Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie pianina elektryczne do wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Mam nietypowe pytanko. Mam zestaw stereo oparty na wzmacniaczu primare i21. No i mam tez pianino elektryczne (keyboard), który ma fatalne wbudowane głośniki. No wiec kupiłem kabel duży jack ( wyjście z piano) na RCA i podłączyłem do wzmaka. No i jak gram teraz to czuje się jak na sali koncertowej i jest kosmos. Tylko moje pytanie jest teraz takie - bo przeczytałem gdzieś na zachodnich forach, ze można podłączając takie pianino jako instrument zniszczyć/spalić wzmacniacz…? To prawda? Pianino ma swoje pokrętło glosnosci i trzeba je ustawić na maxa, żeby było coś słychać. Tak samo wzmacniacz tez muszę dużo wyżej kręcić bo poziom glosnosci jest dużo niższy niż w przypadku cdeka itd.

Nie obawiam się o uszkodzenie. Podłączyłeś się albo do wyjścia liniowego albo słuchawkowego. Byłoby niebezpiecznie jakbyś wejście wzmacniacza podłączył do wyjścia głośnikowego, ale takich raczej w keyboardach nie ma.

Tylko może być niedopasowanie albo impedancji albo poziomów sygnału. W rezultacie masz pewnie podwyższony poziom szumów i może jakieś zniekształcenia pasma.

Należałoby porównać ze specyfikacji impedancję i poziom sygnału wyjściowego w pianinie z impedancją i zakresem akceptowanych poziomów sygnałów na wejściu wzmacniacza.
I może dobrać jakiś aktywny di-box albo transformator audio.

3 godziny temu, Mateolo2 napisał:

przeczytałem gdzieś na zachodnich forach, ze można podłączając takie pianino jako instrument zniszczyć/spalić wzmacniacz…? To prawda?

Zasadniczo część prawdy w tym jest, aczkolwiek nie chodzi o wzmacniacz, ale o głośniki wysokotonowe. Trzeba uważać, bo instrument może przypadkiem lub celowo generować duże poziomy sygnału, które mogą przesterować wzmacniacz, a to jest groźne dla głośników wysokotonowych w domowych zestawach.

nagrywamy.com

4 godziny temu, xajas napisał:

zapomnij to spalenie wzmacniacza

jak sie nazywa to pianino (model) ?

Dziekuje za rady. Mój system stereo to moje oczko w głowie, wiec wolałbym nie ryzykować. Pianino to yamaha np32, która ma wyjęcie słuchawkowe na dużego jacka określone na urządzeniu jako phones/output. Generalnie wszystko działa, ale żeby poziom glosnosci był Ok to trzeba mocno rozkręcić wzmaka i poziom glosnosci na pianinie tez ustawić prawie na maxa. Jak jest ustawiony max na pianinie to w głośnikach przy wysokich dźwiękach słychać zniekształcenia, nawet jak się bardzo cicho ustawi poziom glosnosci wzmacniacza. 

Tak pisza w instrukcji:

9B0AC52F-E436-4662-8FA9-A6B02C4FC4E6.png

82033862-B1C3-4BA9-A06A-E4ED91A1BEA6.png

Ale dodam jeszcze, ze z tego co widzę jak pokrętło glosnosci na pianinie jest na maxa to niezależnie czy mam podłączony system stereo, słuchawki czy nawet nic nie podłączone to nawet na głośnikach wbudowanych w piano są te zniekształcenia… chyba po prostu wzmacniacz w tym pianinie jest słaby. Bo na słuchawkach zawsze jest w miare cicho…

Edytowane przez Mateolo2

Pewnie jest tak samo, jak z klasycznymi wzmacniaczami - dobra praca do 12.00

a bardziej w prawo trudno przewidzieć. Zresztą jest tak - czułość Primare wg. AUDIO

to 0,4 V więc trochę mało, a pewnie wyjście słuchawkowe ma nieco za niski poziom

- razem jest jak jest. Sam piszesz, że na  słuchawkach też cicho 😉 

Dodanie przedwzmacniacza z regulowanym poziomem by temat rozwiązało, ale groźba

przesterowania rośnie - jak pisał @przemak więc do zastanowienia.

Ale na pewno mniej by szkodziło tweeterom wejście zbyt dużym poziomem na wzmacniacz,

niż praca przy wysilonym słuchawkowym, który już zaczyna produkować to i owo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, audioburak napisał:

Pewnie jest tak samo, jak z klasycznymi wzmacniaczami - dobra praca do 12.00

a bardziej w prawo trudno przewidzieć. Zresztą jest tak - czułość Primare wg. AUDIO

to 0,4 V więc trochę mało, a pewnie wyjście słuchawkowe ma nieco za niski poziom

- razem jest jak jest. Sam piszesz, że na  słuchawkach też cicho 😉 

Dodanie przedwzmacniacza z regulowanym poziomem by temat rozwiązało, ale groźba

przesterowania rośnie - jak pisał @przemak więc do zastanowienia.

Ale na pewno mniej by szkodziło tweeterom wejście zbyt dużym poziomem na wzmacniacz,

niż praca przy wysilonym słuchawkowym, który już zaczyna produkować to i owo 😉 

Ok, Dzieki za info. Czyli co? Może na wszelki wypadek, żeby nie poniszczy, sprzętu odpuszczę sobie ta przyjemność i będę używał wbudowanych Glosnikow w pianinie? Zawsze strach tak swojego wzmaka rozkręcać wysoko (dwa razy głośniej niż normalnie przy bardzo głośnym słuchaniu muzyki).

Raczej strach, że nie wrócisz z gałą na niższy poziom i odpalisz inne źródło 😉  

Sam bym chyba poszukał jakiegoś pre z zasilaczem, żeby miał regulację poziomu,

ale nie mam pojęcia o rynku i cenach.

W końcu chyba lepiej brzmi na prawdziwym wzmacniaczu 😉 

Tu jest coś więc inne pewnie też istnieją:

https://allegro.pl/oferta/przedwzmacniacz-mikrofonowy-stereo-mono-vivanco-gw-7722474950

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok, Dzieki za info. Czyli co? Może na wszelki wypadek, żeby nie poniszczy, sprzętu odpuszczę sobie ta przyjemność i będę używał wbudowanych Glosnikow w pianinie? Zawsze strach tak swojego wzmaka rozkręcać wysoko (dwa razy głośniej niż normalnie przy bardzo głośnym słuchaniu muzyki).
Jeśli mieszkasz w okolicach Gdańska mogę Ci pożyczyć na próbę Ebtech LLS-2.

A to jest preamp, ale mikrofonowy. Niedopasowanie poziomów sygnału byłoby jeszcze większe.

Pewnie masz rację, ale jest on też sprzedawany "do gitary" więc na pewno

na wejściu nie są to pojedyncze miliwolty; a regulację ma zarówno ten wynalazek,

jak i piano Yamahy, więc powinno działać:

https://allegro.pl/oferta/przedwzmacniacz-do-mikrofonu-gitary-jakosc-sklep-8966990755

22 godziny temu, Mateolo2 napisał:

Tylko moje pytanie jest teraz takie - bo przeczytałem gdzieś na zachodnich forach, ze można podłączając takie pianino jako instrument zniszczyć/spalić

Nic się nie stanie. Nawet jak przesterujesz wejście (a ty masz odwrotną sytuację) to nic nie grozi. Będzie wtedy obcinać sygnał. Głośnikom też nic będzie. Tak właśnie działa fuzz do gitar. Efekt jest przykry dla ucha ale nie groźny. Niebezpieczne jest wzbudzanie.

Ja u siebie instrumenty podłączałem przez mikser audio. Chciałem też mieć możliwość podkładu z dowolnego źródła.

Graj sobie i się nie stresuj

15 minut temu, Ma_ki napisał:

Tak właśnie działa fuzz do gitar. Efekt jest przykry dla ucha ale nie groźny.

Tak działa distortion/overdrive. Fuzz to co innego. Ale i tak tego rodzaju efekty nawet w niezbyt wielkim natężeniu są bardzo groźne dla głośników wysokotonowych w domowych zestawach wielodrożnych. Paczki gitarowe gwizdków nie mają, wręcz przeciwnie. 

W przypadku fortepianu problemów raczej nie będzie, ale warto uważać. 

3 godziny temu, Mateolo2 napisał:

Zawsze strach tak swojego wzmaka rozkręcać wysoko (dwa razy głośniej niż normalnie przy bardzo głośnym słuchaniu muzyki).

Nie sądzę, żeby było dwa razy głośniej, pokrętło głośności jest może "dwa razy wyżej" ale to nie ma większego związku z głośnością. Pojedynczy instrument lub nawet parę instrumentów normalnie grających mają bardzo dużą dynamikę. Na nagraniach jest to upilnowane, podczas grania na żywo stosunek peak/rms czy audiofilski DR jest bardzo duży, to znaczy RMS czyli głośność jest niezbyt wielka, ale szczyty są bardzo duże, mogą przesterowywać tor i wtedy głośniki wysokotonowe dostają zbyt dużą moc w swoim paśmie. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

13 godzin temu, przemak napisał:

Fuzz to co innego.

```

Efekty wykorzystujące przesterowanie

Polscy gitarzyści efekt typu overdrive, ale również distortion, jak i fuzz nazywają słowem „przester”. Zasada działania tych efektów jest identyczna – różnice wynikają jedynie z innej filtracji sygnału przed i (zwłaszcza) po ograniczniku amplitudy, który może być wielostopniowy i mieć różne charakterystyki

```

Jeżeli przesterowaniem czyli zmianą przebiegu spalisz kolumny tzn, że masz niedobrane do wzmacniacza.

Kiedyś na kolumnach była podawana  tzw moc znamionowa czyli moc ciągłej pracy. teraz to chyba RMS.

Co prawda przebieg obcięty czyli zbliżony do prostokątnego zawiera dużą ilość harmonicznych wysokich częstotliwościowi

Edytowane przez Ma_ki

Tyle, że poziom przesterowania musi być inny niż dla PHONO, choćby z tego względu,

że napięcie z mikrofonu jak piszą może być rzędu nie 4 miliwoltów, ale czasem

kilkudziesięciu, więc można Yamahą obniżyć poziom wyjściowy i bezpiecznie używać.

2 godziny temu, Ma_ki napisał:

Zasada działania tych efektów jest identyczna – różnice wynikają jedynie z innej filtracji sygnał

Nie. Ale to nieistotne. 

Jeżeli przesterowaniem czyli zmianą przebiegu spalisz kolumny tzn, że masz niedobrane do wzmacniacza.

Bzdura. Przesterowanie wzmacniacza to najczęstsza przyczyna uszkodzenia głośników wysokotonowych i subwooferów. 

chyba RMS

Chyba. Właśnie. 

Co prawda przebieg obcięty czyli zbliżony do prostokątnego zawiera dużą ilość harmonicznych wysokich częstotliwościowi

Ciepło, ciepło 😉

nagrywamy.com

W dniu 2.03.2022 o 15:41, Mateolo2 napisał:

Czyli co? Może na wszelki wypadek, żeby nie poniszczy, sprzętu odpuszczę sobie ta przyjemność i będę używał wbudowanych Glosnikow w pianinie?

Kup jakiś stary, niedrogi wzmacniacz, do tego niewielkie kolumny i masz po problemie. Do swojego Rolanda FA mam stary wzmak Akai i kolumny Canton GL260 i od lat wszystko elegancko śmiga.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Ale tu piszemy o przesterowaniu a ty masz niedosterowanie czyli zbyt mały sygnał na wejsciu wzmacniacza. A pozostałe urządzenia podłączone do wzmacniacza nie przesterują go w przypadku podniesienia głośności na max.

https://riff.net.pl/miksery/29615-behringer-xenyx-q802usb-4033653012201.html

Ja korzystałem z tego, możesz podłączyć więcej rzeczy