Skocz do zawartości
IGNORED

Nad m-10 v2 vs nad m-33

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Handlowaliśmy Moonem i ACE mieliśmy w ofercie, to fajny wzmacniacz, jednak z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bym go nie porównywał 😉

Bez przesady 😉

Oj coś czuję, że Sonido poniosła trochę fantazja 😛 zobaczymy co odpisze, może jednak chodziło mu inny model ?:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 16.08.2022 o 09:59, Tonnii99 napisał:

Haha Moon ACE?

Czyli najprostszy wzmacniacz Moon-a 220 z dołożonymi pierdołami? Wzmacniacz za około 6000 zł ma być lepszy od Nada za ponad 20 tysięcy?

Weź najpierw tego posłuchaj a potem się wypowiadaj.

Chwila chwila bo chyba czegoś nie rozumiesz.

Po 1. Kolega pytał o wzmacniacz nada za 10 jak i za 20 k

Po2. Myślisz że w nadzie płacisz za jakość wzmacniacza? 🙂

zobacz ile kosztują wzmacniacze na tych samych układach.

tu płacisz za 

markę

Wygląd, minimalizm jest w cenie

Wyświetlacz

Streaming. 

Więc wybacz ale przytoczone kwestie w stosunku do moona wypadają podobnie w nadzie :):)

W dniu 16.08.2022 o 12:12, Tonnii99 napisał:

Oj coś czuję, że Sonido poniosła trochę fantazja 😛 zobaczymy co odpisze, może jednak chodziło mu inny model ?:)

Nie no spokojnie 🙂

akurat te kwestie wcale do mnie nie przemawiają. 

gdyby jakieś inne argumenty poszły no to może.

ZOstało wspomniane że m33 nie gra dwukrotnie leoiej od m10. A tu jest wzmak po środku. 

m33 jest rzadziej sprzedawany. Więc nie wiem jak tu.

ale z m10 zdarzają się urządzenia wymagające wymiany zaraz po zakupie. 

mówię tylko że to nie jest ideal. To wszystko.

Piotr 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

ZOstało wspomniane że m33 nie gra dwukrotnie leoiej od m10. A tu jest wzmak po środku. 

Przy jakiej różnicy w cenie Pana zdaniem bardziej by się opłacało kupić nada m33. Np. gdyby m10 był za 10, a m 33 za 15 tysięcy?

Na pewno m33 brzmi lepiej, ale z drugiej strony dokładając 10 tysięcy do lepszych kolumn uzyskałbym pewnie jeszcze lepsze brzmienie? Idąc zaś jeszcze dalej można dalej dokładać do lepszego sprzętu. 

3 godziny temu, Ariste napisał:

Przy jakiej różnicy w cenie Pana zdaniem bardziej by się opłacało kupić nada m33. Np. gdyby m10 był za 10, a m 33 za 15 tysięcy?

Na pewno m33 brzmi lepiej, ale z drugiej strony dokładając 10 tysięcy do lepszych kolumn uzyskałbym pewnie jeszcze lepsze brzmienie? Idąc zaś jeszcze dalej można dalej dokładać do lepszego sprzętu. 

to tak nie działa. M10 jest sporo mniej wydajny od M33 i przy bardziej wymagających kolumnach może pojawić się problem. Także rozpatrywać trzeba konkretne kolumny i na nich testować.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

30 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to tak nie działa. M10 jest sporo mniej wydajny od M33 i przy bardziej wymagających kolumnach może pojawić się problem. Także rozpatrywać trzeba konkretne kolumny i na nich testować.

M10 ma moduły Hypex Ncore NC252MP a M33 Purifi 1ET400A. Jest spora różnica w wydajności zwłaszcza poniżej 8 Om.

Purifi

8Ω @1%THD : 227W
4Ω @1%THD : 425W
2Ω @1%THD : 450W

Ncore

2x150W @ 8Ω
2x250W @ 4Ω
2x180W @ 2Ω

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy wiadomo, jaki jest średni czas użytkowania m10 i m33 ? Pewnie producent tego nie określa, ale może ktoś, kto kupił m10 się wypowie, ile czasu urządzenie działało albo ktoś, kto sprzedawał Lub sprzedaje to urządzenie się wypowie? Przypuszczam, że do 7- 10 lat. 

32 minuty temu, Ariste napisał:

Czy wiadomo, jaki jest średni czas użytkowania m10 i m33 ? Pewnie producent tego nie określa, ale może ktoś, kto kupił m10 się wypowie, ile czasu urządzenie działało albo ktoś, kto sprzedawał Lub sprzedaje to urządzenie się wypowie? Przypuszczam, że do 7- 10 lat. 

Jest od 3 lat na rynku ... wersja V2 od roku.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Ariste napisał:

a m10 bez v2? Czyli 3 lata to pociągnie chyba:) 

Wersji pierwszej jednak bym unikał. Coś było nie tak skoro wypuścili V2.

Różnica w przypadku m10 a m33 jest dość znacząca ale to zależy od kolumn… przy wymagających kolumnach dużo lepiej sprawdzi się m33 i zagra tez zdecydowanie lepiej. Dla mnie m10 to raczej dla mniejszego zestawu do sypialni itp. Fakt faktem m33 dopłacamy do wyświetlacza i BluOS zapewne w tej cenie kupimy lepszy czysty wzmacniacz ale nie da się ukryć ze jest to bardzo funkcjonalne i dobrze brzmiące urządzenie. 

16 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

zapewne w tej cenie kupimy lepszy czysty wzmacniacz

Jesteś pewien ? Czystszy jest Benchmark. Końcówki Purifi to szczyt rankingu. 

1 godzinę temu, Ariste napisał:

Nawet jeśli wytrzyma jeden i drugi 10 lat to co to dla Ciebie zmienia?

7 godzin temu, Piopio napisał:

Jesteś pewien ? Czystszy jest Benchmark. Końcówki Purifi to szczyt rankingu. 

Tz ja jestem dużym zwolennikiem jak gra nad i dla mnie M33 gra naprawdę świetnie ale wiem ze nie każdy lubi ten sposób grania i spotkałem już osoby które wolały tańszy wzmacniacz ale z inna barwa, ja akurat nie wyobrażam sobie już życia bez platformy BluOS wygoda i stabilność działania myśle ze bezkonkurencyjna. W tym przedziale cenowym myśle ze już ciężko kiepsko wybrać bardziej rozchodzi się o preferencje, dla mojego taty zdecydowanie lepsze jest granie takiego np Pathosa ja szukam czego innego i Nad idealnie się wpasowuje, jeszcze słuchałem Moon Ace myśle ze podobna półka cenowa co Nad ale już efekty nie robiły na mnie takiego wrażenia jak na Nad chociaż tez grał dobrze.

W dniu 18.08.2022 o 08:32, Ariste napisał:

Dokładnie tak. 10k to olbrzymia kwota którą wkładając do kolumn zyska się więcej. I jak mówię twierdzę że gra lepiej ale różnica nie jest adekwatna . 

Dobrze że wspomniano o mocy tego urządzenia. Bo weźmy pod uwagę najniższą wartość czyli 150 w.

Cytuję "przy bardziej wymagających kolumnach może pojawić się problem". 

Kwintesencja klasy D.

150w w klasie AB i to jest sztos który występuje każde kolumny 🙂

może inaczej. Kolumny już są?

Piotr 

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie. Na razie jest kilkuletni marantz cd6007, który wcale nie musi być wykorzystany do nowego zestawu. Obecnie gra ze wzmacniaczem słuchawkowym i słuchawkami. 

czy nowsze wersje wypuszcza się tylko, gdy coś jest nie tak? 

Poprawili kilka rzeczy (nowy wyświetlacz, możliwość podłączenia tylnych głośników surround- kosmetyka). 

Przewidywana długość działania? Hmm. A kto to dzisiaj podaje takie informacje? 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

22 godziny temu, Piopio napisał:

Wersji pierwszej jednak bym unikał. Coś było nie tak skoro wypuścili V2.

Dla mnie najważniejszą zmianą jest taka, że w v2 jest pilot, a w m10 ponoć go nie było.  Raczej to tylko trochę udoskonalona wersja m 10 niż naprawienie jakiś znaczących błędów. 

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

czy nowsze wersje wypuszcza się tylko, gdy coś jest nie tak? 

Poprawili kilka rzeczy (nowy wyświetlacz, możliwość podłączenia tylnych głośników surround- kosmetyka). 

Przewidywana długość działania? Hmm. A kto to dzisiaj podaje takie informacje? 

Pewnie nikt, ale jestem ciekawy, jak długo m10 wytrzymywały, bo pewnie zbliżoną "żywotność" ma m33 i m10 v2. To jednak istotne, ile lat średnio działa taki sprzęcik.

Teraz, Ariste napisał:

Dla mnie najważniejszą zmianą jest taka, że w v2 jest pilot, a w m10 ponoć go nie było.  Raczej to tylko trochę udoskonalona wersja m 10 niż naprawienie jakiś znaczących błędów. 

Pewnie nikt, ale jestem ciekawy, jak długo m10 wytrzymywały, bo pewnie zbliżoną "żywotność" ma m33 i m10 v2. To jednak istotne, ile lat średnio działa taki sprzęcik.

ale tego nie jesteś w stanie sprawdzić. Niby jak? To są zbyt nowe produkty. Tak to można debatować o klockach, które są na rynku naście/dziesiąt lat...

www.tophifi.pl

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ale tego nie jesteś w stanie sprawdzić. Niby jak? To są zbyt nowe produkty.

Informacja od tych, co kupili kiedyś m10  może mieć znaczenie,  że np. ktoś kupił m10 kilka lat temu i wszystko mu działa do dzisiaj, żadnych awarii i reklamacji nie było lub też kupił i po 3 latach urządzenie mu przestało działać. 

12 minut temu, Ariste napisał:

Informacja od tych, co kupili kiedyś m10  może mieć znaczenie,  że np. ktoś kupił m10 kilka lat temu i wszystko mu działa do dzisiaj, żadnych awarii i reklamacji nie było lub też kupił i po 3 latach urządzenie mu przestało działać. 

tak, jednak jak pisałem wcześniej zbyt mało czasu minęło. Poza tym czy jak nawet kilka osób napisze tutaj, że miało problem z danym urządzeniem to od razu jest z nim coś nie tak? Nie mam informacji ile sztuk sprzedało się w PL przez wszystkie lata, więc nawet nie wiadomo jaki to procent/promil sprzedanych urządzeń, nie mówiąc już o sprzedaży na całym świecie. 

czasem bywa, że dany sprzęt ma ewidentną wadę i jest ona często zgłaszana. Wtedy jasna sytuacja. Jednak przy M10 nie przypominam sobie takiej akcji, przy M33 także. 

www.tophifi.pl

8 godzin temu, Ariste napisał:

Nie. Na razie jest kilkuletni marantz cd6007, który wcale nie musi być wykorzystany do nowego zestawu. Obecnie gra ze wzmacniaczem słuchawkowym i słuchawkami. 

No to zacznij od odsłuchu kolumn. Byłeś już gdzieś?

Teraz największym problemem jeśli chodzi o wsparcie dla nowego sprzętu to nowe platformy streamingowe. Dzisiaj czytałem że Winamp chce wrócić z czymś takim. Ma kapitał i jakieś nowe pomysły. Wówczas zapewne aktualizacja nie dołożymy tego czy innego. 

Podobnie jak weszły connecty itp.

Moim zdaniem aktualizacja oprogramowania jeśli użytkownicy znajdą coś z błędem to tak. Ale na nowości w takim stylu bym po prostu nie liczył 

Piotr 

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to zacznij od odsłuchu kolumn. Byłeś już gdzieś?

Na razie to tylko słuchałem marantza pm8006 i tannoy revolution x8tf. Niektóre utwory orkiestrowe brzmią bardzo dobrze czy wręcz wybitnie, ale do słuchania bardziej wymagających  utworów złożonych z orkiestry i chóru, to niestety jest to za słabe ( przede wszystkim za mała szczegółowość, nie brzmi to dobrze, zwłaszcza w dolnych pasmach)   Słuchałem też ceol-10 i niestety tragedia.  Co Pan proponuje posłuchać, oprócz nadów i veli, bo ilość możliwych sprzętów jest ogromna? Zależy mi przede wszystkim na dobrym odwzorowaniu dźwięku instrumentów ( żeby np. fortepian brzmiał jak fortepian:)) i dużej szczegółowości). Raczej podłogówki, pomieszczenie ok 20 m2. 

W dniu 19.08.2022 o 19:36, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie tak. 10k to olbrzymia kwota którą wkładając do kolumn zyska się więcej. I jak mówię twierdzę że gra lepiej ale różnica nie jest adekwatna . 

Dobrze że wspomniano o mocy tego urządzenia. Bo weźmy pod uwagę najniższą wartość czyli 150 w.

Cytuję "przy bardziej wymagających kolumnach może pojawić się problem". 

Kwintesencja klasy D.

Piotr 

Piotr,

Oświeć mnie czym się różni 150 W na kanał z klasy AB od tej w klasie D.

Edytowane przez Tonnii99
W dniu 19.08.2022 o 19:36, Piotr Sonido napisał:

To zależy czy ile mocy odda przy 4 Om i przy 2 Om. 

W dniu 19.08.2022 o 10:26, Ariste napisał:

kolega mial m10.i sie szybko zepsula.

na wymiane musial czekac pol roku.

pelnopasmowa kalibracja płatna dodatkowo.

jakim trzeba być frajerem żeby dawać się nabierać na takie sztuczki.

10 minut temu, tomek7776 napisał:

kolega mial m10.i sie szybko zepsula.

na wymiane musial czekac pol roku.

pelnopasmowa kalibracja płatna dodatkowo.

jakim trzeba być frajerem żeby dawać się nabierać na takie sztuczki.

Jakie sztuczki ? M10 brzmi bardzo dobrze. BluOS działa. 

9 minut temu, tomek7776 napisał:

na sztuczki z płatną pełnopasmową korekcją pomieszczenia.

Nawet bez Dirac M10 jest wart zakupu.

12 minut temu, tomek7776 napisał:

z jakiego niby powodu.....

Jest oparty na Hypex Ncore. Dobry streamer. System BluOs - dobra apka.

• Pokaż nowe odpowiedzi