Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd63se Op Amp wymiana na AD8620ARZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy do Marantza cd63se będzie dobrym wyborem Op Amp  AD8620ARZ, oryginalnie  jest  NJM2114.  Pierwotnie chciałem OPA2134PA BB, ale zdecydowałem się na AD8620ARZ.  Op Amp Analog Devices jest już wlutowany w stolik, tak więc montaż powinien być w miarę ok. Na forach czytałem o wersjach AD8620A i AD8620B czy AD8620ARZ też będzie ok?

Ja bym zostawił te opampy w spokoju.

Jak chcesz się bawić w "kolorowanie" wszystko co tam włożysz zagra inaczej i nie oznacza to że będzie działało poprawnie elektronicznie.

Jak chcesz zrobić coś co pomoże temu odtwarzaczowi zacznij od zamknięcia trafa w takiej samej puszce jak masz zamknięte moduły dyskretne. 

Ciekawy cd. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Tak, okazało się, że ten Op amp tam nie pasuje parametrami ma inne napięcia do 13V (Dual-supply operation: ±5 V to ±13 V) a ori do 22V, tak więc sobie odpuszczę. W wolnym czasie może pomyślę o ekranowaniu trafa Dzięki za sugestię

Chyba nawet cos takiego znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PROT

Najważniejsza to góra i dół tam gdzie widać uzwojenie trafa. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

9 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Najważniejsza to góra i dół tam gdzie widać uzwojenie trafa. 

Ukryta Zawartość

Zastosowałeś blachę miedzianą czy miedziowaną?

Ukryta Zawartość

Przepraszam, blacha Cu nie nadaje się do ekranowania transformatorów. Miękka blacha żelazna - tak. Uzwojenia masz miedziane i miedzią chcesz je ekranować?

Szczelnie? Litości. Tam nie ciśnienia wody ani powietrza.

W dniu 6.07.2022 o 00:52, PROT napisał:

Tak, okazało się, że ten Op amp tam nie pasuje parametrami ma inne napięcia do 13V (Dual-supply operation: ±5 V to ±13 V) a ori do 22V, tak więc sobie odpuszczę

Co o niczym nie świadczy, jakie jest napięcie zasilania na pokładzie?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

29 minut temu, terminus napisał:

Przepraszam, blacha Cu nie nadaje się do ekranowania transformatorów. Miękka blacha żelazna - tak. Uzwojenia masz miedziane i miedzią chcesz je ekranować?

Szczelnie? Litości. Tam nie ciśnienia wody ani powietrza.

Kolega nie wspominał co zastosowany ekran ma redukować. Ekrany z materiałów o dużej konduktywności np. miedzi, ale tez aluminium  stosuje się do ekranowania przed wpływem pól elektromagnetycznych. Każdy chyba widział kabel koncentryczny w ekranem w postaci oplotu miedzianego czy teraz bardziej  powszechnego aluminiowego.  Aluminiowe kubki ekranujące  są/były powszechne w torach w.cz. Jeżeli transformator mamy chronić przed promieniowaniem elektromagnetycznym, lub sam jest źródłem promieniowania to miedziany ekran jest ok.  Czy takie ekranowanie trafa sieciowego ma sens ? Nawet jak mieszkasz w pobliżu nadajnika o co teraz nie trudno to samo ekranowanie trafa niewiele da, bo powinno być ekranowane całe urządzenie.   Transformatory sieciowe ekranuje się miękką blachą stalową, bo są źródłem zmiennego pola magnetycznego, które może indukować w przewodnikach siłę elektromotoryczną, czy inaczej napięcie przemienne zakłócające pracę układów elektronicznych.  Ma to sens w układach lampowych bo tam to pole może modulować strumień elektronów płynących w lampie, albo w układach pracujących z bardzo małymi sygnałami - w audio sygnały z wkładek gramofonowych, może tez z mikrofonów. Dobrze wykonany ekran to redukuje. Ale w  CD? no ja nie wiem, raczej nie powinno mieć wpływu. Chyba producent myślał podobnie. 

27 minut temu, tomek_j napisał:

Ale w  CD? no ja nie wiem, raczej nie powinno mieć wpływu. Chyba producent myślał podobnie

Zależy od cd. Jeżeli to prymitywna lub jakaś obecna konstrukcja zbudowana wbrew zasadzie faktycznie ekranowanie nic nie wnosi. 

Jeżeli cd to dobrze przemyślana konstrukcja, gdzie zastosowano wiedzę elektroniczną ponad standard,w takim urządzeniu aspekt mechaniczny(ekrany, materiały, silnik płyty itd) mają dużo większe znaczenie dla jakości dźwięku niż sama elektronika (kość dac, opampy, kondensatory itd)

Acccuphase 

18 godzin temu, witek_z napisał:

LM833

Ale co LM833?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH