Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 czy B&W 707 S2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Poszukuje kolumn do moich 16m2, odsłuchiwałem obydwie konstrukcje. Niestety pomiędzy odsłuchami minęło kilka tygodni i odbywały się w różnych pomieszczeniach.  Może ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi kolumnami. I podzieli się wrażeniami. Focale miały jak dla mnie fenomenalną przestrzeń. Dzwięk jasny totalnie oderwany od kolumn. Ale brakowało mi basu. Natomiast B&W bas ma wzorcowy, tylko właśnie dzwięk mniej przestrzenny. 

Może ktoś miał okazję porównać obie konstrukcje. Zastanawia mnie głównie jak jest z tą przestrzenią w bezpośrednim porównaniu? 

Czy używa ktoś może te Focale z subwooferem? Niby to świętokrzdztwo, ale...

Otwarty jestem, też na sugestie, jakie jeszcze podstawkowe mógłbym odsłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/158191-focal-aria-906-czy-bw-707-s2/

Słuchałem Arie 906 i Bowersy ale 706 S2, w tym samym pomieszczeniu. I uważam, że pomieszczenia odsłuchowe tu miały większy wpływ na dźwięk, który usłyszałeś. Jeśli masz możliwość sprawdź obie kolumny w tym samym pomieszczeniu, koniecznie z neutralnie lub ciepło grającą elektroniką. Obie kolumny graja efekciarsko jednak Bowers robi to lepiej. Bas z Bowersów będzie głębszy, Focale będą lepiej kopały. Osobiście z tych dwóch kolumn wybrałbym Bowersy, ale zarówno jedne i drugie kolumny mogą męczyć przy dłuższych odsłuchach.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Focal zmęczy Cię szybciej niż B&W. Sądzę, że kopułka w Arii jest za bardzo natrętna i metaliczna. W B&W jest to nieco przytępiałe, choć krawędzie tego dźwięku też się niekiedy wyrywają. Większy szacunek darze ku B&W. Ale najlepiej będzie jak posłuchasz ostatecznie obu w tym samym czasie u siebie.

nie wiem. Mnie właśnie sopran w Bowersach odstrasza. Ten w Focalach to akceptacji. Bowersy odbieram jako bardzo chirurgiczne granie. A miałem kilka podejść. Z tym że do podłogowych.

Ale fakt! Odsłuchiwałeś je nie w tym samym pomieszczeniu zapewne. Akustyka w każdym z Top HiFi jest inna a a co dopiero z innymi salonami.

14 godzin temu, Jack Sparow napisał:

Witam, 

Poszukuje kolumn do moich 16m2, odsłuchiwałem obydwie konstrukcje. Niestety pomiędzy odsłuchami minęło kilka tygodni i odbywały się w różnych pomieszczeniach.  Może ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi kolumnami. I podzieli się wrażeniami. Focale miały jak dla mnie fenomenalną przestrzeń. Dzwięk jasny totalnie oderwany od kolumn. Ale brakowało mi basu. Natomiast B&W bas ma wzorcowy, tylko właśnie dzwięk mniej przestrzenny. 

Może ktoś miał okazję porównać obie konstrukcje. Zastanawia mnie głównie jak jest z tą przestrzenią w bezpośrednim porównaniu? 

Czy używa ktoś może te Focale z subwooferem? Niby to świętokrzdztwo, ale...

Otwarty jestem, też na sugestie, jakie jeszcze podstawkowe mógłbym odsłuchać?

kolumn słuchałeś na jakim wzmacniaczu? Z jakim chcesz to połączyć? B&W przede wszystkim potrzebują wydajny i grający po ciepłej stronie wzmacniacz, polecam Hegla np H120 albo nawet H95 z serią 700 jest bardzo dobrze, poza tym Rotel z serii 15, Nad C368 albo najlepiej C388 oraz Peachtree Audio Nova 150 to z naszej oferty. Z takimi piecykami B&W rozwijają skrzydła. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mój wzmacniacz to NAD 326, zresztą zakupiony u Was. W tej chwili, chcę zainwestować w kolumny. Tych B&W słuchałem też pod Rotelem A12 MK2, ale nie zamieniłbym go z moim. Gra może bardziej naturalnie, ale jak dla mnie to takie nijakie. Wszystko równo poukładane, bez wyrazu. I scena też mniej otwarta. Ale wiadomo, to subiektywne odczucie. Ewentualna wymiana wzmacniacza w przyszłości jest możliwa. Jak coś mnie przekona i będzie w moim zasięgu finansowym.

