Skocz do zawartości
IGNORED

Shield TV Pro czy Dune HD Real Vision 4K czy Zidoo Z9X 4K

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Fanek napisał:

Masz porównanie z jakimś innym urządzeniem tego typu lub boxem?  chodzi mi czy jest różnica w jakości obrazu na plikach mkv 4k HDR ?  chodzi mi pod projektor Epson TW9400, on Dolby Vision nie obsługuje.

Jego TV obsługuje DV i mapowanie tonów Twój Epson NIE

Kiedy Ty zrozumiesz takie podstawy ?

10 godzin temu, donsalieri napisał:

kupilem w AVpoint bierz smiało nie znalazlem wad,

obecnie jeden z droższych

34 minuty temu, fetek napisał:

obecnie jeden z droższych

Jak się zadzwoni i ponegocjuje to cenka spada 🙂

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

1 minutę temu, donsalieri napisał:

Jak się zadzwoni i ponegocjuje to cenka spada 🙂

jak na stracie przepłacasz o ~500 zł to ile dostaniesz tego rabatu ?

Niemożliwe że 500 zł, podaj namiar 

chyba że chodzi ci o Dune HD Pro 8K Plus na RTD1619DR  a  nie Dune HD Pro One 8K Plus na Amlogic S928X-K/J

to różne sprzety, różne procki itp poczytaj

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Ja to się tylko zastanawiam dlaczego producenci tych sprzętow projektują je tak zeby wyglądały jak jakiś tani router wifi?

Wszystko jakos tak tandetnie wygląda. Jak kupowałem swojego Z1000 pro to mogłem kupić takze z9x bez kieszeni na dysk twardy (ten sam procesor) ale wolałem dopłacic własnie dlatego ze z1000 juz jakos wygląda.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A ja szukałem jak najmniej widocznego najmniejszego by zmiescił sie na półeczce nad blurayem

Ale jakby ktoś miał to eksponować to faktycznie maluszek taki jest to niepozorny, lepiej by wygladal w szerokosci 43cm z ladnym duzym przodem

13 minut temu, donsalieri napisał:

Ale jakby ktoś miał to eksponować to faktycznie maluszek taki jest to niepozorny, lepiej by wygladal w szerokosci 43cm z ladnym duzym przodem

Tez tak uwazam. Te malutkie obudowy w moim mniemaniu ujmują powagi 😉 no ale wiadomo ze tu raczej księgowi decydują. Ja akurat moze nie mam typowego "ołtarzyka" ze sprzętem ale jednak bardziej mi odpowiada wygląd przypominający jakiś komponent av niz router od kablowki 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, donsalieri napisał:

Niemożliwe że 500 zł, podaj namiar 

chyba że chodzi ci o Dune HD Pro 8K Plus na RTD1619DR  a  nie Dune HD Pro One 8K Plus na Amlogic S928X-K/J

to różne sprzety, różne procki itp poczytaj

no dobra ~300 😎

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz.thumb.png.cbf3dfc9b886cbe9dc291b8c0b5d7ef8.png

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Ja to się tylko zastanawiam dlaczego producenci tych sprzętow projektują je tak zeby wyglądały jak jakiś tani router wifi?

Mnie zastanawia dlaczego za dość duże pieniądze dostajemy to samo co kilka lat temu tylko na innym układzie, ciągle te same ograniczone funkcje i niewykorzystane możliwości cpu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Bo jeszcze nie wiedzą,że na audio****ch można zarabiac 10x wiecej.
Wystarczy dać obudowe za dodatkowe 3 koła,i z 1 500zł zrobić 25 000 zł.
Zatrudnic jakiegoś pajaca,aby napisał o kwantach i wuala
🙂

Melomana i miłosnika filmów bardziej interesuja możliwości sprzętu,a nie wygląd.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, fetek napisał:

no dobra ~300 😎

Porónujesz dwa różne urządzenia. Już wyżej napisałem że są dwa

[Dune HD Pro 8K Plus] oraz inne urządzenie [Dune HD Pro One 8K Plus]

Nazwa - różnica Pro vs Pro One różnią się zastosowanym procesorem i kieszenią na dysk

- już jaśniej się nie da, więc znajdz mi tańszy Dune HD Pro One 8K Plus.

różnica w cpu jest symboliczna a oba oferują dokładnie to samo, to samo co 10 lat temu.

ale masz rację nie są te same, nie zwróciłem uwagi na ten detal

Edytowane przez fetek
46 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Bo jeszcze nie wiedzą,że na audio****ch można zarabiac 10x wiecej.
Wystarczy dać obudowe za dodatkowe 3 koła,i z 1 500zł zrobić 25 000 zł.
Zatrudnic jakiegoś pajaca,aby napisał o kwantach i wuala
🙂

Melomana i miłosnika filmów bardziej interesuja możliwości sprzętu,a nie wygląd.

Ja nie mowię, zeby robić obudowę jak czołg ale po prostu taką zeby to jakoś przy okazji wyglądało. Boxow wyglądających jak router lte jest na pęczki w marketach. Dać szerszą obudowę plus jakis estetyczny front nie podniosłoby zbytnio kosztów. Oczywiscie cena koncowa byłaby juz wtedy audiofilska 🤣

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Tez tak uwazam. Te malutkie obudowy w moim mniemaniu ujmują powagi 😉 no ale wiadomo ze tu raczej księgowi decydują. Ja akurat moze nie mam typowego "ołtarzyka" ze sprzętem ale jednak bardziej mi odpowiada wygląd przypominający jakiś komponent av niz router od kablowki 😁

tu ładniejszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

tam są jakieś droższe boxy wyglądające lepiej i masywniej.

