Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avc-x3700h vs avr-x4700h

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Prośba o pomoc. Nie siedzę w amplitunerach bo jestem od zawsze miłośnikiem stereo - tu jednak wybieram sprzęt pod kuzyna. 

Potrzebujemy coś "od ręki" bo ostatnio jak pytałem w sklepach z elektroniką to były pustki. To były czasy gdy denon 4700 jak był to wyceniany dla mnie na 7400 🙂 teraz jak widać cena już jest 10 tyś 😉 i stąd moje pytanie i moje rozterki. Bo te 10 tysięcy to już trochę waży a zauważyłem model niższy za ok 6600 🙂 tylko pytanie ile tracę?? 

Tak w skrócie - wielki salon, akustyka trudna. Zestaw 5.1 od Akkusa - Monolity. Do tego strefa 2 na głośnikach stereo podwieszanymi na tarasie - tu nie pamiętam modelu - coś z serii definiteaudio o ile nie przekręciłem nazwy.

Zasilane to jest starym wysokim modelem Onkyo.

Jaki  jest cel zmiany?? Otrzymać nowe rozwiązania technologiczne jak bluetooth, streaming, heos - możliwość kalibracji dźwięku mikrofonem do 5.1 to dodatkowy bonus jakiego wcześniej nie było. To jest główny powód.

Wymagania od dźwięku są takie - żeby nie było gorzej... czyli to nie może być jakiś budżetowy niski model. Musi to sobie jakoś radzić w stereo. Nie wymagamy fajerwerków bo budżet jak widać jest ograniczony - wybór padł na markę Denon ze względów wizualnych oraz ze względu na system heos, którego używam w marantzie i polecam. Plusem tez jest wyświetlacz w denonie - większy niż w modelach marantz.

Pytanie również do branży - jak wygląda obecnie dostępność. Czy różnica między tymi modelami jest jakaś znacząca?? 

Moze jest jakiś czarny koń na rynku ampli, którego warto rozważyć??

Bede wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez gokar83

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

https://www.audiostereo.pl/topic/159198-denon-avc-x3700h-vs-avr-x4700h/
  • gokar83 zmienił(a) tytuł na Denon avc-x3700h vs avr-x4700h

Wybrałeś modele Denona, o których można powiedzieć wiele dobrego i od których można wymagać naprawdę dobrej jakości dźwięku w kinie jak i w stereo, choć tutaj zawsze będzie kompromis w porównaniu do typowych zestawów stereofonicznych. Oba modele ewidentnie lepiej radzą sobie z dźwiękiem stereo od modeli tańszych takich jak AVR-X2700H, czy 1700H i za to warto Denona pochwalić, ale okupione jest to większą ceną. Modele 3700 i 4700 również między sobą nieco różnią się między sobą w kwestii dźwięku stereo, ale tu między nimi różnica jest mniej zauważalna niż w modelach niżej klasyfikowanych. Czy warta jest dopłaty kilku tysięcy to zawsze trudne pytanie. W końcu dostajemy w modelu 4700 nie tylko nieco lepszy dźwięk w stereo, ale również i w kinie dzięki zastosowaniu lepszego procesora DSP, fanatycy kina pewnie mogliby na ten temat napisać nieco więcej. Różnica w cenie to również różnica w mocy obu urządzeń i tu można powiedzieć 20W to niewiele, ale w amplitunerach kina to dość ważny aspekt bo pozwala grać swobodniej bardziej wymagającym kolumnom. Model droższy ma również możliwość zasilania dodatkowo dwóch stref. Pewnie coś pominąłem i użytkownicy tych amplitunerów może coś jeszcze od siebie dodadzą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli ma być nie gorzej niż ze starym wysokim modelem Onkyo, to koniecznie zabrałbym parę kolumn do jakiegoś salonu audio i podłączył do amplitunera w ramach odsłuchów. Żeby się nie okazało, że na nowym sprzęcie nie wieje nudą dopiero w przedziale 15-20 tys, szczególnie w kwestii słuchania muzyki. Oczywiście możliwe, że znajdziemy w brzmieniu "tańszego" nowego amplitunera coś, co przypadnie nam do gustu - i wtedy sprawa załatwiona, ale bez odsłuchu nie wyobrażam sobie takiego zakupu, bo amplitunery dodają/zabierają z dźwięku bardzo dużo, i każdy robi to po swojemu. Oczywiście, jak zauważył Q21, modele 3700 i 4700 to już nie najniższa półka, ale czy zagrają one na tyle nienudno jak stare wysokie Onkyo - polecam sprawdzić osobiście.

Jeśli więc brzmienie nowego ampli nam się spodoba - po "kłopocie". Jeśli nie - do sieciowych zastosowań istnieją również... odtwarzacze sieciowe.

Popieram kolegę, trzeba odsłuchać. Miałem kiedyś Onkyo NR818. W stereo słabo, ale za to w kinie rewelacja. Dynamika pierwsza klasa, o nudzie nie ma mowy. Natomiast DENON 4300H już taki zadziorny jak Onkyo w kinie nie był.

Temat się ruszył do przodu.

Zakupiony denon 3700 - pierwsze testy za kilka dni to dam znać co i jak. 

Stary Onkyo to model tx-nr905b - dziś odpaliłem go na chwilę w moim stereo to na pierwszy odsłuch całkiem całkiem. Strasznie ciężki, strasznie dużo guzików - bo ja jestem zwolennikiem prostoty jednak, ale coś tam potrafi. 

Pewnie pójdzie do ludzi za chwilę - jak ktoś zainteresowany to pw 🙂

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Stary ale jary model. Miałem go kiedyś i żałuję że sprzedałem. 

Mimo że to wiekowy sprzęt.

Denona masz z kolei na wypasie pod kątem technicznym. Brzmienie już nie tak ekspresyjne i dokładne. Ale to dobry amplituner. Szkoda że już nie w dobrej cenie

Piotr 

• 2 lata później...
W dniu 14.07.2022 o 18:52, gokar83 napisał:

Temat się ruszył do przodu.

Zakupiony denon 3700 - pierwsze testy za kilka dni to dam znać co i jak. 

Stary Onkyo to model tx-nr905b - dziś odpaliłem go na chwilę w moim stereo to na pierwszy odsłuch całkiem całkiem. Strasznie ciężki, strasznie dużo guzików - bo ja jestem zwolennikiem prostoty jednak, ale coś tam potrafi. 

Pewnie pójdzie do ludzi za chwilę - jak ktoś zainteresowany to pw 🙂

No i dwa lata minęły. Co z tym denonem?