Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki głośnik do suba ?

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

rozsadniej byloby dodac do jakiej obudowy (bass refleks/passive radiator/linia transmisyjna...) i do jakiej kwoty. "Glugie wybrzmiewanie i miekki resor" :) - pierwsze skojarzenie to Scan Speaki 21-ki lub 25-ki.

Ktoś zażyczył sobie suba który podłączy do kina domowego, z zastrzeżeniem ,że lubi jak mu bas huczy podczas scen walki. Zrozumiałem po kilku minutach rozmowy, że chce suba ,ktory zachowywałby sie tak jakbyśmy byli w kinie i odbierali najniższe drgania nawet przez fotel i przeponę.

Nie sądzę , żeby można to było osiągnąć nadmiernym wzrostem poziomu. Sądzę ,że im niżej i bardziej miękko tym lepiej.

Ten gościu to ja - padło na mnie i muszę mu pomóc.

Igod a co powiesz na Focale. Miałem kiedys w samochodzie taki subwoofer nie pamiętam typu, i tak właśnie grał. Nie wiem tylko ,czy

było to "winą" samego głośnika , czy zbyt dużej skrzynki.

to kup w partsexpressie wzmak 1000W do suba za $350

dokup 15 calowy bas ATC (w Solenie z Kanady ok. $500), z obudowa sobie poradzisz...

Dobrze gra w obudowie zamknietej ok. 90 litrow (jak zrobil Lukasz Fikus w jego kolumnach). Bedzie czad - gwarantuje.

americano > mam taką nadzieję ,że będzie czad ;) Generalnie chodzi kumplowi o to ,żeby spadały książki z półki :) No cuż o gustach sie nie dyskutuje.

Wzmak już mam RFosgate Punch 150 HD zasilany z niezłego zasilacza. Obawiam się jednak,że może być za słaby.

moze nawet i okno z futryna mu wypadnie, a przy tym jakosc basu bedzie audiofilska. ATC ma uklad magnetyczny ze 2 razy ciezszy jak w Focale Audiomy 15 calowe a przy tym jesc zajebiscie szybki (zwlaszcza w obudowie zamknietej !)

fadeover

Na Allegro gość sprzedaje nowe Visatony WSP 26S za śmieszne pieniądze (fs-19Hz) z dwoma mozna juz chyba pokombinować tym bardziej że mają dość wysoką skutecznośc .Może firma nie udiofilska ale głośniki są kozackie i tanie

CASP > A jak gra Twój sub ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak bas ma się przelewać, to może Peerless SLS-12 w obudowie 150 - 200dm3 strojonej do 25Hz? W sprawie Visatona WSP 26S, to o ile pamiętam, ma on badziewne Xmax i będzie się przesterowywał.

misiomor

w bazie danych programu WinISD jest napisane że ten Visaton ma Xmax 22mm,skąd wziąłeś takie dane,w katalogach Visatona nic nie znalazłem.To że głosnik ma Xmax 3 mm to jest do niczego, niezła teoria wręcz rewolucjonistyczna ,nie pomyliłeś się wpisując cyfry?

Do vinyldemon:

wpisz w wyszukiwarkę na visaton.com hasło WSP 26S i znajdziesz archiwum głośników wycofanych z produkcji.

z karty katalogowej:

height of winding = 1.45 cm = 14.5 mm

air gap height = 8 mm

(14.5mm - 8mm)/2 = 3.25mm

22mm to mają amerykańskie cebry typu Stryke Audio czt Dayton Titanic. Visaton ledwo zbliża się do 11mm w swoich najnowszych subach topowej serii TIW.

Do vinyldemon:

Hub? a co to takiego? do USB?

Wychylenie maksymalne informuje o tym ile membrana może się wychylić bez ZNISZCZENIA głośnika. Natomiast wychylenie LINIOWE definiowane jest zwykle jako połowa różnicy wysokości cewki i wysokości szczeliny (w głośnikach z napędem długa cewka - krótka szczelina.

Poczytaj najpierw o tym jak działa głośnik, a potem będziesz wytykał innym "niedożeczności".

PS. W zwykle używanej nomenlaturze przez Xmax oznacza się wychylenie liniowe (linear excursion), natomiast maksymalne wychylenie nie powodujące zniszczenia głośnika oznacza się jako Xdam (maximum excursion before damage)

misiomor

hub to po niemiecku wychylenie akurat otworzyłem strone Visatona w ich jezyku w wersji po angilesku jest napisane maximal cone displacement ,ciekawe dlaczego pomyliło Ci się to z USB.Autentycznie głosniki przyłączane do kompa poprzez USB mogą mieć wychylenie 3mm.Jestem natomiast troche zdziwiony że osoba oczytana w technice głośnikowej nie zauważa tego ze 25 cm głosnik,efektywność ok 90 db i fs-19Hz musi się ruszać troche więcej niż +-3mm,szczególnie jak mam moc znamionową 110W.Dalej uważam że to co liczyłes to niedorzczności i jakieś dziwne parametry blizej mi nieznane ,jeden to chyba wysokośc kopólki przeciwpyłowej ,tracisz troche wiarygodność w moich oczach

vinyldemon

misiomor podał prawidłowy sposób obliczenia xmax. WSP 26 S ma xmax +-3,25. Obejżyj tą stronę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym podszedl tak - bierzesz WinISD i symulujesz glosniki po kolei. Interesuje Cie maksymalne natezenie dzwieku mozliwe do uzyskania powiedzmy w 25Hz... Sral pies znieksztalcenia (kino domowe), wiec berzesz pod uwage Xdam ;-)

fadeover

jak ATC 15-ka jest za drogi (no to jest najlepszy driver jaki slyszalem, bardziej mi sie podoba od topowego focala) to wez jakis wyspecjalizowany do suba driver 15 cali np. Tempest, Titanic, albo cos firmy Dayton, albo nawet 18 cali Adire Audio Maelstrom.

Popatrz na stronie :

Ukryta Zawartość

Mozesz zrobic na membranie biernej lub zamknieta z mocnym wzmacniaczem 1000W.

Jak z tych opcji nic nie wybierzesz tylko bedziesz dalej kombinowac jak kon pod gore, to lepiej kup gotowy najnowszy SONY SA-WX900 za $530 + przesylka (dwie 12 calowce + 1000W amp w bass refleksie) bo i tak nic lepszego nie wystrugasz do kina za takie pieniadze NA 100% :-) Ten soniak mnie sie podobal w kinie (a ja jestem bardzo wymagajacy) wiec mysle, ze Twojemu koledze tez bardzo podpasuje....

Ukryta Zawartość

Do vinyldemon:

Z tym hub'em to miał być dowcip, hub to z angielskiego piasta, ośrodek, węzeł (komunikacyjny) i tak też nazywa się urządzenia do rozgałęziania USB. Jeżeli nie zaczaiłeś to przykro mi.

Ponawiam mój apel do Ciebie o poczytanie na temat zasady działania głośnika (polecam np. "Loudspeaker Cookbook" Vance'a Dickason'a) przed umieszczaniem wypowiedzi - delikatnie mówiąc - kompromitujących Ciebie jako znawcę techniki głośnikowej (po co komu informacja o wysokości nakładki przeciwpyłowej? - żeby podać jeden przykład)

Do mgrzemow:

Xdam to można brać do symulacji w sytuacji typu starsze Scanspeak'i (te z cewką 42.5 mm średnicy) gdzie Xmax = 6.5mm a Xdam=10mm i do tego mają one faradaya w układzie magnetycznym (ładnie nazwanego Symmetric Drive), łagodzącego skutki przesterowania.

Dla WSP 26S przy wychyleniu 22mm cewka będzie CAŁKOWICIE opuszczać szczelinę na prawie połowie swojego wychylenia (10.75 mm) nie mówiąc już o pracy nieliniowej przez 85% wychylenia. Zniekształcenia będą nieakceptowalne nawet w HT.

Ten głośnik (WSP26S) to przedpotop i nie dziwne że Visaton wycofał go z produkcji, wprowadzając np. TIW200XS z przyzwoitym Xmax = 11mm.

Do fadeover:

Jak duże jest pomieszczenie w którym sub ma pracować oraz jaki jest budżet na całość?

Ja bym polecał Peerlessy SLS w obudowach większych niż to sugeruje AkustyK - to wariant "niskobudżetowy".

Jeżeli interesuje Cię coś większego i mocniejszego, to spróbowałbym sprowadzić z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np. Dayton Titanic Mk3 15" i puściłbym go w obudowie 200dm3 strojonej do 20Hz (rura 15cm średnicy, 55cm długości, trzeba jej objętość 10dm3 dodać do objętości wewnętrznej skrzynki). Takie coś da bas "przelewający się" (kiepski impulsowo) w dużej ilości i schodzący bardzo nisko (f3 = 20Hz) a przesterowanie (przekroczenie Xmax) nastąpi dopiero dla mocy 700W (przy 29Hz), i taki też napęd należałoby wyfasować dla tego sprzętu. Dalsze pogorszenie impulsu (i zabezpieczenie głośnika przed zniszczeniem sygnałami poniżej 15Hz) można osiągnąć włączając filtr górnoprzepustowy w wzmacniaczu (zwykle takie coś jest na wyposażeniu modułów wzmacniaczy subwooferowych).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.