Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Acoustic A5/x-i75

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zainteresowałem się tymi dwoma urządzeniami. Raz, że podobała mi się ich konstrukcja, kolorystyka, minimalizm, dwa - bardzo bogate wyposażenie we wszelkie możliwe wejścia i wyjścia. Miałem je w domu przez kilka dni, podłączone w dwóch różnych miejscach. Przed zakupem szukałem opinii i były one przedstawiane z tak dużą rozpiętością, że postanowiłem sam sprawdzć n awłasnej skórze czy muł czy super rockowo w klasie A - A/B.

A5

Zależało mi najpierw na wzmacniaczu z regulacją barwy (tak, lubię z kopem, basem itp.) a także z dostępnym streamerem; stąd padło na A5. Obudowę pewnie każdy widział na zdjęciach oraz w opisach/testach/przeglądach w literaturze fachowej więc rozpisywać się nie ma co, powiem tylko, że ładnie wygląda. Po podłączeniu czar niestety lekko pryska, a to za sprawą wychyłowych wskaźników napęcia, które są bardzo słabo izolowane optycznie po bokach - widać bardzo jasne białe źródło światła. Z przodu, wszystko jest cacy jednak pod kątem cąłośc jest umieszczona jakby w białej aureoli. Dodatkowo nie możemy tego wyłączyć. Niestety. Przyciemnianie działa w 3 stopniach, jednak nawet na najciemniejszym było dla mnie irytujące. Wzmacniacz jest dośc płytki i o postawieniu na nim mojego odtwarzacza M2scd (40 cm głębokości) nie ma co mażyć. Również gramofon nie może na nim spoczywać. 

Odsłuch. Podpiąłem A5-tke do Pylonów Pearl 25, wzmacniacza M5si (wyjaśnie za chwilę) oraz wspomnianego odtwarzacza m2scd. Sprawdzałem w konfiguracji z głośnikami przypiętymi do A5tki, z pre ampem wpiętym pod HT w m5si oraz poprzez Rec Out wpiętym rónież w jedno z wejść Aux. Zacznę od kolejnego rozczarowania - szum. Po włączeniu z głośników wydobył się szum, dość głośny i irytujący, niezależny od pokrętła głośności (co mnie zdziwiło), nie dający się ściszyć. Poziom taki sam (zbyt głośny dla mnie) na każdym obrocie potencjometra. Sposób działania potencjometru jako pokrętła wyboru opcji i poruszania się po menu jest dośc dobrym rozwiązaniem. Niektóe opcje sa dostępne z pilota. Trochę to pokrętło jest ustawione odwrotnie do moich przyzwyczajeń (wolę wybór tematu przez obrót i wejście w grupę przez wciśnięcie, tu jest odwrotnie - skaczemy po grupach wciskając, a wyboru dokonujemy przez obrót). Kupiłęm go do rocka, głównie, brakuje mi w mojej dwójce wykopu, tzw. ''piardolnięcia'', a ten Advance to daje, nawet można sobie dowalić filtrem Loudness jeśli ktoś ma życzenie. Sam odsłuch dla mnie był bardzo przyjemny. By nie majtać kablami od głośnikó oraz chinchami od CD miałem koncepcję, że wepnę go poprzez PRE - OUT do M5si i będzie działał jako preamp. Po wpięciu... szok - szum był strasznei silny. Nie do jakiegokolwiek zaakceptowania. Wpływ zmiany barwy był niższy niż podczas odtwarzania bezpośrednio przez A5 z podpiętymi do niego głosnikami. Na koniec wpiąłem A5 przez REC OUT. Było cicho więc podkręciłem i uzyskałem - poza brakiem jakiegokolwiek wpływu na barwę dźwięku (co oczywiste) - wpływ wizualny: wskaźniki ruszyły. Można podkręcić A5 na ok połowę i kontrolowac głośnośc całości przez M5si. Wskaźniczki hulały, dźwięki był taki sobie. No ale albo dla oka albo dla ucha 🙂

Sieć. Niestety - nie udało mi się go sparować z moim WiFi. Również pięty kabel LAN niewiele pomagał. Nie wiem co robiłem źle ale.. poległem. Pewnie coś robiłem źle bo nie wierzę, że urządzenie było wadliwe. Na pocieszenie dodam, że w moim egzemplarzu na wyposażeniu był moduł BT, któego jednak nie rozpakowałem wiedząć już po słyszalnym szumie, że zostanie ono zwrócone do sklepu.

Tak czy siak - jako stand alone, po zaakceptowaniu szumów - można wziąć i cieszyć się wszeschstronnością i brzmieniem. Jako rozbudoawny streamer działający jako przedwzmacniacz - raczej nie. Ale - podkreślam - to moja subiektywna opinia.

i-x75

Obudowa. Tutaj podobna stylistyka do A5 jednak bez wskaźnikó (i całe szczęście). Chodzenie po Menu analogiczne, z tym, że można wyłączyć wyświetlacz całkowicei, co jest dość ważne dla mnie. Czasami niebieskie diody potrafią być zbyt jasne, tutaj tego nie ma. Nie mamy tez w tym wzmacniaczu streamingu, choć jest wejście na dedykowany moduł BT. Ja skorzystałem jeszcze z microdtreamera tego samego producenta. Tutaj mamy ułatwienie w postaci gniazda 5V umożliwiającego zasilanie modułu, co powoduje, że nie musi być on stale włączony (jeśli byłby zasilany z gniazdka) oraz oszczędzamy gniazdo 230V w naszej listwie.

Dźwięk - zupełnie inaczej niz w A5. Szum jest jak w każdym wzmacniaczu ale tzw. normalny. Nie przesadzony jak w A5, coś co jest oczywiste dla każdego. Brzmienie bardzo podobne, jeśli nie takie samo - bardzo dynamiczne, predystynujące ten wzmacniacz do rocka. Żadnej mułowatości eni stwierdziłem, brzmi to ładnie, pierwszoplanowo, z wyraźnumi wysokimi i głębokim, mięsistym basem, który jeszcze może zostać wzmocniony. nie jest to bas punktowy ale do rocka, stopy perkusji w sam raz. Udało mi się go nabyć w rozsądnych pieniądzach, i jako że sprawdził się brzmieniow - został ze mną w tzw salonie, gdzie akustyka nei jest aż tak zorganizowana jak u mnie w pokoju ale gdzi ewłaśnie porzez tą regulację brzmienia - można ja dostosować do konkretnych utworó. I taką rolę miał spełniać.

Mam nadzieję, ze nie zanudziłem.

J

https://www.audiostereo.pl/topic/158467-advance-acoustic-a5x-i75/

Twoim zdaniem jest różnica jak podłączyć AA x-i75 jako integrę a jako końcówkę mocy z innym preampem do tych kolumn ? Moje pytanie stąd, że zastanawiam się nad Pylon Saphire 25 do tego wzmacniacza.

Nie wiem, nei sprawdzałem 75. Bawiłem się w ten sposób z A5. Różnica w teorii powinna być ponieważ za brzmienie i korekcję barwy odpowiada przedwzmacniacz, więc jak wepniesz dowolny wzmacniacz poprzez PreOut do wzmacniacza mocy możesz wpływać na barwę dźwięku. Jak wepniesz inny wzmak poprzez jego Pre do i75 na Amp In - regulacja wewnętrzna z poziomu 75 nie bezie możliwa.

W dniu 23.03.2022 o 17:33, Elbing napisał:

Twoim zdaniem jest różnica jak podłączyć AA x-i75 jako integrę a jako końcówkę mocy z innym preampem do tych kolumn ? Moje pytanie stąd, że zastanawiam się nad Pylon Saphire 25 do tego wzmacniacza.

Pylon Audio Sapphire 25 to cieplejsze brzmienie względem Pearl 25 i jeśli stawiałbyś na muzykalność oraz przestrzeń to AA X-i75 byłby dobrym wzmacniaczem pod Sapphire. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.