Skocz do zawartości
IGNORED

Canal+ box 4k i jego Toslink

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - przymierzam się do zakupu C+ box i oczywiście po HDMI będzie tv ale również na nim można odpalić swoje konto na Spotify i na Tidal.

Mój wzmak stereo ma tylko wejście RCA więc muszę kupić konwerter z sygnału wyjsciowego z C+ box po toslink na RCA i tu pytanie - jaki sygnał C+ box wypuszcza po Toslink ?

Czy jest to PCM 44.1 kHz 16bit? Nigdzie tego nie mogę znaleźć w opisach.

Jak na nim odpalę Tidal to na wyjściu będzie poprostu w jakości CD nie zależnie od np utworu w MQA ? Wówczas odtworzy pierwszą warstwę w jakości CD?

Są różne konwertery stąd pytanie . Oczywiście jak przyjmują sygnał większej częstotliwości i ilości bitów to droższe .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

https://www.audiostereo.pl/topic/158259-canal-box-4k-i-jego-toslink/
W dniu 24.02.2022 o 12:23, Marcin Wielgus napisał:

Mój wzmak stereo ma tylko wejście RCA więc muszę kupić konwerter z sygnału wyjsciowego z C+ box po toslink na RCA i tu pytanie - jaki sygnał C+ box wypuszcza po Toslink ?

To się nazywa DAC, a nie żaden konwerter, nazywajmy rzeczy po imieniu. I nie ma znaczenia jaki sygnał wypuszcza ten box, każdy DAC to przyjmie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

To się nazywa DAC, a nie żaden konwerter, nazywajmy rzeczy po imieniu. I nie ma znaczenia jaki sygnał wypuszcza ten box, każdy DAC to przyjmie.
Z tym "kazdy" to bym tak nie szarzowal. Mialem kiedys taki wynalazek jak Hama DIT2000. Mial 2 wyjscia cyfrowe, ale zadne z nich nie chcialo w zaden sposob zagadac z przetwornikiem wbudowanym w magnetofon DAT. Ze wspolczesnymi DACami dzialalo oczywiscie bez problemu, a sam DAT od lat wspolpracowal z innym zrodlem cyfrowym o tych samych parametrach co Hama (16/48). Zagadki nie udalo mi sie rozwiklac...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

prosisz żeby nazywać po imieniu no to ...

Ja mam taką zasadę - " nie wiem to się nie odzywam"

Jeśli na wejściu jest sygnał optyczny a na wyjściu sygnał cyfrowy w postaci analogowej to jest to konwersja sygnału. To chyba oczywiste?
To że po drodze może być, i często jest, dekodowanie sygnału -DAC- to fakt ale nie koniecznie tak musi być
Co do drugiej kwestii to już kolega ci powyżej wyjaśnił że jesteś w błędzie . To jakie sygnały będzie DAC potrafił zdekodować zależy od zastosowanej kości czy też technologii (np. R2R vs. SD) oraz implementacji danego układu. To że kość potrafi, wcale nie oznacza że dana implementacja tej kości da taką możliwość.

Będę wdzięczny za informacje jeśli ktoś ma ten C+ box i używa z Tidal / Spotify

Z tym "kazdy" to bym tak nie szarzowal. Mialem kiedys taki wynalazek jak Hama DIT2000. Mial 2 wyjscia cyfrowe, ale zadne z nich nie chcialo w zaden sposob zagadac z przetwornikiem wbudowanym w magnetofon DAT. Ze wspolczesnymi DACami dzialalo oczywiscie bez problemu, a sam DAT od lat wspolpracowal z innym zrodlem cyfrowym o tych samych parametrach co Hama (16/48). Zagadki nie udalo mi sie rozwiklac...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

100% racji aby nie być gołosłownym MF M6CD nie akceptuje sygnału z zewnątrz powyżej 96kHz ale M6sCD już tak

47 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Jeśli na wejściu jest sygnał optyczny a na wyjściu sygnał cyfrowy w postaci analogowej to jest to konwersja sygnału. To chyba oczywiste?

Co to jest sygnał cyfrowy w postaci analogowej? Sygnał jest cyfrowy albo analogowy, a jak jest przenoszony to już jest sprawa drugorzędna. Zresztą wyraźnie napisałeś, że na wyjściu chcesz mieć RCA, a to się jednoznacznie kojarzy z sygnałem analogowym, więc masz konwersję cyfra-analog.

W dniu 24.02.2022 o 12:23, Marcin Wielgus napisał:

Czy jest to PCM 44.1 kHz 16bit?

Raczej to będzie PCM 48 kHz 16 bit, to jest standard w sprzęcie kinowym, a do takiego trzeba by zaliczyć ten dekoder C+. I teraz albo ma ustawione to próbkowanie na stałe i wszystko konwertuje do tej częstotliwości, co powoduje, że słuchanie na tym Tidala czy Spotify jest mocno dyskusyjne albo (co mało prawdopodobne) potrafi dostosować wyjście i wypuści 44,1 kHz. Ale tego to raczej nikt nie będzie wiedział.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Co do drugiej kwestii to już kolega ci powyżej wyjaśnił że jesteś w błędzie . To jakie sygnały będzie DAC potrafił zdekodować zależy od zastosowanej kości czy też technologii (np. R2R vs. SD) oraz implementacji danego układu.

Kolega pisał o niestandardowym i pewnie dość leciwym sprzęcie. Jak we wszystkim zdarzają się wyjątki. Jeśli używasz w miarę nowego sprzętu z rynku konsumenckiego to na 99,99% przyjmie każdy sygnał o takich parametrach.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Kolega pisał o niestandardowym i pewnie dość leciwym sprzęcie. Jak we wszystkim zdarzają się wyjątki. Jeśli używasz w miarę nowego sprzętu z rynku konsumenckiego to na 99,99% przyjmie każdy sygnał o takich parametrach.

Widzę że spoko gościu jesteś więc nie będę dalej jatrzył bo to nie w mojej naturze . Uważam poprostu że jesli coś jest po światłowodzie na WE - sygn optyczny - a później po drucie np Coax to jest konwersja ale nie kruszmy kopii o definicje obaj wiemy o co chodzi i ja równie o co tobie

A dalej piszesz jak najbardziej merytorycznie więc czemu sądzisz że słuchanie Tidal / Spotify wątpliwe ? Skoro producent się tym szczyci w reklamach to musi działać . Sądzę że są dwie drogi :
1. Tak jak pisałeś o standardzie w TV dźwięku w wyższym próbkowaniu to wówczas - na pewno siedzi tam jakiś DAC - Moga na wyjscie wypuścić sygnał nadprobkowany / overclocking . Mam tak w CD że pomimo tego że wiadomo że CD jest zapisane z 44kHz to po Coax wychodzi z niego 48kHz
2. Że C+ box zależnie od jakości źródłowej poda sygnał z Hz i bit jak w pliku źródłowym . Czyli jeśli będzie Tidal Hi-fi to klasyczna jakość CD a jak hi-res to coś więcej

Jak sądzisz możliwe ? I przy okazji masz / macie doświadczenie z jakimś wartym polecenia hmmm DAC / Konwerter ? Żeby całkiem nie skaszanil jakosci ? Bo rozrzut cenowy spory na allegro
I są tacy co wyraźnie napisali o dekodowaniu hi-res a inni jakos się nie chwalą stąd zrodziła się mija wątpliwość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To z kategorii "droższy" ale przynajmniej jakaś firma i opisany uczciwie

http://

Ukryta Zawartość

A ten z kategorii low cost no i
"Obsługuje nieskompresowane 2-kanał LPCM dźwięk cyfrowy sygnału wyjściowego" i stąd było moje pytanie co na wyjściu ma C+box

"Obsługuje częstotliwość próbkowania przy 32, 44.1, 48 i 96 KHz;" i jak widać nie ma 128kHz a nowoczesny sprzęt

Jak coś możecie polecić to podajcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

czemu sądzisz że słuchanie Tidal / Spotify wątpliwe ? Skoro producent się tym szczyci w reklamach to musi działać .

Działać na pewno będzie, nie o to mi chodziło. Tylko że jeśli będzie wykonywał przepróbkowanie z 44,1 na 48 kHz to będzie już pewna utrata jakości... czy to usłyszysz czy nie, to już inna sprawa i zależy mocno od tego na czym słuchasz. Ale jednak nie będzie to już oryginalny sygnał, a przecież każdemu o to chodzi.

Jeśli ten Twój CD tak robi to też źle o nim świadczy. W CD masz standard 44,1, więc nie ma sensu zmieniać próbkowania.

Takie rzeczy rzadko podawane są w instrukcjach, więc niestety trzeba samemu do tego dojść.

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

2. Że C+ box zależnie od jakości źródłowej poda sygnał z Hz i bit jak w pliku źródłowym . Czyli jeśli będzie Tidal Hi-fi to klasyczna jakość CD a jak hi-res to coś więcej

Jest to możliwe, bo sprzęt na pewno nowszy, więc pewnie dopracowali już takie rzeczy, ale to nadal wróżenie z fusów.

Co do DAC-ów to lepiej weź Fiio. W miarę sprawdzony producent, bo tego za 30zł to aż strach podłączać 😉

Mam ten box do oglądania Canal+ online. To jest android. Kiedyś sprawdzałem z ciekawości wyjście optyczne i USB.

Z optycznego wypuszcza 48 kHz

Z USB 96 kHz.

Jakościowo było słabo.

Mam ten box do oglądania Canal+ online. To jest android. Kiedyś sprawdzałem z ciekawości wyjście optyczne i USB.
Z optycznego wypuszcza 48 kHz
Z USB 96 kHz.
Jakościowo było słabo.

no i mamy jasność . Dziekuje

• 1 rok później...

Witam mam taki sam box z wejsciem USB podlaczylem do niego karte dzwiekową na USB BEHRINGER  UCA202 i dzwięk jest lepszy niż z wyjscia SPDIF włączyłem tą samą piosenke na CD i wydawało się ,że CD gra lepiej górą dzwiek jest bardziej detaliczny  za to CD grał  mniej dołem od tego interfejsu USB ,czy jest jakiś dobry interfejs USB co by się nadał do tego boxa i w przyszłości do terminala na Daphill ?