Skocz do zawartości
IGNORED

dopasowanie impedancyjne kolumn do końcówki mocy?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do końcówki mocy o impedancji 6-8 ohm ( tak podaje producent) można podłączyć głośniki schodzące do 2 ohm. Końcówka przy 8 ohm generuje 250 W a przy 4 ohm 450 W.

36 minutes ago, tomter said:

Czy do końcówki mocy o impedancji 6-8 ohm ( tak podaje producent) można podłączyć głośniki schodzące do 2 ohm. Końcówka przy 8 ohm generuje 250 W a przy 4 ohm 450 W.

Jak podaje że 6-8 to nawet 4 nie powinieneś. Oczywiście to że nie była projektowana na niżej nie znaczy że się od razu zjara. Jaka to końcówka? 

Denon PDA - 300Z, chcę podpiąć do niego Infinity Kappa 8

To stara końcówka mocy Denona, producent podaje , że kolumny powinny mieć impedancję 6-8 ohm.

Denon PDA?
Czy PMA...

Denon PMA 300Z ma niewielką moc, raptem do 20 W przy 8 Ohm, dopuszczalne jest 6ohm.

Infinity Kappa 8 zaś, mają nominalnie 4 do 8ohm.
Napewno zejdą jeszcze niżej, w okolice wspomnianych 2ohm,ok,ale te 2ohm to będzie w określonych warunkach V i Hz.

Jak dla mnie nic nie powinno się stać, zebrane powyższe info pochodzi z sieci...

Co najwyżej zobaczysz po temperaturze pracy, szkoda dziadka uszkodzić...

POA już bliżej prawdy niżeli PDA

POA 300Z, też dziadek, on ma 6-16Ohm, Kappa 4-8ohm.

Dzidek denek wytrzyma, nie będzie problemów według mnie.
Skąd wziąłeś info ze Kappa ma 2ohm?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z linka wynika, że impedancja spada poniżej 2 Om, a na naszym forum często spotykałem opinie, że to trudne głośniki dla wzmacniacza, dlatego nie radziłbym takiego połączenia tego Denona z K 8. Jest ryzyko, że wzmacniacz nie będzie pracował stabilnie, spadnie jakość albo w końcu coś się zepsuje.

Nawet w tym linku zwracają uwagę, żeby wzmacniacz do nich obsługiwał niską impedancje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie nie ma co męczyć , może pogra może nie szczęście jak załączą się zabezpieczenia a jak nie ? usmaży końcówkę niech nawet jeden kanał i 250-400W ile tam  tranzystorów 8-12  jakich ? tanio nie będzie

The minimum impedance was 1.3 ohms, at 40 Hz, one of the lowest we have measured, and it varied between that value and 4 ohms over the range from 20 to 250 Hz. The maximum, 9.5 ohms, was reached at 1,000 Hz, and the impedance was a nearly constant 2.4 to 2.8 ohms from 1,800 to 20,000 Hz.

Z tego wynika, że słuchając jakiegoś źródła które zejdzie do tych 40Hz, to obciążenie 1.3ohma z Kappy, nigdy Denon nie osiągnie.

Idąc dalej, bardziej rozmowna będzie informacja 4ohm przy 20-250 Hz. Na ile takie częstotliwości będą mnogie częste to też temat otwarty....
Za to 9.5Ohma przy 1kHz to już zupełny lajcik, a wiemy że tutaj wszystko się mieści w dźwięku.

Jakby nie patrzeć, jak dla mnie nic się nie uszkodzi, chyba że będziemy robić dyskotekę na full volume.

Ogółem ujmując, niezbyt to dobre połączenie, ale uszkodzić nic się nie powinno.

Jeśli dziadki byłyby u mnie, to bym podłączał i obserwował na cichym odsłuchu jak z temperaturą.

Zresztą, prawdopodobnie denek ma zabezpieczenie przeciw przeciążeniu, chyba...

Ryzyko stoi po stronie słuchacza tego zestawu.

Przydałby się wykres rezystancji kolumn, ale myślę że te 1.3ohma będzie mało znaczące i mało ważne dla jakiegokolwiek wzmacniacza na tranzystorach dużej mocy.

10 minut temu, Millerek napisał:

Przydałby się wykres rezystancji kolumn, ale myślę że te 1.3ohma będzie mało znaczące

Tyle tylko, że to minimum leży w bardzo "prądożernym" zakresie częstotliwości, a Kappy wręcz słyną z rekordowo niskiej impedancji. Oso iście szukałabym do nich końcówki mocy zdolnej nominalnie do współpracy z obciążeniem 2 ohm, a takie cuda to raczej w sprzęcie przeznaczonym na estradę.

1 minutę temu, porlick napisał:

z obciążeniem 2 ohm, a takie cuda to raczej w sprzęcie przeznaczonym na estradę.

Nie tylko końcówki T+A , Parasound  przełącznik ma  na 2 ohm , coś by jeszcze się znalazło 

Pitu, pitu...

3 godziny temu, tomter napisał:

Możesz podłączyć.

To że ZG schodzą impedancyjnie nie przeszkadza. To w miarę mocna końcówka i zapewne nie będziesz słuchał na maxa lecz z mocami kilkunastu watów. Wówczas końcówka będzie wydolna w minimach impedancji. 

W przeciwnym raziue Kapp nie dałoby się podpiąć do żadnego wzmacniacza... 😉

Podłącz, posłuchaj stopniowo zwiększając głośność dla różnych treści. Zobaczysz, że nic się nie wydarzy. 

W praktyce Kappy są wymagające przy większych mocach z jakimi zazwyczaj w małych pomieszczeniach się nie słucha. Owszem jak jest lipny wzmacniacz to może być problem, lipny powtarzam... 

Dokładnie , Stereophile sprzętom robi test na 2ohm , większość do pewnego momentu daje radę nawet tych ''słabszych''  , oczywiście chwilowy pomiar to nie wielogodzinne Disco 

Dzisiaj będę miał ta końcówkę, napisze jak się to zgrywa, czy się mocno grzeje. Do tej pory grałem na końcówce Electrocompaniet AW 250, przy głośniejszym słuchaniu jak wchodził bas to się wyłączała a według instrukcji przy 2 ohm osiągała moc 800 W.  Więc powinna niby dawać radę a nie dawała. Myślałem jeszcze o Luxman M06 tez stary klocek ale schodzi do 2 Ohm ( przynajmniej w teorii)

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj, posiadam kolumny o impedancji 8ohm (4ohm minimum), i jeśli będę chciał je podłączyć do wzmacniacza który ma osobne wejście na 4ohm, i osobne na 8ohm, to które wybrać.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Co się czepiacie tego minimum.

Jak ZG są 8 omowe to łączy się je do wyjścia 8 omowego wzmacniacza. Notabene najczęściej wcale to nie jest 8 omów... tylko jakieś np. 6.

Połączenie ZG 8 omowych do wyjścia wzmacniacza (jeżeli jest) 4 omowego spowoduje mniejszą dostępną moc maksymalną. Nic niebezpiecznego się nie stanie...

I mały komentarz dotyczący tych zabezpieczeń prądowych. 

Różnie działają. Jeśli bez układu opóźniającego (ograniczenie prądu) to mamy pecha i zwyczajnie będziemy słyszeć "przytłumienia" w muzyce. W przypadku układów ze zwłoką najczęściej nie będzie żadnego efektu negatywnego, chyba, że słuchamy jakiejś elmuzyki i syntezator wjedzie w ten zakres minimum impedancji...

Oczywiście występują te efekty przy znacznej mocy. Porządne końcówki mają duże napięcie zasilania i zwłoczne ograniczniki (albo ustawione na duże prądy i nadmiarowe trany w końcówce - krótko mówiąc przewymiarowanie). Dlaczego duże napięcia, wyższe niźli wynikające z potrzeb oddania nominalnej średniej mocy do obciążenia? Dlatego, że prąd i=I*t/u. Im większa rezerwa napięcia (u) ponad wymagane do oddania mocy nominalnej tym dłużej (t) można oddawać ponad nominalny prąd do obciążenia. Ale tego Wam nie powiedzą... 😉

Normalnie projektuje się końcówkę tak aby u ledwo pokrywało zakresem moc nominalną. Jakieś proste ograniczniki prądowe co by się końcówka nie zjarała (bo jest maksymalnie kosztowo odchudzona). Zakłada się, że użytkownik i tak słuchał będzie z mocami kilku watów (sic) i nie będzie problemu. A niektórzy dają czadu i do tego podłączają jakieś potwory ze złożonymi zwrotnicami i zaczynają się kłopoty. Niemniej więcej w tym miejskich legend niż faktycznych zjawisk. 

Dziadek Denon podłączony do Infinity Kappa 8 świetnie sobie radzi. Nawet mocno się nie grzeje, gra czystym otwartym dźwiękiem, dużo lepiej od Elelctrocmpanieta. Co najważniejsze nie wyłącza się!

22 minutes ago, tomter said:

Co najważniejsze nie wyłącza się!

Pytanie czy je wysterowuje.

Nie wiedziałem co to znaczy wysterowane głośniki póki ugody nie Podłączyłem do tych co mam.