na ... 8000 (?) zł

dlatego do Rotela i Hegla proponowałem podłaczyć cieplejsze kolumny i obszerniejsze na basie jak w/w Elaci, no ale skoro rozpatrujecie sam wzmacniacz czy same kolumny no to właśnie tak to się kończy. Duża membrana mówisz... Może Altus? 😛

www.tophifi.pl

Cześć,

z wymienionych przez Ciebie dla siebie wybrałbym Denona, z niewymienionych rozważyłbym jeszcze Atolla In300 Signature ( lub jeśli ma mieć streaming to SDA200 Signature ).

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

proponowałem podłaczyć cieplejsze kolumny i obszerniejsze na basie jak w/w Elaci, no

Zgoda, że te Elaki Solano mają brzmienie oparte na obszernych, potężnych niskich tonach ale ten H190 "nie umie" uderzyć na basie i będzie monumentalność ale bez kopa 🙂 Do tego nie otworzy ich góry na tyle by nie było efektu duchoty jak dzisiaj za oknem. Mówię na podstawie monitorów Solano,  podłogowe pewnie czymś tam się od podstawek różnią. No trzeba posłuchać bo pisania już było aż za dużo. 

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

Jak chcesz mieć monumentalne brzmienie to spróbuj SMSL SA400 z włączoną funkcją SDB. Uderzenia i basu Ci nie zabraknie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Radek1977

Ja tak trochę z innej beczki. Jeżeli chcesz mieć głębię i szerokości sceny, to potrzebujesz adaptacji akustycznej. Masz już coś zrobione w tym kierunku? 

Pomyśl nad absolutnym minimum: dywan na podłogę, panele za głową, po bokach na pierwszych odbiciach, oraz na środku za głośnikami. Bez tego trudno będzie Ci uzyskać ten efekt nawet z najlepszymi głośnikami.

Edytowane przez iFi Audio
54 minuty temu, iFi Audio napisał:

@Radek1977

Ja tak trochę z innej beczki. Jeżeli chcesz mieć głębię i szerokości sceny, to potrzebujesz adaptacji akustycznej. Masz już coś zrobione w tym kierunku? 

Pomyśl nad absolutnym minimum: dywan na podłogę, panele za głową, po bokach na pierwszych odbiciach, oraz na środku za głośnikami. Bez tego trudno będzie Ci uzyskać ten efekt nawet z najlepszymi głośnikami.

Święta racja, tak powinien się zaczynać każdy prawie temat 😉

www.tophifi.pl

22 godziny temu, Radek1977 napisał:

nie ten budzet na twoje oczekiwania.sorry.

do tego zapewne pomieszczenie bez zadnej adaptacji akustycznej.

a zadajesz pytania jak cos gra.

W dniu 16.08.2022 o 17:15, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

B&W 603

Przebijam: B&W606 + B&W608 (monitory bedzie łatwiej ustawić a sub zagra bardziej "monumentalnie").

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

W dniu 16.08.2022 o 19:42, karolkos napisał:

Miałem Rotela RA 1572 i pokusiłbym się o stwierdzenie, że gra minimalnie "suchawo", tak więc zwalistości dzwięku bym z niego nie oczekiwał, choć wspominam go naprawdę miło.

Miałem rowniez  rotela 1572. Gral z proac 115 studio oraz rls nereida. Nie zgodzę się, że to było suche brzmienie. Ja bym powiedział, że było w tym graniu duzo powietrza ale i rockowego pazura. Też bardzo miło to wspominam i z dużym sentymentem. Teraz  Mam paczke Leema Tucana II i to już jest inny poziom wszystkiego😀.

W dniu 16.08.2022 o 19:27, Adam 38 napisał:

Ciesz się muzyką, nie pokazuj się więcej na forum, żeby nie kusiło do dalszych zmian....

Świetny tekst 🤣

Rzeczywiście, będąc daleko od tego forum można zachować,,zdrowie psychiczne" no i jeszcze zostanie coś w portfelu😀

Zatem kolego aryman poruszyłeś swoim postem bardzo ważne kwestie dla autora wątku:

- po pierwsze primo: zarówno moje jak i Twoje odczucie względem Rotela jest zupełnie inne, choć obaj go dobrze wspominamy;-). To ładny wzmacniacz z fajnym pilotem i sporą funkcjonalnością, czego nie mogę powiedzieć o moim dotychczasowym wzmacniaczu  (nie ma żadnej z tych cech).

W każdym razie nasze opinie obrazują jak różnie można odbierać taki sam sprzęt w różnych adaptacjach. Nie mam zamiaru absolutnie obalać Twojego zdania na temat grania RA 1572, tyle że u mnie on nie grał jak opisujesz. I tutaj przechodzimy do kolejnej kwestii: doradztwa forumowego. Jest nas dwóch i mamy dość skrajne opinie na temat tego samego klocka. To pokazuje, że żadni z nas doradcy choć nasza wina w tym żadna. 

-Kolejną kwestią jest to, że nie sposób chodzić non stop po prywatnych systemach na odsłuchy. Ja słyszałem ich niewiele i nie mam zdania. U mnie dopiero po zmianie DACa na streamerodac zaczęło grać tak, jakbym tego chciał. I osiągnąłem poziom, gdzie jestem pewien, że nie słyszałem nic lepszego, ale myślę że to właśnie kwestia kiepskiego osłuchania z innymi sprzętami? I jak na razie dobrze mi z tym 🙂

Edytowane przez karolkos

W dniu 16.08.2022 o 17:07, Radek1977 napisał:

Tannoy Revolution xt8f, Fyne Audio F502, Monitor Audio Silver 500, Klipsch RP-8000F II

Rynek wtórny zawalony jest kolumnami tych producentów do tego jeszcze Focal, Dali i JBL

Zejście na basie i monumentalne brzmienie 👉 Heco Aurora 1000 + Denon PMA-1700NE

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

• Redaktorzy
1 minutę temu, karolkos napisał:

oboje

Hmmm, mnie ostatnio kręci brzmienie fagotów.

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

48 minut temu, szymon1977 napisał:

Przebijam: B&W606 + B&W608 (monitory bedzie łatwiej ustawić a sub zagra bardziej "monumentalnie").

To nie moja bajka, ale puściłem sobie Braveheart - Orginal Soundtrack bo darzę go sentymentem i jest git... ale u mnie 20m²

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

1 godzinę temu, karolkos napisał:

Zatem kolego aryman poruszyłeś swoim postem bardzo ważne kwestie dla autora wątku:

- po pierwsze primo: zarówno moje jak i Twoje odczucie względem Rotela jest zupełnie inne, choć obaj go dobrze wspominamy;-). To ładny wzmacniacz z fajnym pilotem i sporą funkcjonalnością, czego nie mogę powiedzieć o moim dotychczasowym wzmacniaczu  (nie ma żadnej z tych cech).

W każdym razie nasze opinie obrazują jak różnie można odbierać taki sam sprzęt w różnych adaptacjach. Nie mam zamiaru absolutnie obalać Twojego zdania na temat grania RA 1572, tyle że u mnie on nie grał jak opisujesz. I tutaj przechodzimy do kolejnej kwestii: doradztwa forumowego. Jest nas dwóch i mamy dość skrajne opinie na temat tego samego klocka. To pokazuje, że żadni z nas doradcy choć nasza wina w tym żadna. 

-Kolejną kwestią jest to, że nie sposób chodzić non stop po prywatnych systemach na odsłuchy. Ja słyszałem ich niewiele i nie mam zdania. U mnie dopiero po zmianie DACa na streamerodac zaczęło grać tak, jakbym tego chciał. I osiągnąłem poziom, gdzie jestem pewien, że nie słyszałem nic lepszego, ale myślę że to właśnie kwestia kiepskiego osłuchania z innymi sprzętami? I jak na razie dobrze mi z tym 🙂

Taka wymiana opinii daje jednak cenną wskazówkę. Mianowicie ten sam klocek, ten sam wzmacniacz może zagrać inaczej i dostarczyć innych wrażeń z zupełnie innymi kolumnami czy źródłem.

Rotel z proac to zawsze była zgrana para. Jeszcze lepiej u mnie sprawdziła się kombinacja rotel/rls. Podstawowym źródłem był bsn2. 

Nie wiem czy kolega się zgodzi,  że rotel ra 1572 ma na pokładzie wbudowanego bardzo fajnego daca. Za te pieniądze to naprawdę klasa!

Pełna zgoda co do DACa na pokładzie RA 1572. Moim zdaniem Mytek 192 DSD którego miałem był tylko trochę lepszy, a opinie na jego temat w necie są zachwycające. Czytałem kiedyś, że dopiero Rotel RA 1592 gra tak jak rasowy wzmacniacz. Nie wiem, Nie słuchałem.

4 godziny temu, karolkos napisał:

Czytałem kiedyś, że dopiero Rotel RA 1592 gra tak jak rasowy wzmacniacz. Nie wiem, Nie słuchałem.

a ja uważam, że nawet RA-1572 w swojej cenie jest mocnym graczem z bardzo dobrym wyposażeniem. Do tego jakoś tak mam wrażenie, że Rotel nie jest doceniany w naszym kraju...

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi