Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 + MA Monitor 300. Co wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Tal napisał:

W cenie R5 są Elac Vela

Za 7.200 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Tal napisał:

BS403

Ale to nie podłogówki. R3 są za 5k.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

CXA81 ale chora to taki średni wybór. przeskok do aria jest olbrzymi.

Moim zdaniem do tego Cambridge faktycznie pasowały by kefy serii R albo elaci. Ale do wielkości pomieszczenia zamiast vela chyba wolał bym podłogowe carina.

Piotr 

W skrócie - na pytanie co wymienić z tych dwóch elementów jak mantra

przewija się - WSZYSTKO 😉 A pewnie jeszcze trochę i zapewne w słuchanej

muzyce zaistnieje jakiś "program obowiązkowy" a nie gust autora wątku ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

CXA81 ale chora to taki średni wybór. przeskok do aria jest olbrzymi.

Moim zdaniem do tego Cambridge faktycznie pasowały by kefy serii R albo elaci. Ale do wielkości pomieszczenia zamiast vela chyba wolał bym podłogowe carina.

Piotr 

Zgadzam się Piotrze, Cambridge i Focal to trochę jak wizyta u dentysty pod względem przyjemności z odsłuchu :)

CXA81 zdecydowanie bardziej polubi się z cieplejszymi kolumnami: Polk, KEF, Paradigm.

Do Focala łączyłbym Audiolaba lub Tonewinnera.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

29 minut temu, Apphex napisał:

A jak wypadają Argon1 do Kef R3?

Kefy grają potężnie, słychać że są sporo większe. Argon to znów bardziej wyrazista góra, zdecydowanie wyższej próby. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 14.07.2022 o 14:05, Audiomagic.pl napisał:

Focala łączyłbym Audiolaba lub Tonewinnera.

Dokładnie. Z tym że nie wszystkie audiolaby. Bo niektóre są mega sterylne. 

3 godziny temu, Apphex napisał:

A jak wypadają Argon1 do Kef R3?

Argon słuchałem krótko. Bardzo krótko. Może mylne wyobrażenie mam. Ale mi R3 znacznie lepiej zagrały. 

W dniu 14.07.2022 o 10:56, audioburak napisał:

W skrócie - na pytanie co wymienić z tych dwóch elementów jak mantra

przewija się - WSZYSTKO 😉 A pewnie jeszcze trochę i zapewne w słuchanej

muzyce zaistnieje jakiś "program obowiązkowy" a nie gust autora wątku ...

To było do przewidzenia 🙂

Piotr 

Udało mi się odsłuchać kilka rzeczy:

Kolumny:

- Kef R3

- Argon1

- Buchardt S400 MK2

- Kef R7

- Chora 826

- Dali Oberon 7

Wzmaki:

- Rotel A14

- Audiolab 6000

- CA AXR100

- CA CXA81

Najbardziej podobało mi się połączenie S400 + CXA81. To dokładnie to czego bym potrzebował, ale niestety trochę poza budżetem. Na drugim miejscu R3/R7 + CXA81 - niestety R7 też ciut poza budżetem a R3 jestem w sumie dość mocno oczarowany na tyle by się na nie zdecydować chyba.

R3 Sprawdzałem tez z pozostałymi wzmakami i z audiolabem grały dla mnie całkiem przyzwoicie.

Niezależnie od podłączonego wzmacniacza Focale wypadły najsłabiej. Chciałem je sprawdzić jeszcze z Marantzem, ale się nie udało (i chyba mała strata).

Jako ciekawostkę przetestowałem Buchardt A500 - i mnie osobiście trochę wgniotło w fotel bardziej niż S400 + wzmacniacz ahhhhh, ale ta cena.

W zestawie Yamaha + MA300 brakowało mi przejrzystości, sceny, powietrza, selektywności itp. Grało to fajnie dołem, takim niższym środkiem i góra przyzwoita. Całość była jednak dość ciasna i klaustrofobiczna niezależnie od ustawienia. Lubię czasami granie w stylu "V", ale na dłuższą metę mnie męczy. 

Wiem, że nie ma co porównywać słuchawek do stacjonarnego HiFi, ale bardzo podoba mi się sposób grania Bangów H95 i odkrywanie muzyki, którą znam, na nowo.

To teraz 3 pytania do zestawu R3+ CXA81

1. Kable - teraz mam Qed Performance XT25. Zostawić je czy próbować czegoś innego?

2. Bi-Wire - czy od razu mam bawić się w podłączanie czy na początek spiąć "klasycznie" i osłuchać sprzęt.

3. Streaming - tej funkcji mi brakuje. O ile mogę podłączyć na początku iPada kablem, o tyle będę jednak chciał coś wireless. I pytanie: Argon Solo, Node czy coś innego? Fajnie byłoby mieć CXN V2, ale to poza budżetem. Dodam, że chętnie podpiąłbym też pod to TV bo z LG QP5 nie jestem zadowolony, ale to nic pilnego. I jakimi kablami najlepiej to podpinać (wzmak+streamer+opcjonalnie tv)

No i bardzo dziękuję Wam za pomoc :)))

Możesz z PC na CXA wejść dowolnej długości USB; może być na początek.

Co do TV, to wyjdziesz opt na opt w CXA81 i też wystarczy.

Co do kabli głośnikowych, to jeśli spełniają oczekiwania, to znaczy jest barwa,

otwarcie, naturalna agresja ( porównywalna z nausznikami ) i analityczność,

dużo szczegółów, to nie ma co na razie kombinować. 

Ciekawe, jak by zagrały KEF'y z dotychczasowym amplitunerem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 15.07.2022 o 19:36, Apphex napisał:

Udało mi się odsłuchać kilka rzeczy:

Kolumny:

- Kef R3

- Argon1

- Buchardt S400 MK2

- Kef R7

- Chora 826

- Dali Oberon 7

Wzmaki:

- Rotel A14

- Audiolab 6000

- CA AXR100

- CA CXA81

Najbardziej podobało mi się połączenie S400 + CXA81. To dokładnie to czego bym potrzebował, ale niestety trochę poza budżetem. Na drugim miejscu R3/R7 + CXA81 - niestety R7 też ciut poza budżetem a R3 jestem w sumie dość mocno oczarowany na tyle by się na nie zdecydować chyba.

R3 Sprawdzałem tez z pozostałymi wzmakami i z audiolabem grały dla mnie całkiem przyzwoicie.

Niezależnie od podłączonego wzmacniacza Focale wypadły najsłabiej. Chciałem je sprawdzić jeszcze z Marantzem, ale się nie udało (i chyba mała strata).

Jako ciekawostkę przetestowałem Buchardt A500 - i mnie osobiście trochę wgniotło w fotel bardziej niż S400 + wzmacniacz ahhhhh, ale ta cena.

W zestawie Yamaha + MA300 brakowało mi przejrzystości, sceny, powietrza, selektywności itp. Grało to fajnie dołem, takim niższym środkiem i góra przyzwoita. Całość była jednak dość ciasna i klaustrofobiczna niezależnie od ustawienia. Lubię czasami granie w stylu "V", ale na dłuższą metę mnie męczy. 

Wiem, że nie ma co porównywać słuchawek do stacjonarnego HiFi, ale bardzo podoba mi się sposób grania Bangów H95 i odkrywanie muzyki, którą znam, na nowo.

1. Kable - teraz mam Qed Performance XT25. Zostawić je czy próbować czegoś innego?

2. Bi-Wire - czy od razu mam bawić się w podłączanie czy na początek spiąć "klasycznie" i osłuchać sprzęt.

3. Streaming - tej funkcji mi brakuje. O ile mogę podłączyć na początku iPada kablem, o tyle będę jednak chciał coś wireless. I pytanie: Argon Solo, Node czy coś innego? Fajnie byłoby mieć CXN V2, ale to poza budżetem. Dodam, że chętnie podpiąłbym też pod to TV bo z LG QP5 nie jestem zadowolony, ale to nic pilnego. I jakimi kablami najlepiej to podpinać (wzmak+streamer+opcjonalnie tv)

No i bardzo dziękuję Wam za pomoc :)))

Zdecydowanie odradzam Ci bi-wiring. Lepiej zainwestować w jeden lepszy przewód. Co do posiadanego przez Ciebie QED to jest zupełnie przyzwoity kabelek. Spokojnie. Osłuchaj się z nowym kompletem, wygrzej wszystko i wtedy zastanów się, czy czegoś Ci w nim brakuje :)

Jako pomysł na streaming zaproponuje iFi Zen Stream, to bardzo wdzięczny streamer, który możesz połączyć z CXA81 cyfrowo.

10 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Zdecydowanie odradzam Ci bi-wiring. Lepiej zainwestować w jeden lepszy przewód. Co do posiadanego przez Ciebie QED to jest zupełnie przyzwoity kabelek. Spokojnie. Osłuchaj się z nowym kompletem, wygrzej wszystko i wtedy zastanów się, czy czegoś Ci w nim brakuje 🙂

Jako pomysł na streaming zaproponuje iFi Zen Stream, to bardzo wdzięczny streamer, który możesz połączyć z CXA81 cyfrowo.

Czemu odradzasz?

Obecny kabel będzie chyba za bardzo "na styk", dlatego myślę o ewentualnej zmianie. W rodzinie znalazł się dłuższy kabel Melodika MDC2250, więc je sobie porównam i albo zamówię dłuższy Qed lub zostawię Melodike.

Ifi wypada lepiej od Node? Interesuje mnie tylko brzmienie. Funkcjonalności inne niż Spotify/Tidal connect i AirPlay nie mają dla mnie znaczenia 

Edytowane przez Apphex
2 minuty temu, Apphex napisał:

Czemu odradzasz?

Obecny kabel będzie chyba za bardzo "na styk", dlatego myślę o ewentualnej zmianie. W rodzinie znalazł się dłuższy kabel Melodika MDC2250, więc je sobie porównam i albo zamówię dłuższy Qed lub zostawię Melodike.

Ifi wypada lepiej od Node? 

Z mojego doświadczenia inwestycja w jeden lepszy przewód przynosi lepszy efekt, niż używanie dwóch słabszych równolegle.

Ta Melodika to bardzo ciemny przewód, nie jestem jego fanem, ale może się wpasuje :) 

iFi jest czystym transportem cyfrowym, podczas gdy Node ma wbudowany przetwornik C/A, który nie jest do niczego potrzebny w tym zestawieniu. (oczywiście pamiętaj, że nie mam Node w ofercie).

Mówiłem że to może się podobać 🙂 wybrałeś wzmacniacz o świetnej stereofonii i kontroli oraz kolumny o nieco cięższym brzmieniu. Przez to ten zestaw bardzo się podoba w całości.

Kable bym na razie zostawił. Podłączył pojedynczym przewodem. 

Nie baw się w bi wiring. Za wiele to nie da. 

Co do stremera to z ifi bywa różnie ale to dobry transport. Node jest urządzeniem kompletnym ale fakt płacisz za przetwornik. 

Może malina?

Piotr 

Zepnij klasycznie, osłuchasz się ze sprzętem to zmienisz jeszcze z dwa razy okablowanie na inne 😛 

Sprawdź IFI Zen Steram, wepniesz go do DAC CXA. Działa płynnie, i posiada sporą funkcjonalność.

Zapraszam po wycenę bo mamy dobrą promocję na ten zestaw 🙂

1 minutę temu, S4Home napisał:

Zepnij klasycznie, osłuchasz się ze sprzętem to zmienisz jeszcze z dwa razy okablowanie na inne 😛 

Sprawdź IFI Zen Steram, wepniesz go do DAC CXA. Działa płynnie, i posiada sporą funkcjonalność.

Zapraszam po wycenę bo mamy dobrą promocję na ten zestaw 🙂

Zestaw już jest u mnie od wtorku 🙂

Póki co na kablach Tellurium Q Blue. Potem sprawdzę Qed i Melodiki i może coś wypożyczę dodatkowo. 

Wstępnie odsunąłem głośniki na ok 35cm licząc od ich tyłu. Grają rewelacyjnie (wiadomo inaczej niż w pokoju odsłuchowym, ale tak jest super). Będę kombinował jeszcze z ich ustawieniem dla testów.

Co do Ifi, to chyba się na niego zdecyduje, choć wizualnie to mało atrakcyjne urządzonko 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Apphex napisał:

Co do Ifi, to chyba się na niego zdecyduje, choć wizualnie to mało atrakcyjne urządzonko 😉 

Zawsze można schować go do półki, jeśli wygląd jest dla Ciebie kontrowersyjny 🙂 

No i pamiętaj że tam amplikacja nie działa jak powinna. Do konfiguracji lepiej używać komputer. Potem connecty działają bez problemu.

Ale granie z USB , radia internetowego czy dlna może być momentami trudna.

Nie zmienia to faktu że to fajnie brzmiący streamer. Polecam sprawdzić.

Piotr 

W dniu 22.07.2022 o 12:15, S4Home napisał:

Zawsze można schować go do półki, jeśli wygląd jest dla Ciebie kontrowersyjny 🙂 

Zamiast schować do półki można do ładniejszej obudowy 😉

Ukryta Zawartość

292094716_1453642671823370_4526735651337721028_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.07.2022 o 17:43, Audiomagic.pl napisał:

Zdecydowanie odradzam Ci bi-wiring.

Dlaczego? Sam podłączyłem na bi-wire i stwierdzam sporą różnicę in plus.

W dniu 18.07.2022 o 17:55, Audiomagic.pl napisał:

inwestycja w jeden lepszy przewód przynosi lepszy efekt, niż używanie dwóch słabszych równolegle.

A dwa lepsze równolegle?

22 godziny temu, Piopio napisał:

Sam robiłeś, czy to jakiś gotowiec? Dobrze to wygląd, trochę przypomina obudowy Chorda 😄 

23 minuty temu, Bobcat napisał:

A dwa lepsze równolegle?

Jak masz ochotę na zabawę to można kombinować. Szkoda że często wybór kabli zajmuje klientowi więcej niż wybór reszty elementów systemu audio 😄 

4 minuty temu, S4Home napisał:

Jak masz ochotę na zabawę to można kombinować. Szkoda że często wybór kabli zajmuje klientowi więcej niż wybór reszty elementów systemu audio 😄 

Ja jestem w drużyny antykablarzy. Po prostu stwierdziłem że bi-wire coś daje. Tak sobie podłączyłem i na tym moja zabawa w przedmiotowej sprawie się zakończyła.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Ja jestem w drużyny antykablarzy. Po prostu stwierdziłem że bi-wire coś daje. Tak sobie podłączyłem i na tym moja zabawa w przedmiotowej sprawie się zakończyła.

Prędzej czy później jak potestujesz kilka opcji stwierdzisz że jednak kable mają znaczenie, ale trzeba w tym zachować zdrowy rozsądek, a nie gonić króliczka przez kolejne lata szukając złotego środka. Takie moje zdanie, ja tam wolę słuchać i czerpać z tego przyjemność.

16 minut temu, S4Home napisał:

jak potestujesz kilka opcji stwierdzisz że jednak kable mają znaczenie

Testowałem wiele opcji. Żadnej różnicy. 

Natomiast porównując połączenie klasyczne vs bi-wire różnicę zauważyłem. In plus dla tego drugiego. 

19 minut temu, S4Home napisał:

ja tam wolę słuchać i czerpać z tego przyjemność.

Uważam dokładnie to samo.

W dniu 24.07.2022 o 12:29, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

292094716_1453642671823370_4526735651337721028_n.jpg

Zadaj namiar skąd to wziąłeś!! 🙂

11 godzin temu, S4Home napisał:

Sam robiłeś, czy to jakiś gotowiec? Dobrze to wygląd, trochę przypomina obudowy Chorda 😄 

O tym samym pomyślałem!:)

Ja natomiast odwrotnie. Na początku jak chciało mi się to badałem połączenia bi wire i w większości nie było różnicy . Chodź wymiana zworkow tak! Więc może w tą drogę. Natomiast wymiana kabli i zworkow to już wogole. 

Na tak.

Piotr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Póki co lecę cały czas na Tellurium Q Blue. Wydaje mi się, że od zeszłej środy (tj. 20.07) sprzęt ma już przegrane ok 100h bo podczas pracy z domu muzyka leci u mnie non stop + podłączony jest też pod to TV. 

To co najbardziej rzuca mi się w uszy to nierówności w jakości muzyki nawet u tego samego wykonawcy na dwóch dość podobnych płytach - wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Ale wiem, że to kwestia źródła dźwięku.

Na "jamaszce" używałem cały czas trybu DIRECT i bardzo mi się podoba, że w CXA, nie ma regulacji tonów (oczywiście czasem chciałoby się coś tam podkręcić lub skręcić). Momentami wysokie tony w różnych utworach są zbyt hmm.. świdrujące ucho. W niektórych utworach brakuje mi takiego mocnego dołu (np w tym utworze)

ale w zamian dostaję czytelniejszy bas, taki bardziej punktowy, dynamiczny co bardzo mi się podoba.

Z racji tego, że MA Monitor 300 nie znalazły jeszcze nowego domu to podłączyłem je do nowego wzmacniacza i brzmienie to przepaść. W sumie mogłem zostawić sobie te MA i wymienić tylko wzmaka i w sumie uzyskałbym prawie to co potrzebowałem, ale jednak ta selektywność i szersza scena KEFów skradła ma serce. 

Wydaje mi się, że z czasem mógłbym co najwyżej dokupić osobnego suba, żeby uzupełnił mi te najniższe pasma dołu.

Ale widzisz chciało by się powiedzieć

3 godziny temu, Apphex napisał:

racji tego, że MA Monitor 300 nie znalazły jeszcze nowego domu to podłączyłem je do nowego wzmacniacza i brzmienie to przepaść. W sumie mogłem zostawić sobie te MA i wymienić tylko wzmaka

A nie mówiłem 🙂

ale nie o to tu chodzi. 

masz je jeszcze więc na spokojnie słuchaj i jednych i drugich. 

do póki masz okazję.

ciesz się muzyką!

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi