Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn do Audiolab 6000A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed wyborem nowych kolumn do mojego wzmacniacza tj. Audiolab 6000A + bluesound node. Moje pomieszczenie odsłuchowe ma 19,5m2 z adaptacją akustyczną. Jest otwarte na klatkę schodową.

Poprzednie kolumny to heco aurora 700, które były całkiem niezłe, jednak bas był rozlany, nieprecyzyjny, ciągnący się, a w niektórych rejestrach nawet przydudniło.

Lubię bas, nawet bardzo i go oczekuję. Fajnie jak energicznie uderzy i powróci.

Słucham głównie rock, jazz rock, trochę mniej jazz, pop, stary heavy metal, muzyka akustyczna. Jeszcze mniej muzyka elektroniczna.

Budżet do 6 tys zł.

Na początku postawiłem na focale 826 i wharfedale-linton 85. Słuchałem je, jednak pozostaje kwestia jak były wygrzane. Słuchałem jeszcze saxo 60, pylon d 25 i MA bronze 500.

Pylony za ciemne, saxo pudełkowo, MA miał chyba najlepszy bas, ale czegoś mi brakowało, pewnie stereofonii.

Focale miały najlepszą scenę, przestrzeń, ale dzwoniły górą bardzo. Wiele osób mówi mi, że to kwestia wygrzania i się poprawi. Z lintonami podobno podobnie. 🙂

Lintony miały fajną głębię, przestrzeń. Scena nie taka szeroka, bardziej głęboka. Bas taki trochę zaokrąglony. No i ogólnie ciepło.

Dostałem nowe propozycje do audiolaba i mam ich niedługo słuchać. Mianowicie:

Qacoustic 3050i
Tannoy revolution xT8F
Dali oberon 7

I jeszcze raz focale i lintony. Kuszą mnie pylony d28, ale to już trochę poza budżetem.

Proszę o poradę z Waszego zacnego doświadczenia.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/158297-wyb%C3%B3r-kolumn-do-audiolab-6000a/
3 godziny temu, Dziuras napisał:

Lubię bas, nawet bardzo i go oczekuję. Fajnie jak energicznie uderzy i powróci.

Słucham głównie rock, jazz rock, trochę mniej jazz, pop, stary heavy metal, muzyka akustyczna. Jeszcze mniej muzyka elektroniczna.

Budżet do 6 tys zł.

Posłuchaj USHER V 602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do Focali 826 - miałem 836 - to jak poszukasz w necie testy gdzie podają zależność impedancji od Hz to zobaczysz jak one bardzo spadają poniżej 3ohm co oznacza bardzo wydajny wzmak . Dopiero jak kupiłem Musical Fidelity M6i to zagrały i zgadzam się że gora się uspokoiła znacznie było bardzo fajnie.

A jaki budżet masz ? Nowe / 2nd hand ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A sorry widzę 6k

Godzinę temu, mdavis napisał:

Posłuchaj USHER V 602

Ukryta Zawartość

Słuchałeś je z audiolabem? Jak to się łączy?

Jestem trochę sceptyczny do 2 drożnych kolum.

Ukryta Zawartość

Mam rozumieć, że audiolab będzie za słaby do focali. Używane też mogą być do tych 6k. Choć wolałbym mniej.

Tak

Z Tannoy i Dali nie będzie podobnie?

Nie słuchałem ich, ale są niby polecane do audiolaba. Z resztą tak jak focale. 

Jestem trochę nakierowany na lintony. Ale boję się, że będą miały chociażby za wąska scenę. 

11 godzin temu, Dziuras napisał:

Słuchałeś je z audiolabem? Jak to się łączy?

Jestem trochę sceptyczny do 2 drożnych kolum.

Budżet w jakim się porusza raczej dyskwalifikuje sensowne zestawy trójdrożne. Zrobienie dobrej kolumny trójdrożnej to jednak sztuka (podział pasma i zwrotnica), dla tego wiele naprawdę wysokiej jakości zestawów głoskowych opiera się właśnie na dwóch przetwornikach a dopiero modele z górnej półki mają po trzy przetworniki. Oczywiście w budżetowych "efekciarskich" nie tylko dźwiękowo ale i wizualnie zestawach duża ilość głośników jest jak najbardziej pożądana ponieważ najczęściej kupują je klienci którzy kolumny traktują jak wystrój mieszkania i efektowną podstawkę na kwiaty. 

Edytowane przez dlmtb

Ponoć z Audiolabem fajnie grają niepozorne Audiophysic Classic 8. To 2,5-drożna konstrukcja. Sam się zastanawiam nad wymianą moich Aurora 700, ale trochę drogie aby zakupić "w ciemno" i się zawieść. Używki za około 6500-7000 można trafić.

Jestem trochę nakierowany na lintony. Ale boję się, że będą miały chociażby za wąska scenę. 
A dlaczego miałby mieć węższą scenę niż inne tu wymieniane ?
18 minut temu, Yahoou napisał:

Ponoć z Audiolabem fajnie grają niepozorne Audiophysic Classic 8. To 2,5-drożna konstrukcja. Sam się zastanawiam nad wymianą moich Aurora 700, ale trochę drogie aby zakupić "w ciemno" i się zawieść. Używki za około 6500-7000 można trafić.

Słyszałem, że fajnie grają z 6000a, ale trochę sroga cena dla mnie.

5 minut temu, maciek36 napisał:
5 godzin temu, Dziuras napisał:

A dlaczego miałby mieć węższą scenę niż inne tu wymieniane ?

Dlatego, że ich słuchałem i tak było. Kwestia wygrzania, bo podobno są duże różnice po. Podobno...

Edytowane przez Dziuras

Szczerze mówiąc to prawie wszystkie wymienione kolumny były wybierane przez naszych klientów z Audiolabem, może poza Tannoy. Pamiętaj wybór zawsze należy do kupującego i jego ucha i wyobrażeń i tego powinieneś się trzymać. Nasze podpowiedzi nie zawsze wpasowują się w gusta i jak możesz samemu czegoś posłuchać to to zrób😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 minut temu, Q21 napisał:

Szczerze mówiąc to prawie wszystkie wymienione kolumny były wybierane przez naszych klientów z Audiolabem, może poza Tannoy. Pamiętaj wybór zawsze należy do kupującego i jego ucha i wyobrażeń i tego powinieneś się trzymać. Nasze podpowiedzi nie zawsze wpasowują się w gusta i jak możesz samemu czegoś posłuchać to to zrób😉

Dokładnie. Tylko jak jest mniejszy wybór, to łatwiej i szybciej podjąć decyzję. A jak się ma 20 propozycji kolumn do przesłuchania to raz, że się wszystko miesza, a dwa zajmuje to mnóstwo czasu.

JMR Lucia to naprawdę udane monitory i z Audiolabem grają bardzo dobrze - polecam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, mdavis napisał:

Posłuchaj USHER V 602

Ukryta Zawartość

Podobno są dwie wersje tych kolumn. Jest jakaś wielka różnica w jakości brzmienia? Czym się różnią wizualnie?

Ukryta Zawartość

To zdjęcie przedstawia wersje obecnie produkowana, która posiadam. Wersja ta do tej która nie jest produkowana różni się posiada nowy głośnik średnio - niskotonowy (ten duży) jest zmodyfikowana zwrotnica oraz przód kolumn jest w kolorze czarnym tak jak na zdjęciu. 

Edytowane przez mdavis
W dniu 27.02.2022 o 21:28, mdavis napisał:

Czyli dosyć istotne zmiany. Koło mnie jest stary model. Do nowych musiałbym dopłacić ok 2 tys. No i przede wszystkim odsluchac. 

Najlepsze rozwiązanie Jak kolumny Usher są blisko Ciebie to zabierz wzmacniacz podjedź to sprzedającego na odsłuch i będziesz wiedział co zrobić dalej 👍

W dniu 28.02.2022 o 13:28, Krisat napisał:

A czy Audiolab 6000a zagra z Jmr  Lucia?

Kolega miał takie zestawienie i był zadowolony. Ale najlepszym rozwiązaniem jest odsłuch w domowych warunkach. 

W dniu 28.02.2022 o 05:47, Dziuras napisał:

Tannoy fajne ale nie bardzo do rocka. Super do jazzu, wokali

Dali...daj spokoj 😉

QAcoustics dobrze graja rocka. Dziwne ze Heco ci nie przypadlo, moze wyzsze modele by zagraly jak lubbisz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Właśnie heco mi przypadło. Ale człowiek ciągle chce lepiej... W heco czasami przy niskim basie zadudniło. Poza tym całkiem fajnie. 

Boję się,że po tych poszukiwaniach wrócę do heco😅

A probowales inaczej je ustawic? szczegolnie dalej od tylnej sciany

Oczywiście, to charakterystyka samych kolumn, albo połączenia z audiolabem. 

Teraz mam co chwila jakieś inne zestawy kolumn od znajomych i z tym basem jest ok.

Robione były pomiary akustyczne. Strojone rezonatory hemholtza itp.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Tannoy fajne ale nie bardzo do rocka. Super do jazzu, wokali

Dali...daj spokoj 😉

QAcoustics dobrze graja rocka. Dziwne ze Heco ci nie przypadlo, moze wyzsze modele by zagraly jak lubbisz.

Czemu dać spokój z Dali?

Dla mnie osobiscie to "darcie japy" (moze poza epiconami) + malo kontrolowany bas. Niektorzy tak lubia i maja swoich zwolennikow. Ja ich nie polecam. Ale zeby nie bylo ze nie bo tak - sam mam Dali Zensor w sypialni podpiete pod telewizje 🙂

Ja bym popróbował z Fyne Audio F501. Perfekcyjnie się odnajdą z Audiolabem pod kątem brzmienia. Plus bez problemu się "zmieszczą" w 20 m kwadrat.  Mamy też oba urządzenia na stanie, więc można posłuchać na miejscu 🙂 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

W dniu 2.03.2022 o 12:17, Dziuras napisał:

W heco czasami przy niskim basie zadudniło.

prawdopodobnie jeśli zakupisz lepsze kolumny np z większym zakresem pasma przenoszenia to i tak zadudni bo po pierwsze może to być kwestia akustyki pomieszczenia a po drugie realizacji nagrania . I może być tak że wydasz kasę a będzie to samo lub gorzej . Mógłbyś spróbować kolumn z niższym zakresem dolnych częstotliwości ale może się to negatywnie odbić na ogólnym odbiorze muzyki . Spróbuj pokombinować z ustawieniem kolumn , może to przynieść pozytywne skutki tym bardziej jeśli te heco ci odpowiadają .

Przeczytaj dokładnie co napisałem. Z innymi kolumnami nie ma takiego problemu. Testowałem monitory małe, większe, zamknięte i z br. 

Akustyka może być, chociaż tak jak napisałem. Dużo jest zrobione. Połowa wartości sprzętu poszła w sumie w akustykę samą.

Heco sprzedane.

Może dopisz do listy Triangle ale Borea BR07 - nigdy nie przepadałem za ich

brzmieniem ze względu na górę pasma - dla mnie nie do przyjęcia, ale to inna seria.

O ile reszta pasma była naprawdę dobra, to po kilku chwilach męczyły.

Porzucili metal i jest tekstylna kopułka która powinna już grać jak trzeba, a do tego

Borea ma BR na froncie, co trochę odsuwa rezonanse od ściany.

W tym metrażu powinny być akurat. Może też coś z BMN ... mimo 2-ch dróg 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi