Skocz do zawartości
IGNORED

Dokupienie Nad c298 do c388

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jestem aktualnie u znajomych za granica i mam możliwość kupienia w fajnej cenie końcówkę Nada c298

w domu posiadam zestaw nad c388 plus głośniki Bowers 603 anniversary.

Niestety nie mam możliwości tutaj z mon zestawem posłuchania.

Czy różnica w jakości będzie spora ?

Akurat te głośniki lubią dostać sporo prądu i zagrać naprawdę pięknie wiec zastanawiam jak się bardzo poprawi się granie przy dokupieniu końcówki.

z góry dziękuje za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/159165-dokupienie-nad-c298-do-c388/
Godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

Dzień dobry,

jestem aktualnie u znajomych za granica i mam możliwość kupienia w fajnej cenie końcówkę Nada c298

w domu posiadam zestaw nad c388 plus głośniki Bowers 603 anniversary.

Niestety nie mam możliwości tutaj z mon zestawem posłuchania.

Akurat te głośniki lubią dostać sporo prądu i zagrać naprawdę pięknie wiec zastanawiam jak się bardzo poprawi się granie przy dokupieniu końcówki.

z góry dziękuje za odpowiedzi.

Będzie, końcówka C298 jest zbudowana na modułach Purifi Eigentakt i to będzie grało lepiej od końcówek w Nad C388, który to jest zbudowany na Hypexach. Trzeba mieć jednak tez na uwadze, że przedwzmacniacz zostaje ten sam. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Będzie, końcówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  jest zbudowana na modułach Purifi Eigentakt i to będzie grało lepiej od końcówek w Nad C388, który to jest zbudowany na Hypexach. Trzeba mieć jednak tez na uwadze, że przedwzmacniacz zostaje ten sam. 

A jak chodzi o połączenie to głośniki wpinam w końcówkę ?

czy jeden w c388 a drugi w c298? 
proszę wybaczyć ale jestem całkiem zielony w tych sprawach, bardzo podoba mi się styl grania Nada i tak myśle jak mógłbym go jeszcze poprawić 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

Nie będzie.

Bo o jakości i charakterze brzmienia decyduje przede wszystkim sekcja przedwzmacniacza. A ta się nie mieni. Tak więc to będzie prawie to samo granie. Różnice będą ale myślę, że niewarte wydanych pieniędzy 

1 godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

Akurat te głośniki lubią dostać sporo prądu

Jak wszystkie. Zazwyczaj mniej niż wydaje się ich posiadaczowi. Jakość a nie ilość. Tu jest haczyk 

Kupno c298 ma sens jeśli zamierzasz sprzedać c388 i w jego miejsce kupić dobrej klasy przedwzmacniacz. Jeśli nie, jedyne co uzyskasz to zmniejszenie ilości posiadanych środków finansowych na koncie 

Edytowane przez piotrek7
9 minut temu, piotrek7 napisał:

Nie będzie.

Bo o jakości i charakterze brzmienia decyduje przede wszystkim sekcja przedwzmacniacza. A ta się nie mieni. Tak więc to będzie prawie to samo granie. Różnice będą ale myślę, że niewarte wydanych pieniędzy 

Jak wszystkie. Zazwyczaj mniej niż wydaje się ich posiadaczowi. Jakość a nie ilość. Tu jest haczyk 

Kupno c298 ma sens jeśli zamierzasz sprzedać c388 i w jego miejsce kupić dobrej klasy przedwzmacniacz. Jeśli nie, jedyne co uzyskasz to zmniejszenie ilości posiadanych środków finansowych na koncie 

Bardzo dziękuje za odpowiedz, czy w takim wypadku np c658 wystarczy ? Bardzo zależy mi na platformie BluOS 

11 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

czy w takim wypadku np c658 wystarczy ?

Pod względem parametrów technicznych - tak

Jeśli chodzi o jakość brzmienia i cechy użytkowe - sam musiałbyś posłuchać i ocenić 

Natomiast krok w tym kierunku ma  o wiele większy sens niż kupno końcówki mocy

Nad C658 to dużo lepszy przedwzmacniacz niż ten wbudowany w C388, dodatkowo ma lepszy dac. Najlepiej wpaść na odsłuch do nas i porównać w/w urządzenia. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

10 godzin temu, Tonnii99 napisał:

a przypadkiem nie da się zrobić bridge'a z C298 żeby pracowało jako 2 x mono :)?

Ok tez jestem ciekaw czy takie rozwiązanie wchodzi w grę na początek zanim nie kupię C658

Tak, można użyć C298 w trybie bridge. Na tylnej ściance masz przełącznik trybów, sygnał podajesz do wejść lewego kanału, a kolumnę podłączasz do terminali głośnikowych oznaczonych "piorunem".

Z instrukcji obsługi:
The C 298 amplifier can be configured to be MONO (Bridge Mode), more than doubling its output power. This way, the C 298 can be used as part of a high power stereo or home-theatre system, by connecting additional power amplifiers.

• In BRIDGED MODE (switch at ON (MONO) setting), the C 298 will produce approximately 620W into an 8 ohm loudspeaker. In this mode, the amplifier sections will react as though the speaker impedance has been halved. Low impedance speakers (under 8 ohms) are not recommended when using Bridge Mode as these may cause the amplifier’s thermal cut-out to operate if played at high levels.

• Set BRIDGE MODE switch to the “ON (MONO)” position and connect the speaker to the terminals marked “L +” and “R-” ensuring that the “L+” is connected to the “+” terminal of your speaker and the “R-” is connected to the speaker’s “ - ” terminal.

• Set BRIDGE MODE switch to OFF (Stereo) for normal operation.

Tylko, że C388 jest zbudowany w oparciu o końcówki HYPEX, a C298 o końcówki Purifi. Takie połączenie nie ma sensu w ich przypadku (inne brzmienie, inna moc). Nawet pokusiłbym się o stwierdzenie, że taką kombinacją można by było coś sp...ć. To nie jest to samo rozwiązanie, co np. w C368+C268, które to były dla siebie stworzone do połączenia w trybie Bridge.

Edytowane przez Maraudio

C388 z C298 nie, tak jak kolega wyżej napisał. Jak już to C658 + 2x C298 ;) 

www.tophifi.pl

39 minutes ago, Maraudio said:

To nie jest to samo rozwiązanie, co np. w C368+C268, które to były dla siebie stworzone do połączenia w trybie Bridge.

Dokładnie. 

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

C658 + 2x C298

Tyle, że cena tej konfiguracji, to już (niestety) całkiem niezły pieniądz jest, za który można nieco inaczej pokombinować - nawet z tego, co u Was w ofercie

33 minuty temu, MarcinQoo napisał:

Tyle, że cena tej konfiguracji, to już (niestety) całkiem niezły pieniądz jest, za który można nieco inaczej pokombinować - nawet z tego, co u Was w ofercie

oczywiście, przecież 1x298 już w zupełności wystarcza. Nie wiem jakie kolumny by trzeba było, żeby nie dała rady solo ta końcówka (mocowo oczywiście)

www.tophifi.pl

10 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Chętnie bym sprawdził jak realnie mógłby zagrać C658 z 2xmono C298. Może wtedy by, dobrze dopier...ło :):)

przy takiej konfiguracji z pewnością prądu nie zabraknie ;) 

www.tophifi.pl

W dniu 9.07.2022 o 10:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

przy takiej konfiguracji z pewnością prądu nie zabraknie 😉

Wzmak musi mieć moc! Sądzę, że w Kanadzie, to Amerykanie wykorzystują te wszystkie bridge z tych Nadów i napędzają swoje Cerwin Vegi -