Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 18 tyś z wycofaną sceną.

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn  z wycofaną sceną (grające za linią kolumn) . Metraż około 28 m2 .

Słucham raczej cicho ( ważne żeby kolumny dobrze grały cicho , wzmacniacz mam wydajny prądowo UR Unico Due)

Miałem na odsłuchu w domu Spendor D7.2 i grają fenomenalnie jednak wieczorem drażniło mnie w nich granie "na twarz" . Bardzo angażujące i męczące na dłuższą metę. To jednak nie mój typ grania. Słucham dużo soulu, bluesa i łagodnej elektroniki.

Aktualnie grają u mnie Audio Physic classic 8.

Rozważam jeszcze takie kolumny:

Elac Vela 407 ,  Rosso Fiorentino Elba 2 , Audiovector QR5 .

Proszę o wskazanie kierunku.

Chyba chodzi Tobie o głębie sceny, a to oczywiście zleży od sprzętu , w tym i kolumn, ale wg mnie przede wszystkim od akustyki, możliwości ustawienia kolumn w pokoju, odległości kolumn od ściany z tyłu.
Słuchałem wielu systemów i na prawdę kilka grało wybitnie za linię kolumn, co też aż tak bardzo mi się nie podobało. Scena, lokalizacja były wybitne, ale jednak zbyt daleko, brakowało intymności wokalu.

Nie wiem zatem,czy kolumny jakiekolwiek dadzą Ci to czego szukasz bez zadbania o przestrzeń dla nich. Dźwięk musi mieć gdzie kreować tę głębie.

Akustyka zrobiona , miejsce na kolumny jest. Pod tym względem jestem przygotowany.

Możliwe, że trochę źle się wyraziłem i powinienem napisać, że szukam kolumn, które nie grają "do przodu".

To wróć do Spendora ale z serii Classic. A czy podanie dźwięku na twarz nie było winą źródła? U mnie właśnie tak się to objawiało. W zupełnie innej konfiguracji ale też w zależności od zmian w tym elemencie następowało przesunięcie sceny do przodu lub na linię głośników (tak jak lubię) 

3 godziny temu, ormats napisał:

Szukam kolumn  z wycofaną sceną (grające za linią kolumn) . Metraż około 28 m2 .

Słucham raczej cicho ( ważne żeby kolumny dobrze grały cicho , wzmacniacz mam wydajny prądowo UR Unico Due)

Miałem na odsłuchu w domu Spendor D7.2 i grają fenomenalnie jednak wieczorem drażniło mnie w nich granie "na twarz" . Bardzo angażujące i męczące na dłuższą metę. To jednak nie mój typ grania. Słucham dużo soulu, bluesa i łagodnej elektroniki.

Znam dobrze Vele z tego towarzystwa. Może nie grają zbytnio "na twarz" ale mają bardzo szeroką scenę. Może się podobać rozdzielcza góra. Weź proszę, te kolumny na testy do domu, pogadaj z chłopakami z THF.

1 minutę temu, Tonnii99 napisał:

Znam dobrze Vele z tego towarzystwa. Może nie grają zbytnio "na twarz" ale mają bardzo szeroką scenę. Może się podobać rozdzielcza góra. Weź proszę, te kolumny na testy do domu, pogadaj z chłopakami z THF.

Jaki masz wzmacniacz oraz jak sprawują się podczas cichego słuchania ?

Teraz, ormats napisał:

Jaki masz wzmacniacz oraz jak sprawują się podczas cichego słuchania ?

Nie używam tych głośników u siebie. Mój dobry znajomy ma z nimi podłączone Primare I30, a ten jest nieco przyciemniony. Bardzo dobrze gra to ze sobą. Słychać, że VELA potrzebuje prądu. Są tu jeszcze duuuuuże możliwości.

3 godziny temu, ormats napisał:

Każda pliszka swój ogonek chwali, ale jeśli podobają Ci się Classic 8, to może warto przyjrzeć się Avanti. Nie napisałeś czy w grę wchodzą używane, dlatego jeśli byłbyś zainteresowany tymi kolumnami proszę napisz na priv.

Proponuję posłuchać kolumn triangle signature delta z kablami cardas clearlight lub cygnus. Nie znam Twojego wzmacniacza, nie wiem jak się wpasują. U mnie grają na 30m2. Bardzo dobra przestrzenność I live brzmienie. Możesz posłuchać również chario cielo choć ja po odsłuchach wybrałem triangle. Słuchałem spendorów 7.2, dynaudio evoke 40, bowers 702 audiovectorów nie pamiętam modelu, ale to nie było moje granie, monitor audio gx300 sonus faber sonetto VIII - podobały mi się, choć góra czasami potrafila być wyostrzona, pmc 5.24 i 5.26 (5.26 bardzo fajne ale sporo przekraczają budżet - kolega je kupił). W klubie lubelskim udostępniałem filmy z odsłuchów wszystkich kolumn.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Elac vela 407 i poprzednie 407 też słuchałem. Ogólnie jak się porówna dobrze zestrojone trójdrożne to 2 jak i 2.5 drogi pozostawiają pewien niedosyt na średnicy połączeniu zakresów. Ale każdy musi sam posłuchać najlepiej, bo różne osoby mają różne upodobania.

Jak będziesz zainteresowany filmami pisz na pw to prześlę link jakiś pogląd oddają, słuchając na słuchawkach.

Audio Physic zamieniłem na Harbeth, ale i Spendor Sp 1/2 fajny był.
Ciche słuchanie to wg mnie szukaj czegoś z większym driverem, a nie małych słupków które potrzebują dużego ruchu tłokowego do grania pełna piersią, a to wymaga głośności.

Możesz poszukać starszej serii Spendora z flagowcem sp9/1 master świetne granie z lampami ,Sonus Faber Cremona M, Kudos C 30, dodał bym jeszcze PMC Twenty 5.24 . 

Edytowane przez lukag72

Może coś z Vienna Acoustics? Np. Beethovean albo chociaż Mozarty. Do cichego słuchania z fantastyczną dynamiką i piękną głębią sceny

18 minut temu, Mathia74 napisał:

Może coś z Vienna Acoustics? Np. Beethovean albo chociaż Mozarty. Do cichego słuchania z fantastyczną dynamiką i piękną głębią sceny

Powinien być to dobry wybór 👌

13 godzin temu, ormats napisał:

UR Unico Due

Na jakich lampach słuchasz, jakiej firmy?

Edytowane przez RobG1974
4 minuty temu, RobG1974 napisał:

Na jakich lampach słuchasz, jakiej firmy?

Mazdowskie Mullardy z 64 roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie na mały OT 😉 Skoro już AP Classic spełniają, to o co chodzi,

ale najważniejsze to kwestia innego rodzaju.

Sporo wzmacniaczy hybrydowych ma kłopoty właśnie z niskimi poziomami

głośności ze względu na wysokie THD. O ile głośno dają radę i są porównywalne

z klasyką tranzystorową, to cicho bywa przepaść. Z ciekawości zajrzałem

do testu Vincenta SV 227 i jest kiepsko - nawet 1 %, a zakres względnie niskiego

poziomu zniekształceń to od 7 W dla 8 Ohm i od 13 W przy 4 Ohm:

Ukryta Zawartość

Możliwe, że wzmacniacz z tematu jest lepszy, ale to by już coś tłumaczyło.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Pozwolę sobie na mały OT 😉 Skoro już AP Classic spełniają, to o co chodzi,

ale najważniejsze to kwestia innego rodzaju.

Sporo wzmacniaczy hybrydowych ma kłopoty właśnie z niskimi poziomami

głośności ze względu na wysokie THD. O ile głośno dają radę i są porównywalne

z klasyką tranzystorową, to cicho bywa przepaść. Z ciekawości zajrzałem

do testu Vincenta SV 227 i jest kiepsko - nawet 1 %, a zakres względnie niskiego

poziomu zniekształceń to od 7 W dla 8 Ohm i od 13 W przy 4 Ohm:

Ukryta Zawartość

Możliwe, że wzmacniacz z tematu jest lepszy, ale to by już coś tłumaczyło.

Według danych z hifinews:

Distortion increases with level from 0.06%/1W to 0.18%/10W to 0.59% at the rated 100W/8ohm, but – very unusually – distortion is uniformly lower when the Unico Due is driving tougher 4 and 2ohm loads

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Xavian xn 360

Miałem, do tego trzeba elektrowni jądrowej.

Takie słupki YB teraz na masową skalę produkuje. 

@ormats zajrzyj proszę do ich klubu, może pomogą Tobie?

Mierzony Vincent też ma deklarowany poziom 0,1 % a jest 2-3 razy tyle z tendencją

do sporego zrostu w miarę niższej mocy. W zależności od rodzaju zniekształceń

może to właśnie dawać efekt grania "na klatę" 😉  Tu w porównywalnej cenie

pomiary Yamahy z wycieraczkami 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Mierzony Vincent też ma deklarowany poziom 0,1 % a jest 2-3 razy tyle z tendencją

do sporego zrostu w miarę niższej mocy. W zależności od rodzaju zniekształceń

może to właśnie dawać efekt grania "na klatę" 😉  Tu w porównywalnej cenie

pomiary Yamahy z wycieraczkami 😉 

Ukryta Zawartość

To nie wina wzmacniacza w moim przypadku, Spebdory D7.2 tak grają jak opisywałem. Jest recenzja na YT , którą niestety dopiero obejrzałem jak już miałem je u siebie.

Z innymi kolumnami nie ma takiego efektu.

Ukryta Zawartość

To dobrze, że tylko Spendor - pojawi się pewnie mnóstwo propozycji grających jak trzeba,

a wtedy wystarczy wziąć dowolne poza ww. 😉 

W dniu 11.03.2022 o 07:15, lukag72 napisał:

dodał bym jeszcze PMC Twenty 5.24 . 

Też pomyślałbym o odsłuchu Twenty5.24 od PMC.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl