Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, folab napisał:

nie zmienię zdania tylko dlatego że jakiś naukowiec będzie mi wmawiał że to nie możliwe

Nie zakrzywiajmy czaso-przestrzeni... żaden naukowiec nie twierdzi że to nie możliwe. Co najwyżej krzykacze i samozwańczy wszechwiedzący "elektrycy" z AS

Nie ma też żadnych praw fizyki eliminujących takie możliwości. A to że sobie jeden z drugim pogaworzy...jakie to ma znaczenie?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 minut temu, rafa napisał:

Nie zakrzywiajmy czaso-przestrzeni... żaden naukowiec nie twierdzi że to nie możliwe. Co najwyżej krzykacze i samozwańczy wszechwiedzący "elektrycy" z AS

Nie ma też żadnych praw fizyki eliminujących takie możliwości. A to że sobie jeden z drugim pogaworzy...jakie to ma znaczenie?

Ale bzdury piszesz. Szok. Serio nie rozumiesz zasad transmisji USB ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, rafa napisał:

Jak stworzysz interfejs przesyłania danych i go opatentujesz wtedy pogadamy, a na razie to widzę że są tutaj mądrzejsi od naukowców razem z ich pracami z których korzystają miliony urządzeń na całym świecie 😉 

Takie podejście to jak stwórcom USB powiedzieć jesteście debile pomimo że nie pojmuję jak działa to co stworzyliście ale to co ja sobie wymyśliłem będę głosił bo jest mi to na rękę.

3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Takie podejście to jak stwórcom USB powiedzieć jesteście debile pomimo że nie pojmuję jak działa to co stworzyliście ale to co ja sobie wymyśliłem będę głosił bo jest mi to na rękę.

głupoty piszesz bo my mówimy o tym co sprawdziliśmy a nie o tym co nam się wydaje

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

tak stworzone by żaden kabel nie miał możliwości wpłynięcia na sygnał

czyli coś im nie wyszło ...

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, MarcinStereo napisał:

a na razie to widzę że są tutaj mądrzejsi od naukowców razem z ich pracami z których korzystają miliony urządzeń na całym świecie 😉

"Gdy tylu ludzi pochwala to samo, wtedy łatwo jest dojść do wniosku: jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić!"😉

3 minuty temu, folab napisał:

żaden mądry naukowiec tak nie powie , mądry wie że nic nie wie

Będziesz podważał prawa fizyki ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Cezary_58669 napisał:

"Gdy tylu ludzi pochwala to samo, wtedy łatwo jest dojść do wniosku: jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić!"😉

Dobre, mądrego dobrze posłuchać...

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, folab napisał:

głupoty piszesz bo my mówimy o tym co sprawdziliśmy

Tego co rzekomo sprawdziliście nie dopuszcza zasada działania interfejsu USB czy wam się to podoba czy nie, coś jest nie tak z sygnałem i jest cisza w głośnikach, jeżeli znaleźliście jakieś luki w USB to podzielcie się tym w jaki sposób zmieniony przez kabel sygnał leci w głośnikach? Sami twórcy wam oddadzą chołd.

No i oczywiście logi by się przydały z porównaniem tego co wyszło i zostało odebrane 😉 

4 godziny temu, danadam napisał:

Więc jeśli nie słyszysz trzasków i tym podobnych, to znaczy, że dane są przysyłane prawidłowo.

Tu macie zwieńczenie, jeżeli nie słyszycie trzasków bo o ciszy w głośnikach już nie wspomnę to kabelek nie zmienił niczego co wyszło z jednego urządzenia i weszło do drugiego 😉 Czy to tak trudno pojąć? Podważanie zasad działania sprzętu którym operuje cały świat bez podparcia powinno być karane publiczną debatą czemu jest tak a nie inaczej i wtedy by nastała cisza.

Edytowane przez MarcinStereo
5 hours ago, danadam said:

No, na przykład jak poprawnie przeprowadzić test, co parę osób wspomniało w komentarzach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jasne, tak samo jak autor wspomniał to w filmiku i przyznał że nie jest do żaden 100% dowód, aczkolwiek czy to oznacza że kompletnie wykluczamy możliwość że tak może być? Może ten test wskazuje tylko tyle że różne kable USB różnie radzą sobie z zakłóceniami które potem wpływają na sygnał i może to są te różnice które się słyszy? Nie wiem...

Jeden z komentujących, GoldenSound - którego cytujesz, owszem wskazał wiele nieprawidłowości i zapowiedział że sam planuje podobny test (wykonany poprawnie), aczkolwiek komentarz był dodany rok temu i jak sprawdzam jego kanał to do dziś go nie ma, jeśli ma lepszy sposób na wykonanie testu to niech go zrobi bo jestem ciekaw. Jego film of MQA był bardzo ciekawy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Piopio napisał:

Będziesz podważał prawa fizyki ?

Naukowcy juz mieli uporządkowaną wiedzę w zakresie praw fizyki rządzących w kosmosie,po ostatnich odkryciach byli tak wstrząsnięci że powiedzieli że muszą zmienić całe swoje wyobrażenie o wszystkim. Ludzie są głupcami ,ledwo co ogarniają to co ich otacza ,najgorzej kiedy gloryfikują pomiary matematyczne ignorując jednocześnie zjawiska jakie rzeczywiście zachodzą ,ja spokojnie odróżnie dowolne przewody USB na słuch, pierwsze moje zaskoczenie było gdy porównałem przewód USB od drukarki do przewodu Hama ,potem już poszło.

12 godzin temu, pawlardo napisał:

Może ten test wskazuje tylko tyle że różne kable USB różnie radzą sobie z zakłóceniami które potem wpływają na sygnał i może to są te różnice które się słyszy? Nie wiem...

Całkiem możliwe. Dlatego stosujemy izolację galwaniczną i wtedy redukujemy 100% zakłóceń. Proste i tanie obecnie rozwiązanie. Po co wydawać na kable USB 500+zł i nie być pewnym uzyskanej poprawy jak można za 399 zł kupić izolację i mieć 100% pewności skuteczności. 

10 minut temu, folab napisał:

Naukowcy juz mieli uporządkowaną wiedzę w zakresie praw fizyki rządzących w kosmosie,po ostatnich odkryciach byli tak wstrząsnięci że powiedzieli że muszą zmienić całe swoje wyobrażenie o wszystkim.

Przepływ danych pomiędzy urządzeniami za pomocą transmisji USB to nie jest kosmos 😉 To jest prymitywne w stosunku do złożoności kosmosu. Weź to na logikę. Użyj choć raz mózgownicy. 

W dniu 24.06.2022 o 11:52, greg1973 napisał:

Trochę poczytałem o Courious i Laboga trochę ponad budżet .szczególnie nie zabardzo znalazłem opinie użytkowników tylko na zagranicznych forach .Opinie mają bardzo dobre  .Zobaczymy .Trochę drogo żeby brać w ciemno .Ale może się uda posłuchać .Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje chętnie poczytam o nich . Wybór trodny a nie chce już półśrodków .bo i tak później kupię ten lepszy

Curious ma inny problem, u mnie np. zwykły Curious po prostu nie działa pomiędzy malinką i Denafripsem Pontus II ale z SoTM200 Ultra Neo + Terminator II już tak. Osobiście używam na malince Supra Excalibur USB a w dużym systemie AQ Diamond USB, tego drugiego wyraźnie słychać.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Piopio napisał:

Przepływ danych pomiędzy urządzeniami za pomocą transmisji USB to nie jest kosmos

Rozwiązanie stworzone dawno temu i rozwijane na potrzeby konsumenta i przemysłu, jedynym kosmosem było wprowadzenie USB 🙂 

16 minut temu, Marek.S napisał:

Osobiście używam na malince Supra Excalibur USB a w dużym systemie AQ Diamond USB, tego drugiego wyraźnie słychać.

Słyszysz zakłócenia elektryczne 😉 Kup sobie izolację galwaniczną to kable nie będą miały ŻADNEGO znaczenia, 

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Marek.S napisał:

po prostu nie działa pomiędzy malinką i Denafripsem Pontus II

Nie działał bo ingerował w sygnał i odpowiedni algorytm zablokował wadliwe pakiety.

14 minut temu, folab napisał:

rozum jedno ,ucho drugie...

A nie wziąłeś pod uwagę, że ulegasz autosugestii ? Traktujesz to co wydaje Ci się, że słyszysz za pewnik. I gotowy jesteś podważać naukę, inżynierię i informatykę. A ja w prosty sposób mogę Ci udowodnić, że się mylisz. Chcesz ?

Edytowane przez Piopio

14 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Jak stworzysz interfejs przesyłania danych i go opatentujesz wtedy pogadamy, a na razie to widzę że są tutaj mądrzejsi od naukowców razem z ich pracami z których korzystają miliony urządzeń na całym świecie 😉 

A bo wicie drodzy moi, jest oto tak:

Chodzi mianowicie o to, że pliki z muzyką są... INNE, od wszystkich innych znanych plików z DANYMI.

One mianowicie są wybrane, szlachetne, ezoteryczne, zwiewne jak mimoza i WRAŻLIWE na ...wszystko to co swoją normalnoscią i powszechnoscią, che im zagrozić.

O tak właśnie! Podobnie jak LGBT "zagraża większości" i czeba by to leczyć może, a tymczasem wyrugować wpisy niepasujące, psujące wyczynowym humor i "swiatopogląd".

13 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie działał bo ingerował w sygnał i odpowiedni algorytm zablokował wadliwe pakiety.

Dlaczego w takim razie działa na innym streamerze i DACu tego samego producenta?

