Skocz do zawartości
IGNORED

Topping D30 PRO - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś przegapił recenzję w linku to zamieszczam JPG.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

0001small.jpg

0002small.jpg

0003small.jpg

0004small.jpg

0005small.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio co prawda zbanowałem Cię i nie widzę Twoich postów ale któryś z kolegów zacytował link do Twojej recenzji i po przeczytaniu gratuluję formy, jak recenzja profesjonalisty 🙂

Idę czytać kolejne recenzje.

Edytowane przez payong
6 minut temu, payong napisał:

@Piopio co prawda zbanowałem Cię i nie widzę Twoich postów ale któryś z kolegów zacytował link do Twojej recenzji i po przeczytaniu gratuluję formy, jak recenzja profesjonalisty 🙂

Idę czytać kolejne recenzje.

Dzięki ! Może nie taki straszny diabeł jak go malują ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U ASR zauważyłem że co jest dobrze oceniane to właśnie gra sucho albo bardzo dokładnie.

Więc ktoś to musi lubić.

Piotr 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Dzięki ! Może nie taki straszny diabeł jak go malują ?

Jeśli odpuści izolacje 🙂

w sensie inaczej. Świetnie rozwinie dopasowany do tego wątek 🙂

Piotr 

7 godzin temu, J.Jerry napisał:

Jak dla mnie za mało entuzjazmu...wyczuwam niezdecydowanie, jaki właściwie jest ten przetwornik? Mogłeś napisać jakie to przetworniki klasy wyższej są porównywalne do D30 Pro i jakie topowe nieznacznie lepsze - to by dało spory plus urządzeniu.

Mam wrażenie, że bardziej byś wolał SMSL SU-09...to chyba nie tak powinno wyglądać.

A dlaczego zastosowanie 4 przetworników opisałeś niejednoznacznie jako pozytywne, ale że jest nietypowe, większość robi inaczej, a może te rozwiązanie na 4 CS jest znacznie lepsze, chociaż droższe.

I na koniec zostawiłem "mniej realistyczne wokale" to już będzie trudno wykorzystać, bo jeśli ten drugi ma bardzo realistyczne wokale, to nie jest źle, ale jak nie ma, to jednak jest źle i jeszcze to stoi w minusach. Tymczasem po drugiej stronie wszystko ok, więc dobrze by było napisać, że do ideału bardzo blisko, a tu znów trzeba wskazać na konkurenta, tak że znów urządzenie może być ocenione na minus.

Czemu nie zdecydowałeś się przetestować i opisać swoich emocji to co piszesz to bicie piany a niczym .

"Wysokie tony są czyste, nieprzerysowane, niepodkolorowane jednakże przez to trochę suche."

Naprawdę, te wymienione cechy przeszkadzają, aby osiągnąć cel doskonałości?

"Niskie tony są sprężyste, dynamiczne i schodzą całkiem nisko."

Na tych kolumnach można ocenić realne zejście? Czyli DAC nie przenosi pełnego pasma...?

"Uderzenia w talerze mają wyrazisty i niepowtarzalny charakter."

Jaki to jest "niepowtarzalny"? Toż to najlepszy komplement, a tu wpisana w przejaw słabości.

@Piopio, wykonałeś masę pracy, ale ustal teraz nagrodę, którą wręczysz temu, kto go zrozumie... 🙂

18 godzin temu, Wuelem napisał:

@Piopio, wykonałeś masę pracy, ale ustal teraz nagrodę, którą wręczysz temu, kto go zrozumie... 🙂

Ten dac jeśli trafi do piopio :):)

W dniu 2.10.2022 o 22:27, Wuelem napisał:

"Wysokie tony są czyste, nieprzerysowane, niepodkolorowane jednakże przez to trochę suche."

Naprawdę, te wymienione cechy przeszkadzają, aby osiągnąć cel doskonałości?

"Niskie tony są sprężyste, dynamiczne i schodzą całkiem nisko."

Na tych kolumnach można ocenić realne zejście? Czyli DAC nie przenosi pełnego pasma...?

"Uderzenia w talerze mają wyrazisty i niepowtarzalny charakter."

Jaki to jest "niepowtarzalny"? Toż to najlepszy komplement, a tu wpisana w przejaw słabości.

Nie jestem zawodowym recenzentem. Opisałem jak umiałem. DAC brzmi dobrze ale nie idealnie. Dla mnie trochę słabiej oddaje realizm wokali. Brakuje tego "podkolorowania" 😉 

W dniu 1.10.2022 o 14:34, Piopio napisał:

Moje spostrzeżenia pokrywają się a recenzją kolegi @payong. To dobry przetwornik w swojej cenie. Tak, SMSL SU-9 jest lepszy. Choć teraz droższy. 

Różnica 300-500 zł w cenie (w zależności gdzie się zakupi). Jeśli brzmienie jest zauważalnie lepsze w SU-9, to większość melomanów dopłaci ~30% do ceny D30 Pro.

17 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Różnica 300-500 zł w cenie (w zależności gdzie się zakupi). Jeśli brzmienie jest zauważalnie lepsze w SU-9, to większość melomanów dopłaci ~30% do ceny D30 Pro.

Myślę, że przeciętny meloman nie zauważy różnicy 😉 Ja mam hopla na punkcie wokali 😉 Poza tym D30 Pro raczej nie będzie łączony z bardzo wyrafinowaną resztą toru. Bardziej mnie martwi brak dekodowania MQA i BT.

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, Piopio napisał:

oza tym D30 Pro raczej nie będzie łączony z bardzo wyrafinowaną resztą toru

Oba są w dość zbliżonej cenie, więc do obydwu można przypisać tę samą uwagę.

W dniu 6.10.2022 o 10:22, Piopio napisał:

Nie jestem zawodowym recenzentem. Opisałem jak umiałem. DAC brzmi dobrze ale nie idealnie. Dla mnie trochę słabiej oddaje realizm wokali. Brakuje tego "podkolorowania" 😉 

W porównaniu do twojego? Rozumiem że byś nie podmienił?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

W porównaniu do twojego? Rozumiem że byś nie podmienił?

Nie. D30 Pro w niczym nie jest lepszy. 

A jak wypada na tle tańszego trochę D50s?

Czy do DX3 Pro można dokupić zasilacz liniowy od Toppinga, tak jak P50 jest dedykowany do D50s.

W dniu 12.10.2022 o 18:53, Tweeter2016 napisał:

A jak wypada na tle tańszego trochę D50s?

Czy do DX3 Pro można dokupić zasilacz liniowy od Toppinga, tak jak P50 jest dedykowany do D50s.

Lubisz brzmienie toppinga? 

Moim zdaniem one między sobą nie różnią się kolosalnie 

To ta sama "szkoła" ta sama barwa oraz chęć wypadnięcia dobrze w testach lab. A to wiąże ze sobą pewne brzmienie.

Piotr 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Lubisz brzmienie toppinga? 

Na razie (od wczoraj go mam) lubię. Nie miałem nigdy innego DAC (nie licząc słuchawkowego mini DAC), więc nie mam porównania. Dźwięk zmienił się pozytywnie, bałem się, że nie będzie dużej różnicy. Tymczasem jest i to na plus.

Piotr Sonido zrezygnował z testu DACa. Teraz pytanie,czy ktoś wchodzi na jego miejsce? Mam Toppinga już tydzień i mogę go wysłać kolejnej osobie. Jeżeli nikt już się do testu nie zgłasza,to odeślę go do sklepu. 

7 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Piotr Sonido zrezygnował z testu DACa. Teraz pytanie,czy ktoś wchodzi na jego miejsce?

Miałem być za Piotra ale wyjeżdżam , na dłużej , rezygnuję .

DAC Topping D30 gościł u mnie około tygodnia, dlatego nadeszła pora na małe podsumowanie tego jak u mnie zagrał:) Na wstępie składam serdeczne podziękowania firmie Audiomagic za udostępnienie ww.DACa do testu. 

Topping D30 trafił do mnie od kolegi Ajothe. DAC był bardzo solidnie zapakowany w podwójny karton. Wewnątrz opakowania oprócz samego DACa znajdziemy pilot,kabel USB oraz zasilający,a także instrukcję obsługi. Niestety instrukcja nie jest przetłumaczona.Topping D30 pełni rolę nie tylko DACa,ale też i przedwzmacniacza, choć ja akurat tej funkcji nie sprawdzałem. 

Topping D30,to małe i eleganckie urządzenie, prezentuje się ono naprawdę ładnie. Obudowa jest sztywna i zwarta. Na froncie znajduje się wyświetlacz oraz pokrętło( pozbawione luzów👍) służące do włączania i wyłączania DACa oraz do wyboru źródła cyfrowego( coax,optical,USB). Z tyłu urządzenia znajdują się gniazdo zasilające,włącznik główny,wejścia cyfrowe coax,optical i USB i wyjścia analogowe RCA oraz XLR. Sama obsługa niby nie jest skomplikowana,ale jest jak by to powiedzieć, mało intuicyjna. Nie bardzo mogłem rozkminić pewnych oznaczeń w instrukcji. Nie jestem też pewien,ale chyba za pomocą pilota nie jest możliwa pełna konfiguracja urządzenia. Jak wcześniej wspomniałem gabarytowo jest to mały DAC,ale wyświetlacz jest dostatecznie duży i czytelny. Możemy też wybrać natężenie z jakim on świeci. Do wyboru są też filtry cyfrowe, a dokładnie jest ich 9. Ja miałem ustawiony filtr nr.1. Zmieniałem podczas słuchania na inne filtry,ale żadnej zmiany się usłyszałem, dlatego zostałem przy jedynce. Specyfikacja Toppinga jest imponująca. 4 przetworniki Cirrus Logic CS43198, obsługa DSD 256 i PCM 32/384 (USB),coax i optical przyjmują PCM "tylko" do 24/192 oraz DSD Dop. 

Moja konfiguracja sprzętowa: jako źródła Oppo UDP 205 oraz laptop,wzmacniacze Audio GD Master10 oraz Jungson AV 1000 i kolumny Sounddeco Alpha F3 plus. Kabelki miedziane Yarbo oraz Choseal.

Do odsłuchu wybierałem zarówno pliki jak i nośniki fizyczne. Słuchałem różnych gatunków muzycznych rock,metal,pop,jazz i trochę elektroniki. Nośniki były różne, były to płyty CD,Blu Ray Audio i DVD Audio,pliki głównie hi-rez.

Ponieważ Topping D30 jest konstrukcją w pełni zbalansowaną,to podpiąłem go XLRami do Audio GD,źródłem było Oppo 205 ,a sygnał wychodził coaxialem.Na początek wrzuciłem CD New Order "Substance". Moje pierwsze wrażenie było umiarkowanie pozytywne. Brzmienie było dokładne i równe,a wszelkie niuanse doskonale słyszalne.Dalej poszły w ruch płyty Depeche Mode. Na początek w odtwarzaczu wyładowała "Ultra",jedna z moich ulubionych płyt DM. W nagraniach depeszy jest mnóstwo detali i smaczków ukrytych w nagraniach i Topping ładnie je pokazał. Brakowało mi jednak w tym wszystkim trochę lepszego nasycenia. Włączałem kolejne płyty CD min.Marka Bilińskiego, REM,Asia i wrażenie dalej było takie same. Topping D30 grał dokładnie,ale nieco zbyt ozięble. Spróbowałem płyt Pure Blu-ray Audio. I tu się sytuacja wyraźnie poprawiła. Nagrania nabrały kolorów i ciepła. Sprawdziłem jeszcze jak zagra po RCA,ale to połączenie wypadło gorzej. Scena się skurczyła i wypłaszczyła,a nagrania zabrzmiały zbyt ostro, dlatego wróciłem do połączenia XLR. Odpaliłem z kompa pliki DXD 24/352,4 Patricii Barber z płyty "Clique!"  i te zabrzmiały znakomicie. Brzmienie wreszcie było takie jakiego oczekiwałem, pełne i dobrze nasycone. Topping wyraźnie różnicuje nagrania SD i HD. Te pierwsze brzmią zbyt chłodno w stosunku do HD. 

Wróćmy do połączenia RCA. Jak napisałem wcześniej wypadło ono gorzej niż XLR,ale to miało miejsce w przypadku wzmacniacza Audio GD. Sytuacja się radykalnie zmieniła kiedy podpiąłem Jungsona. Szczerze mówiąc nie spodziewałem jakiejś radykalnej zmiany. Kiedy jednak podłączyłem Toppinga do Jungsona i puściłem pierwszą płytę to był chyba Nile "What Should Bot Be Unearthed",to autentycznie zaliczyłem opad szczeny. Kurła jak to zagrało! Z jakim wykopem,natężeniem i energią! Dalej kolejne płyty znowu,a to DM,a to Asia,DCD,Rush, Porcupine Tree i dalej znowu metal Hate,Vader,Opeth,Armia,Children of Bodom itd.itp. Już nie brakuje niczego. Jest to radosne granie,granie z jajem żywe i kolorowe. Nie przypuszczałem,że ten mały daczek tak się z olbrzymim Jungsonem polubi! Wynika to zapewne z natury misiowatego Jungsona. Połączenie przeciwstawnych cech tych urządzeń dało pozytywny efekt.

Podsumowując, Topping D30 pokazał dwie twarze. Wpięty do Audio GD po XLR grał detalicznie, przejrzyście,ale nieco zbyt chłodno,po RCA z tym samym wzmacniaczem właściwie nie był w ogóle warty uwagi,ale wpięty we właściwy tor,mam tu na myśli Jungsona AV 1000 odwdzięczył się pełnym,soczystym brzmieniem. 

I to chyba tyle:)

Spróbuję później jeszcze jakieś zdjęcia wrzucić.

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez Lobo Srobo
  • 3 tygodnie później...

DACi chyba już wróciły do @Audiomagic.pl. Co dalej ?

Dziękuje serdecznie za recenzje,

I przepraszam za ciszę w temacie. Niestety ze względów operacyjnych oraz AVS wystąpiło opóźnienie. Liczę na wyrozumiałość. 

Rozwiązanie konkursu nastąpi w ciągu tygodnia. 

W ramach zadość uczynienia startujemy z kolejnym  tourem. Więcej szczegółów już jutro popołudniu, jest na prawdę ciekawe urządzenie do przetestowania. 

Edytowane przez Audiomagic.pl

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

No może ja dodam choć trochę o rzeczonym toppingu bo jakoś zdrowotnie ostatnio niedomagałem i jakoś nie mogłem się zoorganizować 😞 Sprzęt z wyglądu , wykonania i obsługi nie mam żadnych zastrzeżeń 🙂 jednak porównując do ifi zen stack który miałem niestety lub stety  jakoś bardziej skradł moje serce i wizualnie i brzmieniowo 🙂 Nie mówię że jest źle z Toppingiem ale w całościowym odbiorze to nie moje granie , mniej muzykalne i z mniejszą nutka dźwiękowego ciepełka co akurat mnie bardzo przyciąga 🙂 podsumowując jest to napewno urządzenie dla ludzi którzy cenią sobie ergonomię ( pilot , wyświetlać ,xlr ) i stosując go do systemów które potrzebują dźwięku rozdzielczego po jasnej stronie :). Odsłuch był wykonany tylko na systemie słuchawkowym który mógł go trochę upośledzić i nie pokazał pełnych atutów topping-a 🙂 więc pewno moje wrażenia są subiektywne 🙂

Proszę jeszcze o wyrozumiałość. Bo czytam czytam i chciałbym jak najbardziej obiektywnie wybrać najlepsza recenzję. Nie jest łatwo. Więc jeszcze potrzymam szanowne grono w niepweności.

Wrzucam jeszcze kilka zdjęć z testu Toppinga.

Ukryta Zawartość

IMG20221020105244.jpg

IMG20221012203403.jpg

IMG20221017130137.jpg

IMG20221017122955.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie szanowne grono.

Przyszedł ten dzień kiedy musiałem wybrać 1 osobę która zostaje zwycięzcą testu. Mam nadzieję że odsłuchy sprawiły każdemu dużo przyjemności ale niestety mogę wybrać tylko 1 osobę. Więc zwycięzcą touru jest .....

image.png.9f63bbdcbb4c8d6b66231a12e60bd3d5.png

@Lobo Srobo !!!!  Serdecznie gratuluje w imieniu całego zespołu AUDIOMAGIC.PL i zapraszam do kontaktu na priv.

Gratuluję @Lobo Srobo!!!

Widzę jednak, że kryteria wyboru najlepszej recenzji zmieniają się z testu na test 😉 

Tak trzymać @Audiomagic.pl!!! Przynajmniej jest zaskoczenie 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi