Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo do 2000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od stycznia jestem posiadaczem kolumn Indiana Line Tesi 561. Mogę powiedzieć, że się już wygrzały. Na początku byłem wystraszony, ponieważ wysokich prawie nie było, teraz dźwięk mogę powiedzieć jest zrównoważony. Obecnie gram na HK 3250, już trochę wiekowy i niestety uciekają mu stacje radiowe po wyłączeniu. Przyszedł czas na zmiany i właśnie... Trochę tematów przeczytałem i różne były przymiarki, wiadomo przydałoby się trochę nowości w sprzęcie i moje pytanie:
Czy znajdę dla tych kolumn coś sensownego, ale nowego do 2000 zł? Miałem już przymiarki do CA AXR 100, ale w tej chwili jego cena trochę przekracza mój budżet, a widzę, że już na popularnym portalu ceny idą w górę. Wiem, że yamaha lub onkyo z tymi kolumnami sobie dobrze radzą. Czy widzicie jakieś konkretne propozycje, które ułatwią mi wybór?
Pozdrawiam :)  

https://www.audiostereo.pl/topic/158577-amplituner-stereo-do-2000-pln/

Sorry, że trochę nie na temat, ale osobiście poradziłbym Toboe rezygnację z amplitunera i pójście w stronę normalnego wzmacniacza. Różnice w jakości dźwięku są ogromne... 

Chyba, że nie masz ciśnienia na jakość.

No pewnie tak, ale można kupić za 2k już całkiem spoko wzmak I do tego na początek jest mnóstwo rozwiązań np chromecast audio. 

Dlatego o tym piszę, bo na początku przygody  z audio byłem na odsłuchach i bezpośrednio porównywałem właśnie takie kombajny z prostymi nic nie oferującymi medialnie wzmakami.

Doznałem wtedy szoku 😁

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Doznałem wtedy szoku 😁

Łatwo cię zaszokować chyba.

8 godzin temu, konik63 napisał:

CA AXR 100

Moim zdaniem od kambodży trzeba trzymać się jak najdalej. Psujny badziew, a nawet zepsuty już w fabryce.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Jeśli nowe i dobrze grające w tym budżecie to chyba tylko Topping MX5 jako wzmacniacz zintegrowany z DAC + jakiś streamer do 800zł, może coś w stylu Arylic S10? 

Kolumny Indiana Line najczęściej były łączone z amplitunerami Yamahy takimi jak R-N402 i R-N602, ale przy dzisiejszych cenach musiałbyś pewnie szukać używanych ofert. Oczywiście wybierając używany wzmacniacz zyskasz na jakości i jeśli cię nie przeraża taka opcja możesz poszukać coś z niedrogich, używanych wzmacniaczy firmy Nad np. C316BEE, czy C326BEE.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Kolumny Indiana Line najczęściej były łączone z amplitunerami Yamahy takimi jak R-N402 i R-N602

A teraz raczej w zestawach 😞  

W dniu 7.04.2022 o 06:09, Misio38 napisał:

Moim zdaniem od kambodży trzeba trzymać się jak najdalej. Psujny badziew, a nawet zepsuty już w fabryce.

O co chodzi z CA? Sprzęty CA miały dość dobre opinie

Może Onkyo TX-8220 i zostanie jeszcze na jakieś lody. To bardzo fajny amplituner stereo.

@pawlardo też ma dobry pomysł z Toppingiem MX5

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

W dniu 7.04.2022 o 08:32, pawlardo napisał:

Jeśli nowe i dobrze grające w tym budżecie to chyba tylko Topping MX5 jako wzmacniacz zintegrowany z DAC + jakiś streamer do 800zł, może coś w stylu Arylic S10? 

Popieram. Miałem go na testach (do wczoraj). Znajdź zakładkę o MX5, są tam już recenzje niektórych kolegów.

Do tego malinka jako transport i streamer. Na malinie bez problemu będziesz mógł słuchać Spotify i Tidal.  Zmieścisz się w budżecie.

W dziale PC jest więcej nt. maliny.

@konik63 tutaj masz wątek o którym wspominał @xyz4691

W dniu 14.04.2022 o 20:47, xyz4691 napisał:

Popieram. Miałem go na testach (do wczoraj). Znajdź zakładkę o MX5, są tam już recenzje niektórych kolegów.

Do tego malinka jako transport i streamer. Na malinie bez problemu będziesz mógł słuchać Spotify i Tidal.  Zmieścisz się w budżecie.

W dziale PC jest więcej nt. maliny.

Zamiast Maliny można wziąść Wiim'a. Będzie pewnie taniej, bez rzeźby i znacznie więcej funkcji (Spotify Connect free, Tidal Connect za darmo, Amazon Music, Deezer, TuneIn etc.).

Mam RPI, Wiim'a i zwykły streamer - wszystkie jako transport są bitperfect przez Toslink (Malina z Volumio/RopieeeXL i konwerterem USB/Toslink), więc będą grać tak samo.

14 minut temu, Klimkr napisał:

Zamiast Maliny można wziąść Wiim'a. Będzie pewnie taniej, bez rzeźby i znacznie więcej funkcji (Spotify Connect free, Tidal Connect za darmo, Amazon Music, Deezer, TuneIn etc.).

Mam RPI, Wiim'a i zwykły streamer - wszystkie jako transport są bitperfect przez Toslink (Malina z Volumio/RopieeeXL i konwerterem USB/Toslink), więc będą grać tak samo.

Z tym, że połączenie optyczne jest najsłabsze ... jitter się pojawia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Tak, to prawda. Optyk jest dobry tam, gdzie chcemy galwanicznie odizolować dwa urządzenia, np. TV i sprzęt audio. Tam gdzie chcemy mieć najlepszą jakość najlepiej korzystać z coaxiala i USB.

6 godzin temu, Piopio napisał:
6 godzin temu, Klimkr napisał:

Może dodam: Pewnie nie wszystkim się to spodoba, ale w zasadzie to 80% mojego słuchania to jest radio, lubię gotując obiad :P jak w tle gra muzyka. Czasem też usiądę typowo do słuchania swoich płyt, ale to mi się zdarza rzadziej. Przez ostatnie lata trochę mniej się skupiałem na nowinkach, mało, a praktycznie wcale nie śledziłem tego forum, a ostatni temat jaki tu przerabiałem to były chyba Mietki. Bardzo dużo tu różnych określeń mało mi mówiących... Chyba prościej będzie jak pojdę posłuchać tego onkyo, choć zauważyłem, że są 3 oznaczenia: TX-8220, TX-8220B, TX-8220S, czy czymś istotnym się różnią od siebie? 

Edytowane przez konik63

To są różnice podstawowe i może być ciężko wybrać.

8220B to black, 8220S to silver a bez Literki to Loteria 😉 

Miałem i szczególnie do radia może  być ... a jest i DAC, wyjście na sub i phono.

Niezła przejrzystość.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To wyszukaj srebrny i śpij spokojnie 😉 bo mniej widać kurz ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 godziny temu, Piopio napisał:

Zajrzyj do ostatniego testu przetwornika Audio-GD na ASR, znajdziesz tam porównanie pomiarowe trzech wejść, optycznego, coax i usb, warto zajrzeć. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Zajrzyj do ostatniego testu przetwornika Audio-GD na ASR, znajdziesz tam porównanie pomiarowe trzech wejść, optycznego, coax i usb, warto zajrzeć. 

Ukryta Zawartość

Nie jestem elektronikiem ale jitter po USB ? Tak nie działa USB ! Przecież DAC ciągnie dane i taktuje je własnym zegarem. Chyba, że to bardzo stara konstrukcja ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nie jestem elektronikiem ale jitter po USB ? Tak nie działa USB ! Przecież DAC ciągnie dane i taktuje je własnym zegarem. Chyba, że to bardzo stara konstrukcja ...

Nie mam pojęcia czy konstrukcja stara czy nowa, stawiam że raczej nowa, ale najlepiej zajrzeć do testu. Moja wiedza mówi że optyczne połączenie powinno być najlepsze, w końcu sieci internetowe najlepiej działają obsłużone przez połączenia optyczne. Potwierdzają to pomiary z powyższego linku do testu na ASR.

P.S. Różnice jednak należy zaliczyć do pomijalnie małych, są bez znaczenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

10 minut temu, Lech36 napisał:

Nie mam pojęcia czy konstrukcja stara czy nowa, stawiam że raczej nowa, ale najlepiej zajrzeć do testu. Moja wiedza mówi że optyczne połączenie powinno być najlepsze, w końcu sieci internetowe najlepiej działają obsłużone przez połączenia optyczne. Potwierdzają to pomiary z powyższego linku do testu na ASR.

P.S. Różnice jednak należy zaliczyć do pomijalnie małych, są bez znaczenia.

Problem jest z zegarem. W przypadku sieci internetowych to nie ma znaczenia. Funkcja czasu się nie liczy. W audio ma za to ogromne znaczenie. Na ogół dźwięk przez optyka jest płaski, brak mu separacji i głębi. 

Edytowane przez Piopio

Problem jest z zegarem. W przypadku sieci internetowych to nie ma znaczenia. Funkcja czasu się nie liczy. W audio ma za to ogromne znaczenie. 

W linkowanym teście problemów chyba nie wykryto, choć dokładnie testu nie analizowałem, więc mogłem coś przegapić. 

5 minut temu, Lech36 napisał:

W linkowanym teście problemów chyba nie wykryto, choć dokładnie testu nie analizowałem, więc mogłem coś przegapić. 

Tutaj chyba trzeb by zdać się na odsłuchy. W życiu nie spotkałem sprzętu, który by po optyku brzmiał dobrze. Oczywiście ma miarę audiofilskich standardów.

W życiu nie spotkałem sprzętu, który by po optyku brzmiał dobrze.

Korzystam z jednego i drugiego, dwa odtwarzacze są połączone do urządzenia zawierającego przetworniki, jedno galwanicznie a drugi po optyku (nie ma wyjścia coax). Opisywanej przez Ciebie różnicy nie ma. Połączenie cyfrowe nie ma brzmienia tam są tylko dane cyfrowe, brzmienie jest dopiero po DAC-u, nie sądzę żeby przy długościach połączenia tych w naszych domach jedno i drugie coś zmieniały co dałoby się wysłuchać, chyba że wyobraźnia zdominuje test porównawczy 😉.  

16 minut temu, Lech36 napisał:

Korzystam z jednego i drugiego, dwa odtwarzacze są połączone do urządzenia zawierającego przetworniki, jedno galwanicznie a drugi po optyku (nie ma wyjścia coax). Opisywanej przez Ciebie różnicy nie ma. Połączenie cyfrowe nie ma brzmienia tam są tylko dane cyfrowe, brzmienie jest dopiero po DAC-u, nie sądzę żeby przy długościach połączenia tych w naszych domach jedno i drugie coś zmieniały co dałoby się wysłuchać, chyba że wyobraźnia zdominuje test porównawczy 😉.  

Owszem dane cyfrowe zawsze są takie same. Wpływ na brzmienie ma zegar i zakłócenia w przypadku OPT i COAX. W przypadku OPT zakłóceń nie ma za to są problemy z zegarem - konwersja sygnału elektrycznego na optyczny i w drugą stronę. 

16 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku OPT zakłóceń nie ma za to są problemy z zegarem

Ale to raczej problem zegara a nie połączenia. U mnie te dwa urządzenia opisane wyżej połączone w różny sposób są nierozpoznawalne, chyba nie mają problemów z zegarem 😉. Niemniej można określić sytuację w której jakaś różnica może wystąpić. O ile nie wprowadzisz na wejściu coax izolacji transformatorowej to możesz przypadkiem spowodować pętlę masową (połączenie optyczne pętli nigdy nie utworzy) a to może dać jakąś różnicę na analogu, na ile słyszalną i czy w ogóle słyszalną tego nie wiem. Urządzenia z rynku PRO zazwyczaj mają cyfrowe wejście galwaniczne (RCA/XLR) izolowane transformatorem sygnałowym.  

Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi