Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do kolumn Polk Audio RTI a5?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Cena do 2000 PLN jeśli używany, no max do 2500 PLN jeśli nowy. 

Mam obecnie NAD 320 (wersja bez BEE). Trochę czuję za duże przymulenie dzwięku, chodziaż barwa wokali miła dla ucha i piekna rytmika. Próbowałem zachwalany NAD 326BEE ale różnica była znikoma. Zastanawiam sie czy NAD 356BEE by nie pomógł. Nie miałem okazji posłuchac ale podejrzewam, że charakter dzwięku jest podobny we wszystkich nadach ale to klasa wyżej niż 320tki więc może jest znacznie lepiej. Obecnie wypozyczyłem Cambridge Audion AX35, na podstawie bardzo pozytywnych recenzji ale jakos nie do końca to gra z Polkami. Jest dużo więcej szczegółowowsci i sceny niż w Nadzie ale brakuje mu trochę życia. Trochę jakis taki misiowaty i miękki. Może to ze wzgledu na skromną moc. 

Niestety nie ma za dużo info w sieci na temat zestawienia tych kolumn z nie drogimi wzmacniaczami. 

Dodam, ze słucham trochę jazzu, szczególnie z żenskimi wokalami, ale też niestety wszystko inne, od współczesnego popu, do klasyki i rocka w zależności od nastroju i okoliczności. Więc najlepiej gdyby te kolumny ze wmacniaczem grały umiarkowanie dobrze wszystko (za tą cenę bardzo dobrze to chyba nie będzie). Pokój około 18 m2, prostokąt. Kolumny stoją na krótszym boku ale w planie jest przemeblowanie i będą trochę szerzej, ale dosyc blisko słuchacza - ok 2 m. 

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, w która stronę szukać? Może ktoś ma takie i da znać jakie wrażenia z jego wzmacniaczem.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, sylvoo napisał:

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, w która stronę szukać? Może ktoś ma takie i da znać jakie wrażenia z jego wzmacniaczem.

Czesc. Jesli mozesz troszke zmienic proporcje to polecam uzywany Atoll in100. 

U mnie kolumny z tej serii zagraly bardzo przecietnie z kilkoma wzmacniaczami. Byly tam i vintageowe Sony i Sansui i nowsze MF i wysoki model Yamahy i Denona z nowszych serii. Juz mialem uznac, ze pomylilem sie z wyborem kolumn gdy sprobowalem Atolla. To bylo jak objawienie - nagle kolumny zagraly jakby to byly klocki za 20 tys :). Warto wiec sprobowac.

https://m.olx.pl/d/oferta/atoll-in-100-se-wzmacniacz-hi-fi-2x100w-CID99-IDLsY0v.html

Na pewno spróbuję je przetestować. Warszawa, wiec mam na miejscu, o ile zgodzi sie wypożyczyć za kaucją, bo w ciemno to za duże ryzyko.

A poczytałem trochę o tych wzmacniaczach i niektórzy nażekali, że buczą im tranzystory czy coś. Masz podobne doświadczenia?

7 godzin temu, sylvoo napisał:

Brzmi ciekawie tylko gdzie to upolować?

No właśnie jest problem z używkami bo to dobry sprzęt jest, ale czasami pojawia się na portalach przeważnie w cenie do 2,5 tys. Sam mam i ten wzmak ma u mnie dożywocie nawet jak będę zmieniał cały arsenal. 

1 minutę temu, bartoszek32 napisał:

No właśnie jest problem z używkami bo to dobry sprzęt jest, ale czasami pojawia się na portalach przeważnie w cenie do 2,5 tys. Sam mam i ten wzmak ma u mnie dożywocie nawet jak będę zmieniał cały arsenal. 

Jeden wisi na allegro jest licytacja na razie 2100zl.

Nad c356 doda troszkę energii w stosunku do tańszych modeli tej firmy, ale zasadniczo charakter brzmienia będzie zbliżony. Nieco lepiej od wzmacniaczy Nad wypadają brzmieniowo wzmacniacze firmy Audiolab a jeśli chcesz pójść jeszcze wyżej to szukaj używanych wzmacniaczy Atoll, Musical Fidelity, może coś Cambridga jeśli lubisz bardziej szczegółowy dźwięk.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W miedzyczasie przesłuchałem kilka nowych wzmacniaczy. Jako źródło używam DACa Toppin d50s, połaczony po USB z Chromecastem 4 googla. Muzyka głównie z Tidal master.

Dobry marketing ma Cambridge AX3. Pierwsze chwile po przełaczeniu z NADa 320 rewelacja, ile szcegułów plus lekko ciepława średnica, sporo basu. No niestety z każda godziną a potem dniem było coraz mnije zachwytu. Nie wiem jak to wyjaśnić, ale jakby cisnienie w uszach rosło przy słuchaniu tego wzmaka. Chyba podobnie jak przy lądowaniu samolotem. Przy dłuzszych odsłuchach na normalnej głośności było to meczące i niemiłe wrażenia w uszach pozostawały. Jedynie przy cichych nocnych odsłuchcach było OK. Decyzja - Zwrot.

Drugi reklamowany w prasie pojwił się Pioneer A-40AE. Faktycznie rytm tu gra pierwsze skrzypce. Dla mnie jednak jakoś brakuje niskiej srednicy albo wysokich niskich. Nie samym rytłem człowiek żyje. Dla mnie ważna jest melodia a tego jakoś brakuje. Generalnie w miarę ale to nie moj styl. Zwracam.

Z ciekawości, a także ponieważ mam już tego Toppinga, wziąłem na test małe pudełeczko TOPPING PA3s. Spodziewałem się czegoś dużo horszego za te niecałe 700 PLN, a tu zaskoczenie. Dzwięk i dynammika nie gorsza niż u Pioneera a za 1/3 ceny. Może scena węższa ale trochę mniej samego rytmu i odrobinę wiecej melodii. Szcegółów dużo. Nie słychać czegoś dziwnego czym się straszy wzmacniaczami klasy D. W zestawie z DACiem to spokojna konkurencja dla dużych klocków w cenie do 2500 PLN.  Tu sie zastanawiam teraz czy nie kupić moze tylko dobrej końcówki mocy. Jak by dodała trochę chatrakteru/muzykalności do dosyć neutralnego dzwieku z Topping a D50s. 

Teraz czekam jeszcze na, trochę ponad zaplanowanym budżetem bo za 3200 PLN, Audiolaba 6000a. Jak się zgramy znacznie lepiej niż z Toppingiem to najwyżej kupię używkę. A  jak zagra tak jak, zapewne opłacone, recenzje to opisują to i powali mnie na kolana to chętnie dołoże tych kilka 100.

Z nowych w zakładanym budżecie jeszcze myślałem o Denonie 800 (rwónież z dobra prasą) i Rotel 10 albo 11 (ale tu podobno nacisk na rytm wiec nie mój gust). Zostało jeszce sporo używek do przesłuchania ale tutaj jest ograniczenie bo nie chętnie sa wypożyczane na przesłuch we własnym ciasnym mieszkanku, a trochę strach w ciemno brać i potem żałować.  

Godzinę temu, xyz4691 napisał:

Ponieważ poznałeś już klasę D, zwróć uwagę na SMSL DA 9. Jest na Amazonie.pl. 

Własnie go testuję i jestem pod wrażeniem.

Możesz opisać dźwięk ? Przypadkowo go zobaczyłem na aliexpress i wpadł w oko.

Nie jestem mistrzem pióra.

Ale...wzmacniacz dotychczasowy jest w serwisie. Aby nie być "odciętym" od muzyki z Amazona "wziąłem" to maleństwo i jestem zaskoczony. Dźwięk wypełnia cały pokój (18 m2). Scena jest szeroka, detale wyraźne. SMSL napędza podłogówki BMN S3 upgrade Beszele Pro. Daje radę. Po kilku dniach słuchania stwierdzam, że może konkurować ze wzmakami z poziomu 4-5 tys. pln (takowe do tej pory posiadałem). A jak będzie za kilka dni to czas pokaże.

Podkreślam to moje subiektywne odczucia w moim pomieszczeniu i na moim torze audio. 

3 godziny temu, xyz4691 napisał:

Ale...wzmacniacz dotychczasowy jest w serwisie. Aby nie być "odciętym" od muzyki z Amazona "wziąłem" to maleństwo i jestem zaskoczony. Dźwięk wypełnia cały pokój (18 m2). Scena jest szeroka, detale wyraźne. SMSL napędza podłogówki BMN S3 upgrade Beszele Pro. Daje radę. Po kilku dniach słuchania stwierdzam, że może konkurować ze wzmakami z poziomu 4-5 tys. pln (takowe do tej pory posiadałem). A jak będzie za kilka dni to czas pokaże.

Podkreślam to moje subiektywne odczucia w moim pomieszczeniu i na moim torze audio. 

A co miałeś poprzednio? To znaczy co jest w serwisie?

Właśnie chińszczyzna nie ma takiej prasy jak "uznane" marki audio ale chyba sie broni jakością bez przesadnego drenażu kieszeni. 

Własnei podłączyłem Audiolaba 6000a i powiem, że dupy nie urywa. W sumie gra najprawdziwiej, naj mniej dodając coś od siebie w porównaniu z testowanymi przeze mnie integrami (nad, peeonier, cambridge). Gdybym tylko nie testował klocków Toppinga to był bym w miare zadowolony. No ale jakoś jak na ten moment Topping brzmi lepiej. MOże to kwestia wygrzania Audiolaba, dam znac za pare dni czy coś sie poprawi, ale na ten moment mam za dużo rozlazłych średnich  basów i odrobine za dużo wysokich. Jeszcze te wysokie to w miare do przyzwyczajenia się ale bas jest jakby zbyt słabo kontrolowany.  Może z innymi kolumnami i w innym pomieszczeniu (lepiej wytłumionym) audiolab brzmi bardziej równo ale z moimi Polkami mały Topping gra równiej (bez szczególnego faworyzowania żadnego zakresu) i z brakiem rozlewania basu. W sumie cena obu klocków Toppinga to 1900 PLN a Audiolab nowy to prawie dwa razy tyle.  Ciekaw jestem jak Topping albo SMSL w cenie około 3000-4000 PLN brzmi. Specjalistyczna prasa zdaje sie omijać te chinczyki i brakuje porównań z "uznanymi" markami HIFI. Chyba ze ja nie umiem tego znaleźć.

Dodam jeszcze że Topping D50s ma BT z kodekiem LDAC od Sony, który w porównaniu z AptX brzmi znacznie lepiej. Podobnie SMSL M200. W klasycznych integrach nie widziałem LDAC. Przynajmnije w tych do 4000 PLN, o ile wogóle maja BT.

7 godzin temu, xyz4691 napisał:

Jak przyjdzie "twój" wzmacniacz z serwisu, możesz testować oba. Zdaj relacje