Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 15000zł

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, colcolcol napisał:

A czym niby R7 wyróżnia się z dziesiątek innych, podobnych z taśmy?

Głośnikiem wysokotonowym ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

colcolcol

kiedys stary muzyk powiedzial mi ze dobre skrzypce ....STRADIVARIUS. zagraja dobrze nawet w toalecie.

wiec kolego daruj sobie te swoje mundrosci.

Edytowane przez tomek7776
5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Warto im dać porządny piec, lepszy niż taki za 5 tys... 

Ale głupoty. W zasadzie każdy lampowy jest w cenie 5 000+. Czy to najodpowiedniejszy typ?

Może polecicie coś od konkurencji, może z ich sprzętem zagra lepiej. Wszystkiego powinno się posłuchać...

Spełnić tak określone oczekiwania mogą przyzwoite i przemyślane kolumny.

Zwróciłbym uwagę na Kudosaudio zbudowanych na wyjątkowym SEAS-ie (Crescendo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozostała suma pozwala zakupić solidny już wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Są jeszcze ciekawe i dla wielu ładne Chario Pegasus wyglądające jak dwie drogi,

ale naprawdę mają dodany woofer z tunelem BR w podstawie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

22 minuty temu, audioburak napisał:

Są jeszcze ciekawe i dla wielu ładne Chario Pegasus wyglądające jak dwie drogi,

ale naprawdę mają dodany woofer z tunelem BR w podstawie.

Może to być dobry trop w poszukiwaniu kolumn. Choć najpierw można posłuchać USHER V 602 

Spamujesz w każdym wątku tym tajwańskim klamotem jakby to był 8 cud świata.

Podobnie Piopio szczytuje z chińskimi gniotami.

Koleś chce wyłożyć 16k na paczki ale kup te za 5k bo takie mam i nie musisz mieć takich za 16k

co za amatorszczyzna

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja bym wychodził z założenia że źródło+wzmacniacz to 50% budżetu. Nikt nie mówi za bardzo o źródle a to może być spotify, co nie oznacza że jest on kiepski tylko na pewno nie na tym poziomie którego oczekuje autor.

Inwestowanie w drogie kolumny ma sens jeśli zakłada się dalszy rozwój systemu.

U mnie na 24m2 gra Naim Atom + Kef LS50 + 2xRel 5ti. Zestaw kupiony za około 16k. I tak uważam że system mógłby zagrać lepiej z lepszym wzmacniaczem, a dźwięk jest całkiem niezły.

Żródlo to streaming Tidal Hifi, Amazon music HD. Kwestia streamera i DACa jest osobnym tematem. Jakieś rozwiązania już mam, więc ewentualnie poprawiać coś w tym temacie będę dopiero jak wybiorę kolumny i wzmacniacz.

Dodatkowo kolumny mają grać bez subwoofera. Interesuje mnie klasyczne stereo 2.0.

Edytowane przez henryc

w określonej stylistyce reprodukcji ( będą zamkniętym na obszar diy) warto rozważyć z s/h Spendor sp. 100 

Edytowane przez piano

A ja broniłbym panów z branzy. Nie przez wazeliniarstwo, tylko przez to że oni słuchają i ciągle sie uczą. owszem doradzają to co maja na stanie, ale jest kilka salonów wiec sie uzupełniaja.

Natomiast nasi forumowi doradzacze to albo polecają żeby ich polecanie wygrało, albo napedzaja klientów na wystawiony na aucjach szrot i tyle.

Natomiast co do ceny to zgadzam sie w 100% z twierdzeniem że tylko i wyłacznie kasa gra. Oczywiście nie jest to liniowe, są wyjątki, ale generalnie od kilkudziesięciu lat kupuje sprzet coraz droższy i dźwięk mam coraz lepszy. Podobnie z płytami- przychodzą ludzie do salonów ze standardowymi płytami CD i oczekuja czegoś co ich powali. Zwykle powala ich słaba jakośc. Pamietam odsłuchy TADa czy drogich Accu i Bowersów na zwykłych płytach. Dopiero dobre realizacje, dobre gęste pliki, płyty winylowe na 45rpm czy wreszcie płyty SACD pozwalały sprzętowi zabłysnąć.

Panowie szanujmy sie i dorośnijmy.

4 godziny temu, Audroc napisał:

owszem doradzają to co maja na stanie, ale jest kilka salonów wiec sie uzupełniaja.

Natomiast nasi forumowi doradzacze to albo polecają żeby ich polecanie wygrało, albo napedzaja klientów na wystawiony na aucjach szrot i tyle.

Masz rację w 90%

Trudno, aby profesjonaliści dbali o interes konkurencji i trudno również odróżnić handlarzy z ol x`a od zwykłych śmiertelników chcących coś sprzedać. 

Nie zgodzę się natomiast (ale obaj mamy prawo do własnych sądów), że gra pieniądz. Słuchałem systemów za 600 tyś, które nie grały, bo nie miały prawa grać. Od profesjonalistów - oprócz własnej opinii - oczekiwałbym uzasadnienia technicznego, dlaczego polecany wzmacniacz x zagra lepiej od y, dlaczego do konkretnych kolumn będzie lepszy i z jakiego powodu technicznego. Na końcu mogę poczytać bajki o wypełnieniu i aksamicie. 

W dniu 18.03.2022 o 18:29, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja nie mówię, że nie zagrają, zagrają ale pytanie czy na R5 nie będzie nawet lepiej w tym wypadku. Kef R7 mają dokładny bas? No z tym się nie zgodzę. Dokładny bas to jest w B&W np. Kef ma bas miękki i dość rozciągnięty bym powiedział. Dlatego te kolumny grają tak dobrze z elektroniką Hegel, bo ten basu zbyt wiele nie ma, a jest on szybki i zwarty i zaczyna kontrolować dobrze Kef. 

Jak oceniacie R7 na tle dziesiątek kolumn, które macie "osłuchane" w tym przedziale cenowym? Nie macie wrażenia, że one grają dosyć ciemno jak na KEF?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 18.03.2022 o 14:22, Piopio napisał:

Za 27.000 kupisz Buchardt A700, które spełnią z nawiązką Twoje oczekiwania. Mają korekcję akustyki pomieszczenia.

Bardzo ciekawa propozycja. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi kolumnami? Na youtube brzmi obłędnie. Biorąc pod uwagę cenę, możliwe rabaty i fakt, że to zestaw kompletny naprawdę bardzo sensowna opcja. Dziękuję.

22 minutes ago, henryc said:

Na youtube brzmi obłędnie.

Moja rada...kup/zostan przy tym, z czego ten filmik z YouTube odsluchiwales. 

Wieza STEREO Technics :)

33 minuty temu, Huberto1984 napisał:

Moja rada...kup/zostan przy tym, z czego ten filmik z YouTube odsluchiwales.

Laptop? 😁

Jeśli jest obłędnie, to po co przepłacać? 

10 godzin temu, henryc napisał:

Bardzo ciekawa propozycja. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi kolumnami? Na youtube brzmi obłędnie. Biorąc pod uwagę cenę, możliwe rabaty i fakt, że to zestaw kompletny naprawdę bardzo sensowna opcja. Dziękuję.

Pierwsza rzecz/rada to posłuchanie tych kolumn u siebie w domu lub salonie. Nie kupuj w ciemni bez odsłuchów 👍😊

Tak czytając czego oczekujesz myślę od razu o S16Hz. Ewentualnie Dali rubicon 6 na drugim miejscu do przesłuchania.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

35 minut temu, edi7777 napisał:

Tak czytając czego oczekujesz myślę od razu o S16Hz. Ewentualnie Dali rubicon 6 na drugim miejscu do przesłuchania.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Dobre propozycje 👌

Ja mogę tylko poradzić też, że salon, a własny pokój i system bywa różnym światem i jednak warto targać kolumny do domu.
Druga sprawa, to chwilowy efekt wow, czy to z basem,wyższym basem , wysokimi jak iskierki. Kto co lubi oczywiście, ale warto posłuchać dłużej niż godzinę i się zastanowić, czy dana prezentacja daje nam przyjemność, czy tylko podnietę analizy zakresów.

4 godziny temu, D4ncer napisał:

Kolego, posłuchaj proszę Klipschów.

Których dokładnie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 19.03.2022 o 15:50, colcolcol napisał:

Nie zgodzę się natomiast (ale obaj mamy prawo do własnych sądów), że gra pieniądz. Słuchałem systemów za 600 tyś, które nie grały, bo nie miały prawa grać.

Większe pieniądze to szerszy wybór komponentów wysokiej jakości. Z biegiem czasu i nabyciem doświadczenia to jednak musi procentować.

Edytowane przez fafarskid
W dniu 18.03.2022 o 11:49, henryc napisał:

Dzień dobry

Pomieszczenie odsłuchowe to pokój około 25mkw.

Chcę otrzymać dźwięk przestrzenny, dokładny, rozdzielczy, dynamiczny z nisko schodzącym zwartym basem, czytelną ocieploną średnicą, wyraźną, detaliczną górą bez efektu koca, dobrą dynamiką przy niskim poziomie głośności, dobrą separacją instrumentów (bez zlewania się, np. pianino).

Dobrze by było, gdyby były to kolumny mało kapryśne jeśli chodzi o wzmacniacze. Najlepiej jakby zestaw wzmacniacz + kolumny mieścił się w kwocie 20tyś złotych.

Z góry dziękuję za propozycje.

Zazdroszczę funduszy. Z takim budżetem można już poszaleć !

De gustibus non est disputandum

W dniu 18.03.2022 o 14:16, henryc napisał:

Inaczej można zwariować od mnogości opcji i można opierać się na czyiś sprawdzonych zestawach.

czyjś sprawdzony zestaw najczęściej nie odpowiada naszym oczekiwaniom , sam musisz dobrać pod siebie sprzęt , a zwariować owszem , można :)

W dniu 18.03.2022 o 14:16, henryc napisał:

ale jak inaczej zrobić selekcję?

tylko metoda prób i błędów niestety 

W dniu 18.03.2022 o 14:22, Piopio napisał:

Mając odpowiedni budżet można wybrać idealny zestaw

idealny dla każdego ? wątpię 

W dniu 18.03.2022 o 14:32, henryc napisał:

Chętnie posłucham propozycji również przekraczających budżet. Chociażby, że wiedzieć, że ideał gdzieś istnieje.

nie istnieje .

W dniu 18.03.2022 o 14:41, TubeAudioMusic napisał:

Każdy z profesorów tutejszych zapłacił swoje „frycowe”/

hehe dobrze powiedziane :)

9 minut temu, robbit napisał:

idealny dla każdego ? wątpię 

nie istnieje .

Mało widać słyszałeś ...

5 minut temu, robbit napisał:

twierdzisz że istnieje zestaw idealny do każdego rodzaju muzyki ??

Oczywiście. To kwestia ceny. Za 200K-1MLN złożysz coś ciekawego 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi