Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana transportu allo usbrodge signature na lumin u1 mini lub coś podobnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów .Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy zmiana ma sens.Obecnie   transport Allo usbridge podlonczony do dac Musician Pegasus wzmacniacz  leema tucana2 kolumny yb audio na SS iluminator  i rewelatorach.Gra to niby dobrze  ale nie na tyle żebym był zadowolony.I niby wymiana transportu niewiele daje jak przeczytałem tu na forum w bardzo wielu wątkach.Ja jednak różnice zauważyłem po przesiadce z maliny na usbridge,więc proszę o poradę szanownych dużo bardziej doświadczonych kolegow, o wasze zdanie .Oczekuje bardzo dobrej separacji na scenie .nie zlewania się dźwięku.czyli więcej detalu   sceny z wyraźnymi planami  dźwięk jak najbardziej naturalny barwny ,na ile to możliwe .Bardzo z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Zapomniałem dodać słucham głównie zTidala

Edytowane przez greg1973

U1mini jako nowy dostępny do wyczerpania zapasów . Bo niedługo do sprzedaży trafi jego następca U2mini. Pewnie będzie trochę lepszy ale też droższy. Ale może warto będzie dołożyć i mieć spokój na najbliższe kilka lat. I zapewne blisko będzie mu do poziomu cenowego dwóch świetnych odtwarzaczy Naima ND5 XS 2 i Linn Akurate Hub. Plusem wszystkich trzech rozwiązań jest długotrwałe wsparcie dla aktualizacji oprogramowania tak więc w perspektywie kilku następnych lat będziesz miał w miarę nowoczesne i w pełni funkcjonalne odtwarzacze. A co do dźwięku? Najlepiej sam posłuchaj 

Mozesz jeszcze sprobowac konwertera usb/spdif np gustarda u16 lub u18 albo audio over ip ravenna lub dante

Koszt mniejszy a pewnie bedzie lepiej

Edytowane przez biniek

SOTM ULTRA Neo + zaislacz Muzg powinien zrobić Ci robote. Ga dynamiczniej, bardziej rozdzielczo i mniej 'kolorowo' od lumina.
Inna , jeszcze neutralniejsza opcja transportu, mniejsze zrodla pozorne to Silent Angel Rhein Z1

Kup Topping HS01 i po sprawie. Każdy transport będzie grał tak samo gdy zastosuje się izolację USB. Różnica to funkcjonalność i obsługa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Proponuję najpierw posłuchać, kolejna rzecz dac Musician Pegasus, niby gra fajnie ale mi do Leemy w ogóle nie pasował (Pontus bardziej mi odpowiadał, ale najbardziej dac DIY lampowy kolegi Seyv-a). Konwertery Gustarda U16 i Denafripsa IRIS (znacznie lepszy od Gustarda) przerabiałem i tak dalej został u mnie usbridge signature tylko ja mam z allo digione signature. A jaki zasilacz masz do USBridge?

Sotma SMS-200 też mam i nie jest bardziej rozdzielczy od usbridge. Ultra nie słuchałem wiec się nie wypowiem.

I chyba kupię Toppinga HS01 bo kolega @Piopio tak go chwali, ze muszę zrobić test porównawczy czy tak będzie że np sotm sms 200 zagra tak samo jak usbridge sig. Tylko muszę kilku znajomych zaprosić, żeby więcej uszu było, bo każdy ma trochę swoje przyzwyczajenia.

48 minut temu, RobG1974 napisał:

I chyba kupię Toppinga HS01 bo kolega @Piopio tak go chwali, ze muszę zrobić test porównawczy czy tak będzie że np sotm sms 200 zagra tak samo jak usbridge sig. Tylko muszę kilku znajomych zaprosić, żeby więcej uszu było, bo każdy ma trochę swoje przyzwyczajenia.

Możesz kupić inny izolator 😉 iFi iGlavanic, Intona. Za chwilę wyjdą jeszcze inne. Już są układy o odpowiednich parametrach. 

Topping jest najtańszy. I działa. Potwierdziło to już wielu testujących.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 godzin temu, greg1973 napisał:

.Gra to niby dobrze

A jaki masz system? Volumio niestety nie działa poprawnie na Usbridge Sig. Brakuje sterownika Asic (można czasem usłyszeć trzaski i coś z dźwiękiem jest nie tak w moim odczuciu nawet po jego doinstalowaniu). U mnie sprawdza się moode 802, w którym ustawiam głośność 0dB fixed i tryb direct hw, żeby pominąć software owe modyfikacje dźwięku w malinie. Wyłączam też hdmi. Na komórce mconnect/bubble w zależności od preferencji (dziwne ale grają trochę  inaczej). 

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

A jaki zasilacz masz do USBridge?

Zgadza się, liniowe zasilanie zmienia charakter brzmienia. Na impulsowym zasilaczu 3A od Maliny Rpi4 nie da się tego słuchać 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, Piopio napisał:

Kup Topping HS01 i po sprawie. Każdy transport będzie grał tak samo gdy zastosuje się izolację USB. Różnica to funkcjonalność i obsługa.

Usbridge Signature to jeden wielki izolator USB i tym się różni od zwykłej maliny. Dalszej części nie nie będę komentować...

Edytowane przez marcinmarcin

55 minut temu, marcinmarcin napisał:

Usbridge Signature to jeden wielki izolator USB i tym się różni od zwykłej maliny. Dalszej części nie nie będę komentować...

Więc nic lepszego nie ma. Proste. Nie jest problemem wydać na kabel USB 1000 zł albo na inne kable 3000 zł a jest problemem kupić dla świętego spokoju Toppinga za 399 zł ? Gdzie tu logika ? Izolator nie działa a kable tak ? Programy bitperfect różnią się brzmieniem ? Serio ?

Tak działa "audiofilska" logika ? Współczuję. 

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

Więc nic lepszego nie ma. Proste.

niby tak 😉 ale mimo wszystko dużo różnic daje zasilanie, system, program sterujący, użyty protokół...

mój początek z usbridge signature + volumio + impulsowa ładowarka wyglądał tak że miałem go ochotę odesłać... bo grał podobnie jak chromecast audio... a przynajmniej nie słyszałem jakiejś istotnej różnicy.

Po dograniu zasilania i powyższych paru szczegółów przepinając na chromecast audio dużą różnice od razu słychać... (a to akurat można zrobić w locie, bo jeden wchodzi do RME po optyku, drugi po usb)

Allo zaleca uziemienie Usbridge Sig (ma konektor specjalny) - nawet to minimalnie zmienia sygnaturę (choć tu jest to na granicy słyszalności i nie dam sobie niczego uciąć że jest faktycznie różnica). Od strony technicznej ma to jakieś uzasadnienie.

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

niby tak 😉 ale mimo wszystko dużo różnic daje zasilanie, system, program sterujący, użyty protokół...

mój początek z usbridge signature + volumio + impulsowa ładowarka wyglądał tak że miałem go ochotę odesłać... bo grał podobnie jak chromecast audio... a przynajmniej nie słyszałem jakiejś istotnej różnicy.

Po dograniu zasilania i powyższych paru szczegółów przepinając na chromecast audio dużą różnice od razu słychać... (a to akurat można zrobić w locie, bo jeden wchodzi do RME po optyku, drugi po usb)

Transporty nie "grają". To zakłócenia elektryczne "grają". Izolacja galwaniczna USB rozwiązuje problem zakłóceń w 100%.

Transmisja po USB to ściśle określony protokół. Nie można tu namieszać. 

14 minut temu, Piopio napisał:

Nie jest problemem wydać na kabel USB 1000 zł albo na inne kable 3000 zł a jest problemem kupić dla świętego spokoju Toppinga za 399 zł ? Gdzie tu logika ? Izolator nie działa a kable tak ? Programy bitperfect różnią się brzmieniem ? Serio ?

Kulą w płot - mam taki kabelek Lindy 2.0, tylko 0,5m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do transmisji cyfrowej - wystarcza mi że ten konkretny drut ma podane przez producenta parametry (dobre jak na Usb 2.0).

Moode jest w stanie przesłać plik bitperfect do dac (w tym trybie którego ustawienia podałem - zrobiłem test bit perfect na RME ADI i przeszedł, tylko że ja nie gram z plików...) A to co się dzieje w streamingu nie jest takie proste. Dźwięk z bubble/mconnect różni się na tyle mocno że spokojnie to usłyszysz na dobrym systemie 🙂 nawet wmawiając sobie że nie ma różnicy, różnica jest bardzo wyraźnie słyszalna...

Jak coś zapraszam na kawę i posłuchać - na żywo pewnie nasza rozmowa będzie wyglądać inaczej 😉 

Ukryta Zawartość

@Piopio jak to mówią tylko krowia nie zmienia poglądów... ile ja się w zeszłym roku namarudziłem jak mi kolega do RME Adi wciskał liniowy zasilacz... 😄  (przecież na forum RME Adi stoi jak byk że dac jest całkowicie niewrażliwy na zasilanie - producent to samo twierdzi...)

Ale że nie wypadało koledze odmówić, wziąłem z dobrodziejstwem inwentarza z założeniem błyskawicznej odsprzedaży...

W końcu go wpiąłem z ciekawości... i już się nie dało wypiąć 😄 

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

@Piopio jak to mówią tylko krowia nie zmienia poglądów... ile ja się w zeszłym roku namarudziłem jak mi kolega do RME Adi wciskał liniowy zasilacz... 😄  (przecież na forum RME Adi stoi jak byk że dac jest całkowicie niewrażliwy na zasilanie - producent to samo twierdzi...)

Ale że nie wypadało koledze odmówić, wziąłem z dobrodziejstwem inwentarza z założeniem błyskawicznej odsprzedaży...

W końcu go wpiąłem z ciekawości... i już się nie dało wypiąć 😄 

Akurat zasilacz liniowy do urządzenia, które na wyjściu podaje sygnał analogowy ma wielki sens. Owszem są dobre zasilacze impulsowe ale te mają tylko najlepsi i najdrożsi producenci. Choć taki Hypex jest wyjątkiem 😉 Tani, dobry i korzysta z zasilaczy impulsowych. 

Nawet urządzenia cyfrowe skorzystają jeśli nie będzie w torze izolacji galwanicznej. 

58 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dźwięk z bubble/mconnect różni się na tyle mocno że spokojnie to usłyszysz na dobrym systemie 🙂 nawet wmawiając sobie że nie ma różnicy, różnica jest bardzo wyraźnie słyszalna...

Wiesz, testowałem i nie słyszałem żadnej różnicy. A system mam stosunkowo rozdzielczy. 

Edytowane przez Piopio

A ja u siebie słyszę różnicę, czy gram z moode czy z volumio, czy przez roona czy przez bubble czy też przez mconnect i kiedyś robiliśmy test w kilka osób i różnice słyszeli wszyscy, tylko ocena ich już nie była jednolita, jednemu jedno się podobało drugiemu drugie itp.

Dziękuję kolegom za tak dużo podpowiedzi Usbridge signature gram na Moode 6.4 bo innych wersji nie udało mi się skonfigurować.A zasilacz mam shanti  . A zapomniałem dopisać że miedzy usbridge a daj mam wpięty Mastercook takoe pudełeczko gdzieś się naczytałem że niby z nim lepiej .No i kupiłem za parę stówek na niemieckim Amazonie chyba.No może i lepiej ale nie zawiele jeśli juz

Myślę jeszcze że może spróbuję tej izolacji o której pisze kolega Piopio.pieniadze niewielkie a może będzie duża poprawa .I może wymienię kabel USB bo mam jakiś z aliexpres .i ten kabelek może mnie też ogranicza .

Godzinę temu, greg1973 napisał:

gram na Moode 6.4

To może być przyczyną. Usbridge gra jak dla mnie obłędnie, ale tak stare moode chyba nawet nie ma jego prawidłowej obsługi. Jak coś napisz na priv to Ci pomogę z ogarnięciem. 

Mastercook czy insze izolatory przy sig nie są potrzebne, a pewnie i niewskazane, ten sprzęt powstał z założeniem minimalizacji szumów na USB 

7 minut temu, greg1973 napisał:

Kolego Marcin Marcin a jakiego kabla USB używasz 

Wyżej wrzuciłem link - Lindy 2.0

Sugeruje:

Czysta instalka 8.0.2

0db fixed volume i tryb direct hw

Mconnect na komórce (do grania Tidala) 

Kabel akurat na powyższe niewiele pomoże 

W pliku masz nagranie z moode +mconnect w konfigu o ktorym mowie

Ukryta Zawartość

Cześć,
Tak się składa, że prywatnie od kilku lat mam rozdzielony streameaming na transport i DAC. W mojej ocenie transport ma równie duże znaczenie co DAC i nie można tutaj mówić o samych 0 i 1. 
Lumin U1 Mini już nie występuje, chyba że ktoś posiada jakiś zapas tego urządzenia. Jest to bardzo dobry transport o przejrzystym brzmieniu i bardzo dobrej głębi. Bardzo dużo zyskuje po zastosowaniu lepszego zasilania takiego jak Sbooster ale jest mały problem z gwarancją w takim przypadku, ponieważ musisz rozciąć jeden przewód i nie powrócisz do stanu fabrycznego w razie awarii... 
Jeśli chciałbyś postawić na przestrzenne i naturalne brzmienie z bardzo dobrym czarnym tłem to polecam Silent Angel Z1, którego sam prywatnie użytkuje w połączeniu z Lampizatorem. Obecnie sprawdzam różne zasilacze i najbliżej ideału jest Sbooster, który dodatkowo nie odstrasza ceną jak Forester F2. Jeśli chciałbyś wypożyczyć to urządzenie to nie ma najmniejszego problemu, mam egzemplarz na testy, wyślij tylko do mnie wiadomość. 

Zapraszam do kontaktu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

9 minut temu, Q21 napisał:

W mojej ocenie transport ma równie duże znaczenie co DAC i nie można tutaj mówić o samych 0 i 1. 

Serio ?

Branża powinna znać się na elektronice i nie wciskać bzdur. W przypadku USB i izolacji galwanicznej transport NIE MA WPŁYWU na dźwięk. Przy założeniu, że korzystamy z nowoczesnego DAC. 

Oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii 🙂 i szanuję to. Niemniej jednak zachęcam do przeprowadzenia testów. Nie piszę tutaj teraz jako branża tylko jako użytkownik i można wierzyć lub nie ale różnice są na prawdę bardzo duże. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, greg1973 napisał:

Gra to niby dobrze  ale nie na tyle żebym był zadowolony.

Cześć.

Czy są realizacje/nagrania gdzie „gra” inaczej? Nie wiem, „magicznie”, „niesamowicie”, tak, jak lubisz?

21 godzin temu, greg1973 napisał:

Oczekuje bardzo dobrej separacji na scenie .nie zlewania się dźwięku.czyli więcej detalu   sceny z wyraźnymi planami  dźwięk jak najbardziej naturalny barwny ,na ile to możliwe

Nie wiem, nie znam się, ale może coś do poprawy z „akustyką”?

Gratuluję zestawu, a jest czego👍

Witam ponownie .dzięki wam koledzy coraz więcej opcji do sprawdzenia dziękuję .A do kolegi Marcin Marcin .A czy próbowałeś grać z Moode przez Tidal connect bo ja właśnie tak gram. Mconect  nie słuchałem .Może napisz jeśli porównywałem co według ciebie gra lepiej Przez Tidal connect czy Tidal przez Mconect

Może Tidal connect jest słaby Na Moode i tu tkwi problem

5 godzin temu, Q21 napisał:

Oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii 🙂 i szanuję to. Niemniej jednak zachęcam do przeprowadzenia testów. Nie piszę tutaj teraz jako branża tylko jako użytkownik i można wierzyć lub nie ale różnice są na prawdę bardzo duże. 

Całe lata robiłem testy transportów USB 😉 Z różnymi opcjami - zasilanie liniowe, karty USB, izolacje galwaniczne ...

To zakłócenia elektryczne powodują, że transporty mogą brzmieć inaczej. Jeśli wyeliminujemy zakłócenia to brzmią tak samo. Nie może być inaczej bo USB to transmisja DANYCH. Oczywiście, jeśli użyjemy jakiegoś starego DAC to mogą być różnice - brak buforowania danych.

Witam ponownie .dzięki wam koledzy coraz więcej opcji do sprawdzenia dziękuję .A do kolegi Marcin Marcin .A czy próbowałeś grać z Moode przez Tidal connect bo ja właśnie tak gram. Mconect  nie słuchałem .Może napisz jeśli porównywałem co według ciebie gra lepiej Przez Tidal connect czy Tidal przez Mconect
Przez mconnect będzie lepszej jakości dźwięk. Jak masz możliwość postaw sobie roona na laptopie lub jakimś komputerze i spróbuj z roona puszczać muzykę a na moode zainstaluj sktypr toonbridge. I sterujesz wszystko z telefonu i super masz zintegrowane biblioteki.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Pytanie do Q21 czy można grać bezpośrednio z Tidala na tym Silent Angel Z1 przez Tidal connect lub Mconec. Roona nie posiadam .

Edytowane przez greg1973
2 godziny temu, greg1973 napisał:

.A czy próbowałeś grać z Moode przez Tidal connect bo ja właśnie tak gram.

Próbowałem ale nie polubiłem tego skryptu hitide. Nie działało to stabilnie, po restarcie klepałem od nowa jakieś komendy (wyłączam malinę na noc) ogólnie słabo. 

2 godziny temu, greg1973 napisał:

Może napisz jeśli porównywałem co według ciebie gra lepiej Przez Tidal connect czy Tidal przez Mconect

To co napisałem wyżej czyli czysta instalacja moode 802, wyłączona obróbka dźwięku (jak jest 0dB i direct hw przechodzi test bit perfect w Rme Adi) plus mconnect lub bubble upnp daje zdecydowanie lepsza jakość dźwięku 

3 godziny temu, greg1973 napisał:

To jedno, drugie to bardzo stara wersja moode która moim zdaniem nie ma jeszcze implementacji usbridge signature 

Ukryta Zawartość

No to spróbuję Mconect na początek .A co do Tidal connect właśnie dlatego mam Moode 6.4  bo po podstawowych komendach mi działa i po wylończeniu nic się nie wysypuje nic nie trzeba znowu wpisywac

• Pokaż nowe odpowiedzi