Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.0 - sypialnia 15,3 m2 czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie przedłużając, jak w tytule 🙂

Noszę się z zamiarem stworzenia kina domowego w sypialni. Z racji tego ze jestem minimalistą, i nie chce na front pełnowymiarowych podłogówek (mam je piętro niżej w salonie),set oparty będzie na wyłącznie na kolumnach podstawkowych (fronty + surround będą dokładnie takie same jeśli chodzi o model) + centralny, wszystko oczywiście z jednej linii i serii. O modelach i budżecie celowo nie wspominam, na to jest jeszcze czas.

Powierzchnia do nagłośnienia to sypialnia o wymiarach 4,25m x 3,6m.

W załączniku plan ewentualnego rozstawienia zestawu. Odległość surroundów od miejsca odsłuchowego oznaczonego na czerwono to ok 1.5 - 1.6 m na stronę, (niestety nie zaznaczyłem już tego na rysunku) biorąc pod uwagę że są one wyżej niż ucho (odległość 2,80 m to odległość od membran kolumn w linii prostej, jak wiadomo podniesienie kolumny zwiększa jej odległość od miejsca odsłuchowego). Poza tym wszystkie odległości zmierzone i podane z dokładnością do 5cm. Czy jest sens żeby przy takim ustawieniu w to iść? Zaznaczam że nie ma możliwości przemeblowania, jest to jedyne ustawienie, na żółto zaznaczono drzwi balkonowe, wiec nie mam możliwości zwiększyć rozstawu frontów. Rysunek zachowany jest w skali i wszelkie proporcje mebli są zachowane. Czy przy podanych odległościach jest sens zabawy w kino, ma to szansę jakoś zagrać?

Wiem że rozstaw surroundów jest do bani, odległość od ucha to ok 1.5m na stronę, czy przy takim ustawieniu wszystkiego jak na rysunku będzie odpowiedni efekt? SR i SL planuję umieścić możliwie jak najlepiej, oczywiście kolumny zostaną skręcone prawie równolegle do ściany aby dźwięk szedł w kierunku uszu. Jasna sprawa że powinny być one za miejscem odsłuchowym, ale z oczywistej przyczyny nie mogą być, będą dokładnie po bokach głowy. Czy bardzo do popsuje efekt przestrzenny? A może lepiej z miejsce klasycznych monitorów powiesić dipole na ścianie?

Gorąca prośba o ocenę ustawienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 60d
Gość

(Konto usunięte)

plan dobry, kupuj sprzęt i instaluj👌😉

kiedyś miałem Dali Zensory 3 z przodu jak i z tylu właśnie w takim samym ustawieniu jak twój pomysł i nie odczuwałem dyskomfortu, później w mniejszym pomieszczeniu 9m2 mialem Heco Victa Prime 202 z tylu i mialem je 1,20m i w niczym to nie przeszkadzało... ja bym nawet nie myślał o tym tylko kupował to co sobie zaplanowałeś i instalował ( nowe czy używane nieważne zawsze to będzie lepsze niż pseudo soundbar )

3 godziny temu, 60d napisał:

Jasna sprawa że powinny być one za miejscem odsłuchowym, ale z oczywistej przyczyny nie mogą być, będą dokładnie po bokach głowy.

Surround powinny być właśnie po bokach i wyłącznie lekko z tyłu (110-120 stopni od osi wg Dolby)

282939641_51.thumb.PNG.e04f4ae53a8b97e7a

Butler to oczywista sprawa. Dokladnie to mialem na mysli. Chodzi tylko o to ze w moim przypadku bedzie to 90 stopni, czyli kolumny surround prostopadle do osi. Zeby bylo 110 musialyby byc delikatnie z boku i z tyłu, tak jak na rysunku od Dolby. Dlatego moje pytanie brzmi czy taki odchył nie zrujnuje efektu przestrzennego i czy warto inwestowac w KD.

Godzinę temu, 60d napisał:

czy taki odchył nie zrujnuje efektu przestrzennego i czy warto inwestowac w KD.

Absolutnie nie zrujnuje to efektu, nie śpisz też przecież z głową przy samej ścianie by mieć te 90 stopni 😉Przemyśl dobrze kolumny które kupisz, sugeruję byś wziął pod uwagę dipole.

Oczywiscie ze warto, jak najbardziej mozna zrobic to wszystko na podstawkowych tak jak narysowales 🙂 Jedyne co to dorzucilm bym jakis maly sub, bo dobry bas to glowna podpora kina i kolumny Ci tego nie dadza 🙂 Definitywnie doradzal bym Klipsche do kina 🙂

W planach jest 4x RP-600M + RP-504C. Jeśli chodzi o suba to planuję go dolożyć z czasem 🙂 z racji że ma być to jak najbardziej dyskretne wymyslilem sobie ze sub schowam...pod łóżkiem. Myslalem o Heco Ambient 88F. Polożony na plasko membraną do dolu wejdzie bez problemu. Swoja droga rozwazalem caly przod zbudowac w oparciu o linie Ambient, mianowicie Heco 44F jako fronty i centralny. A jako surround podstawki Aurora 200 lub 300.

Edytowane przez 60d
Gość

(Konto usunięte)

nie wiem jaki dokładnie budżet ale może warto iść w taki gotowy zestaw:

https://www.q21.pl/klipsch-reference-cinema-system-5-0-4.html i do tego sub od SVS choćby SB1000? i dzięki temu zestawowi mamy 5.1.4 w rozsądnych pieniądzach 

Oj niee :) plastikowe zestawy, tzw "gotowce" odpadaja z miejsca :) jesli Klipsch to tylko seria RP i 600M/160M + central 504C/404C. To zagra bez porownania lepiej. Budzet to sprawa drugorzędna, przede wszystkim ma byc jakość dzwięku, jezeli sytuacja bedzie tego wymagala jestem w stanie odczekac, robic to etapami np. 2.0, potem 3.0, 5.0 i finalnie 5.1 i wydac dajmy na to drugie tyle niz proponowany przez Ciebie zestaw :)

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, 60d napisał:

plastikowe zestawy

a kto powiedział że to plastik? widzę lubisz oceniać po obrazku 😂🤣😀

ale masz racje, pełnowymiarowe kolumny zagrają potężniej i dosłownie niż te plastikowe popierdółki...

Proponowany przez Ciebie zestaw jest bardzo dobrym wyborem a tym bardziej teraz kiedy np. Q21 ma promocje na serie RP👍

• 4 tygodnie później...

Nie wiem czy już kupiłeś kolumny Klipsch, ale jeśli nie to powinieneś się śpieszyć z zakupem ze względu na wchodzącą nową serię, starsze i tańsze modele powoli znikają z rynku.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No czytam powoli?

Reference będą teraz nowe a wciąż do dostania poprzednia i jeszcze poprzednia seria. I to nie tylko u nas. 

Wracając do głównego pytania z wątku zdecydowanie warto budować kino domowe w takim pomieszczeniu.

Dla niektórych to jest przecież typowy salon. 

Tylko faktycznie nie zagracal bym pomieszczenia olbrzymimi kolumnami tylko skupił się na ich prawidłowym ustawieniu i kalibracji. 

Jest sporo małych wariatów na rynku co wypełnią ci to pomieszczenie i dadzą mocny efekt kinowy.

Piotr 

W dniu 8.06.2022 o 05:10, 60d napisał:

Oj niee 🙂 plastikowe zestawy, tzw "gotowce" odpadaja z miejsca 🙂 jesli Klipsch to tylko seria RP i 600M/160M + central 504C/404C. To zagra bez porownania lepiej. Budzet to sprawa drugorzędna, przede wszystkim ma byc jakość dzwięku, jezeli sytuacja bedzie tego wymagala jestem w stanie odczekac, robic to etapami np. 2.0, potem 3.0, 5.0 i finalnie 5.1 i wydac dajmy na to drugie tyle niz proponowany przez Ciebie zestaw 🙂

15m2 to sporo wiec powinno byc super, tylko jak to ma byc do kina to na co ci podlogowki?:> i tak to wszystko odetniesz wiec idz nawet w najmniejsze rp na przod i boki, a center jak najbardziej 504, plus subik najwiekszy i najmocniejszy na jaki cie stac i bedzie gitara

49 minut temu, ryback napisał:

15m2 to sporo wiec powinno byc super, tylko jak to ma byc do kina to na co ci podlogowki?:>

Ale przecież RP-600M/160M to podstawki, nigdzie o żadnych podlogówkach nie bylo nawet mowy 🙂

22 minuty temu, 60d napisał:

Ale przecież RP-600M/160M to podstawki, nigdzie o żadnych podlogówkach nie bylo nawet mowy 🙂

no to gitara :DD 600 pomylilem z 6000 :DD

Zdecydowanie monitory. 

Oprócz klipsch dobrze można zbudować takie kino na monitor audio serii bronze 100 + FX albo magnacie signature 503 z tym że tu nie było by bi/di polarnych modeli. 

Piotr 

Mam jeszcze pytanie odnośnie amplitunera. Jako ze posiadam Onkyo TX-8390 i bardzo mi odpowiada jego granie w stereo, zdecydowany jestem na ampli wielokanalowy tej samej firmy. Czy warto nabyc model TX-RZ820? Napedzi spokojnie 5 kolumn? Wydaje sie ze przy mocy 710W bedzie zapas mocy i niezbedne "mięcho" w kinie. Od ktorego roku byl w sprzedazy? Na dzien dzisiejszy pewnie ma te 4-5 lat?

Czy szukac czegos nowszego? Czy ten rocznik nie ma slynnego juz problemu z plytami HDMI, gdzie takich przypadkow bylo pełno w poprzednich seriach?

Edytowane przez 60d
W dniu 4.06.2022 o 23:15, 60d napisał:

Butler to oczywista sprawa. Dokladnie to mialem na mysli. Chodzi tylko o to ze w moim przypadku bedzie to 90 stopni, czyli kolumny surround prostopadle do osi. Zeby bylo 110 musialyby byc delikatnie z boku i z tyłu, tak jak na rysunku od Dolby. Dlatego moje pytanie brzmi czy taki odchył nie zrujnuje efektu przestrzennego i czy warto inwestowac w KD.

Niczego nie zrujnuje. Kupuj to kino i je instaluj,a te kąty i stopnie zostaw w spokoju.

Okej, umówmy sie ze to juz do mnie dotarlo 🙂 Prosze teraz o opinie na temat Onkyo TX-RZ820. W gre wchodzi sprzet z drugiej reki. Czy warto, jak prezentuje się na tle konkurencji, co z tym HDMI/DSP w tym modelu. I czy warto isc model wyzej w nowszy RZ830.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie lepiej grał RX900 i tylko w niego warto iść… niższe modele nie grają tak jak on… tym bardziej nowsze w których to już księgowi mieli więcej do powiedzenia niż inżynierowie…

17 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Niczego nie zrujnuje. Kupuj to kino i je instaluj,a te kąty i stopnie zostaw w spokoju.

Te kąty i stopnie zostały wyliczone i wyznaczone po coś. To jest standard jaki opracowało Dolby aby uzyskać maksymalny efekt przestrzenny, także nie wyobrażam sobie zeby to olać. To nie u mnie. Albo robie coś tak jak ma byc albo wcale. Popeliny nie będzie.

23 godziny temu, 60d napisał:

Prosze teraz o opinie na temat Onkyo TX-RZ820. W gre wchodzi sprzet z drugiej reki. Czy warto, jak prezentuje się na tle konkurencji, co z tym HDMI/DSP w tym modelu. I czy warto isc model wyzej w nowszy RZ830.

Używam RZ900 na 15m2. Pod względem szybkości ataku dźwięku jest to druga pozycja w rankingu, ustępuje tylko Yamasze, natomiast Marantze, Denony, Anthemy, Arcamy są pod tym względem do tyłu. A ten parametr ma duże znaczenie szczególnie na niewielkich powierzchniach - żeby dźwięk był odczuwalny i namacalny mimo nieodkręcania gałki pod korek. Onkyo od Yamahy ma bardziej dociążony dźwięk, gra bardziej gęsto. Onkyo nie jest ani najbardziej dynamiczne w stawce, ale i zdecydowanie nie gra najbardziej nudno, natomiast - dużo jest prawdy w tym dźwięku (na tle innych amplitunerów, nie że w kategoriach absolutnych), i dlatego dużo zależy od reszty systemu.

Jeśli przymierzasz się do Klipschów, szczególnie podstawkowych - powinno być całkiem pozytywnie w kinie, ale ja bym szedł albo w RZ800/RZ820+zewnętrzna końcówka przynajmniej na fronty, a lepiej na kanały LCR, a jeśli koniecznie jeden klocek - to przynajmniej RZ900. Skubaniec niestety bardzo wrażliwy na ilość podpinanych kolumn, zresztą jak każdy amplituner, i gdy ulżymy mu odciążeniem 2-3 kolumn (zostawiając np same surroundy), odwdzięczy się czystszym i dynamiczniejszym dźwiękiem przy większych głośnościach. Ja mam trudniejsze kolumny od Klipschów - RZ900 z Klipschami podstawkowymi sporo lepiej by sobie poradził, ale z RZ800/RZ820 bez zewnętrznego wzmocnienia (w tym bez subwoofera) bym nie ryzykował. W rozbudowie sprzętu jest taki etap, gdy do pewnej głośności dźwięk jest czysty i dynamiczny, a gdy chcemy dać głośniej - zaczyna się brzydkość i ucina dynamikę, i obawiam się, że RZ820 w 5.0 będzie to bardzo widoczne.

Jak wspomniał przedmówca - jeśli coś ponad RZ820, to zdecydowanie RZ900, a nie RZ830, bo to RZ900 jest modelem wyższym, a RZ830 jedynie nowszym.

Godzinę temu, miś1185 napisał:

W rozbudowie sprzętu jest taki etap, gdy do pewnej głośności dźwięk jest czysty i dynamiczny, a gdy chcemy dać głośniej - zaczyna się brzydkość i ucina dynamikę, i obawiam się, że RZ820 w 5.0 będzie to bardzo widoczne.

No to teraz mnie zdolowales. Przeciez TX-RZ820 ma 710W poboru z sieci i jak podaje producent obsluguje system 7.2. Wiec nie poradzi sobie z wysterowaniem 5 kolumn w ukladzie 5.0? Cos mu tutaj bardzo smierdzi. W takim razie idac tym tokiem rozumowania 90% innych amplitunerow 7.2 mozna wyrzucic do kosza. Bo wydajnoscia pradowa nawet nie zblizaja sie do RZ820. To ile mocy maksymalnej ma miec ampli zeby poradzil sobie z 5 kolumnami? 1KW? Przeciez to juz jest elektrownia. Ja wiem ze moce na kanal podawane przez producentow to pic na wode, bo w 99% to moc na jeden kanal, a ze ich jest 7 albo 9 to jest np 7x140W przy poborze z sieci 350W. Ale tutaj mamy 710W. Nawet odliczajac straty mocy wynikajace ze sprawnosci zasilacza, generowania znieksztalcen, zamiany energii w cieplo, nie powinno byc problemu z napedzeniem 5 kolumn. Chyba ze maja 4 Ohmy i 82db skutecznosci.

Zewnetrzna koncowka mocy nie wchodzi w gre. Nie robie z sypialni sali kinowej w ukladzie 11.2.4, tylko zwykle 5.0. A nie chce mi sie wierzyc ze ten ampli lub RZ830 nie wysteruje poprawnie 5 kolumn. Chyba ze producent klamie i realny pobor z sieci wynosi 1/2 tego co napisane.

Edytowane przez 60d

Ależ taki jest właśnie efekt amplitunerów. RZ900 ma poboru 840W, ale to nie znaczy że lepiej wysteruje nawet kolumny stereo niż wzmacniacz mocy z poborem 250W. Bo w amplitunerze zasilane są i końcówki mocy, i przedwzmacniacz, i przetworniki i reszta elektroniki, więc nie mówimy tu o samym wysterowaniu kolumn samą mocą znamionową, a o urządzeniu, któremu nie jest wszystko jedno, ile mocy oddaje na końcówki, względem stabilności prądu przekazywanego dla reszty elektroniki.

Przykład - gdy kanały LR odciążę końcówką mocy, to kanał C mimo iż nadal podłączony do amplitunera - gra zdecydowanie czystszym dźwiękiem.

Nie zamierzałem Cię jednak martwić, a jedynie nakierować zdecydowanie bardziej w stronę RZ900 niż RZ820, a szczególnie niż RZ830, i to zwłaszcza jeśli nie planujesz subwoofera, oraz - jak już wiem, o zewnętrznej końcówce mocy nie ma mowy. Jak najbardziej da się czerpać przyjemność z tak oglądanych filmów i od tej koncepcji nie zamierzam Cię odwodzić. 😉

59 minut temu, 60d napisał:

Zewnetrzna koncowka mocy nie wchodzi w gre. Nie robie z sypialni sali kinowej w ukladzie 11.2.4, tylko zwykle 5.0. A nie chce mi sie wierzyc ze ten ampli lub RZ830 nie wysteruje poprawnie 5 kolumn. Chyba ze producent klamie i realny pobor z sieci wynosi 1/2 tego co napisane

Idź w procesor i aktywne kolumny, to z wydajnością nigdy nie będziesz miał problemu.😀

@miś1185 ja doskonale zdaje sobie sprawe czym jest amplituner, wzmacniacz stereo itp 🙂 celowo nie biore pod uwagę amplitunerow nizszych klas gdzie broszurka marketingowa krzyczy 7x140W, a po odwrocie obudowy jawi sie suchotnik z trafem wielkosci paczki zapalek i zasilaczem ktory pobiera 350W. Potem po podpieciu 5 kanalow okazuje sie mamy ok 40W RMS na kanal i cos slabo i cicho to gra i basu nie ma. Dlatego troche mnie zmartwiles tym ze dosyc zaawansowany jak na ta klase i nieglupio wyposazony amplituner nie da rady naglosnic mi klitki 15m2 :D

Wiesz, każdy ma inne wymagania, ze sprzętu o parę półek niżej ludzie też się cieszą, takie Onkyo RZ900 daje dużo pozytywniejszy dźwięk niż w kinie. Nigdzie nie napisałem, że nie da rady nagłośnić, bo każdy też wymaga różnej głośności i inna dynamika i czystość brzmienia będzie dla niego wystarczająca. Ale gdy nie używamy suba, a ampli ma nagłośnić 5 kolumn - zrobi to, ale nie bez kompromisów. I dla takiego zastosowania warto zadbać o lepszy sprzęt (w tym przypadku już kolega wyżej polecał Ci RZ900 zamiast RZ820, i ja robię to samo), zwłaszcza jeśli basu nie odciąży Ci kilkusetwatowy subwoofer.

W dniu 6.07.2022 o 21:12, 60d napisał:

Mam jeszcze pytanie odnośnie amplitunera. Jako ze posiadam Onkyo TX-8390 i bardzo mi odpowiada jego granie w stereo, zdecydowany jestem na ampli wielokanalowy tej samej firmy. Czy warto nabyc model TX-RZ820? Napedzi spokojnie 5 kolumn? Wydaje sie ze przy mocy 710W bedzie zapas mocy i niezbedne "mięcho" w kinie. Od ktorego roku byl w sprzedazy? Na dzien dzisiejszy pewnie ma te 4-5 lat?

Czy szukac czegos nowszego? Czy ten rocznik nie ma slynnego juz problemu z plytami HDMI, gdzie takich przypadkow bylo pełno w poprzednich seriach?

Amplitunery stereo Onkyo grają inaczej niż amplitunery wielokanałowe kina domowego.

Jednak w przypadku kina będziesz zadowolony z takiego wyboru. Seria 8 Onkyo była bardzo udana. Polecam 

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi