Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiednie dobrana terminologia zawsze sprawia wrażenie, że mamy do czynienia z fachowcem.

Niestety pozory często mylą. Fachowość ogranicza się niestety do terminologii.

Edytowane przez bum1234

a teraz między kółeczka i ośkę wprowadzamy pewien stop i...zonk-zdziwienie kolejne...

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Odpowiednie dobrana terminologia zawsze sprawia wrażenie, że mamy do czynienia z fachowcem.

Niestety pozory często mylą. Fachowość ogranicza się niestety do terminologii.

Dokładnie bilony nie słuchanych systemów, kabli pomieszczeń i wypowiadanie się na ich temat to pana żałosna specjalność panie zdalny

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 2.07.2023 o 09:19, pmcomp napisał:

A pozno wieczorem przyjechal do nas @Pawte i przytachał te kolumny co powyzej czyli Musical Audio MA4 i Grundig 1500.

Roger Waters rozwinął skrzydła na Grundigach. (...)

Natomiast MA czarowaly jak Brytyjczyki potrafia. (...)

Jednym slowem Brytol i Niemiec zlaly moje Jenseny jak trza 😉 .

Na szczescie na tym spotkaniu nie chodziloo to zeby ktos kogos zlal. Spotkalo sie kilku audiomaniakow i bylo przyjemnie, Dzieki chlopaki, ze wpadliscie.

Pozdro

*Monitor Audio MA4 Series II 😉 

@pmcomp dzięki za spontaniczne zaproszenie. Cieszę się, że mogłem Ci pokazać coś mniej znanego a może i egzotycznego (?), bo MA4 mkII należą do bardzo rzadkich kolumn. Chyba można je zaliczyć wraz z Grundigami do wyjątkowo budżetowych zestawów Vintage Hi-End? 😉

Warto podkreślić są to ponad 45 letnie konstrukcje, a śmiało mogą konkurować z niejedną nowoczesną kolumną za ułamek ceny nowych paczek. Tor audio absolutnie przypadkowy, ustawianie bez zbędnego certolenia, a efekt... Odsłuchy dawały wiele przyjemności i radości. Sam byłem zaskoczony, co te kolumny dały z siebie w tych spartańskich warunkach 🙂 Jeszcze raz dziękuję!

21 minutes ago, ASURA said:

a teraz między kółeczka i ośkę wprowadzamy pewien stop i...zonk-zdziwienie kolejne...

Dokładnie bilony nie słuchanych systemów, kabli pomieszczeń i wypowiadanie się na ich temat to pana żałosna specjalność panie zdalny

Przecież to nie do pana panie bajkopisarz z przerośniętym ego.

twoja frustracja jest wszechogarniająca i widoczna jak na dłoni, może jakaś terapia? Forum to nie jest dobre miejsce żeby to przeszło...

Godzinę temu, Shabranido napisał:

Większych bzdur nie czytałem-filc rozmywał dzwięk a korek nie albo nie tak bardzo.

Kiedyś musi być pierwszy raz.

1 hour ago, ASURA said:

twoja frustracja j

Moja?

A kto nie chce poddać testom swoich "wynalazków" chowając głowę w piasek i udając, że nic się nie stało?

MÓJ Saba III Głośnik. Po przebudowaniu zwrotnicy na lepsze jakościowo komponenty i modernizacji do zwrotnicy Saba iiiA, nieprawidłowości w charakterystyce częstotliwościowej, o których mówiłem wcześniej, wydają się być wyeliminowane. Zauważyłem z niektórymi niemieckimi głośnikami, że różnica między następnym modelem a poniższym polega tylko na dodaniu super głośnika wysokotonowego z rezystorem szeregowym. Cóż, to jedna z głównych różnic między Saba iii i iv, więc dodałem moje ulubione supertweetery Genelec i tak, zrobiło to większą różnicę niż jestem przyzwyczajony. Dodał więcej ciała i tonu głosom, mimo że znajdował się w wyższych rejestrach częstotliwości. Domyśl!!

Włożyłem super tweetery do Tele TL800 i dokładnie to samo. Jeszcze bardziej imponujące. Jako przykład. Nigdy nie zdawałam sobie sprawy, jak silny francuski akcent miała Line Renaud, kiedy śpiewała w duecie z Deanem Martinem na płycie tape cassette. W ten sposób odkrywcze supertweetery sprawiły, że średniotonowy TL800 stał się. W moim zestawie!!

Edytowane przez luke44
  • 2 tygodnie później...

Jakiś czas temu pytałem o Monitor Audio ma6, a właściwie o różnice między ma4 a MA6. Zaryzykowałem i kupiłem ma6. Mój dotychczasowy zestaw to xduoo na zasilaczu liniowym, Sanyo ja220 i box 850 a prof. Co jakiś czas kupowałem druga parę kolumn tak z ciekawości i porównywałem z boxami. Do tej pory nic tak fajnie nie zagrało. Podłączając ma6, podchodziłem trochę sceptycznie, jednak po kilku kawałkach, cholera one brzmią świetnie 😀 Słuchając ma się wrażenie że siedzimy w wielkim pokoju pełnym pięknego dźwięku. Grają bardzo przestrzennie, holograficznie, wokale są imponujące, oderwane od kolumn. Bas jest pieroński, musiałem zjechać z 0 na -4. Jestem mega zadowolony 😉

Czy ktoś z kolegów miał okazję posłuchania kolumn sony SS 1 ED.To te które były zaprezentowane razem ze wzmacniaczem TA N1.O wzmacniaczy krążyły znakomite opinie ale jak kolumny?

On 7/3/2023 at 9:15 AM, ASURA said:

Mnie bardzo się podoba brąz w kółeczkach, miałem z nim do czynienia w przemyśle ciężkim maszynowym i ma bardzo szerokie zastosowanie....

kółeczka oczywiście pełne i pasowane suwliwie co by było lepsze przekazywanie energii z kolumny na podłoże

Miałem swoje Tannoy Windsory na kołach, stwierdziłem, że za bardzo akcentują górną część i bez względu na to, co próbowałem, nie mogłem powstrzymać piszczącej górnej części, więc wróciłem do standardowych platformOto one, kiedy miałem je po raz pierwszy w 2018 roku, obecnie tylko sprzedawane w reklamie audiomart wciąż tam są, ponieważ wolę starsze niemieckie głośniki za 1/100 ceny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, luke44 napisał:

Miałem swoje Tannoy Windsory na kołach, stwierdziłem, że za bardzo akcentują górną część i bez względu na to, co próbowałem, nie mogłem powstrzymać piszczącej górnej części, więc wróciłem do standardowych platformOto one, kiedy miałem je po raz pierwszy w 2018 roku, obecnie tylko sprzedawane w reklamie audiomart wciąż tam są, ponieważ wolę starsze niemieckie głośniki za 1/100 ceny. 

Ukryta Zawartość

Ale Ty miałeś na plastikowych kołach a nie z czystego bez dodatku metalu a to spora różnica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakich obecnie słuchasz u siebie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Dzień dobry 🙂

Od wczoraj stałem się wreszcie posiadaczem kolumn Telefunken TL800. No i muszę powiedzieć, że na tym etapie na pewno się nie zawiodłem.

Tak szczegółowego a jednocześnie potężnego brzmienia to jeszcze w swoim domu nie miałem. Pisząc "potężne" nie mam na myśli głośności, bo słucham raczej cicho, ale to się po prostu czuje.

Nie potrafię opisywać szczegółowo wrażeń, tak jak niektórzy z Was, ale ten sprzęt jest naprawdę warty swojej sławy.

Na razie napędzam go amplitunerem Philips 22RH720. Później przyjdzie kolej na testy z Braun Regie 510 i Unison Research Unico Primo. 

Jestem bardzo zadowolony 🙂 

W dniu 2.07.2023 o 09:19, pmcomp napisał:

A pozno wieczorem przyjechal do nas @Pawte i przytachał te kolumny co powyzej czyli Musical Audio MA4 i Grundig 1500.

Miało być oczywiście Monitor Auido MA4 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 5.07.2023 o 21:39, luke44 napisał:

Włożyłem super tweetery do Tele TL800 i dokładnie to samo. Jeszcze bardziej imponujące. Jako przykład. Nigdy nie zdawałam sobie sprawy, jak silny francuski akcent miała Line Renaud, kiedy śpiewała w duecie z Deanem Martinem na płycie tape cassette. W ten sposób odkrywcze supertweetery sprawiły, że średniotonowy TL800 stał się. W moim zestawie!!

Jest taki Maximum Super tweeter od Townshend, który kiedyś na pewno u mnie zagości, ale 4 do 5k, to spory wydatek jak za dwa małe pudełeczka i na razie musi jeszcze trochę poczekać... Faktycznie, różne recenzje potwierdzają, że zastocowanie super tweeterów poprawia niewiarygodnie jakość dźwięku 🙂

Gorąco polecam videorecenzję Kevina z kanału Dittton Works, który w "ładnych" słowach opisuje wpływ zastosowania super tweetera w kolumnach vintage, które wówczas recenzował, a właściwie pokazywał co ma. Teraz poszedł w nowe konstrukcje.

Dzisiaj dzieki uprzejmosci @Pawte zawitaly u mnie na odsluch kolumny, ktore graly chwile na moich audiofilskich imieninkach na trawie. To te co zagralyniesamowita scena 3D.

Mowa o Grundig Box 1500a Pro.

Jutro odsluchy.

Moze zostana?

W dniu 17.07.2023 o 10:50, Marek.S napisał:

Panowie, jak grają Alteci 604-8G? Da się coś z tego wyciągnąć czy będą zawsze 'drzeć kapcia' brzez budowę tuby HF?

Słuchałem ich z lampową dzielonką Audio Reserach.

altec-lansing-604-8g-vintage-speakers-in

Było sucho i darło ryja niemiłosiernie.

A to:

3811770-9f9558e1-pair-of-altec-valencia-

czyli Altec Valencia grało baaardzo przyjemnie i nic nie dzwoniło wbrew opiniom róznych ludków. Trzeba tylko odpowiednio pokręcić potkiem w zwrotnicy.

W dniu 17.07.2023 o 10:50, Marek.S napisał:

Panowie, jak grają Alteci 604-8G? Da się coś z tego wyciągnąć czy będą zawsze 'drzeć kapcia' brzez budowę tuby HF?

Musisz grać na starych germanach jak tu albo zmodyfikować nieco zwrotnice.

Sluchowisko sie odbywa:

EHrhJu.jpg

U78f0x.jpg

eHCUCj.jpg

Po rozgrzewce roznymi audiofilskimi kawalkami zaczalem na powaznie z calym wydaniem Roger Waters - Amused to Death, oczywiscie z tasmy.

Tor to:

- Studer A807 MkII

- Studer A779

- IDHOS, monobloki na diabelkach

- Grundig Box 1500a Pro.

Edytowane przez pmcomp

No to jestem po kilkugodzinnym odsluchu.

Zapewne po tym wpisie, jak to stalo sie po tym watku w przypadku Telefunkenow TL 800, kolumny Grundiga w Polsce zacznać rosnąć w cenie. BTW tak drogich TL 800 jak dzisiaj w Polsce nie ma nigdzie na swiecie 😉 .

Do brzegu.

Pierwszy kontakt z Grundig Box 1500a Pro mialem na swoich imieninach na dzialce trzy tygodnie temu. Odsluch byl bardzo krotki ale kolumny mnie strasznie zaciekawily. O kolumnach Grundiga na naszym forum i w polskim necie mozna poczytac pochlebne opinie od bardzo wielu lat. @gregaudio jest w tym temacie specjalistą. Jednak wsyscy zalecaja podlaczenie kolumn do amplitunerow hi-fi z epoki, wtedy podobno pokazuja wszystkie swoje mozliwosci. Mam na stanie kilka: Telefunken Sudio Center 7004, SABA 9240S czy Nakamichi 530. Jednak zdecydowalem sie na odsluch w podanym powyzej systemie z tego wzgledu, ze wszystkie ostatnio odsluchiwane kolumny vintage czyli Telefunken TL800, Jensen Model 4, Wigo WB90 czy Tandberg Studio Monitor odsluchiwalem wlasnie w tym systemie.Tandbergow sluchalem dawno wiec do nich sie nie odniose, za to do pozostalych i owszem. W tym setupie nie pasują to za bardzo wiekiem koncowki mocy. Sa to zmodyfikowane monobloki lampowe IDHOS grajace w PP w klasie A dajac 50W mocy na kanal. Konstrukcja w pelni zbalansowana, elementy w torze i w zasilaniu zmodyfikowane. Zbudowane w sekcji wejsciowej na dwoch 6SN7, u mnie w najlepszej wersji 5692 red base, w sekcji mocy cztery radzieckie diabelki 6S33S, lamy bardzo chimeryczne ale o pieknym brzmieniu. Mam te monosy juz chyba z 10 lat i nie widzę nastepcy 🙂 . Konstrukcja moze mloda ale lampy stare 😉 .

Jak to gra?

Grundigi 1500a Pro to konstrukcja sredniego monitora o wymiarach prawie dwoch stóp szesciennych czyli ok. 30x30x50 cm. Ok. 22 litrow w obudowie zamknietej. 8” na basie, tekstylne miekkie kopułki na srednicy i na wysokich. Podzial 1000 i 4500 Hz.

I z tej konstrukcji widac juz wady i zalety co dalo przelozenie na taki a nie inny dzwiek. Wiedzialem czego sie spodziewac i to sie potwierdzilo.

Skad bierze sie taka fantastyczna scena dziwekowa 3D? Ano z tejze kopulki sredniotonowej, ktora tutaj jest stosunkowo duza. Moje ponad 20-o letnie kontakty z takimi przetowrnikami mowią … bedzie dobra prawdziwa scena. I tak tez sie stalo. Wigo i Telefunkeny maja ten glosnik mniejszy i to slychac. Jensen nie ma go wcale i to takze slychac. Tandberg Studio Monitor ma najwiekszy ale … tam az tak to sie nie przeklada bo …. obudowy i litraż sa duuzo wieksze. Do tego kontrukcja BR.

Wiemy juz skad ta scena. Mala obudowa i miekka kopulka na srednicy. Niestety taka konstrukcja ma też wadę … brak papierowego sredniaka na srednice i glosnik  niskotonowy musi tu pracowac do 1000 Hz. I robi to calkiem niezle. Ale ma tylko 8”, mala pojemnosc obudowy i … to slychac. Bas nie schodzi tak nisko jak u wiekszych braci. Moim zdaniem zaczyna sie rowno od jakis 60 Hz i nie ma to nic wspolnego z oficjalnymi parametrami:

Obudowa zamknięta , 3 drożna 
Pojemność: 21,8 litra
Moc muzyczna: 90 W
Moc znamionowa: 60W
Pasmo Przenoszenia: 32-26000Hz
Impedancja: 4Ohm
Podział pasma zwrotnicy: 1000/4500Hz
Wymiary 48x30x27cm
Waga 13kg

O  niskim basie mozemy ty zapomnieć ale …. to co jest jest dobrze kontrolowane i trzymane za mordę. Niestety koniecznosc grania do 1000 Hz powoduje po pierwsze braki na jakosci basu, po drugie brak wypelnienia na  niskiej srednicy, w stosunku do Telefunkenów, Wigo i nawet Jensenów. I to slychać. W tamtych kolumnach dodatkowy papierowy sredniak znakomicie ta częsć pasma pokazuje, tutaj mamy „braki” wplywajace na dzwiek. Czy to jest wada? Moim zdaniem nie, te kolumny po prostu tak zostaly zaprojektowane i graja jak grają. Bas i niska srednica sa po prostu ciut inne niz u pozostalych. Powoduje to lekka suchosc dziweku w tym zakresie.

Za to powyzej 1000 Hz w tych dwoch kopulek dzieje sie samo dobro. Pod jednym warunkiem … z zalozonymi maskownicami. Jak widzieliscie do zdjecia zdjalem maskownice i postanowilem tak posluchac. Po kilkunastu minutach z ulga zalozylem maskownice z powrotem. Konstruktorzy stroili glosniki pod zalozone maskownice. Tak sie wtedy sluchalo w latach 70/80. Jesli ktoś chcialby maskownice zdjac to od razu proponuje zmodyfikowac wartosci rezystorow w zwrotnicy, ich rodzjaj a do tego wymienić kondensator 4,7 uF na takieg Duelunda:

Ukryta Zawartość

co kosztowac bedzie tyle co kolejne dwie pary tych kolumn 😉 .

Bez maskownic kolumny zaczynaja drzec ryja. Nie na taki sposob jak w niektorych Altecach ale zaczyba byc slychac ostrosci, zachrypienie i znieksztalcenia. W tych kolumnach nalezy ostroznie poslugiwać sie pokretlem glosnosci. Nie mozna przekroczyc pewnego punktu od ktorych momentalnie slychac, ze kopulki tego nie lubią. Rownowaga tonala jest ustawiona pod maskownica, tak ma byc i basta. Kolumny nie maja tendencji do podkreslania sybilantow. Sluchalem wczoraj i Nat King Cola i Sinatry, pod tym wzgledem radzily sobie znakomicie.

Podczas odsluchow kolumny postawilem na TL 800, ktore robily za standy, Nie mam tak wysokich standow na takie monitory. Moim zdaniem powinny stać jeszcze co najmniej 10-15 cm wyzej ew. zostac skierowane ciut do gory. Moze sie jeszcze pobawie. Wtedy pionowa scena powinna sie poprawić, teraz jest w tym aspekcie dosć uboga kiedy patrzy sie na to co te kolumny potrafia zrobić wszerz i wgłąb. Tutaj jest to potęga i nie znam innych kolumn ktore potrafia tak zbudować scene 3D. Na tych kolumnach poznalem ograniczenia swojego zaadaptowanego przecież akustycznie pomieszczenie. W porownaniu do odsluchu na tych kolumnach w ogrodzie na dzialce scena jest upychana na sile w pomieszczeniu ale i tak jest fantastyczna. Na Watersie bez scian dzwoniace dzwoneczkami sanie z parskajacymi końmi zaczynaly jazdę gdzies w krzakach po lewej z 15 metrow od miejsca odsluchu. U mie w salonie moze byly to ze cztery metry ??? Roznica powalajaca. Do tego bez scian scena bardziej otacza, w salonie jest ograniczona bardziej z przodu, kto zna tą płyte wie o czym piszę.

Teraz o barwie. Pisalem, ze Telefunkeny sa po muzykalnej stronie mocy. Wigo w zaleznosci od nagrania, pokazują jak zostalo ono zrealizowanealbo neutralnie albo detalicznie. W porownaniu do tych dwoch par Grundigi wydaja sie byc po prostu neutralne i naturalne, o ile nie zdjemiecie maskownic. Bardzo podobe do Jensenów. Mozna ich sluchac godzinami bez zadnego zmeczenia. Ale …  mi pod wzgledem barwy bardziej pasują Telefunkeny. Choć jak kiedys wcześniej napisalem potrafia dzwiek usredniac, co robia w przepiekny sposob. Z Grundigów dziwek jest bardziej prawdziwy. Moje big bandy brzmią prawie tak jak na sali koncertowej. Tam na scenie nie ma najnizszego basu wiec ta ulomnosc agrundigow nie ma tu zadnego znaczenia. Moze lekko brakuje tego wypelnienia na niskiej srednicy ale wyzej barwa brasów jest prawdziwa i przepiękna.

Wokale? Prawdziwe i piekne, niskie meskie moglyby byc ciut lepsze.

Czy to sa kolumny idealne? Na pewno nie. Ale za ta kasę to czysty bargain.

Podsumowujac … moje rekomendacje. Ale … przed zakupem jak zwykle nalezy ich posluchać w swoim systemie.

Kolumna idelana? Cos pomiedzy TL 800 i 1500a Pro ale … w wiekszej obudowie i mogace wytrzymać i oddać wieksze moce. Co bedzie trudne w przypadku kopulek tekstylnych.

Mam przeciez JBL4343. 15” papier na basie do 300Hz, potem 10” papier na srednicy na 300-1200 Hz, a potem … kompresyjne drivery z metalowymi membranami.

Jakby tak z tych trzech kolumn zrobic jedna to dla mnie byłby dzwiek idelany 🙂 🙂 🙂 .

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Właśnie kupiłem za bardzo niewielkie pieniądze Grundig box 500, choć mały, jest uważany przez jednego lub dwóch koneserów starych głośników Grundig (https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/grundig-hifi-box.570967 /page-2) jako jeden z ich najlepszych wraz z 1500a pro. Zda relację, gdy dotrze. Sprzedałem moje Tannoy Windsory bez żadnego żalu i miłości do mojego bardzo muzykalnego brzmienia i komunikatywności emocjonalnej SABA III. Czuję się, jakbym słuchał wszystkich moich ulubionych utworów po raz pierwszy ze względu na niesamowity wgląd, jaki dają te głośniki. Kupiłem też i czekam na przybycie większej Saby 70K (70 euro). Zdam relacje z porównaniem z TL800 w niedalekiej przyszłości, ze zdjęciami.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

ze wszystkie ostatnio odsluchiwane kolumny vintage czyli Telefunken TL800, Jensen Model 4, Wigo WB90 czy Tandberg Studio Monitor odsluchiwalem wlasnie w tym systemie.

Oczywiscie mialo być Wigo WB70.

Ciekawe i ekstremalnie dobre...:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pietuisza
  • Pokaż nowe odpowiedzi