Skocz do zawartości
IGNORED

Shield TV Pro czy Dune HD Real Vision 4K czy Zidoo Z9X 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że temat przerabiany wielokrotnie, ale szukam argumentów za i przeciw pod różnymi względami.

Odtwarzanie filmów (jakość):

1. Shield TV Pro -  AI poprawiające wyświetlanie 

Dźwięk (jakość)

1. Dune HD Real Vision 4K - oddzielny soft na linuksie do audio i oddzielny do video na androidzie

Szybkość odtwarzania przy dużych plikach

1. Zidoo Z9X 4K - za wejście SATA bezpośrednio do dysku zewnętrznego

A jakie jest wasze zdanie? Który odtwarzacz wybrać patrząc na takie kryteria?

Dune ma androida tv, konwersja sdr do hdr dzięki dolby vs10.

Zidoo ma androida os, konwersja sdr do hdr dzięki dolby vs10.

Upscaling w obu urządzeniach jest na wysokim poziomie równa się średniemu poziomowi AI upscaling w shield.

Powyższe urządzenia mają lepsze sterowanie telefonem, w shield kombinacje bo nie ma firmowego rozwiązania.

Shield tv ma licencje na dv/atmos dla streamingu, odtwarzacza mediów czyli używanie kodi dla jednych plus z drugich nudaa.

Odpowiedzi jest prosta jeśli szukasz uniwersalnego rozwiązania do plików i streamingu to shield tv, natomiast jeśli liczą się tylko pliki to zidoo lub dune.

Edytowane przez bl4ck

Dune i Zidoo maja swietny silnik VS10 który ulepsza video SDR oraz HDR do jakości Dolby Vision-to największa zaleta obu plikowców, oczywiście oprócz odtwarzania wszelkich typów i rodzajów plików.

Zidoo- ma wiecej ustawień i lepsze wsparcie- co chwile nowe stery itp dobre forum.

Dune- imho lepsze bardziej stabilny soft, pliki sacd audio multichanel czego niema zidoo. Lepszy też 

Shielda nie miałem wiec nie wypowaiadam sie na jego temat- wiem ze  ma wsparcie Netfliksa.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Audio puszczam w trybie RAW - passtrough więc to wzmacniacz decyduje o jakości dźwięku.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

• 2 lata później...
W dniu 27.03.2022 o 16:36, donsalieri napisał:

Dune i Zidoo maja swietny silnik VS10 który ulepsza video SDR oraz HDR do jakości Dolby Vision-to największa zaleta obu plikowców, oczywiście oprócz odtwarzania wszelkich typów i rodzajów plików.

Zidoo- ma wiecej ustawień i lepsze wsparcie- co chwile nowe stery itp dobre forum.

Dune- imho lepsze bardziej stabilny soft, pliki sacd audio multichanel czego niema zidoo. Lepszy też 

Shielda nie miałem wiec nie wypowaiadam sie na jego temat- wiem ze  ma wsparcie Netfliksa.

Hej czy porównując Dune i Zidoo chodzi mi już o modele 8k bo podobno szybciej menu działa i płynniej, czy te playery co testowałeś oferują lepsza jakość obrazu niż Nvidia Shield? chodzi mi o odtwarzanie plików mkv.
Czy silnik VS10 poprawia także jakość obrazu czy tylko służy do "konwertowania" do Dolby Vision ?

I który do mkv lepszy wdg Ciebie, nadal mówisz że Dune?

Ja mam obecnie Zidoo Z1000 Pro. Przesiadłem się na niego z odtwarzacza plików Himedia Q10 Pro. Zidoo ma masę ustawień. Do odtwarzania plików mkv bardzo fajny player chociaż nie mam porownania do Dune (na tym samym procesorze) oraz Shielda. Faktycznie do streamingu Zidoo srednio się nadaje. Instalowałem aplikacje do Prime Video, HBO Max  i były problemy. Np raz odtwarzało i po chwili apka sie "wysypywała" albo był dzwięk bez obrazu itp czasem w ogole nie działało i wyskakiwał error. Musiałem korzystać z wersji przeglądarkowej ale tu znowu jakość tez słaba. Ostatecznie do streamingu zakupiłem FireTV stick 4K Max drugiej generacji. Prime Video smiga ok ale bez atmosa. Na HBO tez wszystko ok, na wybranych pozycjach atmos jest dostępny. Ogolnie jestem zadowolony z tego FireTV do streamingu ale uprzedzam - jest przeładowany reklamami. Ja u siebie wyłączyłem odtwarzanie zwiastunów, bo było to bardzo irytujące. Do plików włączam Zidoo. Bardzo lubię w Z1000 Poster Wall. Wystarczy pobrac pliki na dysk (ja wrzuciłem 4TB) i wszystko automatycznie jest ładnie otagowane z okładkami itp. czasem są pomyłki ale zasadniczo działa to dobrze. Na minus - przestała działać funkcja pobierania napisow z menu odtwarzacza. Opensubtitles cos tam pozmieniało w swoim API i juz nie trybi. Jak dotąd nie wyszła zadna poprawka softu ktora to naprawia.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Postaw sobie Plexa albo Jellyfin i tyle. Miałem Zidoo, mam Firesticka i nie tęsknię za zidoo. Plex albo jeszcze lepiej plex4kodi i prawie wszystko śmiga (mowa o plikach/formatach). Streamingow nie testowałem za bardzo bo te mam dobrze ogarnięte z poziomu tv.

3 minuty temu, Chloru napisał:

Postaw sobie Plexa albo Jellyfin i tyle. Miałem Zidoo, mam Firesticka i nie tęsknię za zidoo. Plex albo jeszcze lepiej plex4kodi i prawie wszystko śmiga (mowa o plikach/formatach). Streamingow nie testowałem za bardzo bo te mam dobrze ogarnięte z poziomu tv.

No ale tego Plexa to chyba na jakimś pc trzeba postawić z tego co kojarzę. Nie mam obecnie zadnego komputera w roli NASa, więc pozbycie się Zidoo po to zeby postawić PC jest raczej średnim rozwiązaniem w moim przypadku. Tym bardziej ze kupowałem zidoo właśnie po to, zeby nie korzystać z PC do oglądania filmow... 😎

A to własnie sticka kupiłem pod streaming, bo Zidoo pod tym względem kuleje (kupując go miałem swiadomość jego ułomności w tej kwestii).

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zaleta jest taka, że możesz sobie filmy obejrzeć gdzie chcesz. Możesz też sobie tego plexa postawić na obecnym komputerze i odpalać kiedy jest taka potrzeba. Ale fakt trzeba na to wydać trochę kasy jeżeli mowa o nas plus dyskach.

9 minut temu, Chloru napisał:

Zaleta jest taka, że możesz sobie filmy obejrzeć gdzie chcesz

Tzn chodzi Ci o to ze na innych urządzeniach po sieci? W sumie to filmy oglądam tylko na projektorze. Z komputerów w zasadzie praktycznie juz nie korzystam w domu. W sumie to sam Zidoo moze robić jako serwer sieciowy i udostępniac pliki z zamontowanego w nim dysku. Łączyłem się tak do Zidoo z kompa z win7 i nie było problemow. Ogolnie to tak jak teraz mam mi wystarcza. Opisałem co i jak w ramach odpowiedzi na post kolegi Fanek. Ja w sumie jestem zadowolony to nie będę kombinowac przynajmniej przez jakiś czas 😁

1 minutę temu, Chloru napisał:

W sensie że mogę sobie obejrzeć film z domowej bibliotek będąc poza domem.

Aaa, o to chodzi 🙂 moze i fajny bajer ale nie wiem czy bym z tego realnie korzystał, tzn chodzi mi o to czy miałbym w ogole taką potrzebę. Nie oglądam filmow na telefonie, na tablecie zdarzy mi się to od wielkiego dzwona 😁. Zasadniczo frajdę mam z oglądania w domu na duzym ekranie i nagłosnieniem. Z projektorów korzystam od 18 lat i juz przywykłem do oglądania w wielkim formacie. Obejrzenie jakiegos filmu małym ekranie telefonu nie sprawia mi przyjemnosci  ale rozumiem ze sama mozliwosc dostępu do swojej biblioteki poza domem moze się przydać 🙃

Przerabiałem filmy z PC przez PowerDVD, DVDFab Media Player, itp. ale po rozbudowaniu systemu 7.2.2 do 7.2.4  o dodatkowy wzmacniacz (zarówno Roksan K3 i Cambridge Audio CXA81) miałem pętlę masy i nic nie pomagało, po zakupie Zidoo Z9X Pro jak ręką odjął. Dodatkowo aplikacja Home Theater i Posterwall to jest to, póki co ok. 1000 pozycji (wszystko FHD i 4K UHD kataloguje i odtwarza od strzału. Streaming video załatwia mi Sony Bravia 9, Prime idzie w UHD i atmosie, Kodi tak samo.  Nie wrócę już do PC, zaczynam się zastanawiać nad Zidoo UHD8000 z uwagi na pozytywne opinie o jakości streamingu Tidal...

25 minut temu, denom napisał:

Prime idzie w UHD i atmosie

Trzeba podobno cos dopłacać do atmosa. Prawda to? U mnie na podstawowym pakiecie Atmosa brak na urządzeniu FireTV najnowszej generacji więc to na pewno nie wina sprzętu. Na tym samym sticku mam Atmos w niektorych filmach/serialach na HBO Max

W sumie to nie za bardzo mi podchodzi oglądanie streaming, ale przy okazji zakupów wyskoczyła mi promka Prime za parę złotych na rok, wziąłem i powiem szczerze że jestem mile zaskoczony. Spodziewałem się badziewia, a tutaj niezła oferta z filmami, seriali nie oglądam. Na razie jestem na 30 dniowym okresie próbnym, ale jak najbardziej niektóre pozycje są w UHD Hdr i atmosie, nic nie muszę dopłacać, a przynajmniej do tej pory nic na ten temat nie wiem. Dodam, że jakość ścieżki dźwiękowej atmosa jest dobra, oczywiście nie ma co liczyć że dorównuje tej z oryginalnego nośnika, ale da się oglądać. W sumie za te pieniądze to super oferta. 

3 minuty temu, denom napisał:

promka Prime za parę złotych na rok,

No ja wlasnie mam oferte prime za 50pl na rok. Podaj jakis przyklad czegoś w Dolby Atmos. Moze po prostu nie trafilem na odpowiedni materiał

Z tych które mam na razie na swojej playliście w atmosie to: "Czerwona jedynka", "Ricki Stanicky", "Bracia", "Wróg", "Wojna o jutro", "Pierwsza klasa", "Air niektóre legendy są stworzone by latać", "Zabójcza gra", "Trzynastu". Pewnie znajdzie się więcej ale póki co na razie te muszę obejrzeć...

Przyjemnego oglądania ;-)

• 2 tygodnie później...

Shield TV Pro czy Dune HD Real Vision 4K czy Zidoo Z9X 4K  - jak w temacie który oferuje najlepszą jakość obrazu?
Czy dolby vs10 poprawia obraz czy tylko robi robotę przy mapowaniu HDR?

Dune HD i Zidoo zamieńmy tylko na modele 8K jeśli te oferują lepszą jakość obrazu.

10 godzin temu, Fanek napisał:

HDR na SDR działa średnio, typowego mapowania nie ma, SDR na DV Tobie raczej zbędne.

Ty potrzebujesz urządzenia które dynamicznie będzie analizować klatki i dobierać jasność do konkretnych parametrów a potem to wypluje najlepiej w formacie HDR10, tego tutaj nie znajdziesz.

Edytowane przez fetek
10 godzin temu, Fanek napisał:

VS10 ustawiony na "auto" włącza sie tylko przy materiale HDR. Robiłem testy z wymuszonym vs10 dla materiału sdr i uwazam ze psuł obraz dlatego uzywam tylko wtedy gdy to konieczne. Jesli oglądam plik sdr to najlepiej wygląda bez polepszaczy. Jako posiadacz projektora bez HDR preferuje materiał SDR względem tego samego (filmu) w HDR z uzyciem vs10. 

9 godzin temu, fetek napisał:

HDR na SDR działa średnio, typowego mapowania nie ma, SDR na DV Tobie raczej zbędne.

Ty potrzebujesz urządzenia które dynamicznie będzie analizować klatki i dobierać jasność do konkretnych parametrów a potem to wypluje najlepiej w formacie HDR10, tego tutaj nie znajdziesz.

