Skocz do zawartości
IGNORED

Topping D30 PRO - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zaraz będzie 2 tygodnie od pierwszych wysyłek. Gdzie tę recenzje. Coś to mozolnie idzie teraz. 

Piotr 

Okres urlopowy, upały to i " brać forumowa " działa na zwolnionych obrotach 🙂

Edytowane przez Kajo
23 minuty temu, Kajo napisał:

Okres urlopowy, upały to i " brać forumowa " działa na zwolnionych obrotach 🙂

Otóż to. Ja sam jestem na wakacjach i dlatego cieszę się,że jestem na końcu kolejki😉

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zaraz będzie 2 tygodnie od pierwszych wysyłek. Gdzie tę recenzje. Coś to mozolnie idzie teraz. 

Piotr 

dac dotarł do mnie w piątek, nie minął nawet tydzien

Koledzy, może jakieś pierwsze wrażenia? :D Ktoś jakieś foto może zrobił? Smutkiem tu wieje!

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Właśnie skończyłem pisać swoją recenzję, widzę że idealnie na czas bo grono zaczęło się robić niecierpliwe :D Jak zawsze, na wstępie duże podziękowania dla @Audiomagic.pl za organizację zabawy :)

Kliniczny do bólu? Topping D30 Pro

Pierwsze wrażenia

Topping D30 Pro to w pełni zbalansowany przetwornik cyfrowo analogowy, z funkcją przedwzmacniacza, oparty na czterech kościach Cirrus Logic CS43198. D30 Pro oferuje dekodowanie plików DSD do DSD256 i PCM 32BIT/386 kHz. Jeśli chodzi o wejścia mamy tutaj; USB (kontroler USB oparty of XMOS XU208), koaksjalne i optyczne. Sygnał możemy wypuścić na dwa sposoby, poprzez niezbalansowane RCA lub zbalansowane XLR co jest dużym plusem. Kudos za wbudowane zasilanie.

Jakościowo jest to produkt wykonany bardzo dobrze, jak to już przystało na markę Topping. Całe urządzenie wydaje się bardzo solidne, dobrze złożone i miłe w dotyku. Wszystkie guziki i gniazda są wykonane naprawdę porządnie. Osobiście posiadam wzmacniacz Topping MX5, który z wyglądu i gabarytowo jest niemal identyczny, taki połączony ‘stack’ prezentuje się bardzo spójnie, minus tylko że na testy miałem czarnego D30 Pro a MX5 jest srebrny, problemy pierwszego świata ;)

Z czym testowałem
Do testów, D30 Pro parowałem z dwoma wzmacniaczami; Topping MX5 (z kolumnami Dali Spektor2) i z NAD C388 (z kolumnami Dali Oberon 7). Żeby było ciekawiej, do testów przepinałem inne DACi które mam, czyli iFi Zen DAC V2, Arcam rDAC i TI PCM 1795 (wbudowany w NAD C388).

Wrażenia odsłuchowe (poprzez niezbalansowane RCA)

Topping D30 Pro gra dość płaską tonacją, jest to DAC który gra po chłodniejszej stronie, zarazem gra bardzo czysto, precyzyjnie, skutecznie eliminując szumy które gdzieś tam przy innych DACach było bardziej słychać. Uważam że D30 Pro ma kapitalną średnicę, do tego zwarty i dobrze skontrolowany bass, chociaż czasem jak by aż za bardzo. Scena jest dobra, szeroka ale jak by do tylko do pewnego momentu. Z moich odczuć, D30 Pro gra dość klinicznie, analitycznie, co nie znaczy że źle. Dodam tylko że D30 Pro oferuje 9 różnych filtrów aby dostosować dźwięk, aczkolwiek nie wprowadzały one wielce zauważalnych zmian więc słuchałem na 1. Dodam tylko że podobno D30 Pro gra lepiej po XLR, ale ja nie miałem okazji przetestować. 

