Skocz do zawartości
IGNORED

Recabling AKG K702

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę wykonać dłuższy (około 6-7m) przewód do tych słuchawek i poszukuję sensownego kabelka. W oko wpadł mi mikrofonowy CMK209 o średnicy 3mm, dwie żyły + ekran. Czy 0.088mm2 przekroju nie będzie zbyt mało dla słuchawek szczególnie na takiej długości ? czy puszczenie sygnału żyłami, a masy ekranem jest ok czy kombinować przykładowo z Canare Starquad l-4e5c ? może inne pomysły ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/158860-recabling-akg-k702/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś na temat recablingu tam jest.

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Ukryta Zawartość

Coś na temat recablingu tam jest.

Jest tylko info, że stosuje 4x26 AWG.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, BB84 napisał:

Muszę wykonać dłuższy (około 6-7m) przewód do tych słuchawek i poszukuję sensownego kabelka. W oko wpadł mi mikrofonowy CMK209 o średnicy 3mm, dwie żyły + ekran. Czy 0.088mm2 przekroju nie będzie zbyt mało dla słuchawek szczególnie na takiej długości ? czy puszczenie sygnału żyłami, a masy ekranem jest ok czy kombinować przykładowo z Canare Starquad l-4e5c ? może inne pomysły ? 

Za mały przekrój te 0,088mm2.Straty bedzie słychać.

Przy 7 metrach to wydaje mi siem ze z 0,5 -0,7mm2 a i tak bedzie to słychać w stosunku do kabla np 2 metrowego .

Może lepiej nie jednolity kabel do słuchawek co taki solidny przedłużacz z gniazdami wykonać .

29 minut temu, atmeg napisał:

Za mały przekrój te 0,088mm2.Straty bedzie słychać.

Przy 7 metrach to wydaje mi siem ze z 0,5 -0,7mm2 a i tak bedzie to słychać w stosunku do kabla np 2 metrowego .

Może lepiej nie jednolity kabel do słuchawek co taki solidny przedłużacz z gniazdami wykonać .

0.5-0.7mm2 będzie zbyt sztywny i ciężki. Z tego co czytam optymalne średnice to 24-28 AWG nawet do kilku metrów. Prawdopodobnie sklecę testowego 6m na CMK209 i porównam z oryginalnym 3m.

Jeśli słuchawki nie są prądożerne to wpływ kabelka o małym przekroju może nie być jakiś znaczący ale kiedyś rekablowałem planary na 2 metrowy kabel o przekroju żyły 0,22 mm2 i było słychać delikatne osłabienie sygnału .

25 minut temu, atmeg napisał:

Jeśli słuchawki nie są prądożerne to wpływ kabelka o małym przekroju może nie być jakiś znaczący ale kiedyś rekablowałem planary na 2 metrowy kabel o przekroju żyły 0,22 mm2 i było słychać delikatne osłabienie sygnału .

K702 mają 200mW poboru przy 105dB i 62R, chyba nie będzie problemu na tych 28 AWG ?

Do kolumn 8 Ohm używam kabla 24 AWG bez żadnego dyskomfortu,

więc proporcji przy 62 Ohm nawet mi się nie chce liczyć 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, BB84 napisał:

0.5-0.7mm2 będzie zbyt sztywny i ciężki. Z tego co czytam optymalne średnice to 24-28 AWG nawet do kilku metrów. Prawdopodobnie sklecę testowego 6m na CMK209 i porównam z oryginalnym 3m.

Możesz spróbować tego kabelka

link

Robiłem przedłużacz, i rekablowałem swoje MELE i naprawdę kabelek robi robotę.

Jedynie kiepsko się lutuje bo kabelki są emaliowane, ale trochę zapalniczki + wytrwałości i dałem radę.

Kabelek jest miękki i elastyczny i co najważniejsze brak efektu mikrofonowego i się nie plącze.

Sonicznie jest naprawdę dobry, w tej cenie rewelacja.

Kabel symetryczny do moich HD650 zrobiłem z tego:

Ukryta Zawartość

Dobrej jakości, żyły 0.23mm2.

Ukryta Zawartość

Zarobiłem aż 8 metrów CMK209 na wtykach neutrika NP3X-B i RT3FC-B. Nie słyszę większych różnic w porównaniu do oryginalnego kabelka o długości 3m, może coś wyjdzie po dłuższych odsłuchach. Masa puszczona ekranem nie powoduje niepożądanych efektów. Kabelek wyszedł cienki, lekki i giętki.      

Dokonałem pomiarów miernikiem UT139C.

Kabel oryginalny 3m:

- rezystancja żyły 0.4R

- rezystancja masy 0.4R

- pojemność żyły 1.6nF

- pojemność masy 1.9nF

Kabel na CMK209 8m:

- rezystancja żyły 1.7R

- rezystancja masy 0.4R

- pojemność żyły 2.5nF

- pojemność masy 1.2nF

W dniu 21.05.2022 o 13:37, BB84 napisał:

Dokonałem pomiarów miernikiem UT139C.

Kabel oryginalny 3m:

- rezystancja żyły 0.4R

- rezystancja masy 0.4R

- pojemność żyły 1.6nF

- pojemność masy 1.9nF

Kabel na CMK209 8m:

- rezystancja żyły 1.7R

- rezystancja masy 0.4R

- pojemność żyły 2.5nF

- pojemność masy 1.2nF

fajne pomiary ....... Fajnie bawić sie w rekablowanie .

Fajnie mierzyć multimetrem parametry kabla 🙂 wybacz .

Edytowane przez atmeg
2 godziny temu, atmeg napisał:

fajne pomiary ....... Fajnie bawić sie w rekablowanie .

Fajnie mierzyć multimetrem parametry kabla 🙂 wybacz .

Daje to jakiś pogląd. CMK209 ożywia dźwięk i dodaje konturu w niskich rejestrach, ale zmiany na granicy percepcji.