Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepsze Marantz PM17 czy PM8003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przyszedł czas na zmianę mojego amplitunera kina domowego na czyste Stereo

Biorę pod uwagę dwa wzmacniacze  Marantza ( lubię to firmę i podoba mi się ich wygląd )  PM17 lub PM8003  Oba wzmacniacze używane są podobnej ceny ok 2k.

Krótko słuchałem PM17 i bardzo mi pasował, niestety trochę za długi , ale czy PM8003 będzie równie dobry?

https://www.audiostereo.pl/topic/159210-co-lepsze-marantz-pm17-czy-pm8003/

Witaj. MARANTZ PM 17 to świetny wzmacniacz o naturalnej barwie. Był sprzedawany w kilku wersjach, w tym model sygnowany przez Kena Ishiwatę. Jest bajeczny w swojej klasie, pięknie wykończony w kolorze szampańskim. Posiada ogromne solidne terminale głośnikowe oraz miernik YU wskazujący temperaturę. Wysokie tony sa bardzo gładkie i szczegółowe. Bas jest pełny, bardzo dobrze zdefiniowany i rozciągnięty. Scena i stereofonia jest wybitna. To, co czyni, PM17 czymś najbardziej wyjatkowym to połaczenie wszystkiego tak perfekcyjnie, w tak realistyczny sposób, że odkrywanie stereo, i to czego muzycy i inżynierowie dokonali, nagrywajac materiał na płytę jest niesamowite. PM 17 jest po prostu doskonały. PM 8003 to już zupełnie inna konstrukcja, kierowana do mniej wymagającego odbiorcy. Gorąca rekomendacja. Pozdrawiam. BOGDAN

AUDIOtrendt Kraków. Zapraszamy na odsłuchy. Doradzamy, pomagamy, rozwiązujemy problemy. Wypożyczamy sprzęt do domu.
Wszyscy forumowicze mogą liczyć u nas na atrakcyjne ceny!

www.audiotrendt.com.pl; tel.: 12 686 10 15 | 791 063 315 | 509 188 477

7 godzin temu, TOPDORIAN napisał:

Witam. Przyszedł czas na zmianę mojego amplitunera kina domowego na czyste Stereo

Biorę pod uwagę dwa wzmacniacze  Marantza ( lubię to firmę i podoba mi się ich wygląd )  PM17 lub PM8003  Oba wzmacniacze używane są podobnej ceny ok 2k.

Krótko słuchałem PM17 i bardzo mi pasował, niestety trochę za długi , ale czy PM8003 będzie równie dobry?

Miałem 17 w wersji KI i stwierdzam, że to bardzo udany wzmacniacz. Musisz mieć głębszą półkę żeby go postawić. Nie uważam żeby to była wada. Dlatego stawiałbym na PM 17.

De gustibus non est disputandum

PM17 to zdecydowanie lepsza klasa, ale też urządzenie starsze. Warto zastanowić się nad potencjalnym serwisem i jego kosztem. 8003 jest znacznie młodszy, przez co ryzyko potrzebnej naprawy jest mniejsze.

Warto pamiętać o tym wybierając sprzęt z drugiej ręki :)

Przegląd się przyda tak czy siak. Zależy czy był katowany. Ale nawet jak coś będzie do wymiany, serwisu to nie pochłonie to sporo gotówki. 

Piotr 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Przegląd się przyda tak czy siak. Zależy czy był katowany. Ale nawet jak coś będzie do wymiany, serwisu to nie pochłonie to sporo gotówki. 

Piotr 

Święte słowa, to trochę jak kupować używany samochód. Zawsze warto zobaczyć co się dzieje pod maską. W taki sprzęcie warto sprawdzić przełączniki, potencjometry, pastę termoprzewodząca pod tranzystorami oraz kondensatory elektrolityczne.

Ja tam regularnie oddaje wzmacniacz na taki mały przegląd co jakiś czas. A gdybym kupił coś używanego droższego to już obowiązkowo. 

Piotr 

Sam prowadzę serwis RTV więc nie boję się napraw , ani kupowania używanego sprzętu. Konserwacja, czy naprawa to wręcz przyjemność niż problem. Uwielbiam podglądać pięknie zrobiony sprzęt , a oba są pięknie wykonane i nie mam do czego się czepić . No może tylko do tego że 8003 ma przełączanie wejść zrobione na układzie scalonym choć  wejście CD w układzie DIRECT DRIVE go omija, a P17 na przekaźnikach.  Ale wierzcie nie słychać różnicy

Ostatecznie kupiłem PM8003- głównie za mniejszy rozmiary ( do tyłu PM17 to krowa z jakimiś beznadziejnie wielkimi gniazdami głośnikowymi a w 8003 są mniejsze i LEPSZE ), choć jest wyższy. Po kilku dniach odsłuchów stwierdzam, że jest genialny. Przeglądałem schemat- jestem elektronikiem więc rozumiem i podziwiam to na co patrzę. Oba wzmacniacze są zrobione doskonale i nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć który zrobiony jest lepiej.

Jak grają - 8003 ma moc i to słychać nie zastanawia się kiedy nagle pojawią się mocne walnięcie, po prostu uderza a ciebie wdusza w fotel. Mam kolumny B&W DM601 i nie wiedziałem że potrafią tak zagrać.  Gdy pierwszy raz go włączyłem od razu był efekt wow. Później było już tylko lepiej PM17 jest subtelniejszy mocny, ale delikatny. Wyrazistość każdego szczegółu w dźwiękach była ( bo już go nie mam )   niesamowita. Myślę moim zdaniem że dwa wzmacniacze są genialne i nie potrafię powiedzieć ,który mi bardziej pasował- wybrałem ten który spodobał się żonie bo mniejszy.

Ostatecznie powiem każdemu, kto w przyszłości stanie nad takim dylematem. OBOJĘTNIE oba są świetne

Dziś przyszły nowe kolumny Canton Reference 9 ,to porównam i zobaczymy jak daje sobie radę z nowszymi głośnikami

Reference 9k ? Te stosunkowo nowe? 

To ciekawe tak zapytam z ciekawości co cię skłoniło? Bo canton generalnie u nas w kraju to był polecany przez niektóre media markety i później salony Denona i to w zasadzie tyle. 

Skąd na nie pomysł?

Piotr 

Zaintrygowało mnie ich parametry. Pasmo przenoszenie od 25hz to parametr nieosiągalny nawet w dużo większych i droższych kolumnach. Bardzo ładny wygląd .Miałem możliwość posłuchania ich w salonie Denon .No to trzeba było je sprawdzić. Zmienić zawsze można . Moje poprzednie B&W DM601 miały chyba z 20 lat jak nie więcej. Już sam nie pamiętam kiedy je kupowałem. Pomyślałem że przez ten czas technologia na pewno poszła do przodu- Trzeba to sprawdzić.

Grają bardzo dobrze, zrównoważono nie ma przesady w żadnym paśmie, ale i niczego im nie brakuje. Jak na razie jestem zadowolony.

Jeżeli chodzi o porównanie jeden do jednego to takiej kosmicznej różnicy nie ma . Obie kolumny grają poprawnie . Lecz po 2 dniach odsłuchu coraz bardziej skłaniam się do Cantona. Im dłużej się je słucha tym grają lepiej

W dniu 20.07.2022 o 08:17, TOPDORIAN napisał:

Zaintrygowało mnie ich parametry. Pasmo przenoszenie od 25hz to parametr nieosiągalny nawet w dużo większych i droższych kolumnach.

To tylko tabelki i dane techniczne, praktyka jest inna.

Grają bardzo dobrze, zrównoważono nie ma przesady w żadnym paśmie, ale i niczego im nie brakuje. Jak na razie jestem zadowolony.

A jak góra, nie ma przesytu? Marantz trochę analityczny, a sam w sobie Canton nie gra spokojnie na górze, a nawet wręcz odwrotnie?

Im dłużej się je słucha tym grają lepiej

Wygrzewają się 😛

A no właśnie w salonie Denona 🙂

czyli dystrybutora. Bo jak mówiłem to mało popularne modele. Ale nie mówię że źle, byłem po prostu ciekaw. 

właśnie jak z górą? Nie masz momentami takiego podkoloryzowania? Bo ten zestaw zapewne potrafi dać blask.

Piotr 

W dniu 24.07.2022 o 09:00, Piotr Sonido napisał:

A no właśnie w salonie Denona 🙂

czyli dystrybutora. Bo jak mówiłem to mało popularne modele. Ale nie mówię że źle, byłem po prostu ciekaw. 

właśnie jak z górą? Nie masz momentami takiego podkoloryzowania? Bo ten zestaw zapewne potrafi dać blask.

Piotr 

Wręcz przeciwnie . Góra jest spokojna nie wyrywa się przed szereg. Kolumny były używane więc nie wygrzewają się-To bardziej ja przyzwyczajam się do odmiennego dźwięku od moich poprzednich kolumn. Jedyne co mi teraz przeszkadza to konieczność ustawienia ich blisko ściany , a kolumny mają otwór z tyłu . Gdy odsuwam je choćby o 30-40 cm jest fajniej, ale cóż muszę z tym żyć. Po za tym jest naprawdę super. Co do parametru 25hz nikt nie podważył tego pomiaru i mimo że nie usłyszymy 25hz to pomyśl jak wspaniałe będzie 40-60hz gdy te kolumny już tam pracuj liniowo a inne dopiero sią tam będą "rozgrzewać" i tak jest w praktycznym odsłuchu - muszę potwierdzić.

Druga sprawa, która jest upierdliwa w tych kolumnach to wykończenie piano czarny połysk- codziennie szmatka w użyciu. Czasami myślę że częściej je pucuję niż słucham. Na pewno nie będą to moje kolumny na zawszę. Za jakiś czas ... może B&W 706S2 zobaczymy

Trochę odeszliśmy od głównego pytania zadanego na tym forum. Miałem ponownie możliwość porównania z PM17 ( wersja 1 ) i muszę przyznać ,że uczciwie nie potrafię powiedzieć który jest lepszy . Dla mnie  PM8006- bardziej mi odpowiada. Rada dla przyszłych osób które staną nad tym dylematem- weź tańszy lub ładniejszy

Nie wiem czy wymiana na bowersy wniesie tu poprawę. Chyba większy prestiż jeśli chodzi o markę ale to wszystko 

Masz w takim razie dobrze załatwioną akustykę. 

Super.

Piotr 

Jeśli sprawdzone to co innego. 

Jeśli lubisz logo i prestiż to pewnie. 🙂

nic w tym złego. Mówię tylko że dźwiękowo nie zyskasz.

Piotr