Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 15000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Pomieszczenie odsłuchowe to pokój około 25mkw.

Chcę otrzymać dźwięk przestrzenny, dokładny, rozdzielczy, dynamiczny z nisko schodzącym zwartym basem, czytelną ocieploną średnicą, wyraźną, detaliczną górą bez efektu koca, dobrą dynamiką przy niskim poziomie głośności, dobrą separacją instrumentów (bez zlewania się, np. pianino).

Dobrze by było, gdyby były to kolumny mało kapryśne jeśli chodzi o wzmacniacze. Najlepiej jakby zestaw wzmacniacz + kolumny mieścił się w kwocie 20tyś złotych.

Z góry dziękuję za propozycje.

KEF R5

lub

R3 czy LS50 Meta + sub KC62

końcówka mocy: AUDIOPHONICS MPA-S250NC XLR Class D Stereo Amplifier Ncore 2x250W 4 Ohm

lub
końcówka mocy: Audiophonics HPA-S400ET Amplifier Class D Stereo Purifi 2x400W 4 Ohm

PRE: Gustard P26, Topping PRE90

Możesz też rozważyć podstawkowe Buchardt A500. Nisko schodzą.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A coś słuchałeś co ci się podobało albo niepodobało?
Czy zestaw ma być nowy czy mogą być elementy używane?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Cześć,

Posłuchałbym w miarę możliwości Opera Seconda SE lub Fyne Audio F501 SP. Obie dobrze czują się w takich pomieszczeniach, zmieszczą się w budżecie, są wygodne dla wzmacniaczy, nie mają koszmarnych wymagań. Posłuchałbym ich z Musical Fidelity M5si. Całość powinna się zmieścić w zakładanym przez Ciebie budżecie. Trochę żywszą, jaśniejszą opcją jeśli chodzi o elektronikę byłby Trigon Exxact.

Pozdrawiam,

Michał 

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Szukam nowych elementów.

Słuchałem już wielu kolumn, z tych ostatnio:

Audio Physic Classic 8 - dobry szybki, twardy bas, średnica za bardzo wycofana, góra za bardzo przygaszona

Focal Aria 936 - nie odpowiadał mi bas, był tak sztuczny plastikowy. Reszta pasma może być

Pylona Diamond 28 - zbyt rozlazły bas, balans tonalny za bardzo obniżony, za mało szczegółowej góry

Spendor A4 - ogólnie OK, ale nie wiem czy nie za małe do 25mkw. Podobała mi się w nich średnica i góra, jednak bas w dużym pomieszczeniu był za słaby. Dodatkowo miałem wrażenie, że grają one trochę jak stare tranzystorowe radyjko, taką jakąś miały manierę i do końca nie wiem czy mi się to podoba

Monitor Audio Silver 500 6G - efekt wow byl, jednak bas zbyt obszerny, za bardzo dominujący

Tannoy Revolution XT8F - za bardzo dudnił bas, efekt jak ze studni, góra zapiaszczona

Elac Vela FS407 - fajne dynamiczne brzmienie, w miarę dokładne, ale balans tonalny za bardzo obniżony (może to było spowodowane mocno wytłumioną salą odsłuchową).

Bowersy wiele modeli - słuchałem z Rotelem 1572 i jakoś za bardzo stłumiony ten dźwięk był, nie podobał mi się. Każdy narzeka na to, że są strasznie krzykliwe z ostrą górą, ja tej ostrej góry nie doświadczyłem.

Od razu może też napiszę, co mi się najmniej podobało kiedykolwiek.

Może to coś pomoże w ocenie mojego ulubionego profilu tonalnego.

Najgorsze kolumny jakie miałem okazję kiedykolwiek słuchać to Heco Aurora 700 (przeładowane basem, który nachodził też na średnicę, detalicznej, wyraźnej góry tam w ogóle nie było) oraz Fyne Audio F501 (bardzo wąska scena, dźwięk wydobywał się tylko z głośników, nie było efektu przestrzennego).

Edytowane przez henryc

Część,

Obawiam się, że będziesz musiał nieco zweryfikować swoje oczekiwania i "zejść na ziemię" 😉 Oczekiwania które przedstawiłeś w pilotażowym poście będą nierealne do zrealizowania. Zestawy które grają "idealnie" w każdym aspekcie nie istnieją. Do tego dochodzi wiele subiektywnych czynników, które podczas odsłuchu mogą je zdeformować. Akustyka, ustawienie kolumn, elektronika i takie tam... Wymieniłeś również sporą ilość przesłuchanych już kolumn, ktoś inny może się z Twoją opinią zupełnie nie zgodzić bo odebrał je zgoła odmiennie... To bardzo subiektywne. Ciężko mi doradzać "pewniaka" siedząc po drugiej stronie komputera. Najlepiej jakbyś podjechał i zweryfikował je osobiście. Od siebie mogę zaproponować amerykańską markę Polk Audio z nowej serii Reserve, myślę, że R600 lub R700 jeżeli lubisz większość spektakularność brzmienia. Poza tym Amphion Argon 3L. Tutaj będzie równiej, przestrzenniej, zwiewniej i delikatniej. Opcja nr.3 to Dynaudio Evoke 30. Smukłe, filigranowe podłogówki o dużym dźwięku (włącznie z basem)  

Tak czy siak, sugeruję abyś oczywiście sam rzucił na nie uchem - zapraszamy 🙂

PS. Co do wzmacniaczy: Atoll IN-200 lub IN300 Signature, Bladelius Tyr III, Heed Obelisk czy Musical Fidelity M5si.

Pozdrawiam,

Q21.r

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ogólnie trzeba brać jeszcze poprawkę na akustykę w pomieszczeniach odsłuchowych. Jeżeli są adaptowane akustycznie i jeszcze przytłumione a później przywozi kolumny do domu to można się zaskoczyć. Dlatego problem może być w Twoich odczuciach odnośnie bowersów. Nie zgodzę się z niektórymi ocenami, problemem czasami nie jest sama kolumna ale ogólne połączenie wzmak kolumna, które do siebie nie pasują.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Pewnie jest tak jak mówisz. Jak w takim razie wybrać ten idealny zestaw? Jakaś stała musi być w tym równaniu.

Skoro uznamy, że kolumny mają największy wpływ na dźwięk, to najpierw słuchamy skupiając się na kolumnach i dopiero potem dobieramy wzmacniacz.

Inaczej można zwariować od mnogości opcji i można opierać się na czyiś sprawdzonych zestawach.

Zmienna akustyka może też być problemem, ale jak inaczej zrobić selekcję?

Mając odpowiedni budżet można wybrać idealny zestaw 😉

Za 27.000 kupisz Buchardt A700, które spełnią z nawiązką Twoje oczekiwania. Mają korekcję akustyki pomieszczenia.

Za 60.000 - 90.000 to już nawet nie mówię 😉 np. Focal Kanta 2, Sopra 2 + NAD M33 z Dirac

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, henryc napisał:

Jak w takim razie wybrać ten idealny zestaw? Jakaś stała musi być w tym równaniu.

Tak, stała jest taka, że trzeba próbować. Podałeś w pierwszym poście tak duże i wymagające kryteria, jakby miały dotyczyć zestawu bez limitu finansowego, a masz 15 tysięcy. Może tak jak q21 napisał, trzeba zejść na ziemię? Bez urazy.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Druga rzecz im droższy sprzęt o dziwo tym trudniej dobrze ze sobą wszystko dograć, wszystko zaczyna wtedy mieć znaczenie. Z Twoich ocen widzę że lubisz raczej jasny przekaz z przejrzystą górą, tylko należy pamiętać, że czasami to co się podoba przez 20minut po 2h słuchania może strasznie męczyć. 

Spróbuj posłuchać nowych Gato FM-30 mk2, ważne mk2 i do nich np musical m5si (jest w miarę neutralny wzmacniacz w stosunku do pozostałych serii MF i do Gato powinien pasować).

Drugi zestaw Sonus Sonetto III lub V, tutaj może coś Atolla, lub jakby się udało zmieścić w cenie Musical M6si. Sonetto maja trochę rozjaśnioną górę i wycofana góra z M6Si może pasować.

Tannoy XT8F nie powinien mieć dudniącego basu i są na górze rozdzielcze, obstawiam, że problem był ze wzmacniaczem.

Możesz posłuchać starszej serii Tannoy Precision DC6.2 LE i do tego musical m6si lub Atoll in -200, lub wzmacniacz lampowy jakiś po cieplejszej stronie.

Z poza budżetu proponuję Triangle Signature Delta i Musical M6Si / Hegel H390 i dobrze wybarwione źródło lub lampa na 845.

PMC 5.26 + Musical M6Si 500

3 minuty temu, henryc napisał:

Chętnie posłucham propozycji również przekraczających budżet. Chociażby, że wiedzieć, że ideał gdzieś istnieje

Cześć.

Nie pytaj TU. Kup cokolwiek, potem coś innego, i tak dalej.

Zaufaj swoim uszom, kupuj portfelem.

Każdy z profesorów tutejszych zapłacił swoje „frycowe”/finanse.

Idź swoją drogą, jaka, by nie była. Jeśli słuchanie dobrego brzmienia to Twoje zajęcie, które daje radość, to szybko nazbierasz doświadczenia. Tylko wtedy się nauczysz.

Powodzenia.

Jakieś tam doświadczenie w audio już mam, kilka par kolumn i wzmacniaczy już za mną. Teraz jak już wiem, że to moje hobby to chciałem wypłynąć na szersze wody.

Ten post po prostu miał mi pomóc wytypować najbardziej zbliżony do moich potrzeb zestaw. Może, jest ktoś, kto słuchał podobnych kolumn co ja i ma podobne spostrzeżenia. Wtedy zdanie takiej osoby liczyłoby się najbardziej.

Wiadomo każdy słyszy inaczej, lubi co innego, dlatego lepiej pytać na dużym forum. Wtedy jest szansa, że ktoś lepiej zrozumie nasze potrzeby i tym samym lepiej doradzi.

23 minuty temu, henryc napisał:

Chętnie posłucham propozycji również przekraczających budżet. Chociażby, że wiedzieć, że ideał gdzieś istnieje.

Focal Trio6 Be - znakomite trójdrożne aktywne kolumny - 25K

KEF R5 lub R7 - 11-14K

Focal Kanta 2 - 38K

Buchardt A700 - aktywne - 27K

Wszystkie spełniają Twoje kryteria.

7 minut temu, henryc napisał:

Do 25mk2, które byłyby bardziej właściwe?

Pewnie  zależy od akustyki. R7 mają więcej basu.

nie ma co za dużych pchać do 25 metrów. Moim zdaniem R5 spokojnie wystarczą, R7 moga okazać się za duże. Do listy koniecznie bym dopisał ProAc Response DT8. Te kolumny robią na mnie chyba największe wrażenie w takich cenach. Grają z ogromnym rozmachem, nasyconym i świetnie kontrolowanym dźwiękiem. Genialne połączenie z elektronika od Coplanda np CSA-70, Heglem H190, Yamahą A-S1200, czy nawet Rotelem RA-1572. Warto im dać porządny piec, lepszy niż taki za 5 tys... 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jak czytam, że kolumny sa wymagające i ktoś asekuracyjnie pisze o "piecach" za sumy wyższe niż 5 tyś, to już zapala mi się lampka ostrzegawcza. Czy to oznacza, że wzmacniacz za 4800,- nie wysteruje a za 5100,- będzie minimum? Dziwny post od profesjonalisty...

Moje zagrają z każdym, nawet NAD 326 czy CA 640A:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, colcolcol napisał:

Moje zagrają z każdym

Dźwięk wydadzą z każdym. Ale nie z każdym będzie to dobrze grać.

39 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Warto im dać porządny piec, lepszy niż taki za 5 tys... 

Bardzo słuszna uwaga. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie ma co za dużych pchać do 25 metrów. Moim zdaniem R5 spokojnie wystarczą, R7 moga okazać się za duże. Do listy koniecznie bym dopisał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Te kolumny robią na mnie chyba największe wrażenie w takich cenach. Grają z ogromnym rozmachem, nasyconym i świetnie kontrolowanym dźwiękiem. Genialne połączenie z elektronika od Coplanda np CSA-70, Heglem H190, Yamahą A-S1200, czy nawet Rotelem RA-1572. Warto im dać porządny piec, lepszy niż taki za 5 tys... 

potwierdzam 

kolega muzyk z filharmonii byl wczoraj w waszym salonie w bialymstoku.i proacki chyba 20

zrobily na nim mocne wrazenie.pod nadem m10  chyba.ale z plyty.nie z tidala.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
5 godzin temu, henryc napisał:

Szukam nowych elementów.

Słuchałem już wielu kolumn, z tych ostatnio:

Audio Physic Classic 8 - dobry szybki, twardy bas, średnica za bardzo wycofana, góra za bardzo przygaszona

Focal Aria 936 - nie odpowiadał mi bas, był tak sztuczny plastikowy. Reszta pasma może być

Pylona Diamond 28 - zbyt rozlazły bas, balans tonalny za bardzo obniżony, za mało szczegółowej góry

Spendor A4 - ogólnie OK, ale nie wiem czy nie za małe do 25mkw. Podobała mi się w nich średnica i góra, jednak bas w dużym pomieszczeniu był za słaby. Dodatkowo miałem wrażenie, że grają one trochę jak stare tranzystorowe radyjko, taką jakąś miały manierę i do końca nie wiem czy mi się to podoba

Monitor Audio Silver 500 6G - efekt wow byl, jednak bas zbyt obszerny, za bardzo dominujący

Tannoy Revolution XT8F - za bardzo dudnił bas, efekt jak ze studni, góra zapiaszczona

Elac Vela FS407 - fajne dynamiczne brzmienie, w miarę dokładne, ale balans tonalny za bardzo obniżony (może to było spowodowane mocno wytłumioną salą odsłuchową).

Bowersy wiele modeli - słuchałem z Rotelem 1572 i jakoś za bardzo stłumiony ten dźwięk był, nie podobał mi się. Każdy narzeka na to, że są strasznie krzykliwe z ostrą górą, ja tej ostrej góry nie doświadczyłem.

Od razu może też napiszę, co mi się najmniej podobało kiedykolwiek.

Może to coś pomoże w ocenie mojego ulubionego profilu tonalnego.

Najgorsze kolumny jakie miałem okazję kiedykolwiek słuchać to Heco Aurora 700 (przeładowane basem, który nachodził też na średnicę, detalicznej, wyraźnej góry tam w ogóle nie było) oraz Fyne Audio F501 (bardzo wąska scena, dźwięk wydobywał się tylko z głośników, nie było efektu przestrzennego).

Wszystkie oceny, to mniej lub więcej subiektywne odczucia, więc ciężko doradzać. 

Jednak spróbowałbym jeszcze posłuchać Dali Rubicon 6, powinny się zmieścić w Twoim budżecie. Kiedyś miałem i byłem zadowolony na zbliżonym metrażu.

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie ma co za dużych pchać do 25 metrów. Moim zdaniem R5 spokojnie wystarczą, R7 moga okazać się za duże.

Szanując wasze doświadczenie, jednak pozwolę sobie nie zgodzić się z tym. Gram na R7 w 24 metrach i jest dobrze. One grają na tyle zwartym, dokładnym basem, że nie ma powodu by się ich obawiać nawet w mniejszych pomieszczeniach. Oczywiście tutaj wzmacniacz będzie miał duże znaczenie. Poprzedniczki czyli R700 mają z tym większy problem.

2 godziny temu, colcolcol napisał:

Dziwny post od profesjonalisty...

bardzo dziwny, to jak dobieranie silnika do SUV np, 2 ltry pojedzie i można taki kupić, a jednak warto dołożyć i kupić większy silnik. Tutaj jest tak samo, no ale właśnie przyjdziesz na odsłuch ze swoim Nadem C326 i powiesz że wcale dobrze nie gra, a spróbuj chociaż z czymś na miarę takich kolumn, to pogadamy 😉

17 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Gram na R7 w 24 metrach i jest dobrze. One grają na tyle zwartym, dokładnym basem

ja nie mówię, że nie zagrają, zagrają ale pytanie czy na R5 nie będzie nawet lepiej w tym wypadku. Kef R7 mają dokładny bas? No z tym się nie zgodzę. Dokładny bas to jest w B&W np. Kef ma bas miękki i dość rozciągnięty bym powiedział. Dlatego te kolumny grają tak dobrze z elektroniką Hegel, bo ten basu zbyt wiele nie ma, a jest on szybki i zwarty i zaczyna kontrolować dobrze Kef. 

45 minut temu, tomek7776 napisał:

potwierdzam 

kolega muzyk z filharmonii byl wczoraj w waszym salonie w bialymstoku.i proacki chyba 20

zrobily na nim mocne wrazenie.pod nadem m10  chyba.ale z plyty.nie z tidala.

niech idzie raz jeszcze i posłucha tych kolumn z Copland CSA-150, Devialetem 140 Pro, Heglem H190 😉 Będzie jeszcze dużo lepiej grało 😉 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a spróbuj chociaż z czymś na miarę takich kolumn

Na miarę jakich kolumn? A czym niby R7 wyróżnia się z dziesiątek innych, podobnych z taśmy?

Od profesjonalisty oczekiwałbym podania np przebiegu impedancji kolumn z ujawnieniem częstotliwości przy, której jest ona najniższa. Taka informacja wraz z propozycją wzmacniaczy niebojących się ewentualnych spadków na impedancji np do 2 omów byłaby profi. 

10 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dlatego te kolumny grają tak dobrze z elektroniką Hegel, bo ten basu zbyt wiele nie ma, a jest on szybki i zwarty i zaczyna kontrolować dobrze Kef

Bajkopisarstwo. 

11 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a nie mówię, że nie zagrają, zagrają ale pytanie czy na R5 nie będzie nawet lepiej w tym wypadku. Kef R7 mają dokładny bas? No z tym się nie zgodzę. Dokładny bas to jest w B&W np. Kef ma bas miękki i dość rozciągnięty bym powiedział. Dlatego te kolumny grają tak dobrze z elektroniką Hegel, bo ten basu zbyt wiele nie ma, a jest on szybki i zwarty i zaczyna kontrolować dobrze Kef. 

Okej, moja opinia dotyczy połączenia R7 z Primare w klasie D ,oraz w odniesieniu do R700, które mają "basisko", a nie w skali bezwzględnej.

6 minut temu, colcolcol napisał:

Na miarę jakich kolumn? A czym niby R7 wyróżnia się z dziesiątek innych, podobnych z taśmy?

Od profesjonalisty oczekiwałbym podania np przebiegu impedancji kolumn z ujawnieniem częstotliwości przy, której jest ona najniższa. Taka informacja wraz z propozycją wzmacniaczy niebojących się ewentualnych spadków na impedancji np do 2 omów byłaby profi. 

Bajkopisarstwo. 

jasne, lepiej zamiast słuchać i porównać, to czytać wykresy i zakresy. Powodzenia 😉

www.tophifi.pl

Przez takie pisanie ludzie wpadają w kłopoty 🙂 

Słuchają czegoś w salonie, który nie ma prawa być odwzorowany akustycznie w ich pokoju. Sprzedający asekuracyjnie opowiada o kablach i drogich wzmacniaczach niezbędnych do ekstazy. 

W domu nie gra? Winny slaby wzmacniacz i kiepskie kable. Zapraszamy - słyszy nabywca i "wyskakuje" z kolejnych tysięcy. Potem poprawia źródła, poszukuje płyt, zmienia akustykę a na końcu  - kolumny. 

Po ~ 10 latach bardzo uważa na tajemnicze "do tych kolumn wzmacniacz za co najmniej 5 tyś". 

• Pokaż nowe odpowiedzi