Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe bez amplitunera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Czy są jakieś wzmacniacze z co najmniej pięcioma końcówkami mocy z HDMI z kanałem zwrotnym ARC bez zbędnych bajerów?

Chodzi mi o zwykły wzmacniacz na przykład 5.1 z jednym wejściem hdmi bez radia, bez obróbek video, może nawet bez funkcji sieciowych, tylko żeby dekodował i wzmacniał sam dźwięk? Coś jak soundbar, ale zamiast wbudowanych głośników miał wyjście na 5 głośników i był dobrej mocy co najmniej 100 wat na kanał.

https://www.audiostereo.pl/topic/159204-kino-domowe-bez-amplitunera/

Canton Smart Amp 5.1; ma 6 końcówek mocy i obsługę dodatkowo głośników bezprzewodowych. Nie ma natomiast automatycznej kalibracji (jest tylko ręczna)

Edytowane przez Zochu91

Zmartwię cię takich amplitunerów chyba nikt nie produkuje, choć kto wie co znalazłbyś na np. chińskim rynku.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A jak z jakością w tych nowych amplitunerach? Cena tak się zmieniła, że teraz ciężko poznać, który sprzęt ma coś wspólnego z hifi a który z Hi-market. 

Na przykład pokazały się nowe tańsze modele Yamaha zamiast v4v który kosztuje 10 tysi model a4v który kosztuje ponad 3 tysie tylko... Niby podobne, funkcje te same, ale coś musi być za coś. To jest odpowiedź na inflację czy udało im się zrobić tanio nowszy model z tej samej linii? 🤣

Witam serdecznie.
Czy są jakieś wzmacniacze z co najmniej pięcioma końcówkami mocy z HDMI z kanałem zwrotnym ARC bez zbędnych bajerów?
Chodzi mi o zwykły wzmacniacz na przykład 5.1 z jednym wejściem hdmi bez radia, bez obróbek video, może nawet bez funkcji sieciowych, tylko żeby dekodował i wzmacniał sam dźwięk? Coś jak soundbar, ale zamiast wbudowanych głośników miał wyjście na 5 głośników i był dobrej mocy co najmniej 100 wat na kanał.
Są.
Z lat 90tych

Chociaż jeden model z wejściem Hdmi z lat 90tych? Już nie wspomnę o takim z funkcją Arc. 

Glownie mi chodzi o taki bez bajerów, zwykły wzmacniacz wielokanałowy z hdmi Arc bez video i innych bajerów. Szkoda, że żadna firma o tym nie pomyślała, żeby dać lepsza jakość zamiast bajerów, które i tak są w innych urządzeniach i telefonach. Takimi urządzeniami są soundbary, ale fajnie by było jakby powstał taki wzmacniacz. Po co powielają milion funkcji, gdzie odtwarzacze bluray, cd, sieciowe oraz tv mają już wszystko, po kilka hdmi, aplikacje itd. 

3 godziny temu, Zochu91 napisał:

Canton Smart Amp 5.1

Wydaje się być najlepsza propozycja, ale w tej cenie można już nabyć Yamaha a6v i pytanie co będzie lepsze? Bardziej jestem za Canton, tylko w Yamaha mogę zrobić na kolumnach Bi-amp na frontach i uzyskać trochę więcej mocy dla nich 

Edytowane przez raiwan

Z drugiej strony Canton ma bardzo mały spadek mocy na wszystkich obciążonych końcówkach więc nie wiem, czy na jedno by nie wyszło. Yamaha ma za to eArc, którego brakuje Canton 

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, raiwan napisał:

Po co powielają milion funkcji, gdzie odtwarzacze bluray, cd, sieciowe oraz tv mają już wszystko, po kilka hdmi, aplikacje itd. 

Bo nie wszyscy tego używają… większości nie audiokinomaniaków wystarczy tylko amplituner i tv dzięki którym mamy nieograniczony dostęp do muzyki oraz do serwisów streamingowych z tv… po co więcej? Minimalizm w najprostszej konfiguracji😉

1 godzinę temu, raiwan napisał:

Bi-amp na frontach i uzyskać trochę więcej mocy dla nich 

Nic z tych rzeczy😂 rozdzielasz tylko wysokie i średnie od basu i tyle, dostając niby trochę lepszej jakości dźwięk… moc Ci nie wzrasta 

Mam xtz 99.36, tam mam nawet możliwość tri ampingu. W bi amp mam podzielone średnio niskotonowego z wysokim i niskotonowy oddzielnie bo to system 2.5 drożny. 

Pokój salon 20 m2 połączony z 9 m2 korytarzem, otwarta przestrzeń. Najgorsze pomieszczenie do odsłuchu 🙂

Tak myślę, żeby kupić jakiś amplituner i później dokupić jakąś lepsza Końcówkę pod stereo też. Amplituner wtedy i tak musi zasilić dość mocny centralny xtz 99.25 oraz surround Jamo c80 bipolarne 

No i ważne już, żeby obsłużył eArc, żeby można było w końcu wykorzystać w pełni potencjał tv 🙂

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, raiwan napisał:

Tak myślę, żeby kupić jakiś amplituner i później dokupić jakąś lepsza Końcówkę pod stereo też. Amplituner wtedy i tak musi zasilić dość mocny centralny xtz 99.25 oraz surround Jamo c80 bipolarne

To nie lepiej od razu kupić procesor i końcówki mocy? Skoro i tak mają być dwa elementy to lepiej będzie jak to wszystko będzie osobno. 

Proszę najprostsza forma tylko wejścia cyfrowe i analogowe wyjścia na końcówki 

https://www.grobi.tv/heimkino-sound/heimkino-av-receiver-verstaerker/av-vorstufen/iotavx-avx17-vorstufe-mit-dolby-atmos-und-dts-x-unterstuetzung?c=431

Do tego ta końcówka mocy i jest wypas

https://www.grobi.tv/heimkino-sound/heimkino-av-receiver-verstaerker/av-endstufen/iotavx-avxp1-7-kanal-endstufe?c=432

W cenie 3 tys€ wątpię by było coś lepszego dzielonego z prawdziwą mocą, bo nie oszukujmy się amplitunery to słabeusze nawet taki 8500HA Denon-a

Sam gdybym nie robił systemu pod Auro3D to bym to kupił… 

Na przykład pokazały się nowe tańsze modele Yamaha zamiast v4v który kosztuje 10 tysi model a4v który kosztuje ponad 3 tysie tylko... Niby podobne, funkcje te same, ale coś musi być za coś. To jest odpowiedź na inflację czy udało im się zrobić tanio nowszy model z tej samej linii?

Nie pomieszały ci się oznaczenia? Amplitunery Yamahy z serii A zawsze były lepsze i droższe od serii V.
Chociaż jeden model z wejściem Hdmi z lat 90tych? Już nie wspomnę o takim z funkcją Arc. 
Glownie mi chodzi o taki bez bajerów, zwykły wzmacniacz wielokanałowy z hdmi Arc bez video i innych bajerów. Szkoda, że żadna firma o tym nie pomyślała, żeby dać lepsza jakość zamiast bajerów, które i tak są w innych urządzeniach i telefonach. Takimi urządzeniami są soundbary, ale fajnie by było jakby powstał taki wzmacniacz. Po co powielają milion funkcji, gdzie odtwarzacze bluray, cd, sieciowe oraz tv mają już wszystko, po kilka hdmi, aplikacje itd. 
Wydaje się być najlepsza propozycja, ale w tej cenie można już nabyć Yamaha a6v i pytanie co będzie lepsze? Bardziej jestem za Canton, tylko w Yamaha mogę zrobić na kolumnach Bi-amp na frontach i uzyskać trochę więcej mocy dla nich 
Za dużo byś chciał, na raz.

Jest wszystko z wyjątkiem HDMI.
5 godzin temu, długi89 napisał:

To nie lepiej od razu kupić procesor i końcówki mocy? Skoro i tak mają być dwa elementy to lepiej będzie jak to wszystko będzie osobno. 

Proszę najprostsza forma tylko wejścia cyfrowe i analogowe wyjścia na końcówki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego ta końcówka mocy i jest wypas

Ukryta Zawartość

W cenie 3 tys€ wątpię by było coś lepszego dzielonego z prawdziwą mocą, bo nie oszukujmy się amplitunery to słabeusze nawet taki 8500HA Denon-a

Sam gdybym nie robił systemu pod Auro3D to bym to kupił… 

Jakbym miał na tą chwilę 3 tysie euro to bym nie zakładał tego tematu nawet 😉

Amplituner mi się zepsuł i tak smutno jakoś się zrobiło bez muzyki i filmów w dobrej jakości. Na szybko coś chciałem tańszy amolituner, który później służyłby jako procesor lub dac do końcówki lub integry 

Dziękuje za podesłane linki. Sprzęt zacny i rzeczywiście cena super. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan

Naprawiłem amplituner. 

Czy ma sens dokupić mocna końcówkę mocy do amplitunera Arcam 450 i dać w kolumnach na sam niskotonowy? Kolumna 2,5 drożna więc midwoofer też gra od samego dołu. Można nawet zrobić triamp wtedy, choć czy to ma jakiś sens w ogóle? Myślałem, żeby dać końcówkę w klasie d na woofer i końcówki amplitunera w klasie AB na średnicę i wysokie. Zawsze coś by to dało. 

Zastanawiam się też nad głośnikami berylowymi zamiast wstęgi w moich kolumnach, ale czy ma to też jakiś sens, jeżeli muzyki słucham z plików flac? 

Są teraz zestawy w wyprzedaży, stąd znowu to rozważam, ale mimo wyprzedaży i tak bardzo drogi wychodzi 

Edytowane przez raiwan

Słuchałem Arcama 550. Powiedz nam, czego Ci brakuje w brzmieniu Twojej 450-tki? Jak mniemam po tak przedstawionym pomyśle - dopalenia basu, ale czy ilości, czy też szybkości, uderzenia? Arcamowi z niespodziewanym uderzeniem niestety nie po drodze - gra grzecznie, kulturalnie.

Godzinę temu, raiwan napisał:

Zastanawiam się też nad głośnikami berylowymi zamiast wstęgi w moich kolumnach, ale czy ma to też jakiś sens, jeżeli muzyki słucham z plików flac? 

Mniejsza czy pliki flac, tylko co jest transportem? A przede wszystkim - Arcam gra grzecznie, łagodnie, i wstęgi od siebie drapieżności nie dodadzą, więc jeśli brakuje Ci polotu na tym polu - możesz próbować z bardziej zadziornymi kolumnami.

Godzinę temu, raiwan napisał:

Są teraz zestawy w wyprzedaży, stąd znowu to rozważam, ale mimo wyprzedaży i tak bardzo drogi wychodzi 

Co fajnego chodzi Ci po głowie? 🙂

Zestawy upgradu do głośnika berylowego, czyli głośnik i zwrotnica z kablami 

Chce zyskać trochę więcej mocy, żeby odciążyć końcówki Arcama, zwłaszcza w kinie i dzięki temu uzyskać trochę więcej mocy dla najniższych częstotliwości

Wg mnie dodanie końcówki mocy do ampli to znaczny plus, kwestia co by mogło to być - myślisz o nowym sprzęcie? Słuchałem - prócz kilku starych - Parasounda, Atolla 200, Rotela 1552, stanęło na Anthemie MCA, bo wszystkie tańsze niektóre aspekty brzmienia poprawiały, inne pogarszały.

Domyślam się, że szukasz więc więcej zadziorności w graniu - w takim przypadku z w/w Parasound odpada, Atoll może leciutko pomóc, Rotel nie gra tak równym i dojrzałym brzmieniem, za to z wysokich tonów wstęg potrafi dużo wykrzesać (też mam wstęgi), niestety u mnie miał miękki bas, zupełnie z innej parafii niż bardzo szybkie wysokie tony - może z mniej wymagającymi kolumnami miałby lepszy, a może trzeba się rozejrzeć za mocniejszym RB1582.

Wstęga gra z szybkim seas excell magnes. Uzupełnia to papierowy? woofer z seas prestige. Wszystkie głośniki się idealnie uzupełniają, ale też są wymagające. 

Dużo jest porad, żeby pod amplituner podpiąć integre lub końcówkę dla stereo. 

Myślałem, żeby amplituner odciążyć i wtedy bardziej by się skupił na średnicy i wysokich. 

40 minut temu, raiwan napisał:

Dużo jest porad, żeby pod amplituner podpiąć integre lub końcówkę dla stereo. 

Masz jakieś źródło żeby podpiąć pod taką integrę? Co obecnie jest transportem tych plików flac? I czy rzeczywiście bardziej myślisz o integrze? Amplituner Arcama to tylko amplituner, ale swoje plusy w stereo już ma - bardzo dobra czytelność i równowaga tonalna, a jego grzeczność to już cecha, która Ci pasuje albo nie. Gdy do 550-tki podpinałem Oppo 205 przez RCA, grało to ze sto razy lepiej niż gdy Oppo było jedynie transportem podającym sygnał do Arcama przez HDMI. Jeśli nie masz dobrego transportu bądź źródła - w kwestii stereo dobre źródło (np odtwarzacz sieciowy, jeśli chcesz pozostać przy plikach) może się okazać dużym upgradem w Twoim systemie. 

Transportera nie mam, pliki bezpośrednio z serwera domowego. Próbowałem już ze starszym modelem Arcama z dac i nie bylo lepiej. 

Filmy z Tv puszczone kablem hdmi kanałem Arc. Lubię też słuchać muzyki z Youtube czasami. Tv już z wyższej półki, ma dobre komponenty audio bo nawet jakość z YouTube lepsza niż puszczona przed tego właśnie daca, jak nie z YouTube w ogóle. Filmy oglądam w systemie 5.0 (pozostałe dwie końcówki wykorzystuje do bi-amp) dlatego myślałem o dodatkowej końcówce, żeby odciążyć amplituner uzyskując więcej mocy dla średnicy, która też gra najniższe. A większa moc w amplitunerze to chyba plus. 

Największą właśnie różnice słyszałem w systemie tri-amp. Głównie w wysokich. Inna przestrzeń i stereo, ale to naprawdę już tylko efekty typu dźwięk za słuchaczem lub daleko za ścianami, czasami mialem też wrażenie, że solista jest za ścianą u sąsiada lub siedzi przede mną... 

A jak się zgrywa taka końcówka z amplitinerem? Nie ma jakichś mikro  opóźnień w dźwięku? 

Arcam 550 dla mnie przy stereo miał fatalny tor cyfrowy - i przez HDMI i przez coaxial, w porównaniu z torem analogowym. Coaxial tylko trochę lepszy od HDMI, a analog to zupełnie inny poziom grania. Nie w moim guście co prawda, przez swoją - jak dla mnie przesadną - grzeczność, ale swoje plusy ma. Dlatego zdecydowanie rozejrzałbym się w Twoim przypadku za transportem i źródłem - czy to 2w1, czyli jakiś streamer, czy to jako osobne urządzenia - transport+DAC, jak wspomniał kolega wyżej. Od źródła bowiem też znacznie zależy, jak mocny masz bas, jak czyste i energiczne wysokie tony - to nie tylko sprawa prądowego zapasu mocy.

26 minut temu, raiwan napisał:

A jak się zgrywa taka końcówka z amplitinerem? Nie ma jakichś mikro  opóźnień w dźwięku? 

O to nie musisz się bać - z zewnętrzną końcówką wszystko jest na miejscu, ale ją też trzeba odpowiednio dobrać. 🙂

37 minut temu, raiwan napisał:

Filmy z Tv puszczone kablem hdmi kanałem Arc. Lubię też słuchać muzyki z Youtube czasami. Tv już z wyższej półki, ma dobre komponenty audio bo nawet jakość z YouTube lepsza niż puszczona przed tego właśnie daca, jak nie z YouTube w ogóle.

Z jakiego daca? Nie rozumiem tego fragmentu.

15 godzin temu, raiwan napisał:

Co to znaczy? Chcesz ot tak sobie przetworniki w kolumnach zmienić? Któż to może wiedzieć jak to zagra po takiej zmianie. I nie jest to kwestia sensu tylko kwestia umiejętności jak to zrobić oraz rzecz gustu,bo że zagra to inaczej,to jeszcze nie oznacza to,że będzie lepiej. I co FLAC ma do tego? Chcesz dołożyć końcówkę stereo do KD ? Zrób to. Naprawdę warto. 

Edytowane przez Lobo Srobo

Świadomie do zastosowań jak muzyka z plików flac i yt nie polecałem subwoofera, tylko lepsze źródło. Zewnętrzna końcówka to też dobra opcja pomagająca i w muzyce i w filmach, choć do filmów rzeczywiście wręcz zdecydowanie lepsza obecność suba niż dodatkowej końcówki. Ale przy stereo - największy skok jakościowy w Arcamie jest unikając jego toru cyfrowego.

Arcam ma tak grać. Mocnym dociążonym ale jednak nie jaskrawym dźwiękiem jak na przykład Japończycy. Z tym że Marantz chciał grać podobnie a jednak porównując obydwa urządzenia różnica jest znaczna. Arcam gra dobrze a Marantz bywa nudnawy. 

Co do samego zapytania z tematu. Widziałem jakies chińskie amplitunery. Ale chyba jednak posiadanie dekoderów jest istotne? Czy też kalibracji?

Piotr 

12 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Co to znaczy? Chcesz ot tak sobie przetworniki w kolumnach zmienić? Któż to może wiedzieć jak to zagra po takiej zmianie. I nie jest to kwestia sensu tylko kwestia umiejętności jak to zrobić oraz rzecz gustu,bo że zagra to inaczej,to jeszcze nie oznacza to,że będzie lepiej. I co FLAC ma do tego? Chcesz dołożyć końcówkę stereo do KD ? Zrób to. Naprawdę warto. 

Są gotowe zestawy upgrade'u przygotowane przez producenta, czyli głośnik berylowy z nową zwrotnica na średnie i wysokie, woofer bez zmian, pewnie też pod niego zaprojektowana ta zwrotnica. Głośniki średni, woofer i obudowa zostają bez zmian. 

Tylko czy warto? Beryl jest wart ceny? Ja bardziej patrzę na jakość, nie zależy mi na charakterze grania. 

Co do MARANTZ to miałem okazję porównania bo wcześniej używałem model 6006 i przesiadłem się na Arcam 360... Jak włączyłem z powrotem Maranzta po słuchaniu Arcama to od razu pierwsza myśl "co to ma k... być" i marant poszedł do sprzedaży od razu. 

Myślę też nad sounbarem z subem i głośnikami tylnymi pod model tv samsunga a do słuchania muzyki wtedy integre. Tylko jak się ma taki soundbar do przestrzeni w kinie? Oglądając teraz tv z wbudowanym systemem głośników 5.1 nie słyszę żadnych przestrzeni w stereo a już nie wspomnę o scenie... Niby miało to emitować dźwięk dookoła a nawet nie ma prawdziwego stereo... 

Tak myślę, czy poczekać jeszcze z rok i może już porządnie zainwestować w integre typu Arcam 30 do zestawu? Puścić głośniki frontowe wtedy przez preout w kinie (ta sama marka to zero problemów ze sterowaniem). 

• Pokaż nowe odpowiedzi