Nad C326 brzmi dość ciepło i dysponuje fajnym basem. Powinien uzupełnić ewentualne niedobory w Aria 906 - przynajmniej bas jest tam dobrze kontrolowany i zróżnicowany. Bowers pewnie zagra w tej kwestii bardziej "tłusto". Dobrze byłoby odsłuchać kolumny w docelowym pomieszczeniu. Fajnie z Nad-em grają Kef Q350. Przestrzeń bardzo dobra, nasycony środek i spore możliwości na basie.

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

39 minut temu, 5z0p3n napisał:

Hegel ciepły?

nie napisałem ciepły, a po cieplejszej stronie, delikatnie wystarczy do tych kolumn. Serii 700 nie można porównywać do serii 600, która to gra jaśniej i bardziej twardo. Nowe Hegle wcale tak sterylnie nie grają jak starsze.

Kefy Q350 też mamy i wysokie tony to zupełnie nie ta bajka co w B&W. Życie, przestrzeń, 3D. Te Kefy to można z B&W 606 porównywać, a nie z serią 700 s2

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Hegel z B&W to faktycznie dyskusyjne połączenie. Oczywiście może się podobać, jeśli lubimy chłodny przekaz ale ciepła w Heglu nie znajdziemy.

Jeśli budżet pozwala, Kef LS50 będą półkę wyżej. Jeśli pomieszczenie nie jest bardzo duże, spokojne dadzą radę. Pylon Audio Diamond Monitor 18 może też być bardzo uniwersalnym wyborem.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 minuty temu, Q21 napisał:

Hegel z B&W to faktycznie dyskusyjne połączenie. Oczywiście może się podobać, jeśli lubimy chłodny przekaz ale ciepła w Heglu nie znajdziemy.

Jeśli budżet pozwala, Kef LS50 będą półkę wyżej. Jeśli pomieszczenie nie jest bardzo duże, spokojne dadzą radę. Pylon Audio Diamond Monitor 18 może też być bardzo uniwersalnym wyborem.

Kef LS50 półkę wyżej niż B&W 707S2 z porządnym wzmacniaczem, nawet Heglem H95 (który piszesz że nie pasuje)? Ja piszę o tym co mam w ofercie (Kef, B&W, Hegel, Nad, Rotel) i słuchałem nie jeden raz. LS50 są mocno przereklamowane i praktycznie każdy przychodząc na ich odsłuch wybiera co innego 😉

www.tophifi.pl

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Kef LS50 półkę wyżej niż B&W 707S2 z porządnym wzmacniaczem, nawet Heglem H95 (który piszesz że nie pasuje)? Ja piszę o tym co mam w ofercie (Kef, B&W, Hegel, Nad, Rotel) i słuchałem nie jeden raz. LS50 są mocno przereklamowane i praktycznie każdy przychodząc na ich odsłuch wybiera co innego 😉

Nie zamierzam się kłócić, mniej emocji 🙂 Uważam, że Kef LS50 jest bardziej naturalną kolumną niż B&W ale podkreślam - co kto lubi. Wiem, że macie trochę mniejszą ofertę elektroniki więc wachlarz możliwych konfiguracji trochę mniejszy. B&W lubię (sam miałem kiedyś CM8) ale dopiero z cieplejszą, bardziej nasycona elektroniką pokazywały na co je stać.

16 minut temu, Q21 napisał:

Nie zamierzam się kłócić, mniej emocji 🙂 Uważam, że Kef LS50 jest bardziej naturalną kolumną niż B&W ale podkreślam - co kto lubi. Wiem, że macie trochę mniejszą ofertę elektroniki więc wachlarz możliwych konfiguracji trochę mniejszy. B&W lubię (sam miałem kiedyś CM8) ale dopiero z cieplejszą, bardziej nasycona elektroniką pokazywały na co je stać.

mniejszą? Nad dwie serie, Rotel, Hegel, Yamaha, Copland, Pathos, Luxman, AVM, Devialet, Peachtree Audio, Linn, Pass, Krell... pewnie o czymś jeszcze zapomniałem. Mało? 

Ale starsze B&W grały bardziej twardo i jaśniej. Właśnie z tym walczę na co dzień, ktoś miał 15 lat temu coś tam i było tak więc teraz nie chce. Yamaha to samo. Czy A-S110 czy A-S2200, A-S3200 gra jasno, twardo, technicznie? W życiu, gra miło i przyjemnie, ciepło, no ale przecież kiedyś Yamahy grały ostro...

posłuchaj kiedyś jak będziesz miał możliwość B&W nawet 704S2 (odpowiednik Twoich) zagrają bardziej miękko

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Super, szanuję zdanie 🙂 miałem na myśli ofertę wzmacniaczy do Kef LS50 a nie marki od góry do dołu. Na szczęście też mamy w czym wybierać na q21.pl. Najważniejsze aby klient miał wybór a ja chętnie odsłucham nowych B&W. Myślę, że kończymy bo robi się off topic 😉

38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

zagrają bardziej miękko

Ostatnio miałem przyjemność cały dzień słuchać, testować i co tam jeszcze tylko chciałem monitorów B&W 705 Signature. To moje pierwsze podejście do B&W i zaskoczenie, że ani one ostre ani twarde. Wysokie tony odebrałem jako naturalne rozwinięcie, ulepszenie góry z moich ATC7. Fantastycznie czyste, otwarte, rozdzielcze, równe są wysokie tony w B&W 705S i je zabrałbym do siebie. Dla mnie to koniec drogi jeżeli chodzi o wysokie. Niskie tony ani za twarde ani za miękkie, można powiedzieć, że znowu w punkt z minimalnym odejściem w stronę miękkości. 

Ps. No, a teraz proszę o kontakt na priv w celu umożliwienia wypożyczenia trana Luxmana na testy 🙂. Głupio tak wybrać SuperNaita 3 bez rzucenia mu rękawicy przez konkurencję. Może kiedyś dojedzie jeszcze Cyrus i9XR więc powinno wystarczyć aby tym razem dobrze wybrać... Zapraszam do kontaktu 🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

31 minut temu, Adam 38 napisał:

B&W 705 Signature

A 705 Signature to mają jeszcze więcej ciepełka i barwy. Super, sprawdzone i wybrane te lepsze 😉

Już się odzywam na PW

www.tophifi.pl

10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

LS50 są mocno przereklamowane i praktycznie każdy przychodząc na ich odsłuch wybiera co innego

A czy to samo dotyczy KEF LS50 Wireless II?

8 godzin temu, Music_FAN napisał:

A czy to samo dotyczy KEF LS50 Wireless II?

tutaj mam wrażenie, że jeszcze bardziej, ale to nie znaczy że są złe. Wpadnij ich posłuchać i porównaj z czymś klasycznym w podobnych pieniądzach. U nas killerem jeśli chodzi o ten typ produktu jest B&W Formation Duo. Droższe są-fakt, ale dźwięk wyrywa z papci w porównaniu do Kefów. Te B&W potrafią też nagłośnić sporo większe pomieszczenia, ich wygląd jest bardzo niepozorny w relacji do skali dźwięku 😉

www.tophifi.pl

B&W są 50% droższe ale mniej funkcjonalne niż Kefy, które można połączyć również przewodowo, optyk, coax, hdmi a do B&W trzeba dokupować Huba, całość wyjdzie znacznie  więcej.

Dzięki za odpowiedź, dla jednych gra dobrze a dla innych średnio 🙂

Pozdrawiam

Trzeba posłuchać osobiście aby wyrobić sobie własne zdanie. Kef LS 50 wireless to klasyka i jedna z częściej wybieranych kolumn aktywnych w tym budżecie. Uważam, że potrafią zaskoczyć naprawdę dużym i głębokim dźwiękiem jak na te gabaryty. Z aktywnych kolumn w tej kategorii killerem są też Buchardt Audio A500. Dopóki ich nie było na rynku, królował Kef.

W dniu 19.02.2022 o 12:06, Music_FAN napisał:

B&W są 50% droższe ale mniej funkcjonalne niż Kefy, które można połączyć również przewodowo, optyk, coax, hdmi a do B&W trzeba dokupować Huba, całość wyjdzie znacznie  więcej.

Dzięki za odpowiedź, dla jednych gra dobrze a dla innych średnio 🙂

Pozdrawiam

Są 50% droższe, ale to jest zupełnie inna klasa głośników. Dokupienie huba faktycznie, wprowadza dodatkowy koszt. Ale tak jak wspomniałem, to inny poziom.