Skocz do zawartości
IGNORED

Równoległe łączenie kondensatorów

mmx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie, jako że jestem elektronikiem - znam się tylko na idealnych kondensatorach:-), są różne opinie na temat równoległego łączenia kilku kondensatorów (najczęściej w zasilaczu) lub używania jednego większego kondensatora, patrzę sobie na dane katalogowe np.: ELNA LPH,

kondensator 3300uF/50V: ESR=0.101Ohm

kondensator 10000uF/50V: ESR=0.033Ohm,

z tego co wiem ESR jest to zastępcza rezystancja szeregowa więc jeżeli połączymy równolegle 3 kondensatory 3300uF to ESR wyjdzie taki jak przy jednym 10000uF, tangens kąta stratności jest taki sam dla kondensatorów, które maja takie samo napięcie znamionowe,

więc o jakie parametry tu jeszcze chodzi, czy coś ulegnie poprawie jeżeli zamiast jednego 10000uF użyję trzech 3300uF ? (pomijając, że pojemność będzie troszkę mniejsza - to dla dokładnych)

pozdrawiam,

Maciej Maciejewski

W elektrotechnice (teoria) to prawie to samo.

W praktyce ścieżki łączące wyprowadzenia mają pewną długość , a zatem rezystancję (znikomą oczywiście ale jednak), czyli dostajesz po złożeniu podwójny filtr dolnoprzepustowy RC czyli niedokładnie to samo co 1 kondensator. Moja rada sprawdź obie wersje i wybierz lepszą (na słuch)

pozdrawiam

Jeszcze jest ESL, a ta będzie mniejsza. Wszystko zależy równiez od sposobu łączenia kondenstarów.

Ciekawe dyskusja i porównania z pomiarami są wątku na diyaudio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba się jednak sporo naczytać:-)

Ukryta Zawartość

moim zdaniem porównywalne, ja stosuję oba rozwiązania, zależnie jakiej wielkości kondensatory mogę w dane miejsca użyć, ale zawsze dodatkowo dodaję tantale 10mikro i suche 1mikro, 100nF czasem jeszcze ceramiczne dla poprawienia wyniku dla w.cz., może nie zawsze jest to takie istotne ale rezystancję szeregową elektrolitów dla bardzo wysokich częst. staram się obniżyć, szczególnie w układach cyfrowych ale dla zasady gdzie indziej także

W trakcie usuwania konta.

może to dokładanie to lekka przesada ale ja koryguję przerzutu nie dla częstotliwości akustycznych tylko dla znacznie wyższych np. dla przedwzmacniacza sygnałem prostokątnym 1 Mhz i kontrolnie przy 4 MHz, a przy kiepskim zasilaniu tak szybkie układy raczej nie pracowały by stabilnie

W trakcie usuwania konta.

Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, ze czasami zbyt mocne dmuchanie na zimne może spowodować odwrotne skutki od zamierzonych. Kazdy kondensator ma swoje swoje indukcyjności, są indukcyjności przewodów i ścieżek, które przy czestotliwościach rzędu Mhz mają zasadnicze znaczenie. Trzeba dobierac typy i wielkości kondensatory tak, aby nie było dołków na charakterystykach ESR (np. blokowanie elektrolitów suchymi MKS moze skutkować pogorszeniem parametrów). Powstają zaburzenia fazy i układ zamiast chronić sam wprowadza oscylacje.

Jezeli laczysz kondzie rownolegle w zasilaniu nie ma to zadnego znaczenia. Jezeli w torze sygnalowym to juz ma znaczenie. Przyklad:Na wyjsciu DACa czy CD, gdzie np masz kondzia 0.47uF. Jezeli dasz rownolegle dwa po 0.22, to jest ryzyko, ze bedzie mial troche rozjechania i nieczystosci na wysokich tonach.

jar1

Moglbys troszke rozwinac temat, np. z grubsza napisac co z czym laczyc a czeo z czym nie laczyc albo zaproponowac jakas literature fachowa lub artykul w necie? Bylbym wdzieczny.

jar1

Moglbys troszke rozwinac temat, np. z grubsza napisac co z czym laczyc a czeo z czym nie laczyc albo zaproponowac jakas literature fachowa lub artykul w necie? Bylbym wdzieczny.

Witam,

właśnie, a co to są rozjechania na wysokich tonach ?

chodziło mi raczej o bardziej "naukową" odpowiedź - mamy parametry kondensatorów, łączymy je i co sie dzieje

pozdrawiam,

MMX

masz duze wymagania:->

Co do sygnalowych, sadze, ze chodzi o przesuniecia fazowe.

Ja mam taka zasade: mozesz zrownoleglac takie same kondensatory o tej samej pojemnosci. Nie potrafie znalesc naukowego uzasadnienia.:-(

MaciekP - no bo nie ma takiego uzasadnienia. To mit co napisałeś i nieprawda - tzn. ja się z tym stwierdzeniem nie zgadzam, że mozna łączyć tylko takie same wielkości i pojemności. To może jeszcze tylko na takie samo napięcie?

Każdy chciałby gotową receptę i ja też. Ale takich chyba nie ma.

Jeszcze raz polecam wątek, jaki zapodałem poprzednio.

Ciekawe również:

Ukryta Zawartość

oraz www.designers-guide.com/Design/bypassing.pdf

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.