Skocz do zawartości
IGNORED

Osoba, która mogłaby mi pomóc z audio z Wrocławia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z dźwiękiem z którym nie umiem sobie poradzić.
W kuchni mam zamontowany tuner podtynkowy, który ma miejsce na wyprowadzenie sygnału AUX OUT.
Wyprowadziłem więc przewód, który ma na końcu wtyk Jack 3,5mm. Podłączyłem go pod soundbar Denon, do wejścia AUX.

Wszystko fajnie gra, dopóki w tunerze głośność jest mała. Jeśli zwiększę głośność w tunerze, to soundbar zaczyna charczeć. Wydaje się, że to typowe objawy przesterowania.
Spróbowałem dołożyć pokrętło głośności pomiędzy tunerem, a soudbarem, tak, żeby na tunerze mogła być ustawiona duża głośność, ale żeby ją zmniejszyć przed soundbarem. Niestety to nie pomogło i przestery nadal występują w Denonie.

Czy jest może jakaś osoba z Wrocławia, która mogłaby podjechać na Psie Pole i spróbować to ogarnąć?

3 minuty temu, Jaroslavio napisał:

Wszystko fajnie gra, dopóki w tunerze głośność jest mała. Jeśli zwiększę głośność w tunerze, to soundbar zaczyna charczeć. Wydaje się, że to typowe objawy przesterowania.
Spróbowałem dołożyć pokrętło głośności pomiędzy tunerem, a soudbarem, tak, żeby na tunerze mogła być ustawiona duża głośność, ale żeby ją zmniejszyć przed soundbarem. Niestety to nie pomogło i przestery nadal występują w Denonie.

To nie lepiej było kupić najtańszy odtwarzacz sieciowy z radiem internetowym, który można by było podpiąć do soundbara np: iEast M30 lub Taga Harmony TWA-10B?

Na tunerze powinien być poziom głośności ustawiony na full. Poziome głośności powinieneś sterować za pomocą soundbara, jeśli jest coś nie tak, to podejrzewam że tuner nie daje rady, a z jakiego powodu to ciężko napisać.

24 minuty temu, S4Home napisał:

To nie lepiej było kupić najtańszy odtwarzacz sieciowy z radiem internetowym, który można by było podpiąć do soundbara np: iEast M30 lub Taga Harmony TWA-10B?

Na tunerze powinien być poziom głośności ustawiony na full. Poziome głośności powinieneś sterować za pomocą soundbara, jeśli jest coś nie tak, to podejrzewam że tuner nie daje rady, a z jakiego powodu to ciężko napisać.

No nie lepiej... O estetyce i wyborze modelu wolałbym tutaj nie dyskutować. Jak już wspomniałem tuner jest podtynkowy, ma spotify, wifi itp. Ciężko byłoby go teraz wymieniać.

To tuner ma być główną jednostką, a soundbar jest podpięty na wejściu AUX, a nie wyjściu.

Zatem muzyka leci z tunera i to z tunera się steruje głośnością. Jeśli dam ją na max, to soudbar trzeszczy mimo, że sam jest ściszony.

Jeśli w tunerze głośność jest na 50%, to sundbar może być na max i nic nie trzeszczy.
Niestety tuner ma dosyć duże skoki sterowania głośnością i czasami ta granica trzeszczenia jest za nisko.

3 minuty temu, Jaroslavio napisał:

Jeśli w tunerze głośność jest na 50%, to sundbar może być na max i nic nie trzeszczy.

Źródło ma być na 100%, a sterowanie powinno odbywać się dalej za pomocą soundbara. Spróbuj zmienić kabel jack na inny.

5 minut temu, Jaroslavio napisał:

No nie lepiej... O estetyce i wyborze modelu wolałbym tutaj nie dyskutować. Jak już wspomniałem tuner jest podtynkowy, ma spotify, wifi itp. Ciężko byłoby go teraz wymieniać.

Odtwarzacz sieciowy również można schować.

17 minut temu, S4Home napisał:

Źródło ma być na 100%, a sterowanie powinno odbywać się dalej za pomocą soundbara. Spróbuj zmienić kabel jack na inny.

Ale soundbar to nie jest jedyny "odwórca" muzyki. Z tunera sygnał idzie na głośniki w suficie, a z wyjścia aux do soundbara na wejście aux. Jak soundar ma zwrotnie sterować głośnikami, jeśli jest podpięty przez wejście AUX, a nie wyjście?

Kabla nie da się wymienić, bo jest pod podłogą.

Czyli nie możesz wymienić kabla i nie możesz wymienić tunera. To po co ci osoba do pomocy? Co ona miała by zrobić? Koledzy dobrze ci radzą. Jakiś element jest do wymiany. 

Z racji że wyszedłeś analogowo z tunera to moim zdaniem to jest wina że charczy. Tam już dochodzi do przesterowania.

Piotr 

3 godziny temu, Jaroslavio napisał:

Czy jest może jakaś osoba z Wrocławia, która mogłaby podjechać na Psie Pole i spróbować to ogarnąć?

Sam weź młotek albo kilof i uporaj się z instalacją podtynkowo - podpodłogową.

Kuriozum ! instalować coś na stałe uprzednio bez przetestowania.

Poza tym, każdy sprzęt psuje się, więc wbudowywanie "na stałe" to kosztowna beztroska.

Po prostu zmień podejście do zagadnienia albo wynajmij specjalistów od instalacji.

Nie zawsze podczas remontu da się wszystko idealnie zgrać, a to połączenie nie jest mi niezbędne do życia. Po prostu fajnie, jakby działało. Kabla po ścianie przecież nie puszczę, bo może się kiedyś zepsuć... Na tej zasadzie można nie chować przewodów elektrycznych czy rur. 

Źle to przetestowałem, to fakt. Moja wina. Dlatego szukam kogoś, kto mógłby to sprawdzić.

Czytałem, że może urządzenie daje za duże napięcie i da się to zredukować. Szukam rady na ten temat, a nie czy kupiłem dobre urządzenie i jak powinienem puścić kabel. 

Potrzebuje po prostu opinii czy da się coś z tym zrobić lub nie.

Załączam zdjęcia urządzenia z którego wychodzi sygnał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20220722-155647_AliExpress.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że oferta się trochę zmieniła. U mnie fizycznie tył wygląda trochę inaczej.

Do soundbara ida kable: niebieski, biały i czerwony.

Oprócz tych wejść/wyjść nie ma nic oprócz zasilania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, jarekb napisał:

A podłączałeś coś innego niż ten soundbar ? ,  zwykły wzmacniacz i kolumny ? , 

No właśnie nie mam nic innego co mógłbym podłączyć:/

Nie wypożyczają nic żebyś nie uszkodził. Moim zdaniem to jest tak słabej jakości wyjście , które podkręcone na maksa daje takie zniekształcenia i tyle. 

Piotr 

Jak wygląda wtyczka od strony soundbara? (chodzi mi o lutowanie)  Sam ją zarabiałeś? Sprawdź. 

Ze zdjęć wygląda, że to typowy "no name".

Chociaż bardziej bym obstawiał niskiej jakości urządzenie i myślę, że Piotr ma rację. Miałem jakiś czas temu do czynienia z (pseudo) markowymi urządzeniami tego typu. Niestety w wielu przypadkach to co powinno działać bez zarzutu (bluetooth, AUX, Radio) pozostawiało wiele do życzenia... 

W dniu 24.07.2022 o 08:53, Piotr Sonido napisał:

Nie wypożyczają nic żebyś nie uszkodził. Moim zdaniem to jest tak słabej jakości wyjście , które podkręcone na maksa daje takie zniekształcenia i tyle. 

Może tak być, osobiście też mi się tak wydaje.

No teraz kabla się już też nie wymieni. 

Nie no nie wiem jak można było to tak zabudować żeby serwisu nie zrobić. 

Więc nadal nie wiem co ta osoba miała by pomóc? Jak?

Piotr