Tobie chodzi o madVR tak, są urządzenia od nich ale astronomicznie drogie, a w soft z kompa nie chcę się bawić, chodzi mi o player i wygode. Mi to nie musi (mogłoby jak najbardziej gdyby się dało) mapować każdą klatkę, ale przeżyje jak dobrze lub poprawi trochę obraz przy odtwarzaniu mkv 4k HDR10.  A ciekawe jak w drugą stronę DV do HDR10 czy potrafi i w jaki sposób te dobrane klatki z DV byłyby wyświetlane w HDR10 ?

Generalnie to chodzi mi czy te nowe Dune HD 8k (czy także 4K0 poprawiają w jakiś sposób jakość obrazu wzg odtwarzania tego samego pliku MKV na powiedzmy Nvidia Shield?

8 godzin temu, brewka87 napisał:

VS10 ustawiony na "auto" włącza sie tylko przy materiale HDR. Robiłem testy z wymuszonym vs10 dla materiału sdr i uwazam ze psuł obraz dlatego uzywam tylko wtedy gdy to konieczne. Jesli oglądam plik sdr to najlepiej wygląda bez polepszaczy. Jako posiadacz projektora bez HDR preferuje materiał SDR względem tego samego (filmu) w HDR z uzyciem vs10. 

A nie wiesz jak jest gdy puści się plik z DV czy przekaże go w sygnale HDR10 do projektora?

1 godzinę temu, Fanek napisał:

chodzi mi o player i wygode. Mi to nie musi (mogłoby jak najbardziej gdyby się dało) mapować każdą klatkę, ale przeżyje

Jeszcze takich nie wypuścili  i tak musi inaczej będziesz miał szmirę.

A w czym te playery sa lepsze od lapka z dobrym odtwarzaczem?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Chociazby tym, ze nie wyglądają jak lapek 😎

Obecnie posiadam Dune HD Pro One 8K Plus, używam tylko i wyłącznie do odtwarzania z dysku filmów 4K i koncertów 

nie używam w nim streamingów bo mam w TV, Kodi i inne to słaba jakośc wiec tez nie.

Za to każdy film w iso lub remux  to jest bajka, do silnika VS10 dołącza CMv4.0 poprawianie jakości w locie (malo/srednio/mocno), lepsze poziomy czerni w DV, wyostrzanie itp., na Bravii9 85 cali wygląd i jakość najlepsza. 

O odtwarzaniu wszystkiego nie wspomne bo co mu nie dasz to odtworzy z najlepszą jakością. Polecam 🙂 

51 minut temu, donsalieri napisał:

Obecnie posiadam Dune HD Pro One 8K Plus, używam tylko i wyłącznie do odtwarzania z dysku filmów 4K i koncertów 

nie używam w nim streamingów bo mam w TV, Kodi i inne to słaba jakośc wiec tez nie.

Za to każdy film w iso lub remux  to jest bajka, do silnika VS10 dołącza CMv4.0 poprawianie jakości w locie (malo/srednio/mocno), lepsze poziomy czerni w DV, wyostrzanie itp., na Bravii9 85 cali wygląd i jakość najlepsza. 

O odtwarzaniu wszystkiego nie wspomne bo co mu nie dasz to odtworzy z najlepszą jakością. Polecam 🙂 

O to mi właśnie chodziło, dokładnie nad tym modelem się zastanawiam z kieszenią na dysk, gdzie kupiłeś?
Gdzie najlepsza cena?
Jakieś minusy?
Masz porównanie z jakimś innym urządzeniem tego typu lub boxem?  chodzi mi czy jest różnica w jakości obrazu na plikach mkv 4k HDR ?  chodzi mi pod projektor Epson TW9400, on Dolby Vision nie obsługuje.

Czy podając pliki DV potrafi może wypuścić HDR10 ?

Wszystko co piszesz ma, kupilem w AVpoint bierz smiało nie znalazlem wad, mialem zidoo kiedys z9x i uwazam ze Dune lepsze. ale moze nowe zidoo tez beda dogonia dune.

17 minut temu, donsalieri napisał:

Wszystko co piszesz ma, kupilem w AVpoint bierz smiało nie znalazlem wad, mialem zidoo kiedys z9x i uwazam ze Dune lepsze. ale moze nowe zidoo tez beda dogonia dune.

Wysłałem PM zerknij pls

• Pokaż nowe odpowiedzi