Skocz do zawartości
IGNORED

Pętla masy w sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Czytam, czyta i nie mogę znaleźć rozwiązania dla pewnego problemu, a mianowicie.

Borykam się z zapętleniem się masy poprzez sieć, a dokładnie.

Mam podłączone kilka urządzeń audio (wzmacniacze, pre, słuchawkowiec i DAC+zasilacz liniowy) do kondycjonera taga. W sieci jest też podłączony komputer ale do zupełnie innego gniazda sieciowego. Po połączeniu DACa z komputerem przez kabel USB pojawia się brum sieciowy a dodatkowo wszystkie śmieci z działającego komputera przechodzą na słyszalny w głośnikach brum. Jak odłączę przewód USB od DACa brum znika, pozostałe funkcje DACa jak COAX i BT działają. 

W momencie gdy połączyłem komputer przewodem z odłączonym przewodem uziemiającym brum znika.

Przyznam że nie mam już koncepcji jak to ogarnąć za wyjątkiem odłączenia przewodu ochronnego przy podłączeniu komputera.

Może ktoś coś ???

https://www.audiostereo.pl/topic/159242-p%C4%99tla-masy-w-sieci/

Odłączanie PE to niedobre rozwiązanie. Spróbowałbym podłączyć komputer do tego samego kondycjonera co DAC i zobaczył co będzie. Izolator USB pewnie mógłby pomóc.

Rozrysuj sobie to, to wszystko wyjaśni. Rysuj urządzenia jako kwadraty i ich masy łącz kreskami, pętla wyjdzie sama.

Masa USB w komp. jest połączona z obudową komp. Które z urządzeń ma jeszcze wtyk z uziemieniem?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Próbowałem takie połączenie i niestety nie pomogło, nic to nie dało.

podłączałem jeszcze na próbę laptopa podpiętego do sieci i tu była cisza.

2 minuty temu, msankowski napisał:

Izolator USB pewnie mógłby pomóc.

Znasz jakiś sprawdzony i nie za miliony monet (to gdyby się jednak nie sprawdził)

1 minutę temu, terminus napisał:

Które z urządzeń ma jeszcze wtyk z uziemieniem?

Wszystkie pozostałe.

3 minuty temu, Mufcore napisał:

Laptop nie ma obudowy połączonej z siecią przez PE. Czyli ok.

Rysuj, uziemienia i masy sygnałowe, gdzieś to trzeba rozpiąć.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Próbowałem takie połączenie i niestety nie pomogło, nic to nie dało.
Wszystkie pozostałe.
Nigdy nie potrzebowałem izolatora USB więc tylko znam z opisów w sąsiednich wątkach. Laptop jest w klasie ochronnej 2, podobnie jak pewnie Twój DAC. Komputer w klasie 1, tu jest pewnie źródło problemu.

Takie moje rysunki dla przykładu, bez rysowania można błądzić w kółko, polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

zastanawiałem się jeszcze czy nie zrobić przewodu USB w którym nie będzie przewodów na zasilaniu a wyłącznie sygnałowe bo o takie mi chodzi.

Rysunki są super i jak nic nie wymyślę innego to będę musiał tak zrobić i się zastanowić albo skorzystać z pomocy.

Inna sprawa to, spotkałem się z czymś takim właśnie w zasilaczu do PC .. oni stosują to jako filtr przeciw zakłóceniowy z kondensatorów  :  L---C10nF---PE---C10nF----N.

Lutują to bezpośrednio na gnieździe IEC w zasilaczu PC i często z wiekiem wyrzuca wyłącznik RCB bo kondensatory tracą właściwości mają większy upływ, zwyczajnie ich izolacja starzeje się etc.. PE jest podłączone do masy komputera i portów usb,rs232, i wali te zakłócenia i śmieci po pozostałych sprzętach. Ale wcale niekoniecznie to musi być u Ciebie przyczyną ja też na 100 procent obstawiam potrzebę zastosowania izolowanego USB.

Może wystarczy odłączyć z jednej tylko strony ekran USB. W którymś gnieździe albo wtyku (lepej przylutować nowy wtyk, nie podłączając obudowy do ekranu). Zasilanie przez USB (jego minus) nie powinno być połączone z ekranem, więc powinno działać. Spróbuj.

Edytowane przez terminus

Dlatego właśnie zastanawiam się czy nie zrobić przewodu gdzie tylko połączę sygnały bez ekranu i bez zasilania. W gniazdach ciężko grzebać bo jedno w DACu a drugie w kompie.

Zasilacz zakładam sprawny bo ma 1/2 roku i jest zasilaczem markowym.
Właśnie patrzę za izolatorem  
Jeśli Twój DAC ma wyjście na słuchawki, można zrobić sprawdzenie. Odłączyć fizycznie wszystko za DAC i sprawdzić czy na samych słuchawkach brumi. Jeśli tak to zakłócenia wchodzą w tor audio już tutaj, niezależnie od innych połączeń. Wtedy izolator USB.
Ale jeśli nie, to by znaczyło że to coś dalej w torze wpływa i tam trzeba coś zmienić.

Dokładnie, tylko rozważ, czy bez zasilania będzie działać.

DAC to Topping D50s - nie ma on wyjścia słuchawkowego, zasilanie samego urządzenia jest osobne i podpięte z zasilacza stabilizowanego więc wydaje się że do samego działania w USB zasilanie jest nie potrzebne.

Jak podłączam do DAC CD przez COAX to jest cisza, jak mam samo BT też jest cisza.

Jeszcze pozostało mi do sprawdzenia ewentualnie połączenie komputra z DACiem przewodem optycznym ale to nie będzie to o co chodzi, jedynie powie że działa.

Więc do odłączenia masa (ekran) USB z jednej strony.

6 minut temu, msankowski napisał:

Odłączyć fizycznie wszystko za DAC

Próbowałem bezpośrednio do DACa podpiąć wzmacniacz i było bez zmian ale to dalej połączenie za DAC. Mam dwa wzmacniacze i na obu jest to samo. Chyba to jednak połączenie po USB i może rozpięcie zasilania w nim pomoże. Naprowadziliście mnie na to i muszę spróbować. 

O i nasunęliście mi jeszcze jeden pomysł w kompie mam USB pociągnięte z płyty do śledzia po kablach i tu mogę odciąć zasilanie na jednym USB i będzie wiadomo, odetnę tylko czerwony i czarny i sprawdzę. Będzie najszybciej.

Temat ogarnięty - przeciąłem czarny przewód przy podłączenia śledzia z USB od strony podłączenia do płyty i natychmiast cisza.
Miałem to samo, modyfikacja kabla USB również pomogła.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Jeszcze sprawdziłem jedną rzecz i widzę, że nie jest to rozwiązanie idealne, zadowalające ale niezadowalające.

Przy rozkręceniu głośności ponad połowę jednak słychać przydźwięk, muzyki tak się słuchać nie da bo już ryczy ale do ideału jeszcze muszę się pobawić.

Chyba się skuszę na ten izolator galwaniczny i przynajmniej będę wiedział czy coś pomaga.

18 minut temu, Mufcore napisał:

A z ciekawości sprawdzę 😉

Najpierw testament i na wszelki wypadek wyłącz sterownik pieca i zamknij gaz, jeżeli masz miedziane rurki. Jak plastik, to podłączaj, kondycjoner masy nie gorszy niż żwirek dla kota 😉

Generalnie takie porady z lat '60 dzisiaj są szkodliwe i niebezpieczne a propozycja uziemienia przez instalację gazową to propozycja do nagrody Darwina.

nagrywamy.com

Spokojnie gazu w mieszkaniu nie mam więc bez paniki 😉

Tak się zastanowiłem po napisaniu i stwierdzam że i tak nic mi to nie da bo rurki mam plastikowe i co by miało zmienić podłączenie do grzejnika - zapewne nic.

1 minutę temu, Mufcore napisał:

Spokojnie gazu w mieszkaniu nie mam więc bez paniki 😉

Tak się zastanowiłem po napisaniu i stwierdzam że i tak nic mi to nie da bo rurki mam plastikowe i co by miało zmienić podłączenie do grzejnika - zapewne nic.

Nie panikuję, ale jakbyś kiedykolwiek chciał cokolwiek zrobić z porad tego użytkownika - cokolwiek - to rób odwrotnie. Wszystko co on pisze jest nieprawdziwe, nieskuteczne lub groźne.

nagrywamy.com

W dniu 18.07.2022 o 21:19, Mufcore napisał:

zasilanie samego urządzenia jest osobne i podpięte z zasilacza stabilizowanego więc wydaje się że do samego działania w USB zasilanie jest nie potrzebne

To czesto bardzo pozorna konkluzja. Najczesciej jednak zasilanie jest wykorzystywane do tzw "hand shake" i bez niego zwykle nie gra.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Zgadza się zauważyłem to po wykonaniu przewodu tylko z D- i D+, dopiero po podpięciu 5V ruszyło.
Ja zrobiłem taką rzeźbę, nie miałem akurat pod ręką koszulki termokurczliwej więc jest izolacja, oczywiście do poprawy, całkowicie usunąłem tą blaszkę od masy z wtyczki. Efekt jest taki że brum zniknął całkowicie, nawet przy maksymalnej głośności.

84ec571607a180b91f9b7a0697fde76a.jpg5fb68567778de5134e4e7d922c9c29f9.jpg
O widzisz dzięki - rozumiem że przewodów nie ruszałeś.
Z przewodami nic nie robiłem, tak jak napisałem, tylko wywaliłem tą blaszkę od masy.

• Pokaż nowe odpowiedzi