Skocz do zawartości
IGNORED

2 wzmacniacze - 3 zestawy głośników stereo - podłączenie

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się Was podpytać czy opisany poniżej sposób podłączenia 3 zestawów stereo do 2 wzmacniaczy zintegrowanych ma sens i czy nie odbije się mocno na jakości.

W domu mam dwa gabinety, mój i żony, a w każdym z nich Denon DRA-800H i 2x Focal Chora 806. W kuchni natomiast też chcielibyśmy zamontować głośniki sufitowe 2 x Focal 100 ICW 8. Nie chciałbym jednak inwestować w osobny wzmacniacz do nich - postanowiłem więc wykorzystać to że ten mój wzmacniacz potrafi obsługiwać dwa zestawy głośników i przełączać się miedzy grupą A / B lub na obie nadać ten sam dźwięk.

Schemat połączenia poniżej. Założenie jest takie że w jednym z wzmacniaczy przyłącze głośników B jest zawsze wyłączone jako że każdy z nas albo chce słuchać swojej muzyki w kuchni albo w gabinecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Będzie OK, ale pod warunkiem, że wzmacniacze NIGDY nie będą pracować

jednocześnie, a nie sądzę, byś miał tu 100% pewność.

Impedancja wyjściowa wzmacniacza to dziesiąte części Ohm'a i jeśli razem

będą połączone, możesz szybko szukać serwisu 😉 

Ja bym dał najprostszy dwustabilny przełącznik, żeby sufitówki mogły być

podłączone TYLKO do jednego - wybieranego nim wzmacniacza.

Ale oczywiście mogę się mylić, więc poczekaj na więcej opinii.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ręczne przestawianie , da radę tak żeby się dwa wzmacniacze nie ''spotkały'' tylko wygoda 🙂 , przełącznik musiał by być w dobrym w miejscu gdzie można połączyć kable od wzmacniaczy   jakieś zgrabne pudełeczko lub coś , i dwa takie przełączniki w nim 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   tylko wzór , tak zwany 3pozycyjny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb

dzięki za podpowiedzi

zatem ze względu na ryzyko utraty sprzętu przełącznik obowiązkowy

na szczęście udało mi się znaleźć automat, który nie wymaga ręcznej ingerencji 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Podłączę się pod temat, bo mam podobne pytanie. Z tym że nie znam się całkowicie na tym. 

Posiadam w salonie zestaw amplituner Sony STR-DB870 + głośniki Altusy 300.

W pozostałej części domu zamontowałem 4 głośniki sufitowe - kable z tych głośników wyprowadzone są w kuchni. Teraz moje pytanie jak podłączyć głośniki sufitowe z amplitunerem ? 

Czy muszę kupić jakiś wzmacniacz samochodowy pod który podłączę głośniki sufitowe i jednym kablem połączyć ten wzmacniacz z amplitunerem ? Czy trzeba ciągnąć wszystkie 4 kable bezpośrednio do amplitunera ? 

Mam stary amplituner wiec liczę się z jego wymianą i może jest jakaś opcja podłączenia wzmacniacza i innego amplitunera po bluetooth ? 

9 godzin temu, BMK napisał:

Podłączę się pod temat, bo mam podobne pytanie. Z tym że nie znam się całkowicie na tym. 

Posiadam w salonie zestaw amplituner Sony STR-DB870 + głośniki Altusy 300.

W pozostałej części domu zamontowałem 4 głośniki sufitowe - kable z tych głośników wyprowadzone są w kuchni. Teraz moje pytanie jak podłączyć głośniki sufitowe z amplitunerem ? 

Czy muszę kupić jakiś wzmacniacz samochodowy pod który podłączę głośniki sufitowe i jednym kablem połączyć ten wzmacniacz z amplitunerem ? Czy trzeba ciągnąć wszystkie 4 kable bezpośrednio do amplitunera ? 

Mam stary amplituner wiec liczę się z jego wymianą i może jest jakaś opcja podłączenia wzmacniacza i innego amplitunera po bluetooth ? 

Obecnie nie bardzo z tym coś zrobisz.

Twój amplituner jest pięciu kanałowy w tym dwa kanały masz już zajęte. 

Do pozostałych trzech mógłbyś podłączyć te głośniki instalacyjne pod warunkiem przeciągnięcia kabli i połączenia tych głośników z amplitunerem.

Jest możliwość wyjścia dźwiękiem z tego amplitunera na inny zewnętrzny wzmacniacz. No nie samochodowy.

Ale jaki w tym sens Nie bardzo wiem.

Masz dwie opcje albo wymiana amplitunera na amplituner sieciowy który wspiera innego typu Multiroom jak na przykład Onkyo i wtedy DTS Play fi albo Sonos albo Yamaha i wtedy inne wzmacniacze z kusić cast jak wxc50.

Drugą opcją i moim zdaniem mniej kosztowną będzie po prostu zakup mikro wzmacniacza albo chińskiego albo opartego o malinę do którego podłączysz sobie istniejące głośniki instalacyjne i po prostu rozdzielisz system.

Ok czyli wybierając opcję nr 2 kupuję np coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i podłączam wzmacniacz i amplituner za pomocą jednego kabla czincz ?

I będą wtedy mogły grać głośniki równolegle tzn sufitowe i stereo ?

Ukryta Zawartość

W dniu 20.06.2022 o 15:44, jarekb napisał:

pomyłka

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

No nie.

Takie coś to nie.

Bardziej malina z wyjściem wzmacniacza.

Jakieś loxije albo inne tego typu toppingi, smsl.

Jakie ty masz te głośniki instalacyjne gdzie ty je masz i co chcesz z nimi zrobić? Gra jako tło?