Porównując do innych DAC-ów
Tutaj było moje największe zdziwienie, i może jestem też sam sobie trochę winny gdyż miałem bardzo wysokie oczekiwania wobec tego DACa (bazując na opiniach i recenzjach), zakładem że pokona wszystkie DACi które mam, a wyszło trochę inaczej. Już wyjaśniam.

Z wszystkich testowanych DAC-ów to Topping D30 przypadł mi osobiście najmniej do gustu, można by się dużo rozpisywać co było lepsze i gorsze w każdym innym DACu, ale główny powód to była właśnie ta kliniczność dźwięku która sprawiała że brakowało trochę frajdy z słuchania, względem innych DAC-ów wokale w D30 Pro były dość mocno wycofane. Arcam rDac w porównaniu daje mnóstwo frajdy z słuchania bo gra dość analogowo, mimo że brakuje mu pewnej precyzji D30 Pro. iFi Zen DAC v2 gra ciepło, oferuje bardzo przyjemny przestrzenny wokal, mimo że nie ma takiej fajnej średnicy jak D30 Pro. TI PCM 1795 ku mojemu zdziwieniu (zawsze wierzyłem że dedykowane DACi są lepsze od zintegrowanych) pobił D30 Pro w każdym aspekcie, muzyka z D30 Pro wydawała się jakby była mdła i przykryta kocem w porównaniu, i znowu ten wycofany wokal dało się mocno odczuć zwłaszcza przy Oberonach.

Podsumowanie

Ogólnie uważam że jest to dobry i funkcjonalny DAC, bardzo dobrze wykonany i grający na dobrym poziomie, mający swoje specyficzne cechy. Przy moich sprzętach grał dość klinicznie i analitycznie (może tylko u mnie), ale jest to cecha która może być bardzo pożądana w innych systemach, więc warto mieć to na uwadze. W tym budżecie jest spory wybór DAC-ow, więc jest co rozważać. Największym zaskoczeniem tego testu dla mnie był iFi Zen DAC V2 który wg. mnie kapitalnie się obronił, przy 1/2 ceny D30 Pro.

Jestem ciekaw odczuć innych recenzentów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) d30mx52.thumb.jpg.b38c7d2bf41c6aac76ead55355c8aaa0.jpgd30mx5.thumb.jpg.6ce8c67990c25ee7fea527dffb2d34a9.jpgd30friends.thumb.jpg.379d12bc1a101d250a9a4ffa833754ec.jpgd30friends2.thumb.jpg.f0f6dacb441fe7293e9964c57f5ddf6a.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, pawlardo napisał:

Właśnie skończyłem pisać swoją recenzję, widzę że idealnie na czas bo grono zaczęło się robić niecierpliwe 😄 Jak zawsze, na wstępie duże podziękowania dla @Audiomagic.pl za organizację zabawy 🙂

Kliniczny do bólu? Topping D30 Pro

Pierwsze wrażenia

Topping D30 Pro to w pełni zbalansowany przetwornik cyfrowo analogowy, z funkcją przedwzmacniacza, oparty na czterech kościach Cirrus Logic CS43198. D30 Pro oferuje dekodowanie plików DSD do DSD256 i PCM 32BIT/386 kHz. Jeśli chodzi o wejścia mamy tutaj; USB (kontroler USB oparty of XMOS XU208), koaksjalne i optyczne. Sygnał możemy wypuścić na dwa sposoby, poprzez niezbalansowane RCA lub zbalansowane XLR co jest dużym plusem. Kudos za wbudowane zasilanie.

Jakościowo jest to produkt wykonany bardzo dobrze, jak to już przystało na markę Topping. Całe urządzenie wydaje się bardzo solidne, dobrze złożone i miłe w dotyku. Wszystkie guziki i gniazda są wykonane naprawdę porządnie. Osobiście posiadam wzmacniacz Topping MX5, który z wyglądu i gabarytowo jest niemal identyczny, taki połączony ‘stack’ prezentuje się bardzo spójnie, minus tylko że na testy miałem czarnego D30 Pro a MX5 jest srebrny, problemy pierwszego świata 😉

Z czym testowałem
Do testów, D30 Pro parowałem z dwoma wzmacniaczami; Topping MX5 (z kolumnami Dali Spektor2) i z NAD C388 (z kolumnami Dali Oberon 7). Żeby było ciekawiej, do testów przepinałem inne DACi które mam, czyli iFi Zen DAC V2, Arcam rDAC i TI PCM 1795 (wbudowany w NAD C388).

Wrażenia odsłuchowe (poprzez niezbalansowane RCA)

Topping D30 Pro gra dość płaską tonacją, jest to DAC który gra po chłodniejszej stronie, zarazem gra bardzo czysto, precyzyjnie, skutecznie eliminując szumy które gdzieś tam przy innych DACach było bardziej słychać. Uważam że D30 Pro ma kapitalną średnicę, do tego zwarty i dobrze skontrolowany bass, chociaż czasem jak by aż za bardzo. Scena jest dobra, szeroka ale jak by do tylko do pewnego momentu. Z moich odczuć, D30 Pro gra dość klinicznie, analitycznie, co nie znaczy że źle. Dodam tylko że D30 Pro oferuje 9 różnych filtrów aby dostosować dźwięk, aczkolwiek nie wprowadzały one wielce zauważalnych zmian więc słuchałem na 1. Dodam tylko że podobno D30 Pro gra lepiej po XLR, ale ja nie miałem okazji przetestować. 

Porównując do innych DAC-ów
Tutaj było moje największe zdziwienie, i może jestem też sam sobie trochę winny gdyż miałem bardzo wysokie oczekiwania wobec tego DACa (bazując na opiniach i recenzjach), zakładem że pokona wszystkie DACi które mam, a wyszło trochę inaczej. Już wyjaśniam.

Z wszystkich testowanych DAC-ów to Topping D30 przypadł mi osobiście najmniej do gustu, można by się dużo rozpisywać co było lepsze i gorsze w każdym innym DACu, ale główny powód to była właśnie ta kliniczność dźwięku która sprawiała że brakowało trochę frajdy z słuchania, względem innych DAC-ów wokale w D30 Pro były dość mocno wycofane. Arcam rDac w porównaniu daje mnóstwo frajdy z słuchania bo gra dość analogowo, mimo że brakuje mu pewnej precyzji D30 Pro. iFi Zen DAC v2 gra ciepło, oferuje bardzo przyjemny przestrzenny wokal, mimo że nie ma takiej fajnej średnicy jak D30 Pro. TI PCM 1795 ku mojemu zdziwieniu (zawsze wierzyłem że dedykowane DACi są lepsze od zintegrowanych) pobił D30 Pro w każdym aspekcie, muzyka z D30 Pro wydawała się jakby była mdła i przykryta kocem w porównaniu, i znowu ten wycofany wokal dało się mocno odczuć zwłaszcza przy Oberonach.

Podsumowanie

Ogólnie uważam że jest to dobry i funkcjonalny DAC, bardzo dobrze wykonany i grający na dobrym poziomie, mający swoje specyficzne cechy. Przy moich sprzętach grał dość klinicznie i analitycznie (może tylko u mnie), ale jest to cecha która może być bardzo pożądana w innych systemach, więc warto mieć to na uwadze. W tym budżecie jest spory wybór DAC-ow, więc jest co rozważać. Największym zaskoczeniem tego testu dla mnie był iFi Zen DAC V2 który wg. mnie kapitalnie się obronił, przy 1/2 ceny D30 Pro.

Jestem ciekaw odczuć innych recenzentów 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) d30mx52.thumb.jpg.b38c7d2bf41c6aac76ead55355c8aaa0.jpgd30mx5.thumb.jpg.6ce8c67990c25ee7fea527dffb2d34a9.jpgd30friends.thumb.jpg.379d12bc1a101d250a9a4ffa833754ec.jpg

podobno te CS grają " szorstko " ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Toppingi grają nieco analitycznie. 

Dlatego w testach ASR są takie lubiane. 

Przydał by mi się nieco obszerniejszy porównanie do rdaca. Miałem go kiedyś i do tej pory wspominam go jako killer w swojej cenie 

Piotr 

W dniu 5.08.2022 o 20:38, lemo napisał:

Może dac jeszcze nie jest dostatecznie wygrzany ,czy to są nówki do testu?

Ten u @pawlardo był nowy, drugi egzemplarz jest grany.

U mnie niestety po XLR cisza. Probowalem roznych sterownikow i roznych odtwarzaczy i na zadnym nie wydobyl z siebie dzwieku mimo ze laptop i odtwarzacze go widza

To ból bo od Ciebie mam dostać daca a głównie na xlr mi zależało 

Tam jest taki myk żeby włączyć tylnym włącznikiem i przycisnąć jednocześnie gałkę głosu chyba .wtedy można zmienić wyjścia rca xlr i inne ustawienia.

2 godziny temu, Audiomagic.pl napisał:

Ten u @pawlardo był nowy, drugi egzemplarz jest grany.

to mam nadzieję że to tylko wina nie wygrzania dac-a 🙂no wierzę że te CS-y jakoś przyzwoicie czyli muzykalnie zagrają 🙂 a ten drugi dac ( wygrzany ) nie powinien już być po testach i recenzjach bo jakoś dziwna cisza ? no chyba że już poszedł do ludzi na olx 🙂 🙂 🙂

Ja czekam na przesyłkę, postaram się sprawdzić na xlr jak i na rca i na różnych źródłach. Z moich doświadczeń sporo można osiągnąć odpowiednim IC jak i kablem zasilającym, zobaczę czy w takim urządzeniu też to usłyszę.

3 godziny temu, biniek napisał:

U mnie niestety po XLR cisza. Probowalem roznych sterownikow i roznych odtwarzaczy i na zadnym nie wydobyl z siebie dzwieku mimo ze laptop i odtwarzacze go widza

Bez paniki :) Trzeba włączyć wyjście XLR w ustawieniach. Jest w instrukcji opis, ale jak coś to pytaj przetłumaczę.

12 hours ago, Kajo said:

🙂no wierzę że te CS-y jakoś przyzwoicie czyli muzykalnie zagrają 🙂 

Jak najbardziej, nie chce żeby mnie źle zrozumiano, ten DAC gra dobrze, ma swoją sygnaturę dźwięku i pewne cechy gdzie przewyższa inne DACi, z różnymi systemami będzie pewnie grał inaczej, ale to kwestia dopasowania jak zawsze. Po prostu uważam że w tym przedziale cenowym jakoś specjalnie niczym się nie wyróżnia, komuś podpasuje, komuś nie. Topping MX5 mnie zachwycił gdy go miałem na testy (tak bardzo że go kupiłem), ponieważ w swojej kategorii cenowej jest jednym z liderów obok może 2-3 innych podobnych małych wzmacniaczy. W kategorii 1700-1800zł wybór DACów jest naprawdę spory. Takie podejście to może być też moja wina gdyż Topping przyzwyczaił mnie do zaskakiwania w swojej klasie cenowej, a może tu ideologia jest inna i chodzi o to aby komuś dać wybór innej sygnatury dźwięku i tyle. 

On 8/7/2022 at 8:02 AM, Piotr Sonido said:

Toppingi grają nieco analitycznie. 

Dlatego w testach ASR są takie lubiane. 

Przydał by mi się nieco obszerniejszy porównanie do rdaca. Miałem go kiedyś i do tej pory wspominam go jako killer w swojej cenie 

Piotr 

Tak, Amir bardzo lubi Toppingi DACa, ale trzeba uważać bo on podchodzi to testów mocno technicznie, co ma swoje wady i zalety. 
Myślę że rDAC nawet dziś jest killerem w swojej cenie, 12-letni DAC a dalej się świetnie trzyma. 

12 hours ago, lemo said:

Tam jest taki myk żeby włączyć tylnym włącznikiem i przycisnąć jednocześnie gałkę głosu chyba .wtedy można zmienić wyjścia rca xlr i inne ustawienia.

Zgadza się, na wyłączonym DACu (guzik z tyłu), naciskamy i trzymamy gałkę głośności i włączamy DACa tylnym guzikiem, wtedy mamy dostęp do dodatkowych funkcji, tryb Preamp vs DAC itp... Ale nie zdawałem sobie sprawy że tam trzeba wejść żeby zmienić na XLR. 

Koledzy zdążyli już  opisać swoje wrażenia, czas na mnie. Na początek chciałem podziękować za możliwość testu, nie ma lepszego sposobu na wyrobienie opinii niż test we własnym domu.

Topping d30 pro to bardzo kompaktowy DAC, zajmuje niewiele miejsca, jednocześnie zmieściły się wszystkie niezbędne złącza. Po stronie cyfrowej są USB, Coax i optyk, w tej klasie cenowej trudno wymagać i2s czy też aes/ebu. Używałem tylko wyjść RCA, miło jednak, że nie zabrakło XLR. Obudowa jest dobrze wykonana, wyświetlacz czytelny, nie ma się do czego przyczepić. Jest nawet pilot.

Sądząc po wymiarach i wadze urządzenia, w środku znajduje się zapewne jakaś przetwornica impulsowa. Częstym zabiegiem wśród właścicieli DACów jest wymiana zasilacza na lepszy, w tym przypadku nie damy rady tego zrobić (przynajmniej nie bezinwazyjnie)

Topping d30 pro stanął w szranki z moim Parasound zdac. Mamy więc starcie nowego przetwornika z produktem około 10 letnim. Często można przeczytać, że postęp technologiczny pozwolił produkować tańsze i lepsze DACi niż kiedyś, czas sprawdzić czy to prawda.  Reszta toru to wzmacniacz sinus audio el34 SE,  malina z Allo digione oraz kolumny bodnar audio hornton 2.

Zacznijmy od dołu, czyli basu. Topping delikatnie podbija dolne rejestry, bas jest obfity. Niestety odbywa się to nieco kosztem kontroli, bas jest poluzowany, w niektórych utworach ma tendencje do zalewania. W niektórych konfiguracjach może to zdać egzamin, u mnie zdecydowanie nie.

Przejdźmy do średnicy. Tutaj jest już znacznie gorzej. Topping gra sucho i sterylnie. Przy bezpośrednim porównaniu do parasound zdac różnica jest wręcz szokująco duża. Nie ma mowy o błądzeniu na granicy percepcji.

Świetnie było to słychać w tej piosence. Fortepian brzmi dziwnie, jednak to dopiero przedsmak. Wokal Yorke'a jest płaski, brakuje wypełnienia, emocji. Grają dźwięki, DAC jest rozdzielczy, wszystko słychać, ale nie ma muzyki.

Wysokie tony są szorstkie, dalej jest sucho i klinicznie. Na lampie i szerokopasmowych kolumnach.

Pora na podsumowanie.  Starałem się uwypuklić cechy urządzenia, nie jest tak, że Topping robi wszystko źle. Jest dobrze wyposażony, pełen pakiet złącz a nawet forma preampu. Jednakże przy bezpośrednim porównaniu, chiński DAC wypada słabo. Nie mam dużego doświadczenia z przetwornikami z tego przedziału cenowego, słuchałem więcej tańszych i znacznie droższych.  Jak ktoś już zauważył, za około dwa tysiące można przebierać w urządzeniach. Ja bym szukał dalej.

Ukryta Zawartość

297448010_803668257331205_1749685091304613736_n.jpg

297745492_1221008932053308_3320223259436244426_n.jpg

297679284_426501859507673_7301128837361910821_n.jpg

297808200_3083814368597369_4183860289954676914_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie za recenzję :) Proszę  o dane do dostawy dla następnych osób :)

2 godziny temu, Audiomagic.pl napisał:

Proszę  o dane do dostawy dla następnych osób 🙂

Dane przesłać Tobie, czy osobie, która będzie wysyłała?

• Pokaż nowe odpowiedzi