35 minut temu, Marek.S napisał:

zwykły Curious po prostu nie działa pomiędzy malinką i Denafripsem Pontus II ale z SoTM200 Ultra Neo + Terminator II

10 minut temu, Marek.S napisał:

Dlaczego w takim razie działa na innym streamerze i DACu tego samego producenta?

Weź sobie kup zwykły kabelek usb od drukarki i przetnij w nim czerwony przewód zasilania (resztę zostaw jak jest).

Będziesz miał te same objawy. Na jednym będzie działać a na drugim nie. 

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Marek.S napisał:

Może to uszkodzenie albo kabla albo malinki lub DACa, najlepszym sposobem będzie zabawa w przekładanie i podpinanie pokolei klocków i kabli, w moim przypadku stary kabel od drukarki zastąpiony nowszym sprawił że dźwięk zaczął płynąć z głośników, przed podmianką wszystkie odtwarzacze w windows nie reagowały na play z wiadomej przyczyny.

W dniu 27.06.2022 o 10:33, greg1973 napisał:

ale ja tu założyłem wontek

No faktycznie. Jaki won-tek, taka rosmofa...

W dniu 27.06.2022 o 10:59, Seyv napisał:

tu się dyskutuje o swoich odczuciach, audiofilskich schizach. Nie masz audiofilskich schizów?

O!

Tak trzeba było od początku.

Wtedy "trolle" by powagę sytuacji zrozumiały, i nie naruszałyby "spokoju ducha" tych ze schizami. 

No przecież nikt normalny nie będzie polemizował z jednostkami chorobowymi.

Edytowane przez iro III

Sobie koledzy poczytają nt. połączeń streamer-dac na przykładzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itp

A teraz nasi inżynierowie niech wyjaśnią dlaczego tak się dzieje. Zresztą wyjaśnienie w tekście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Czy ten "Auralic" to coś od inżynierów, informatykow?

Mi sie jakoś dziwnie kojarzy z firmą stricte audiofilską...

Ale z pewnoscią "wiedzą" o so chozzzi.

2 minuty temu, iro III napisał:

Czy ten "Auralic" to coś od inżynierów, informatykow?

Mi sie jakoś dziwnie kojarzy z firmą stricte audiofilską...

Ale z pewnoscią "wiedzą" o so chozzzi.

Brawo brawo

Jesteśmy zachwyceni

19 godzin temu, folab napisał:

To że nauka na dzień dzisiejszy czegoś nie ogarnia nie znaczy że tego nie ma.

Daj pokój!

Ten "argument" jest już równie wyświechtany i ośmieszony jak "żona z kuchni słyszała".

19 godzin temu, absinth3 napisał:

model oddaje rzeczywistość tylko w zakresie przesyłu danych.

A cóż innego mają robić kabelki usb, lan i inne cyfrowe?!

19 godzin temu, folab napisał:

To że nauka na dzień dzisiejszy czegoś nie ogarnia nie znaczy że tego nie ma.

Prawda.

I prawdą jest, że kablem nie lecą jakieś tam zera i jedynki tylko PRĄD ELEKTRYCZNY. Jest to dużo bardziej złożone, niż model "zera i jedynek".

I tu jest przyczyna różnic brzmieniowych a nie w zerach i jedynkach.

4 minuty temu, iro III napisał:

A cóż innego mają robić

Pytanie brzmi co robią a nie co mają robić

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Całkiem możliwe. Dlatego stosujemy izolację galwaniczną i wtedy redukujemy 100% zakłóceń. Proste i tanie obecnie rozwiązanie. Po co wydawać na kable USB 500+zł i nie być pewnym uzyskanej poprawy jak można za 399 zł kupić izolację i mieć 100% pewności skuteczności. 

Przepływ danych pomiędzy urządzeniami za pomocą transmisji USB to nie jest kosmos 😉 To jest prymitywne w stosunku do złożoności kosmosu. Weź to na logikę. Użyj choć raz mózgownicy. 

Ty zaś weż pod uwagę fakt, że dyskutujesz z kompletnym laikiem technicznym, który ma głowę w 100% nabitą audiofilskimi bzudrami.

Jest do nich przekonany i już... do tego jeszcze nie wie, że to tylko audio schiza, jak zauważył słusznie wcześniej, jego bardziej doświadczony i obyty kolega.

13 minut temu, absinth3 napisał:

I tu jest przyczyna różnic brzmieniowych a nie w zerach i jedynkach.

Czyż to samo nie dzieje się w przypadku gdy np. logujesz się do banku?

Gdyby było tak jak jak piszesz, nigdy byś nie trafił na swoje konto, nigdy.

Godzinę temu, iro III napisał:

pliki z muzyką są... INNE, od wszystkich innych znanych plików z DANYMI

A ty slychasz plikow notatnika przez DAC? A moze ogladasz obrazy jpg na DAC?

22 minuty temu, iro III napisał:

Ten "argument" jest już równie wyświechtany

"Not everything that can be counted counts and not everything that counts can be counted'

Albert E."

A tego tez wysmiejesz?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi