Skocz do zawartości
IGNORED

Plany, zmiany-zmiana piecyka.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.07.2022 o 22:33, szymon1977 napisał:

Odradzam: forsa przepadła, działalność zamknięta, user zniknął.

Czy on nie współpracował jakoś z studio 16 Hz? Co tam u Grzegorza?

Ale swoją drogą nad 320 chłodny?

On zapewne jest po serwisie. Jesteś pewien że gra jak oryginalna sztuka?

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale swoją drogą nad 320 chłodny?

Słuszna uwaga.

Dodatkowo Tannoy R3 też nie są chłodno grającymi kolumnami.

W tej konfiguracji bardziej spodziewałbym sie dźwięku zamulonego, stłumionego, pozbawionego blasku, ciemnego.

Ale chłodny?

Posłuchaj go na jakichś względnych słuchawkach i porównaj z tym co słyszysz z kolumn. Wiadomo, że dźwięk będzie się pewnie różnił w zależności od słuchawek, ale jakaś maniera, tendencja będzie słyszalna.

• 4 miesiące później...

Powracam na chwilę. A więc tak. Na Pewno będę zmieniał piecyk i R3. 

I teraz tak. Jak pisałem wcześniej-salon z kuchnia otwarta. Razem będzie ok 40m2. Muzyka metal, rock, ale tak naprawdę to każdy gatunek oprócz polo. Lubię dzwieck przyjemny, aby krew nie płynęła z uszu. Budżet to max 2,5 piecyk. Na daną chwilę- Potem jakieś kolumny nie wiem 3-4tys. Co możecie podpowiedzieć w teorii. 

Z pieca po głowie chodzi a3. 

Edytowane przez cob_ra
4 godziny temu, cob_ra napisał:

Powracam na chwilę. A więc tak. Na Pewno będę zmieniał piecyk i R3. 

I teraz tak. Jak pisałem wcześniej-salon z kuchnia otwarta. Razem będzie ok 40m2. Muzyka metal, rock, ale tak naprawdę to każdy gatunek oprócz polo. Lubię dzwieck przyjemny, aby krew nie płynęła z uszu. Budżet to max 2,5 piecyk. Na daną chwilę- Potem jakieś kolumny nie wiem 3-4tys. Co możecie podpowiedzieć w teorii. 

Z pieca po głowie chodzi a3. 

i tak bedziesz co 4 miesiace wątek odświeżał wypisujać to samo......

moze wykonaj jasiś ruch w temacie i opisz swoje doswiadczenia.

• 2 miesiące później...
3 godziny temu, cob_ra napisał:

Wykonałem ruch. Zacząłem od zmiany pieca na Primare i30. Teraz proszę osoby doświadczone o podpowiedzi na co zmienić r3.......

Budżet zawsze jest ograniczeniem i choć nie podałeś ceny zaporowej to dedukuje że kolumny mają być podobnego poziomu co Twój wzmacniacz bo trochę niepoważnym byłoby szukanie budżetowych paździerzy do tak zacnej maszyny jaką jest i30. Oczekujesz zapewne aby kolumny spokojnie wypełniły dźwiękiem te 40m² co nie będzie łatwe gdy kolumny nie będą spełniały pewnych standardów dlatego zaproponuję Ci 2 konstrukcje o które nie obawiam się spełnienia pewnych zaleceń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swego czasu brat stanął przed dylematem audio chcąc kupić coś lepszego od tego co sprzedają w elektromarketach. Udało mi się go namówić właśnie na Heco Aurora 1000 które bardzo ładnie nagłośniły jego salon metrażem również w okolicach 40m². Brzmienie jest monumentalne i przyjemne do którego ciężko się przyczepić.

Ukryta Zawartość

Te KEF'y zaproponowałem również z uwagi na ich wielkość. To najwyższy model z serii który spokojnie sobie poradzi w Twoim salonie.

Ukryta Zawartość

Dużo dobrego można przeczytać na temat tych Elaców. Akurat te paczki spokojnie można nazwać klasyką i kultowymi a już w tym stanie to biały kruk 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Tal
Dziękuje za podpowiedź. Będę miał już jakiś pogląd i mogę myśleć. Co do ceny, zakładałem budżet 3-5k oczywiście używane. Tu widzę wstrzeliłeś się idealnie. 

Zastanów się również nad poniższymi kolumnami słynnego brytyjskiego producenta tworzącego przemyślane i wartościowe brzmienie od lat stanowiące o audiofilskim rodowodzie. Quad to jedna z najbardziej zasłużonych brytyjskich firm powołana do życia w 1936 roku i choć od kilku lat jest własnością IAG Group której właściciele i fabryki znajdują się w Państwie Środka to nie przeszkadza tej marce być rozpoznawalnym wśród miłośników dobrego audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

2 godziny temu, cob_ra napisał:

Tal
Dziękuje za podpowiedź. Będę miał już jakiś pogląd i mogę myśleć. Co do ceny, zakładałem budżet 3-5k oczywiście używane. Tu widzę wstrzeliłeś się idealnie. 

Masz zajebiste akwarium. Serio, zazdroszczę.

Wnętrze fajne, z klimatem.

Ale.

Ale z audio - nici, null, nie da się. Z tym ustawieniem pomieszczenia nawet drogie i zacne sprzęty czy kolumny nie dadzą rady. Inaczej będziesz klocki, kolumny, kable wymieniał w nieskończoność a i tak nie będziesz usatysfakcjonowany.

Musisz znaleźć precyzyjną symetrię w ustawieniu kolumn względem ścian i innych sprzętów w pomieszczeniu. A jeżeli nie da się tak zrobić, to inwestuj w dobry system słuchawkowy.

"Są audiofile i melomani jak i audiodebile..."  -  darkul w wątku 11299 "Co ma w sobie Garrard ?"

rochu
Wiem, że salon jest niedostosowany i z tym się zupełnie zgadzam. Może jak narożnik będzie zmieniany to pomyślę, nad zmianą stron. W obecnym stanie drzwi PSK blokują przestawienie narożnika tak aby nie wychodzić na środek z rogiem i brak gniazda rtv po drugiej stronie-jest lan, zasilanie więc teoretycznie tv może iść od usługodawcy po światłowodzie. Oczywiście nie oczekuje jakiś mega osiągnięć. 
Primara kupiłem w naprawdę dobrej cenie(2,5k). 
Co do akwarium, ostatnio podupadło, jego świetność trochę minęła. Jeśli chcesz możesz zobaczyć efekty tu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w sumie mamy 9 akwarii w domu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cob_ra
14 minut temu, cob_ra napisał:

Jeśli chcesz możesz zobaczyć efekty tu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w sumie mamy 9 akwarii w domu.

Boskie!

Ukryta Zawartość

"Są audiofile i melomani jak i audiodebile..."  -  darkul w wątku 11299 "Co ma w sobie Garrard ?"

Teraz dopiero zobaczyłem Twój salon o którym rochu dobrze napisał i zgadzam się z jego opinią zarówno co do akustyki jak i akwarium które jest majestatyczne i robi mega pozytywne wrażenie 😃 

Po obejrzeniu zdjęć Twojego salonu namawiam jednak odpuścić wcześniej polecone przeze mnie kolumny. Stanowczo nie podzielam opinii osób którzy twierdzą że Twój salon wygląda sterylnie to ostatnie słowo jakiego bym użył dla tego ciepłego i przytulnego salonu. 

W tym przypadku rozmieszczenie potencjalnych kolumn skazane jest raczej na niepowodzenie a zwłaszcza kolumn podłogowych moim zdaniem. Zapomnij o moich wcześniejszych propozycjach które według mnie w tym znośnie i przyzwoicie zaadoptowanym pomieszczeniu przytłoczyły i zalały by Cię basem. 

W Twoim układzie i rozstawieniu musisz iść na kompromisy i ja na Twoim miejscu rozejrzałbym się za monitorami. Uważam że jako jedyne w obecnej aranżacji mogą przynieść skutek i wymierne korzyści brzmieniowe. Weź pod uwagę tylko wyjątkowe monitory które mają wyrobiony prestiż bo przy ich brzmieniu można naprawdę delektować się muzyką.

Mając na uwadze powyższe podsyłam dwie aktualne okazje które zaskarbiły sobie moją akceptacje czego i Tobie życzę 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Fajny piecyk to i zasługuje na fajne paczki do kompletu. 

Przechylam się faktycznie do propozycji tal. 

Heco Aurora 1000, kefy serii Q czy starsze elaci z jetem. 

Od siebie dodam Precision 6.4 Tannoya. Choć nie wiem czy ta konstrukcja nie będzie już poza budżetem

Poczytam testy jak to wypada, opisy. Może jak będzie wolny czas to udam się w okolicy na posłuchanie skrzynek. Na spokojnie. 
Dostałem od jednej osoby propozycję posłuchania Audio Academy Hyperion IV (cenowo w dolnych granicach moich założeń)z możliwością pożyczenia do domu(też myśli o zmianie). Co o nich sądzicie?
Czytałem trochę o aurora 1000 i faktycznie z opinii jest to ciekawa propozycja. A nie ukrywam, że ceny używanych są nawet ciekawe. Reszta klocków też fajnie wypada w opiniach.
Druga rzecz jak pisał rochu co też ma rację, że pakowanie grubszych pieniędzy w pomieszczenie jakie jest, może być gonieniem królika i nie złapanie go. 

Daliście mi dużo do zastanowienia się :). 

Skoro masz taką okazje i możliwość posłuchania tych Hyperionów u siebie to skorzystaj z niej bo może zaspokoją Twoje oczekiwania. Kolumny te mają swoich zwolleników i ogólnie są pozytywnie odbierane. Z pewnością jest już to przyzwoity poziom brzmienia dla połączenia z Twoim Primare. Warunki u Ciebie są i może niekorzystne co najbardziej popsuje poprawne kreowanie sceny i prawdopodobnie efekty przestrzeni ale z pewnością nie do tego stopnia by traciło się przyjemność z słuchania. Masz klimatowo zaaranżowane wnętrze i każdy sposób by osiągnąć zadowalające rezultaty jest w Twojej chęci zdobycia doświadczenia oraz poznawania pod względem akustycznym swojego salonu. Co do Aurora 1000 to dla mojego brata znalazłem do nich w okazyjnej cenie Hegla Röst'a który fajnie się uzupełnił z Heco. W brzmieniu czuć masę i potęgę której brat się nie spodziewał 😉

Edytowane przez Tal

W dniu 17.02.2023 o 10:24, cob_ra napisał:

Dostałem od jednej osoby propozycję posłuchania Audio Academy Hyperion IV (cenowo w dolnych granicach moich założeń)z możliwością pożyczenia do domu(też myśli o zmianie). Co o nich sądzicie?

To trzeba uważać bo ten sam produkt może występować w kilku różnych odmianach. Zarówno ten producent jak i studio 16 Hz lubili modyfikować swoje produkty. 

Mogą być różnice na budowie zwrotnicy na filtrowaniu na działaniu portu bass reflex i tak dalej.

Odsłuchać warto.

• 3 tygodnie później...

Chwilowo stoję w miejscu, zmiana się nie pali. A wyszło, że trzeba wydać trochę kasy w dom(klima, nowa sypialnia, jeszcze chcę zakończyć jeden etap na wiosnę z kamieniem na elewacji, póki mam znów chęć na pracę wokół domu, k tóry niedawno przecież powstał) temat zostaje przesunięty na okolice wakacji, co może spowodować, że i kwota może lekko wzrosnąć zakładana na zakup puszek. Czekam cierpliwie na zakończenie wydatków i spokojne przeglądanie ogłoszeń i mając czas jeżdżenie na odsłuchy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi