Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam wypróbowanie Saba RL17 i być może Saba Loudspeaker box 3, które są bardzo tanie. Spróbuję teraz również przejrzeć kondensatory w moim Tl800 i zobaczyć, jaką różnicę mogą zrobić, ale jestem gotowy na powrót, jeśli nie lepszy.

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, luke44 napisał:

niezależnie od tego elektrolity mają ograniczoną żywotność

Mam kolumny głośnikowe z przed 1980 roku, wszystko w oryginale. Gdy je przywiozłem nie grał jeden wysokotonowy. Naprawiłem i myślę ok. to posłucham z dzień i później zobaczę kondycję kondensatorów. Od włączenia nie mogę się oderwać od słuchania. Odpuściłem.

Dzisiaj muzyczna ambrozja czyli … big bandy w najlepszej postaci. Dla wygody z cyfry.

Napisze tak … stockowe Wigo WB70 są stworzone do sluchania takiej muzyki. Nawet moje JBL4343 „zestrojone” pod big bandy nie dają takiej realnosci sceny i barwy jak na zywo. A mam porownanie do kolkinastu koncertow Orkiestry Glenna Millera pod Wilem Saldenem. Brasy maja barwę taka jak na scenie na zywo. To jest toralny ewenement. Zadne kolumny, na ktorych sluchalem big bandow nie odtwarzają ich w taki sposob. Oczywiscie sa i wady … nie moge podkrecic glosnosci tak zeby trabki wywiercily mi dziury w mozgu. Bas tez moglby byc lepiej kontrolowany ale jak pisalem mam swiadomosc ze on bywa roznie nagrany, a na zywo potrafi byc jak rozgotowany makaron. 

Anyway dzwiek nie jest piekny … jest po prostu prawdziwy. Z calym dobrodziejstwem bigbandowefo i swingowego inwentarza. Ze wszystkimi wadami i zaletami

Chyle czola.

Wlasnie mocno myale jak zmiescic w moim pomieszczeniu JBLe, Telefunkeny i Wigo „na raz” bez przestawiania 🙂 .

Jakies pomysly???

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

20 minut temu, pmcomp napisał:

Wlasnie mocno myale jak zmiescic w moim pomieszczeniu JBLe, Telefunkeny i Wigo „na raz” bez przestawiania 🙂 .

Jakies pomysly???

Tak. Trzeba ustawić kolumny jedna nad drugą . Zakupiłem profile stalowe, jak pospawam, to pokażę . Będę stawiał pioneery cs 99 nad Tannoy ami, czyli waga dość ciężka. Z odpowiednim pochyleniem tych górnych. Potrzebuję kilka dni, w porywie do tygodni. 

Nie znam kolumn, ktore tak pokazuja roznice pomiedzy cyfrą i analogiem.

JBLe pokazywały ale nie az tak.

Ten sam pre, ta sama amplifikacja, glosnosc podobna. Roznice w scenie i dzwieku sa tak znaczne, ze nie sposob sie pomylic. Jak ktos chce slepy test to zapraszam i chetnie sie poddam 😎.

Szok.

Wszystkie problemy z basem zniknely jak za dotknieciem rozdzki. A z winyla jest gorszy … zmonofonizowany.

Coraz bardziej zaczynam doceniac te Wigo.

BTW w tym tygodniu moje drugie Jenseny wreszcie dostana nowe kondy 👏😄

Edytowane przez pmcomp

Na razie mam jeden stojak piętrowy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Compress_20230612_174043_3981.jpg

Można sobie stawiać co się chce. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1

dzisiaj inny rodzaj muzyki ale … wciąż analog a konkretnie tasma. I to dobra.

Na szpulowy ruszt trafily dzisiaj broadcastowe oryginalne tasmy z USA (to taki radiowy odpowiednik master tape’a) z 1989 roku o nazwie Party America Show. A konkretnie audycje z listopada i grudnia 1989. Muzyka to najczystszy pop końca lat 80-ych czyli muzyka łatwa i przyjemna, czesto do tańca, nózka sama przytupuje. Znacie to z radia tamtych czasow, kto sluchał Luxemburga to wie 🙂 .

Szczegolnie biorac pod uwage manierę nagrywania w studio w latach 80-ych czyli letka V-ka 😉 . Gora pasma tamtych lat jest baaardzo charakterystyczna i upierdliwe 4kHz.

Jak to brzmi?

Mialem ostatnio zastrzezenia do prowadzenia linii basu przez Wigo. Po dzisiejszych odsluchach moge z cała pewnoscia stweirdzić, ze wszelkie niedostatki jakie slyszalem na big bandach spowodowane sa samym nagraniem tychze bigbandów. Oczywiscie w tych popowych nagraniach z lat 80-ych nie ma kontrabasu, a prawdziwa perkusja pewnie tez  nie wystepuje zbyt czesto. Ale bas prowadzony jest czysto, krótko i trzymany za mordę, nic sie nie ciagnie. Tak jak byc powinno. Wzorcowo. Ten 12-o calowy papier w OZ spisuje sie tutaj znakomicie 🙂 . Te Wigo daja znakomity wgląd w nagranie. To taki monitor do sprawdzenia w studio jak to bedzie brzmieć w domu. Pokazuje wszystkie wady i zalety nagrania.

Ale … to jest tasma i do tego znakomita „oryginalna kopia”.

Czysta analogowa i muzyczna uczta 🙂 .

A do samej muzyki to czesto gesto wersje z maxi singli.

Łezka sie kreci, czasy mojej mlodosci i szalenstaw w Parku, w Stodole, w Hybrydach czy w Remoncie. I czasy prowadzenia za konsoletą imprez w Amlitronie na Wydziale Elektroniki.

Edytowane przez pmcomp

Cos z „moich” klimatów … wlasnie leci Jive Bunny and The Mastermixers - Swing The Mood.

Ale to był wtedy czad na dyskotekach 🙂 🙂 🙂 . I przypominaja m8 sie Ogolnoświatowe Konkursy Rock’N’Rolla im. Billa Haleya w Klubie Stodoła z tamtych czasów i … ogladanie z gory z „galerii świateł” … thanks Krzysio Robak 🙂 .

Prawie jak tu … tylko jakies 35 lat wczesniej:

Ukryta Zawartość

Tu macie z 1987 roku, na pewno tam wtedy bylem:

I mam to na tasmie, a nie tylko z vinyla !!! 😉 . Cyfra sucks.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

To jest niesamowite jak te tasmy pokazuja jak roznie w tamtych latach nagrywano muzyke POP w roznych studiach. Niektore pozycje sa wzorcowe, niektorych prawie nie da sie sluchać. A wszystko „prosto ze studia”  i nie popsute przez zadne cyfrowe „ulepszacze”.

Niesamowita lekcja historii analogowego recordingu.

Osobiscie mam podejrzenia, ze bas byl jakos „ciety i preparowany” zeb6 to sie dalo sluchać na owczesnych walkmanach i goownaniych przenosnych malych sluchawkach (naglownych, nie dousznych) … choć jak pamietam byly pozytywne wyjatki np. ze stajni SONY.

Edytowane przez pmcomp

Wiecie, ze kiedys bitami nazywano liczbe uderzen basu na minute nagrania? Ogromnie przydatne przy mixowaniu muzy tanecznej. Im liczba bitow w nagraniach najbardziej zblizona tym lepsze „niezauwazalne” dla tanczacych mixy na parkiecie. I taniec z partnerka wciaż trwa …

🙂 .

Zebypoliczyć bity … wystarczy tupiaca noga i zegarek z sekundnikiem, w dzisiejszych czasach smartfon albo odpowiedni soft dla domeny cyfrowej 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Dzwiekowa referencja:

image.jpeg.e17487c878fbce8e325e05abcb65166d.jpeg

To podobnie:

image.png.691472c18496b07c565c29995e5f9f23.png

obie pozycje oczywiscie z tasmy.

Wigo 70 … kolumny idealne ???

za kase ktora zaplacilem w istocie.

Moim zdaniem pobija wszystko nowe do co najmniej poziomu 20-30 tys za parę.

😎👍👏

Pozdro

PS. Zapewne polscy handlarze zacieraja łapki. Uspokoje … batdzo rzadka pozycja.

Wystarczy, ze tym watkiem nakrecilem koninkture na Telefunken TL800. Ostatnia cena w Polsce to … 4.600 zl.

KOGOŚ POJEBAŁO ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Kompletnie dzis nieznane i niepamietane NIEMIECKIE kolumny z lat 70-ych … WIGO WB70.

Toto nie ma prawa grać ale …

normalnie … SZOK.

Edytowane przez pmcomp

Na dobranoc gram … pierwszą Enigmę … z taśmy 😄.

Dobranoc. Dzis byl dla mnie ten DOBRY DZIEŃ. Niech i nastepne takie beda … dla wszystkich. Gorąco życzę.

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Wigo 70 … kolumny idealne ???

za kase ktora zaplacilem w istocie.

Moim zdaniem pobija wszystko nowe do co najmniej poziomu 20-30 tys za parę.

😎👍👏

PS. Zapewne polscy handlarze zacieraja łapki. Uspokoje … batdzo rzadka pozycja.

Wystarczy, ze tym watkiem nakrecilem koninkture na Telefunken TL800. Ostatnia cena w Polsce to … 4.600 zl.

KOGOŚ POJEBAŁO ???

Ładne Wigo są w Czechach. Pewnie kupiec będzie z Polski... 

Skoro Telefunkeny grają na poziomie 20tys, to 4,6 to jest filantropia raczej. 

Może dobrze, że nie są za bezcen, bo gdyby kosztowały 500zl, to pewnie kupiłby jakiś dziad albo dzieciak i je zniszczył. 

Teraz będzie, że jestem handlarzem... 

Muszę trochę zmniejszyć pulpit i poprawić sztywność. Chyba zaleję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stopę zaprawą epoksydową cementową, bo długie słupki trochę ja skręcają i całość jest zbyt sprężysta. 

Ukryta Zawartość

W dniu 2.06.2023 o 16:52, pmcomp napisał:

Juz w systemie. Na miejscu Telefunkenow TL 800:

Ukryta Zawartość

NpUxBL.jpg

xzirCk.jpg

Jak pisalem 10 cm wyzsze i potwornie ciężkie. Musialem zmodyfikowac kable poniewaz te kolumny maja gniazda glosnikowe na wtyki DIN starego typu:

image.jpeg.1069afd6e6069262bfe88283812bd911.jpeg

Bedzie ciezko wpasować nowoczesne gniazda, tylna scianka jest bardzo gruba. Trzeba bedzie podfrezowac.

Anyway … grają. Ustawienie na wprost bez zadnego skrecenia. Scena z Amused to Death tak jak byc powinno. Kolumny znikaja w pomieszczeniu. Graja podobnie jak Telefunkeny bardziejprzednimi planami. Kiedy potrzeba buduja wgłąb ale bez jakis spektakularnych glebokosci. Scena jest ciut węzsza niz w Tele. Postawilem je na tych samych standach, za kilka dni sprobuję na nizszych, wysokotonowka jest ciut za wysoko.

Jednak pomimo podobnej konstrukcji ciut inaczej niz Telefunkeny. Ktore sa lepsze? Nie ma odpowiedzi. Sa inne. Telefunkeny graja bardziejpo muzycznej stronie mocy, Wigo bardziej szczególowo. To nie jest wielka róznica ale jest. Wigo bardziej rozdzielaja wlos na czworo, Telefunkeny uprzyjemniają. Tele cieplej, Wigo zimniej. 

Jeszcze dluga droga przede mną ustawić te dwa potencjometry. Czeka mńie troche pracy 8 zabawy. W Tele nie ma tego problemu.

Na razie poznaje te kolumny na roznych nagraniach. Tele bardziej usredniaja i maskuja dzwiek, Wigo pokazują tak jak jest zrobiony.

Czy warto je bylo kupić? W tym stanie za ta kasę? Dzisiajtakich kolumn z takim dzwiekiem sie nie produkuje niestety. Dzisiaj za 10 tys jest produkt kolumnopodobny 🙂 .

Pozdro.

Znaczy kolumny są ok tylko reszta toru do poprawy, w każdym razie ja tak widzę.

Strasznie popodbijałeś wysokie i średnice, to też decyduje o tym że za dużo detali słychać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Ładne Wigo są w Czechach. Pewnie kupiec będzie z Polski... 

Ładne Wigo BYŁY w Czechach, teraz mieszkają u mnie 🙂 .

2 godziny temu, ASURA napisał:

Znaczy kolumny są ok tylko reszta toru do poprawy, w każdym razie ja tak widzę.

Strasznie popodbijałeś wysokie i średnice, to też decyduje o tym że za dużo detali słychać

Reszta toru jest OK 😉 .

Potencjometrami ciagle kręcę ... dopasowuję. Potencjometry nie mają nic do ilości detali, ustawiają jedynie poziom głośności w danym paśmie.

Edytowane przez pmcomp

11 godzin temu, Pietuisza napisał:

KLH 6 - równie dobre jak Wigo 70

Ja bym powiedział, że Pioneer CS 99a też, chociaż kłócić się nie będę, bo Wigo nie słyszałem. Z powyższego opisu Wigo, wszystko bym zastosował do Pioneera. Bas z z wielkiej membrany z kapitalną kontrolą, zejściem, atakiem, wibracją, zróżnicowaniem - opad szczęki i nie można się oderwać. Yello - masakra. "Fading Sun" - aż nie wiadomo co się dzieje.

Wysokie nie wiercą w głowie ale fajnie zróżnicowane z 3 tweeterów.

Średnica szczegółowa, daje wrażenie obecności ale dla mnie chyba zbyt naturalna - wolę żeby czarowała.  

Generalnie dźwięk świetny, porywający, szczegółowy, niezwykle dynamiczny (a raczej dynamityczny - TNT).

Nie wypowiem się na temat różnicowania cyfra-analog, bo mam tylko cyfrę. Podłączam do Tidala przez IFI ZenStream, potem DAC One RT Project lampowy lub Primare DAC 30 (i to jest  klucz do sukcesu) a wzmacniacz to jeden z wysokich modeli amplitunerów (Sansui G 8000, 9090DB lub Luxman 1050) i z każdym jest świetnie.

12 godzin temu, Pietuisza napisał:

KLH 6 - równie dobre jak Wigo 70

Na alledrogo dostępne są KLH 5. Muszę się przejechać i posłuchać.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Na alledrogo dostępne są KLH 5. Muszę się przejechać i posłuchać.

Moim zdaniem KLH 12, 5, 6, 23 - najlepsza średnica zaraz po Tannoy (dual concentric - nie do pobicia)
Ciekawostka to również KLH 9..... najlepszy?

JBL 4320s8 - znakomity

2 godziny temu, Pietuisza napisał:

Moim zdaniem KLH 12, 5, 6, 23 - najlepsza średnica zaraz po Tannoy (dual concentric - nie do pobicia)
Ciekawostka to również KLH 9..... najlepszy?

JBL 4320s8 - znakomity

A możesz powiedzieć jaki różnice w brzmieniu są pomiędzy tymi  KLH?

Tu są takie JBL. 

Ukryta Zawartość

A obok jakby róg AR 3a. Właśnie puściłem przez AR 3a "Into The Trees" przez Zoë Keating

Ukryta Zawartość

Fajny kontrabas. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1

A to z obrazka ktoś zna? 

Ukryta Zawartość

Te pewnie dają czadu.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, jaszcze1 napisał:

A to z obrazka ktoś zna? 

Te pewnie dają czadu.

AR LST-12

JBL i Altec najlepsze do grania jak na żywo, Tannoy średnica moim zdaniem „nie do pobicia”, dzięki dual concentric. ACOUSTIC RESEARCH Ar3 i Ar2 ze świetną średnicą, bardzo dobrym basem (najlepszym), KEF marka o idealnym balansie tonalnym, KLH autorstwa Henry'ego Klossa (najlepsze magnesy w historii), obok Tannoy najlepsze środkowe pasmo w historii, potem CORAL I FOSTEX (od lat 60-tych do 80-tych), bezkonkurencyjne jeśli chodzi o instrumenty smyczkowe. I bardzo znane GOODMANS (lata 50/60) jako szerokopasmowce, niepokonane.

7 godzin temu, Pietuisza napisał:

AR LST-12

JBL i Altec najlepsze do grania jak na żywo, Tannoy średnica moim zdaniem „nie do pobicia”, dzięki dual concentric. ACOUSTIC RESEARCH Ar3 i Ar2 ze świetną średnicą, bardzo dobrym basem (najlepszym), KEF marka o idealnym balansie tonalnym, KLH autorstwa Henry'ego Klossa (najlepsze magnesy w historii), obok Tannoy najlepsze środkowe pasmo w historii, potem CORAL I FOSTEX (od lat 60-tych do 80-tych), bezkonkurencyjne jeśli chodzi o instrumenty smyczkowe. I bardzo znane GOODMANS (lata 50/60) jako szerokopasmowce, niepokonane.

Ale słyszałeś to wszystko? Czy to są tylko obiegowe opinie? Zainteresowała mnie konkretna różnica pomiędzy tymi KLH o których mówiłeś, bo od jakiego czasu patrzę na KLH ale nie słuchałem. Teoretycznie wychodzi, że model 5 powinien być najlepszy, ale jakby wrzuciłeś wszystkie KLH do jednego worka, więc pytam. 

To z obrazka to AR LST. Bez 12ki.

Akurat na temat AR 3a mogę coś powiedzieć, bo mam. Bas jest ogromny ale czy najlepszy - wątpię. Jest swietny ale trochę rozlazły. Trochę za dużo jest w nim pogłosu, a za mało punktowości. W sumie rzecz gustu. Średnica świetna. W sumie to kapitalne głośniki - bardzo trafiony zakup i jestem bardzo zadowolony. Dlatego chcę porównać z KLH 5.

Tannoya mam. Jak porównuję z Pioneer CS 99a to fajnie się dopełniają. Tannoy swietny ale kiedy zapuściłem Yellow na CS99, to potem na Tannoy nie da się tego słuchać. Jazz to inna bajka. Trzeba mieć stojak na 3-4 zestawy i wzmacniacz z przełącznikiem. 

Edytowane przez jaszcze1
  • Pokaż nowe odpowiedzi