Moim zdaniem od wielu lat stoimy w miejscu, nadal brakuje chociażby podstawowych ustawień HDR, nawet takich jak w UB9000, nie mamy żadnych możliwości wpływania na obraz (NR, EH, cokolwiek).  Z biegiem lat zyskaliśmy moce, nie zyskaliśmy możliwości.

Z drugiej strony kładąc te ~5k złotych mamy UB9000 w ładnej obudowie 🙂 MKV widzę łyka ale nie wiem jak wygląda praca w sieci. 

Niestety o customowe FW dzisiaj ciężko a szkoda.

Edytowane przez fetek
18 minut temu, fetek napisał:

różnica w cpu jest symboliczna a oba oferują dokładnie to samo, to samo co 10 lat temu.

ale masz rację nie są te same.

No nie, 10 lat temu nie było to samo, bo zaczynałem od Zidoo X8 w 2017 roku, a po tym jeszcze kilka i te nowe są wyraźnie coraz lepsze - to jakby porównać prace urządzenia z procesorem intel core i9 z Celeronem.  To działa i to działa , tylko jak.... 😉 

1 minutę temu, donsalieri napisał:

No nie, 10 lat temu nie było to samo, bo zaczynałem od Zidoo X8 w 2017 roku, a po tym jeszcze kilka i te nowe są wyraźnie coraz lepsze - to jakby porównać prace urządzenia z procesorem intel core i9 z Celeronem.  To działa i to działa , tylko jak.... 😉 

Ja nie miałem ale niejednokrotnie się do nich przymierzałem i mam wrażenie że się zatrzymałem w czasie. Dalej te same ręczne ustawiania tego samego. 

fajnie że produkt z 2024 roku jeszcze nie potrafi rozpoznać sygnału wideo. 😅 choć to akurat ma swoje wady i zalety.

A powiedzcie mi:
Te wszystkie urządzenia pracuja na Androidzie.
Dalej tak jest,że jak sie podłaczy dysk albo pendriva,to Android tworzy na nim kilkanaście niepotrzebnych folderów?

Dune jest na takiej hybrydzie Linux/android i instaluje na dysku jeden folder dodatkowy

22 minuty temu, donsalieri napisał:

Dune jest na takiej hybrydzie Linux/android i instaluje na dysku jeden folder dodatkowy

dziękuję.
A sa takie urządzenia,ale nie oparte/nie pracujące na Androidzie?

41 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dalej tak jest,że jak sie podłaczy dysk albo pendriva,to Android tworzy na nim kilkanaście niepotrzebnych folderów?

tak tworzy ale mniej niż kiedyś, mało tego jak przenosisz dyski to często są problemy z uprawnieniami.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A sa takie urządzenia,ale nie oparte/nie pracujące na Androidzie?

chyba już nie, nawet super audio dzisiaj to android.

16 minut temu, fetek napisał:

tak tworzy ale mniej niż kiedyś, mało tego jak przenosisz dyski to często są problemy z uprawnieniami.

chyba już nie, nawet super audio dzisiaj to android.

To juz wole swojego lapka z Linuxem...

41 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To juz wole swojego lapka z Linuxem...

mnie trochę bawi, pamiętam jak tutaj na forum ludzie gardzili windowsem, androidem bo to się do niczego nie nadaje a dzisiaj kupujesz player za 5k... 10k z androidem i nagle problemu nie ma.

Teraz, fetek napisał:

mnie trochę bawi, pamiętam jak tutaj na forum ludzie gardzili windowsem, androidem bo to się do niczego nie nadaje a dzisiaj kupujesz player za 5k... 10k z androidem i nagle problemu nie ma.

ja nie lubie androida.
poza telefonem nie używam,właśnie mi.in przez takie rzeczy.

telewizor też mam bez androida.

auto też

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

telewizor też mam bez androida.

auto też

Wolę android TV niże te gówniane systemy LG czy samsunga, po za tym łatwiej pominąć blokady.

Boxy też dają radę, łatwe, szybkie.. bezproblemowe.

Edytowane przez fetek

blokady?
nie uzywam hbo,netflixa i innych.
nie mam takiej potrzeby.

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

blokady?
nie uzywam hbo,netflixa i innych.
nie mam takiej potrzeby.

tak blokady ale TV, ustawienia, kalibracje, odblokowanie kodeków.

Teraz, fetek napisał:

tak blokady ale TV, ustawienia, kalibracje, odblokowanie kodeków.

Mi tv odtwarza wszystkie pliki wideo z NASA.
A lapek wideo i audio.
Więc nic więcej nie potrzebuję.

Chciałem kiedys dla wygody kupić taki zawnetrzny odtwarzacz (gdzieś w szufladzie lezy co prawda popcornhour a300)-ale jakoś albo cena z d,albo pilot z milionem przycisków.
Miałem kiedyś Asus Oplay,bardzo dobrze działa do dziś,ale w sumie używam lapka,bo można odtwarzać wszystko i funkcjonalność bez porównania do tych zewnetzrznych playerów,które są w rzeczywistości bardzo okrojonymi komputerkami.

Teraz, fetek napisał:

lapki nie są wygodne

hm,dla mnie bardzo.
lapek w stacji dokującej
bezprzewodowa klawiatura,mysz i taki "minipilot z klawiaturą"
Ekran 32 cale,z lapka sygnał do rme,i mozna pracować,słuchać i oglądać.

A do tego podłogówki.
Ja bardzo lubie lapka.
Choć być może przesiąde sie całkiem na minipc jakies fajne.

A ja mam tylko pilot i ładną wideotekę, bieganie po folderach to masochizm.

Ale na tym polega wolność wyboru, każdy używa czego chce 🙂 Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. 

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi