Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie TL082 TL072 OPA2604 OPA2134

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, J.Jerry napisał:

@Grzegorz7, ten błąd z r111 polega na osłabieniu czy jakby zmniejszenia czułości ograniczenia prądu przy mniejszych napięciach wyjściowych?

To jest po prostu oczywisty błąd. Tak jak na schemacie nie zadziała!

Jeśli połączyć to tak jak ma być; R111 na bazę Q104 to wartość tego R111 jest za duża chyba, że Q104 jest układem Darlingtona...

Ten tranzystor jest jak dla mnie zasilany od strony input, przez q403 idzie prąd na bazę i ustawiane Ube....a wyjście z kolektora? Źródło prądowe?

Q103 to tranzystor ograniczenia prądowego. Prąd max to Ube(Q103) / R107...

Jerry ogarnij się 🙂

To zwykły zasilacz stabilizowany odwrócony lustrzanie w pionie.

Od 50 lat niczego nowego w tym zakresie nie wymyślono...  

Zrób sobie symulację myślową; wzrasta napięcie na wyjściu i jak przebiega regulacja...

Ja mam swoje schematy rozumienia i myślenia.

Ja tam widzę obciążenie w kolektorze, sterowanie prądem bazy z opampa przez q103 i co tam chcesz robić tym 22k pojęcia nie mam. 

Pewnie ujemne stabilizatory są tak robione z braku pnp.

Wymieniłem właśnie "chiński krzem" i to samo. Napięcie wyjściowe z zadanych 5,08V spadło na 5,04V,ot taka różnica. I z Signature (to już po wymianie diod na MUR) na zaciskach jest 11,5V.
Włożę dzisiaj inne opa na próbę, zobaczymy. I zastanawiam się jeszcze, czy ten tranzystor MJE15034 to fake był. Trochę inaczej wyglądają chińczyk i TME. Obydwa niby Onsemi a ten z TME ma takie wprasowane jakby oznaczenia. Czcionka też inna.
a2409227c2df30fd0b9feaf310209c1a.jpg862a772acf66db96edf12283a58656b8.jpg

W dniu 19.03.2025 o 17:52, Grzegorz7 napisał:

Błąd: R111 ma być włączony na bazę Q104 a nie Q103.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona 498 jest schemat tego zasilacza

Tam połączenie tego rezystora jest tak jak na schemacie chinczyka , zresztą na wszystkich dostępnych w sieci schematach wariacji tego zasilacza jest tak samo

Ale ludziom to działa ....

Wiec jak to jest z tym błędem?

Pytanie serio- bez złośliwości.

Ukryta Zawartość

Prosty schemat a Wy macie problem. 

Pokażcie schemat PCB w tym fragmencie.

I ponawiam:

Najlepszy z Was niech opisze kolejno co się dzieje jak napięcie na wyjściu wzrośnie. Jak zadziała pętla regulacji?

Jak naprawdę chcesz to odpalić, to można coś pokombinować począwszy od najprostszych rzeczy. 

A co będzie jak ktoś się pomyli...to będą eksperymenty. Nawet podczas sprawdzania napięć można coś zewrzeć, obciążenie powinieneś mieć jakieś zastępcze.

Może jakieś najprostsze działania na początek.

Co podłączałes kiedy było stabilne 5v?

Przy jakim ustawionym napięciu powyżej 5v nie skacze ono wyżej?

Jakie napięcia masz na nogach 1 5 6 względem plusa dla 5v?

Słuchajcie.

Przeanalizowałem ten schemat. Jest nadzieja, że to działa!

Ten tranzystor mocy (Q104) jest sterowany prądowo.

A Q103 to jak pisałem ograniczenie prądu zwarcia z tzw. podcięciem.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Ja mam swoje schematy rozumienia i myślenia.

Ja tam widzę obciążenie w kolektorze, sterowanie prądem bazy z opampa przez q103 i co tam chcesz robić tym 22k pojęcia nie mam. 

Pewnie ujemne stabilizatory są tak robione z braku pnp.

No właśnie ale nie przez Q103 tylko z Q105 do bazy Q104. 

Układ wymagający pochylenia się nad stabilnością i sądzę, że problematyczne jest tu zamienianie OpAmpów na pałę...

A 22k to element ustalania podcięcia prądu zwarcia.

Jerry nie zmieniaj swojego sposobu myślenia!

Edytowane przez Grzegorz7

@Grzegorz7postaram się opisać, opamp działa jak DC serwo sterując źródłem prądowym, na kolektorze mamy ten tranzystor wyjściowy, który w rzeczywistości jest drugim źródłem prądowym z Re 2x3r3, a między plus mamy obciazenie. Plus jest masa w stabilizatorze ujemnym, więc obciążenie jest między plus a kolektorem. Sygnał napięcia obciążenia , czy tam napięcie obciążenia idzie do wej minus i, do plus Vref i w zależności od zmian prądu obciążenia zmienia się dynamicznie jego rezystancja, ale DC serwo pilnuje, aby było takie samo .  Nie wiem, czy to przejrzysty opis, to wszystko dzieje się w jednocześnie. 

Widzę że za późno z tym opisem, ale jakoś nie widzę opisywania tego.

W sumie to myślałem, że mnie podpuszczać jak na tych lepszych szkoleniach.

Wszedłem w Twój sposób myślenia i zrozumiałem 🙂

Vref to bym nie mieszał z pętlą bo podobnie jak IC są zasilane z zasilacza nazwanego PHANTOM STABILIZER.

No to kluczowa kwestia.

Czy można do tego podłączyć coś o szybko zmieniającym się poborze prądu....ja uważam, że nie, bo napięcie skoczy na max zasilania minus spadki na tranz.

Zauważyłem Przemaka, to pewnie zaraz coś napiszę.

Dziś wstawiłem do Gryphona Callisto 2200 jako bufor po drabince rezystorowej ( mam zmodyfikowany układ ) 2 x OPA1655 i jestem zachwycony efektem. To tylko byfor , a taka zmiana mimo , że wcześniej były OPA1611 , a przed nimi OPA627. OPA1611 grały ostro i dobitnie , a OPA627 nieco kluchowato z podbitym basem i zawężoną przestrzenią. OPA1655 pozwolił systemowi rozwinąć skrzydła. Dźwięk jest przepiękny, bogaty, przestrzenny, selektywny bez wyostrzenia czy natarczywości , jednoczeście bas wreszcie prowadzony jest z dyscypliną i kontrolą. Słychać klasę tych kości , a to tylko bufor :-)

3 minuty temu, Bogdan napisał:

OPA627 nieco kluchowato z podbitym basem i zawężoną przestrzenią.

Chyba nie masz dobrej wersji, orginal opa627au podwójny kosztuje około 300zl.

Ma dużą średnicę, mocne dociazenie, ale na pewno nie jest kluchowaty, dużo mikroszczegółów, piekna holografia.To jeden z najlepszych opek. Preferuje dobry naturalny system. 

Spróbuj ada4898-2 powinien Ci podpsdowac z tego co opisujesz.  

Bufor to czułe miejsce.

Opa627 mam bezpośrednio od producenta z  sampli i zawsze , gdy go używam mam podobne odczucia - do jasnych i chudo grających systemów - taki krzemowy lampizator :-)

Opa1655 ożywił gryphona - wspaniałe granie !!!

Edytowane przez Bogdan

Acha zapomniałem dodać, że opa134 i 2132/4 też używałem w wielu aplikacjach i są ok , ale brak mi w nich precyzji szczegółów i pełni przestrzeni.

drabinka z ali... na przekaźnikach 

Ukryta Zawartość

super kit 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 27.03.2025 o 19:51, Bogdan napisał:

Dziś wstawiłem do Gryphona Callisto 2200 jako bufor po drabince rezystorowej ( mam zmodyfikowany układ ) 2 x OPA1655 i jestem zachwycony efektem. To tylko byfor , a taka zmiana mimo , że wcześniej były OPA1611 , a przed nimi OPA627. OPA1611 grały ostro i dobitnie , a OPA627 nieco kluchowato z podbitym basem i zawężoną przestrzenią. OPA1655 pozwolił systemowi rozwinąć skrzydła. Dźwięk jest przepiękny, bogaty, przestrzenny, selektywny bez wyostrzenia czy natarczywości , jednoczeście bas wreszcie prowadzony jest z dyscypliną i kontrolą. Słychać klasę tych kości , a to tylko bufor 🙂

Czy zmierzyłeś poziom sygnału przed i po? Bo jeśli nie, to sory, ale gadasz do ręki.

Masz szansę na rehabilitację, zapodaj pomiary napięcia 1 kHz z nowym buforem i bez nowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 27.03.2025 o 20:08, Mariusz03 napisał:

Chyba nie masz dobrej wersji, orginal opa627au podwójny kosztuje około 300zl.

Nie istnieje w przyrodzie oryginał podwójny OPA627.

Ludzie, pobudka, hej, na Ziemi żyjemy.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

A kto stosuje podwójne OpAmp`y?!

Przesłuchy międzykanałowe dochodzą do -100dB... a niektórzy tu nawet farbę na rezystorach czy napięcie kondensatorów słyszą (jakieś -200dB)...

🙂

Nie istnieją w naszej czasoprzestrzeni, ani nigdy wcześniej nie istniały np.  dual cerdip OPA2604, oraz single cerdip OPA604.

W chińskim wymiarze niestety są do nabycia drogą kupna. Nawet na Allegro były. Jak do tego doszło, nie wiem.

W dniu 28.03.2025 o 22:03, Grzegorz7 napisał:

A kto stosuje podwójne OpAmp`y?!

Ja, na potęgę 🙊.

Ścieżki źle zaprojektowane mogą wprowadzić dużo większy przesłuch, o potencjometrach stereo mogę dodać...

Zasilaczach też... Prowadzenie masy, i tak dalej.

Edytowane przez terminus

nie popadajmy w skrajności ... podwójne opampy prawidłowo zaaplikowane są ok

pojedyncze oczywiście mają w pewnych zastosowaniach sens - np. "duże" obciążenie i nagrzewanie się kości..itp

W dniu 28.03.2025 o 19:25, terminus napisał:

Nie istnieje w przyrodzie oryginał podwójny OPA627.

To było uproszczenie, mam dwa pojedyncze opa627au na stoliku. Teraz już jest ok? Ludzie....

Znalazłem coś takiego więc może jednak nie masz racji. Zresztą też myślałem wcześniej że są tylko pojedyncze. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03

Taka ciekawostka - dawno temu, jeszcze chyba w liceum, klonowałem efekt gitarowy ElectrHarmonix DoctorQ, takie coś, prosty filtr sterowany obwiednią:

IMG_4675.jpg

On jest na podwójnym operacyjnym 747. Oczywiście skąd takiego wziąć w 1983 roku 😉 więc robiłem normalnie na dwóch 741 (i to krajowych ULY) - no i skubany nie działał. W oryginalnym układzie wejście nieodwracające jednego scalaka było podłączone do masy (czyli minusa zasiania) i to działało jako swego rodzaju przerzutnik. Z podwójnym 747 (nawet węgierskim) działało pięknie, z dwoma pojedynczymi w ogóle. Jakieś pewno połączenia z podłożem czy inne takie - w każdym razie to nie było to samo.

nagrywamy.com

Kilka zdań nt opampow. 

Dla mnie podstawą jest stabilność, więc lubię uruchamiać układ na łatwych opampach jrc4580itp, jrc2068 jeszcze lepszy w thd i szumach, TL072/082 bardzo stabilne, a ten pierwszy ma niezłe parametry. A potem jak wszystko działa wstawiam muses8920 i sprawdzam wzbudzenia.

Jak chcę sprawdzić podatność na wzbudzenie mam 2604 i 4562...zaraz widać oscylacje albo w pomiarach wzbudzenia poniżej -60db albo trawa poniżej 90. Jak wstawię 2068 bez żadnych zmian od razu mogę mieć czysty wykres. Mogę zrozumieć dlaczego chętnie wstawiają TL072...po co ryzykować i taniej jest.

Jeszcze są wstawiane kondensatory w sprzężenie rzędu 60p dla 10k dla większej stabilności. Taki jrc może się bez nich obejść i wtedy ktoś wstawia 2604 i...jest zmiana brzmienia. Można by ten kondensator wpinać dobierając pojemność do brzmienia. Jednak w konkretnym urządzeniu ktoś mógł już dobrać pojemność specjalnie do konkretnego opampa i co wtedy?

Może jego pojemność i typ opampa współgrają z innymi elementami i nagle tego nie mamy, co może dać objaw zmiany brzmienia.

Tak że niby namawiam na wymianę opampow...nie, chodzi o poprawę parametrów i żeby się upewnić, że takie coś się dzieje.

W dniu 31.03.2025 o 12:11, Mariusz03 napisał:

Znalazłem coś takiego więc może jednak nie masz racji. Zresztą też myślałem wcześniej że są tylko pojedyncze. 

Ukryta Zawartość

Może już wystarczy. Proszę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi