Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Cambridge audio - zawiedziony bassem w nowym zestawie

Rekomendowane odpowiedzi

Wywaliłem szafkę, zsunalem kolumny bliżej siebie wg sugestii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Tych dyskusji o powierzchni pomieszczen nie rozumiem.

Może kalkulator na załączonej stronie będzie pomocny w zrozumieniu:

Ukryta Zawartość

Po wstawieniu danych systemu wynika że moc wzmacniacza powinno być przynajmniej dwa razy większa, a posiadany wzmacniacz zapewni optymalny odsłuch w pomieszczeniu o powierzchni 10 m2. Z tego wynika że niestety basu nie będzie. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być dołożenie subwoofera.

Pozdrowiam

Ukryta Zawartość

Ja bym jeszcze spróbował wysunąć kolumny trochę do przodu, skierować kąt kolumn w stronę odsłuchu, położyłbym dywan (przed kolumnami) i na próbę zdemontowałbym kolce. U mnie gram od jakiegoś czasu bez kolcow i bas jest pełniejszy, zauważyłem że kolce poprawiają kontrolę basu, ale go wyszczuplają. Kontrolę basu I tak mam wystarczającą.

Nie istnieje muzyka o takiej nazwie ale kultura już tak  
Wracając do tematu to akustyka pomieszczenia jest zmorą większości słuchaczy jak i w tym przypadku.

nie, w tym wypadku najwieksza zmora jest utawienie
nie mozna oczekiwac cudow, jesli jesli usawieniw jest tak niekorzystne. Tutaj nie pomoze najlepszy sprzet.

Do autora

Nie traktuj tego jako krytyki, rozumiem, ze czasami optyka/ustawienie meble maja priorytet, ale wtedy niestety trzeba zyc z konsekwencjami subotymalnej reprodukcji audio

PS
Problem slabego basu mozna by rozwiazac subwooferem, ale mizernej, rozerwsnej sceny nie poprawisz
Wywaliłem szafkę, zsunalem kolumny bliżej siebie wg sugestii.

Ukryta Zawartość

OK. Teraz wyglada to duzo lepiej
to jest dobry punkt wyjsciwy

zalecal bym ci skrecenie glosnikow do srodka, i to nawet tak, ze osie przecinaja sie przed sluchaczem. Dzieki temu osiagniesz szerszy „Hotspot“ na calej kanapie (nie tylko w jednym miejscu.

Dalsze mozliwosci optymalizowania odbioru to przede wszystkim (jesli optyka i miejsce na to pozwala) odsuniecie sofy od sciany.
Odstep glosnikow od sciany tez warto wyprobowac, ale miejsce siedzenia odgrywa wieksza role

Ukryta Zawartość

Może kalkulator na załączonej stronie będzie pomocny w zrozumieniu:

Ukryta Zawartość

Po wstawieniu danych systemu wynika że moc wzmacniacza powinno być przynajmniej dwa razy większa, a posiadany wzmacniacz zapewni optymalny odsłuch w pomieszczeniu o powierzchni 10 m2. Z tego wynika że niestety basu nie będzie. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być dołożenie subwoofera.
Pozdrowiam

dla mnie ten kalkulator jest bez sensu

- zestawy glosnikowe nie maja mocy
- nie uwzglednia oczekiwanych poziomow glosnosci
- nie uwzglednia odleglosci odsluchu

Wymagana moc nie zalezy od kubatury, zalezy od odleglosci!

A z basem tez to nie ma nic wspolnego. Poziom basu bedzie rosl (albo spadsl) proprcjonalnie do reszty pasma i to niezaleznie od kubatury pomieszczenia.
Kubatura pomieszczenia nie jest zadnym parametrem wplywajacym na charakterystyke czestotliwosciowa zestawu glosnikowego

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xajas napisał:

Wymagana moc nie zalezy od kubatury, zalezy od odleglosci!

Jak zwał tak zwał, ważne, że konkluzja to sama.👍

Pozdrawiam

Edytowane przez PioZ

nie, to nie jest ta sama konkluzja

odleglos odsluchu to nie kubatura, i wielszosc osob ciagle tego nie pokapowala. to jest olbrzymia roznica

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

I jest poprawa? 

Nie mam dużo czasu żeby siedzieć i sluchać ale poprawa jest. Bas znikł z korytarza i pojawił się przed kolumnami. Mocowo nie jest potężny, ale brzmi naturalnie, nie dudni. Teraz jakość/ilość basu rośnie ze zwiększaniem głośności.

58 minut temu, przmor napisał:

Patrząc na to zdjęcie słyszę jeden wielki pogłos i podbite, jazgoczace wysokie tony.

Nie jest źle. Nic nie jazgocze.

41 minut temu, PioZ napisał:

Pozdrowiam

Prosze nie każcie mi wstawiać tego zestawu do wiatrołatpu ;). kalkulator pokazuje przedział mocy od 63W do 126W dla tego pomieszczenia, ale microlaby mają też tylko 2x50W. Choć kolumnom aktywnym łatwiej jest dać basem. Nabieram przeczucia, że właśnie problem leży we wzmacniaczu bo są momenty gdzie kolumny schodzą nisko mocnym basem. Po przestawieniu kolumn jest poprawa.

Na razie zostawiam to jak jest. Może za jakiś czas pomyślę o subwooferze. 

6 minut temu, xajas napisał:

nie, to nie jest ta sama konkluzja

odleglos odsluchu to nie kubatura, i wielszosc osob ciagle tego nie pokapowala. to jest olbrzymia roznica

Chodziło mi o końcowe podsumowanie: że rozwiązaniem jest dołożenie do systemu subwoofera.

Pozdrawiam

powtorze sie

to ze mam np. pomieszczenie wielkosci 10x10m nie oznacza automatycznie ze musze siedziec 9m od glosnikow. To absurd.
nawet w takim pomieszczeniu siedze max 3-4m od glosnikow, czyli porownywalnie do pomieszczenia 4x6m

w obydwu wypadkach dla osiagniecia tego samego poziomu glosnosci (i basu) potrzebuje tej samej mocy

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Nie istnieje muzyka o takiej nazwie ale kultura już tak

Wręcz na odwrót. I w hip-hopie żegnamy się z deską w ręku z kulturą 

37 minut temu, kklusekb napisał:

Nie jest źle. Nic nie jazgocze.

Prosze nie każcie mi wstawiać tego zestawu do wiatrołatpu ;). kalkulator pokazuje przedział mocy od 63W do 126W dla tego pomieszczenia, ale microlaby mają też tylko 2x50W. Choć kolumnom aktywnym łatwiej jest dać basem. Nabieram przeczucia, że właśnie problem leży we wzmacniaczu bo są momenty gdzie kolumny schodzą nisko mocnym basem. Po przestawieniu kolumn jest poprawa.

Na razie zostawiam to jak jest. Może za jakiś czas pomyślę o subwooferze. 

10-15W to już jest głośno przy średnio skutecznych kolumnach, niezbyt wysoka moc wzmacniacza (35W) nie ma  żadnego znaczenia dla faktu czy jeat bas czy go nie ma, ale inne parametry. 

Powtórze się, nie ma fizycznej możliwości aby te kolumny miały słabszy bas od małych Microlab. Problemem jest podbicie na full basu w Microlab i przyzwyczajenie do takiego słuchania. Ustawienie kolumn ma znaczenie ale też może podbicie basu na wzmacniaczu ma ograniczony zakres albo nie używasz go w ogóle? 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, quatross napisał:

Wręcz na odwrót. I w hip-hopie żegnamy się z deską w ręku z kulturą 

Kultura hiphopowa w skład której wchodzi muzyka rap 😉 eot.

Wracając jeszcze do tematu subwoofera. Niestety Twój wzmacniacz nie posiada wyjścia sub. Za to posiada wyjście rec, więc możesz wyciągnąć stary magnetofon i nagrywać muzykę😁. Tą niedogodność można ominąć posiadając subwoofer firmy REL, która opracowała specjalny patent: wejście wysokopoziomowe Neutrik Speakon wraz z kablem który podłączamy pod wyjścia głośnikowe wzmacniacza. Sam używam takiego rozwiązania. Tak więc szukając subwoofera weź to pod uwagę.

Pozdrawiam

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Kultura hiphopowa w skład której wchodzi muzyka rap 😉 eot

Chyba musiałeś się natrudzić z szukaniem tej wersji w jakiejś encyklopedii. 

MYLISZ SIĘ 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, quatross napisał:

MYLISZ SIĘ 

Nie masz pojęcia o czym piszesz, kto zdefiniował czym jest kultura hiphopowa i z  jakich elementów się składa? tego nie wyczytasz z wikipedi ta informacja jest zawarta na kasetach pewnego gościa z Nowego Yorku. eot

Edytowane przez MarcinStereo
MYLISZ SIĘ 

Znasz Google?

Ukryta Zawartość

Niestety Twój wzmacniacz nie posiada wyjścia sub. Tą niedogodność można ominąć posiadając subwoofer firmy REL, która opracowała specjalny patent: wejście wysokopoziomowe Neutrik Speakon wraz z kablem który podłączamy pod wyjścia głośnikowe wzmacniacza. Sam używam takiego rozwiązania. Tak więc szukając subwoofera weź to pod uwagę.

Nie tylko REL. Kazdy znosny subwoofer ma wejscia wysokopoziomowe (glosnikowe). To raczej regula niz rzadkosc.

Ale faktem jest, ze jest to wazne.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, xajas napisał:

Znasz Google?IMG_0437.thumb.png.a94d6d44ffe59919aa0e069890fdcab6.png

Znam i mam kasety z początków powstawania kultury hiphopowej i jasno na nich jest mowa o " Rap music" A w internecie można znaleźć najwięcej o największej głupocie jak ta nazywająca kulturę hiphopową muzyką 😉 

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, podejrzewam że głównym powodem nieporozumienia jest tzw. "polski hip-hop" - i to zdecydowanie nie jest muzyka, a co do kultury to faktycznie brak :(

2 godziny temu, PioZ napisał:

Wracając jeszcze do tematu subwoofera. Niestety Twój wzmacniacz nie posiada wyjścia sub. Za to posiada wyjście rec, więc możesz wyciągnąć stary magnetofon i nagrywać muzykę😁. Tą niedogodność można ominąć posiadając subwoofer firmy REL, która opracowała specjalny patent: wejście wysokopoziomowe Neutrik Speakon wraz z kablem który podłączamy pod wyjścia głośnikowe wzmacniacza. Sam używam takiego rozwiązania. Tak więc szukając subwoofera weź to pod uwagę.

Pozdrawiam

Myślałem, że każdy szanujący się słuchacz muzyki używa suba z High Level Input nawet jak jego wzmacniacz ma wyjście low level na suba 🙂. Wspomniany przeze mnie wcześniej polk audio psw10 takie wejścia posiada.

Jeszcze wracając do samego wzmacniacza. Producent deklaruje 2x35W RMS ale też deklaruje pobór mocy z gniazdka 260W. Wzmacniacz pracuje w klasie AB, więc jego sprawność powinna wynosić ponad 50%. Załóżmy, że jest lipny i osiąga sprawność na poziomie 40% to i tak wychodzi 50W na kanał. Szkoda, że nie mam oscyloskopu bo bym sobie pomierzył, ale w przyszłym tygodniu zarzuce mu na zasilaniu watomierz i popatrze jak tam jest z tą mocą.

A co to hip-hopu i rapu to nie ten wątek 😉

Gość

(Konto usunięte)

Wracając do tematu miałem podobny problem z brakiem basu, w moim przypadku wystarczyło wytłumienie ścian za głośnikami i miejscem odsłuchowym i bas się pojawił. Obecnie szukam niedrogiego DSP max 2k zł by spiąć to z Rotel RC-1590 polecicie coś?

Co do suba to po high level gra z charakterem wzmacniacza który daje mu sygnał, miałem kiedyś tak podłączonego Rubicona RSUB-10.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to są producenci którzy mają mocniejsze bebechy niż deklarowane 😉 np. Rotel

Edytowane przez MarcinStereo
14 minut temu, kklusekb napisał:

Jeszcze wracając do samego wzmacniacza. Producent deklaruje 2x35W RMS ale też deklaruje pobór mocy z gniazdka 260W. Wzmacniacz pracuje w klasie AB, więc jego sprawność powinna wynosić ponad 50%. Załóżmy, że jest lipny i osiąga sprawność na poziomie 40% to i tak wychodzi 50W na kanał. Szkoda, że nie mam oscyloskopu bo bym sobie pomierzył, ale w przyszłym tygodniu zarzuce mu na zasilaniu watomierz i popatrze jak tam jest z tą mocą.

Moc nie ma takiego znaczenia, 35W przy 8ohm, więc przy 4 ohm ma zapewne ze 2x więcej. Sam używam wzmacniacza który ma 2x 40W i "pary" ma więcej niż niejeden wzmacniacz o deklarowanej mocy 100-120W jakie przerabiałem. Jakbyś zobaczył "na ile" watów w danej chwili słuchasz to byś się zdziwił, ciekawe czy dobijasz do 20W. 

Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy "słabszy" bas niż z Microlab wynika z tego że słuchasz na zero, czy podbijasz bas na wzmacniaczu a i tak jest gorzej ? 

2 minuty temu, don111 napisał:

Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy "słabszy" bas niż z Microlab wynika z tego że słuchasz na zero, czy podbijasz bas na wzmacniaczu a i tak jest gorzej ? 

Testowałem korekcję na wzmacniaczu w każdej wartości. Przed przestawieniem kolumn bas 4/10, teraz słuchałem na 0 i +2. Przy ustawieniu na 6 i wyżej zatraca się środek, góra i dźwięk się robi jak z tanich kolumn aktywnych a nie o to mi chodzi.

Muszę dać sobie i systemowi więcej czasu. Te brzmienie jeszcze się jednak zmienia (raczej) - nie chce się madrzyc z tym wygrzewniem ale na pewno teraz grają lepiej niż podczas pierwszej godziny użytkowania. 

Trzeba dla pewności podłączyć Microlaby i postawić na nowych kolumnach, sprawdzić jak sobie radzą w identycznym ustawieniu. Ten Cambridge tak czy inaczej nie ma nadmuchanego basu, jest bardziej twardy i zwarty. Spróbuj jeszcze wykręcić kolce, może lekko wpłynie na rodzaj basu. 

Jak chcesz małym kosztem (albo żadnym) sprawdzić testowo jak kolumny grają pod innym wzmacniaczem to kup na próbę tani wzmacniacz używany, odsprzedasz bez straty. Np Nad c320, c350, 3240PE  - ten ostatni jest stary ale gra najlepiej, mam taki egzemplarz do dziś.. Ma ustawień dużo do basu - w tym jedno ciekawe - bass eq - z niektórymi kolumnami gra lepiej z włączoną tą funkcją, dodaje tzw. 'punch'. 

Wracając do tematu miałem podobny problem z brakiem basu, w moim przypadku wystarczyło wytłumienie ścian za głośnikami i miejscem odsłuchowym i bas się pojawił. Obecnie szukam niedrogiego DSP max 2k zł by spiąć to z Rotel RC-1590 polecicie coś?

Co jest zrodlem?
Jesli PC, to wystarczy darmowy program EqualizerAPO.

Jesli musi byc Hardware DSP, to w tej cenie ktorys z MiniDSP

Ukryta Zawartość

Drozszy ale super

IMG_0439.thumb.png.7af61f782c71d018a3d83b97f8126b14.pngNajmniejszego MiniDSP (bez HD) raczej nie polecam
IMG_0440.thumb.jpg.1912fee37ea99a6e498f3abc724916da.jpgBTW.

To onanizowanie sie mierzeniem i porownywaniem mocy wzmacniacza mozna sobie podarowac. Obojetnie co pomierzysz, co zrobisz tym wynikiem?

Ja jestem zwolennikiem pomiarow, jesli sa pomocne w optymalizowaniu zestawu, ale takie pomiary mocy sa „bezuzyteczne“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, kklusekb napisał:

...nie chce się madrzyc z tym wygrzewniem ale na pewno teraz grają lepiej niż podczas pierwszej godziny użytkowania. 

Po prostu się przyzwyczajasz: obstawiam, że w Microlab moałeś podbite 100Hz, za to w SX niższe zejście.

Godzinę temu, kklusekb napisał:

Testowałem korekcję na wzmacniaczu w każdej wartości.

Ustaw na 0 i daj sobie tydzień. A po tygodniu jak Ci nadal  będzie basu brakować, to włącz Microlaby - ciekawe czy dasz jeszcze radę ich słuchać.

-----

2 godziny temu, xajas napisał:

Nie tylko REL. Kazdy znosny subwoofer ma wejscia wysokopoziomowe (glosnikowe).

Albo od drugiej strony: jak sub jest mulasty, to nie nadaje się do stereo więc raczej mu wejść hi-level nie robią.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Po prostu się przyzwyczajasz: obstawiam, że w Microlab moałeś podbite 100Hz, za to w SX niższe zejście.

Ustaw na 0 i daj sobie tydzień. A po tygodniu jak Ci nadal  będzie basu brakować, to włącz Microlaby - ciekawe czy dasz jeszcze radę ich słuchać.

-----

Taki jest plan. Zaczynam urlop więc na spokojnie się będę osłuchiwał z nowym sprzętem 🙂

Microlaby idą do altany i będą grzały repertuar Pana Zenona Martyniuka całe lato 😄 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi