Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre odtwarzacze CD i Transporty w różnych kategoriach cenowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na forum pojawia się sporo tematów, dotyczących  odtwarzaczy CD oraz Transportów CD. Może warto by było zrobić listę, na podstawie opinii użytkowników z podziałem na różne kategorie cenowe. Niestety w sieci informacji jest mało w porównaniu do odtwarzaczy plików 😉 
Dotyczy to starszych, jak i nowych konstrukcji. 

48 minut temu, tomek7776 napisał:

byl juz taki temat na tym forum.z rankingiem naj...

Szukałem i nie znalazłem 😉

4 godziny temu, g88 napisał:

Dotyczy to starszych, jak i nowych konstrukcji. 

Moim zdaniem...

Ja bym sie skupił tylko na nowych konstrukcjach, oferowanych przez producentów i dostępnych u dystrybutorów oraz w sklepach. To byłoby najbardziej pomocne dla tych, którzy chcą kupić nowy transport CD albo CD player z gwarancją, paragonem, opakowaniem itp. Poza tym nowe urządzenia z oferty sprawiają, że w związku z zobowiązaniami serwisowymi np. napędy do tych transportów w razie awarii będą dostępne przez co najmniej kilka lat.

Mój typ do 3 tys. PLN jeśli chodzi o transporty, to Audiolab 6000CDT - mój pierwszy "goły" transport w życiu. Jestem zachwycony - wyciąga z płyt wszystkie (*prawdopodobnie) informacje, a czy zagra, to już reszta toru każdego użytkownika się wypowie. U mnie gra jak z nut. Jestem bardzo zadowolony, że podjąłem decyzję o kupnie.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

12 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Ja bym sie skupił tylko na nowych konstrukcjach, oferowanych przez producentów i dostępnych u dystrybutorów oraz w sklepach. To byłoby najbardziej pomocne dla tych, którzy chcą kupić nowy transport CD albo CD player z gwarancją, paragonem, opakowaniem itp. Poza tym nowe urządzenia z oferty sprawiają, że w związku z zobowiązaniami serwisowymi np. napędy do tych transportów w razie awarii będą dostępne przez co najmniej kilka lat.

Są odtwarzacze i transporty, które mają po 20 lat i dalej części są do nich dostępne. W większości przypadków są dużo lepiej i solidniej zbudowane, niż nowe konstrukcje. 

W sumie nie mam nic przeciwko tym urządzeniom, jeśli je znasz (lub inni) z autopsji, to śmiało je można wymieniać (polecać), tym bardziej, że jak piszesz części zamienne są dostępne. Ja wolałem nówkę równie solidnie zbudowaną moim zdaniem, co nie znaczy, że rozbudowaną bez potrzeby, jak na moje wymagania.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Dlatego, tak myślę, bo prawdopodobnie koniecznie chciał wydać ponad 20 tys. albo na rynku nie ma dużego wyboru. Ja, po chwili zastanowienia, trafiłem w "10" za 1/10 zawartości jego porfela 😉 

Edytowane przez (nie)przecietniak

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

znany forumowicz pisal niedawno.ze do 20tys zl nie znalazl nic godnego uwagi.

Jak ktoś ma takie wymagania, to może mieć problem ze znalezieniem 😉

To ja od siebie dopiszę w budżecie do 1000 zł, Marantza CD 63 SE oraz 67 SE. Miałem oba i w tej cenie grały naprawdę przyzwoicie zarówno w roli transportu jak i odtwarzacza. 

Z nowych słuchałem Cyrusa CD-T i jako nowy transport w cenie około 4000 zł, również jest niezły. 
Może ktoś z was używał np. Primare DD15, Audiolab 6000 CDT lub Cabridge CXC v2 i może się podzielić doświadczeniami ?

Edytowane przez g88

Można zestawić dobry DAC z odpowiednią technologią buforowania i przeciętny CD jako transport bez wysilania się na szukanie najlepszego.

Dobry DAC to Denafrips Pontus II z adaptacyjnym ponownym buforowaniem FIFO.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, g88 napisał:

Może ktoś z was używał np. Primare DD15, Audiolab 6000 CDT lub Cabridge CXC v2 i może się podzielić doświadczeniami ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest po jaśniejszej stronie, co nie wszędzie będzie to plusem, u mnie nie było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to mistrz pierwszego planu i szerokości sceny, to co w głąb ... na tym playerze nie istnieje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest po jaśniejszej stronie, co nie wszędzie będzie to plusem, u mnie nie było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to mistrz pierwszego planu i szerokości sceny, to co w głąb ... na tym playerze nie istnieje.

A teraz wytłumacz mi techniczne aspekty różnić w brzmieniu. Co powoduje, że transporty brzmią tak drastycznie inaczej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

Ukryta Zawartość

Mam całkowicie odmienne zdanie - istnieje, może coś w reszcie toru szwankuje? 😉

Ukryta Zawartość

Teraz, Piopio napisał:

A teraz wytłumacz mi techniczne aspekty różnić w brzmieniu. Co powoduje, że transporty brzmią tak drastycznie inaczej. 

technicznie? nie wiem i nic mnie to obchodzi, ja ufam własnym uszom, nie patrzę w parametry, bo te są dla tych co słuchają oczami albo nie wierzą w to co słyszą.

Było pytanie wiec odpowiedziałem, bo oba były u mnie. 

21 minut temu, Piopio napisał:

To może być podobna kwestia jak z kablami, jedni słyszą a inni nie, dla mnie nie jest to drastyczna zmiana, jak np. przy wymianie wzmacniacza. Różnice pomiędzy CD 67 a Cyrusem CD-T jednak usłyszałem. Z tego co się zagłębiałem, to spore znaczenie ma sekcja zasilania, oddzielenie zasilania sekcji analogowej od cyfrowej, jakość użytych złącz analogowych i cyfrowych. Ale na forum jest sporo fachowców, którzy pewnie coś do tej listy dopiszą 😉 

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Mam całkowicie odmienne zdanie - istnieje, może coś w reszcie toru szwankuje? 😉

A z czym porównywałeś? 

było u mnie pare skrzynek i wszystkie były testowane tylko jako transporty, spięte z Moon 280D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze była Emotiva ERC3

Każdy miał plusy i minusy.

Dlatego pisze ze drugi plan w Audiolab jest wyjątkowo zgaszony, miałem na czym to potwierdzić, ale tonowo lepszy, równiejszy od DD15 który gra troche na nutę - Wow, jak to świetnie gra, ale nie na długie słuchanie.

Kabel zawsze ten sam - Audioquest Carbon cyfrowy RCA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, g88 napisał:

To może być podobna kwestia jak z kablami, jedni słyszą a inni nie, dla mnie nie jest to drastyczna zmiana, jak np. przy wymianie wzmacniacza. Różnice pomiędzy CD 67 a Cyrusem CD-T jednak usłyszałem. Z tego co się zagłębiałem, to spore znaczenie ma sekcja zasilania, oddzielenie zasilania sekcji analogowej od cyfrowej, jakość użytych złącz analogowych i cyfrowych. Ale na forum jest sporo fachowców, którzy pewnie coś do tej listy dopiszą 😉 

Masz rację. Ale efektem tego wszystkiego jest to, że transport brzmi dobrze albo źle. Moim zdaniem nie ma stanów pośrednich 😉 

PS

W transporcie nie ma sekcji analogowej

35 minut temu, Piopio napisał:

Można zestawić dobry DAC z odpowiednią technologią buforowania i przeciętny CD jako transport bez wysilania się na szukanie najlepszego.

Nie dyskutujemy tutaj o wyższości plików, streamu nad CD. Tematów o tym, że wszystkie odtwarzacze CD wysyłają te same " zera i jedynki" było na forum sporo. 

Tutaj jest to dość dobrze wyjaśnione znaczenie transportu: 

A tu jeszcze lepiej i bez żadnej ściemy:

30 minut temu, Piopio napisał:

Masz rację. Ale efektem tego wszystkiego jest to, że transport brzmi dobrze albo źle. Moim zdaniem nie ma stanów pośrednich 😉 

PS

W transporcie nie ma sekcji analogowej

Niekoniecznie źle, dla jednego może być za jasny a dla drugiego w sam raz, bo reszta tory gra nieco ciemniej. 
W sekcji analogowej miałem na myśli Odtwarzacze CD, a nie transporty. Temat jest o jednych i drugich 😉 

17 minut temu, g88 napisał:

Niekoniecznie źle, dla jednego może być za jasny a dla drugiego w sam raz, bo reszta tory gra nieco ciemniej. 
W sekcji analogowej miałem na myśli Odtwarzacze CD, a nie transporty. Temat jest o jednych i drugich 😉 

Nie. Te same 0 i 1 nie mogą brzmieć inaczej. To niedoskonałości konstrukcyjne sprawiają, że transport brzmi dobrze lub źle. Tylko tyle.

59 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

było u mnie pare skrzynek i wszystkie były testowane tylko jako transporty, spięte z Moon 280D

Nie chcę się mądrzyć, ale czytając

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Moon 280D odnoszę wrażenie, to on może byc winowajcą: "Nie jesteśmy ustawiani pod prysznicem detaliczności", "Moon nie sili się na analityczność". ponadto nie ma w tej recenzji nic o  budowaniu sceny (jakby była ponadprzeciętna to na pewno by napisali) no i dac ESS Sabre ES9018K2M - to nie jest chyba podziwiana i pożądana przez brać audiofilską kość.

Ja słuchałem 6000CDT na starej poczciwej kości Philipsa TDA1541A w dacu, który fabrycznie był zamontowany we wzmacniaczu Sony - został wyjęty i uruchomiony jako samodzielny dac. Nic więcej mnie obecnie nie interesuje, nawet mój inny dac Audio Alchemy na AD1860, który do niedawna podziwiałem poległ z TDA1541A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

21 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie chcę się mądrzyć, ale czytając

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Moon 280D odnoszę wrażenie, to on może byc winowajcą: "Nie jesteśmy ustawiani pod prysznicem detaliczności", "Moon nie sili się na analityczność". ponadto nie ma w tej recenzji nic o  budowaniu sceny (jakby była ponadprzeciętna to na pewno by napisali)

Dla przykładu: Ja mam Moona 240i i niestety jego recenzję w sieci się z moimi wrażeniami nie pokrywają 😉 

Ukryta Zawartość

59 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Jeszcze była Emotiva ERC3

A jak Emotivę oceniasz?

Ogólnie transport cyfrowy to temat rzeka (czy cd czy też pliki). Słuchałem Audiolaba 6000 CDT, Nuprime CDT-10, Cyrus CD-T, Teac VRDS T 1 oraz klika odtwarzaczy cyfrowych plików jak i cd przerobione na transport (Marantz CD72, Philips 460, Cambridge Audio 640 CD mk2) i transport DIY jednego z kolegów z forum. Oczywiście ocena moja jest subiektywna i wynika z połączenia z pozostałymi elementami zestawu. Najwyżej z punktu opłacalności i sensowności wydatku oceniam transport DIY kolegi z forum, ale biorąc pod uwagę seryjne transporty z punktu widzenia jakości nie patrząc na cenę sklasyfikowałby następująco Nuprime CDT-10 postawiłbym w ocenie na 1 miejscu, Cyrus CDt na 2 (upgrade zasilania), Teac VRDS T1 na 3 i Audiolaba 6000 cdt na 4. Ale i tak Nuprime bym nie kupił, bo tą jakość można osiągnąć niższym kosztem i uważam że cena jest przesadzona. Audiolab trzeba przyznać że akurat jest wyceniony rozsądnie to że u mnie zajał ostanie miejsce nie oznacza, że jest beznadziejny, jest wg mnie właśnie z seryjnych, które słuchałem, najlepiej wyceniony ale można osiągnąć podobny stopień dźwięku a nawet lepszy mniejszym nakładem finansowym przerabiając odtwarzacz cd (lub nawet DVD) z dobrym laserem, ale inwestując w zasilanie i buforowanie.

26 minut temu, RobG1974 napisał:

A jak Emotivę oceniasz?

Model już zastąpiony a "czwórki" nie znam, więc nie warto dużo się rozpisywać nad "3" bo z drugiej ręki nie warto, przez usterkowy i trochę głośny napęd.

Liczę ze poprawili ten element w ERC4

------

Ja do 5k w detalu polecam Soul Note SC300 ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiec staje się tylko transportem CD.

Fajne, równe granie z bezpieczną (żadnego cyfrowego nalotu), ale czytelną górą, sprawdzał się do każdego gatunku muzyki.  Skrzynka, z którą mógłbym zostać na dłużej, dziś mam CEC TL5 bo chciałem "sprawdzony" napęd myśląc o serwisie w przyszłości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogusław_59825

Gdyby porównywać napędy z  wjściem IS2 i dobrym zasilaczem to różnica była by tylko po stronie przetwornika.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Nie. Te same 0 i 1 nie mogą brzmieć inaczej. To niedoskonałości konstrukcyjne sprawiają, że transport brzmi dobrze lub źle. Tylko tyle.

zaklinasz rzeczywistosc.

nie jest tak jak piszesz.

9 minut temu, tomek7776 napisał:

zaklinasz rzeczywistosc.

nie jest tak jak piszesz.

Ja zaklinam ? Jeśli tak to przedstaw mi naukowe wyjaśnienie. Chętnie się czegoś nauczę.

• Pokaż nowe odpowiedzi