Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do ambientu i pokrewnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum i od razu mówię, że na temat sprzętu audio wiem naprawdę mało, dlatego zwracam się do Was o pomoc. Otóż planuję zakup nowego wzmacniacza wraz z kolumnami podłogowymi stereo. Nie mam jakiś ogromnych wymagań co do brzmienia dźwięku, więc spróbuję dokonać zakupu "w ciemno" opierając się na Waszych propozycjach. Widełki? Kolomny plus wzmak w sumie około 5000 pln. Muzyka, którą słucham to głownie elektroniczna, ale bardziej spokojna jak ambient (Steve Roach, Tim Hecker, Brian Eno, Eluvium, itd.) oraz chillout, psybient, idm itp. lecz czasami sięgam po klasyczne albumy (jak Jarre, Kitaro). Kolumny będą stały blisko ściany w pokoju o powierzchni 25 m2. Wzmacniacz będzie podłączony do DACa Aune X1s, więc źródłem będą pliki o wysokiej rozdzielczości. Proszę Was o pomoc w jakie modele celować (i które będą najlepiej ze sobą współgrały). Dobrze, żeby sprzęt grał dosyć szczegółowo, nieco ciepło, z dużą sceną, tak jakby dźwięk roznosił się wokół słuchacza (i był blisko uszu). Podejrzewam, że wiele osób ma podobne preferencje jak moje, tak więc proszę o wypowiedzi. 🙂

Pozdrowienia

Przy tak założonym budżecie  zaproponowałbym ci wzmacniacz Taga Harmony HTA-600B z kolumnami np. Q Acoustics 3050i, które doskonale sprawdzą się w takich klimatach. Kolumny powinieneś odstawić od ściany bez względu jakie byś nie wybrał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie kupuj w ciemno. Wypozycz z salonu na przykład od kolegów wyżej. 

Zarówno wzmak jak i kolumny. Sprawdź. Będzie grało zostawiasz nie robisz podmianke. 

Polecam shpongle 🙂 swietny ambient 🙂

Piotr 

Kupiłem proponowane przez Q21 wzmacniacz HTA-600B z kolumnami Q Acoustics 3050i plus kable 2x 1,5m Melodika BSSC3315 i interkontkt 2x RCA Chord C-Line no i jestem zachwycony! To brzmi wspaniale!

On 8/7/2022 at 10:57 AM, qax said:

Kupiłem proponowane przez Q21 wzmacniacz HTA-600B z kolumnami Q Acoustics 3050i

Szybko działasz, szacun ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A co porównywałes? 

Powiem ci że tylko w Polsce to jest. Miałem kontakt z rynkiem audio w UK i tam nie ma tak 

Kupiłeś słuchasz tydzień i jesteś zachwycony. czym?

Nic ci nie przeszkadza? Nic byś nie zmienił? Co lepszego, gorszego miały inne sprzęty?

Piotr 

Wcześniej słuchałem muzyki na słuchawkach akg k712 pro podłączonych do daca aune x1s gt które reprodukowały surowy dźwięk bez żadnych ulepszeń (w końcu są to słuchawki studyjne). Teraz po przerzuceniu się na nowozakupiony sprzęt stereo słyszę wyraźną poprawę w melodyjności i wielokolorowości odtwarzanej muzyki. Nie jestem audiofilem ale wydaje mi się że średnica mogłaby być nieco bardziej zaakcentowana i wysunięta do przodu ale to tylko w przypadku najbardziej wymagających albumów np. Tima Heckera bo dla proponowanych przez Ciebie Shpongli grają wystarczająco dobrze. 😉

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A co porównywałes? 

Powiem ci że tylko w Polsce to jest. Miałem kontakt z rynkiem audio w UK i tam nie ma tak 

Co jest w Polsce a czego nie ma w UK ? 

W dniu 11.08.2022 o 19:21, don111 napisał:

Co jest w Polsce a czego nie ma w UK ? 

Akurat sprzętu jest więcej mam takie wrażenie. U nas ściąga się do dystrybucji marki które się tak na prawdę da. Im więcej tym lepiej. Takie trochę archaiczne założenie.

Ale odnosiłem się do czegoś innego. 

Mianowicie bardzo często w Polsce kupuje ktoś sprzęt bez odsłuchu swój pierwszy i nagle to jest najlepszy system świata. Mało tego poleca go dalej bo już jest częścią społeczności forumowych. Pamiętam wiele takich osób na forach. Niektórzy nadal piszą...

W UK mam wrażenie że każdy zakupiony system jest oceniany na chłodno. Nawet jeśli ktoś jest zadowolony to jednak dostrzega jego walory , możliwości poprawy.

To wszystko 

W dniu 11.08.2022 o 18:43, qax napisał:

Nie jestem audiofilem ale wydaje mi się że średnica mogłaby być nieco bardziej zaakcentowana i wysunięta do przodu ale to tylko w przypadku najbardziej wymagających albumów np. Tima Heckera bo dla proponowanych przez Ciebie Shpongli grają wystarczająco dobrze. 😉

Ale świetny zespół! Co nie?

O widzisz o to mi chodziło 🙂

a porównywałes z innym systemem?

Piotr 

Na przyszłość polecam Haiku-Audio BRIGHT Mk5 i PYLON DIAMOND 25 albo bardziej melodyjnie: peachtree nova i Vienna Acoustics BACH Grand. (To dużo wyższe półki Hi-Fi).

A na razie miłych odsłuchów !

Do tych pylonów 25 chyba jednak coś żywszego by się zdało. Roksana K3 , Cambridge 851 czy lyngdorf. 

Ale skąd te pomysły? Kolega już ma wymieniać?

Piotr