Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1055R vs Marantz PM 6004

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Poszukuję używanego wzmacniacza do drugiego systemu w "pokoju muzycznym". Jestem zadowolony z tego co mam w salonie, ale nie zawsze kobieta da posłuchać 😉 Kwota - 1000 zł.  Mam jeszcze kilka opcji: Arcam A80 za 1000 zł, Denon PMA 880R, czy CA 640v2 (choć te wydają mi się zbyt drogie w stosunku do tego co oferują; miałem 540a i jakoś mnie nie zachwycił). Z jednej strony chciałbym popróbować angielskiego brzmienia, a z drugiej mam duże zaufanie do Denonów. Może nie są wybitne ale solidne i funkcjonalne - nie muszę się bawić w dokładanie preampa phono. Pokój około 11m2. Kolumn będzie cała armia do zabawy: Wharfedale Pacific Evo 20, Tannoy Mercury 7.2, Focal Chorus 705, Missiony 701 oraz LX1, Arcam Muso II, oraz moje ulubione i mało znane u nas Tibo Harmony 4. Moim zdaniem deklasują Chorus brzmieniowo. Muzyka to 90% rock - klasyczny, progresywny, trochę hard rocka i metalu. Rzadziej jakaś nowsza elektronika. Proszę o Wasze opinie na temat podanych wzmaków. Zależy mi głównie na tytułowym starciu, ale także opisie tego Arcama. Niestety wolałbym już nie przekraczać budżetu, a marzy mi się Roksan Kandy MK3 ze względu na dobre phono i ciekawość jak to gra. Czasem można dorwać Denona PMA 1500R w cenie nieco ponad 1000 zł. Ale w tym wzmaku zastanawia mnie brak przełącznika A/B. Na bank bym chciał tą funkcję, gdyż w tym pokoju zamierzam się sporo bawić w porównywanie brzmienia poszczególnych zestawów. Mam jeszcze sporo głośników na liście do kupienia / testowania. Ciekawią mnie też Onkyo z serii Integra, oraz niektóre Akai. Zależy mi jednak na zdalnym sterowaniu. No i na koniec ROTEL - czy można w tym budżecie coś polecić z pilotem i podwójnymi wyjściami głośnikowymi? Trochę chaotycznie ale tak to wygląda 😄

https://www.audiostereo.pl/topic/158567-denon-pma-1055r-vs-marantz-pm-6004/

Do 1000 możesz  spróbować  jeszcze Marantza pm78, pm8000, pm68 pm7000 pm7200

To cieplejsze granie niż ten Denon

Albo Denon 735R , to tańszy poprzednik 1055R 

• 2 tygodnie później...

Cholera,  coś widzę, że forum, które jeszcze kilka lat temu tętniło życiem coś jakby obumarło. No szkoda. Dziękuję za te dwie opinie. Kupiłem tego Denona, ale zdecydowało to, że przez weekend przebywałem akurat w mieście odbioru. Stan, oraz cena też miały duże znaczenie. Za 700 zł mam wzmacniacz jak nowy z pilotem. Testy na różnych zestawach głośnikowych trwają. Z Focal Chorus 705 jest średnio - chude granie, ale kolumienki małe. Z Tibo Harmony 4 dużo potężniej na basie i nieźle w wysokich, ale nie ma takiej przestrzeni. Mission 701 to do tej pory najlepszy kompan do tego przystojniaka. 

@becin

Jak jesteś manualny, albo masz zacięcie, to zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a z lektury nawet naszego forum te Mission mogą być Tonsilami w przebraniu 😉 

Powinny fabrycznie grać nieźle oczywiście, ale podobno zasługują na lepszy tweeter,

a do tego jednak nie na elektrolit ... O ile tweeter to inny temat, to wymiana na MKP ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak za 700 kupiłes 1055R w bdb stanie to się  ciesz i podziękuj a nie narzekaj na obumarłe forum 🙂

to bdb średniak i na przyszłość jeśli chcesz pójść w górę   nie masz co już się  pchac w Denony serii 1500 bo to podobne granie, tylko od razu skok w wysokie modele różnych marek

PS

a forum audio rzeczywiście przymarło , za to Bocznica tętni  życiem, tyle się  dzieje  🙂