Skocz do zawartości
IGNORED

Tani DAC grający duuużym dźwiękiem - jest taki?

Rekomendowane odpowiedzi

Brat kupił ostatnio Topping E50, ale nie jest zadowolony - scena dosyć wąska, relatywnie mała jej "objętość", dźwięk odchudzony. 

Czy w cenie do 2k (±używki) istnieje DAC, który zaskakiwałby wielkością sceny, wypełnieniem, separacją?

No wlasnie problem w tym, ze pseudo redaktorzyny testuja dac'ki glownie na sluchawkach... A to ma sie nijak do rzeczywistosci grania na kolumnach! Skad ta kretynska mania opiniowania jakosci gry dac'a po sygnale 'z dziurki', gdy z kolumnami jest zupelnie inaczej i wg mnie zaden np. Topping jeszcze mi nie zagral... Bieda.

37 minut temu, lete napisał:

No wlasnie problem w tym, ze pseudo redaktorzyny testuja dac'ki glownie na sluchawkach... A to ma sie nijak do rzeczywistosci grania na kolumnach! Skad ta kretynska mania opiniowania jakosci gry dac'a po sygnale 'z dziurki', gdy z kolumnami jest zupelnie inaczej i wg mnie zaden np. Topping jeszcze mi nie zagral... Bieda.

I tu się muszę z kolegą zgodzić w 100%. Na etapie poszukiwania DAC-a naczytałem się od groma recenzji, ale strasznie trudno było znaleźć opis odsłuchu na "normalnym" zestawie. Co ciekawe, testując w domu różne urządzenia zauważyłem, że -- paradoksalnie -- podczas odsłuchu na słuchawkach wiele różnic między DAC-ami się zaciera zamiast wychodzić na pierwszy plan. O ile u mnie Topping E30 sprawdza się w zestawie do pracy, na którym słucham na słuchawkach albo z głośników w konfiguracji "bliskiego pola", o tyle w "dużym" zestawie faktycznie d$%# nie urywa... 😉

W dniu 13.02.2022 o 07:13, Mota napisał:

Dodać wypełnienia i dociążyć brzmienie powinien Pathos Converto.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

to jest świetny pomysł, dociąży na pewno, tylko cena nie ta 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to jest świetny pomysł, dociąży na pewno, tylko cena nie ta 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

r6KpTfv6bzDvUg7b2ENC6f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Mota napisał:

to jest stary model już niedostępny, aktualny to Converto MKII: https://www.tophifi.pl/stereo/przetworniki-c-a/pathos-converto-mk2.html, no ale może jakimś cudem ten starszy w 2 tys się zmieści 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

11 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

...może jakimś cudem ten starszy w 2 tys się zmieści

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, krolewicz napisał:

7 koła za nowego pathosa to chyba jakiś żart 😄

no cóż mam poradzić...

www.tophifi.pl

Panowie niestety ale podwyżki dopiero idą i to konkretne 😞

Tamte czasy już minęły i wygląda na to, że nie wrócą. Wszystko będzie drożało na potęgę, nie tylko elektronika, trzeba się z tym pogodzić.

www.tophifi.pl

W dniu 13.02.2022 o 06:36, lete napisał:

Brat kupił ostatnio Topping E50, ale nie jest zadowolony - scena dosyć wąska, relatywnie mała jej "objętość", dźwięk odchudzony. 

Czy w cenie do 2k (±używki) istnieje DAC, który zaskakiwałby wielkością sceny, wypełnieniem, separacją?

A dodał dobre zasilanie liniowe ? SMSL SU-9, Gustard X16 to dobre DACi.
Może brat chce sprzedać E50 ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U mnie co prawda E30 od Topping z dołączonym liniowym zasilaniem DIY, zmieniony kabel USB A-B na Suprę, dobrze wszystko już wygrzane, jako źródło laptop HP->Tidal i narzekać nie mogę na jakiekolwiek braki, sceną jest rewelacyjna, można zamknąć oczy i widzieć w 3D ustawione instrumenty, w elektronicznej muzyce której dużo słucham jest rewelacja, kolumny znikają choć tu dużo zależy od akustyki. Może to u brata leży? Konieczny jest inny kabelek USB bo oryginalny bardzo ubogo przekazuje sygnał.

21 minut temu, mozo21 napisał:

U mnie co prawda E30 od Topping z dołączonym liniowym zasilaniem DIY, zmieniony kabel USB A-B na Suprę, dobrze wszystko już wygrzane, jako źródło laptop HP->Tidal i narzekać nie mogę na jakiekolwiek braki, sceną jest rewelacyjna, można zamknąć oczy i widzieć w 3D ustawione instrumenty, w elektronicznej muzyce której dużo słucham jest rewelacja, kolumny znikają choć tu dużo zależy od akustyki. Może to u brata leży? Konieczny jest inny kabelek USB bo oryginalny bardzo ubogo przekazuje sygnał.

Wybacz ale kabel USB nie ma wpływu na dźwięk. Robotę robi w 100% dobre zasilanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Wybacz ale kabel USB nie ma wpływu na dźwięk. Robotę robi w 100% dobre zasilanie. 

Wybaczam Ci niestety ale dobry USB kabel oprócz-podstawa! zasilania robi kolejne liczące się procenty. U mnie Wirewold Platinium, na prawdę warto kupić

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, ASURA napisał:

Wybaczam Ci niestety ale dobry USB kabel oprócz-podstawa! zasilania robi kolejne liczące się procenty. U mnie Wirewold Platinium, na prawdę warto kupić

Jeśli korzystasz z izolacji galwanicznej USB to jest to technicznie niemożliwe po prostu 😉 

Ostatnio testuje schiit modi multibit, zupełnie nie gra jak toppingi, myśle ze podpasuje

na olx jest bifrost, trochę potargować i brać 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Piopio zanim miałem zasilacz korzystałem z powebanka, Dac grał jak kupa, zero barwy, uczucia czy zaangażowania w muzyce, ot tak wszystko na jedno kopyto. Zmieniłem USB, kupiłem używany aby był "wygrzany" i od pierwszych taktów pięknie muzyka mnie na nowo zachęciła do odsłuchu. Płyta z serialu Miasteczko Twin Peaks, a trąbka w 7 tracku wybrzmiała tak że serce rosło a łzy napływały same. Zasilanie z power banku kontra zasilacz impulsowy od iPhone na korzyść powebanka, po zmianie na zasilacz zupełnie inna liga.

Dla mnie te wszystkie zmiany w torze sieciowym, przekonały mnie że muzyka z sieci może dobrze i angarzujaco brzmieć a przy tym dawać mega fun z odsłuchu. Jednak dla mnie liczy się coś jeszcze w muzyce uczucia które nam daje podczas jej konsumpcji. 

Pozdrawiam

12 godzin temu, Piopio napisał:

Jeśli korzystasz z izolacji galwanicznej USB to jest to technicznie niemożliwe po prostu 😉 

Izolacja galwaniczna psuje prostotę transmisji patrząc na jakość portów i protokołów wy-we pomyślanych z racji stosowanych standardów do przemysłu ( piszę o optyku) a nie do audio i coś nam ucieka po drodze z dźwiękiem. Jeśli każde urządzenie z osobna ma bardzo wysokiej jakości indywidualne zasilanie które nie tworzy razem pętli masy to izolacja ma być Twoim zdaniem przed czym jak to jest zgodnie ze sztuką zrobione?

Sztuką jest umiejętność przesyłu nisko napięciowego sygnału zwykłym drutem w sposób niskostratny i bez zakłóceń z zewnątrz. Swego czasu zrobiłem sobie 12 metrowy kabel RCA który nie wykazywał utraty wysokich częstotliwości co jak wiemy zaczyna już następować od ok1,8 metra !

Kabel Wirewolda dla, przypomnę; bardzo wysokich częstotliwości cyfrowych ma to nieźle obcykane za tym transmisja przez Platinium ma ręce i nogi i poprawę jakości w budżetowym systemie High Endowym wyraźnie słychać

13 godzin temu, ASURA napisał:

dobry USB kabel oprócz-podstawa! zasilania robi kolejne liczące się procenty.

Zgadzam sie, roznice sa jak przy zmianie ic.

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

7 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Zgadzam sie, roznice sa jak przy zmianie ic.

A jakie są podstawy techniczne tych różnić jeśli zastosujemy izolację galwaniczną ?

16 minut temu, ASURA napisał:

Izolacja galwaniczna psuje prostotę transmisji patrząc na jakość portów i protokołów wy-we pomyślanych z racji stosowanych standardów do przemysłu ( piszę o optyku) a nie do audio i coś nam ucieka po drodze z dźwiękiem. Jeśli każde urządzenie z osobna ma bardzo wysokiej jakości indywidualne zasilanie które nie tworzy razem pętli masy to izolacja ma być Twoim zdaniem przed czym jak to jest zgodnie ze sztuką zrobione?

Sztuką jest umiejętność przesyłu nisko napięciowego sygnału zwykłym drutem w sposób niskostratny i bez zakłóceń z zewnątrz. Swego czasu zrobiłem sobie 12 metrowy kabel RCA który nie wykazywał utraty wysokich częstotliwości co jak wiemy zaczyna już następować od ok1,8 metra !

Kabel Wirewolda dla, przypomnę; bardzo wysokich częstotliwości cyfrowych ma to nieźle obcykane za tym transmisja przez Platinium ma ręce i nogi i poprawę jakości w budżetowym systemie High Endowym wyraźnie słychać

Mówisz teoretycznie czy praktycznie ? Izolacja galwaniczna USB nic nie psuje bo jak ? To tak jakby izolacja galwaniczna psuła przepływ danych w kablu ethernet ... a są porty ethernet izolowane galwanicznie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Piopio napisał:

A jakie są podstawy techniczne tych różnić jeśli zastosujemy izolację galwaniczną ?

Podstawa jest taka jak zawsze, obwody czy sa odseparowane czy nie, miedzy nimi odbywa sie transfer danych, czyli plynie prad..i nie opisuje tu naukowo- technicznych aspektow, tylko wrazenia dzwiekowe z zastosowania kabli cyfrowych takich jak usb czy hdmi (i2s).

6 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Podstawa jest taka jak zawsze, obwody czy sa odseparowane czy nie, miedzy nimi odbywa sie transfer danych, czyli plynie prad..i nie opisuje tu naukowo- technicznych aspektow, tylko wrazenia dzwiekowe z zastosowania kabli cyfrowych takich jak usb czy hdmi (i2s).

"Separacja galwaniczna to coś przeciwnego – przerwanie drogi dla prądu. Możemy powiedzieć o latarce (zwykłej, ręcznej, na baterie), że jest odseparowana galwanicznie od sieci 230V, ponieważ między tymi dwoma obiektami nie ma drogi, którą mógłby płynąć prąd. Nie są elektrycznie połączone, między nimi jest izolator (w tym wypadku niejeden: plastikowa obudowa, powietrze)."

Czyli audiofilskie bajki 😉

Edytowane przez Piopio

16 minut temu, Piopio napisał:

Możemy powiedzieć o latarce (zwykłej, ręcznej, na baterie)

Raczej chodzi o latarke aku w trakcie ladowania.

16 minut temu, Piopio napisał:

Tak, artyzm tych "bajek" polega na uzyciu "wyrafinowanych srodkow" 🙂

Edytowane przez Cezary_58669

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Tak a wokół urządzeń się nic nie dzieje po takim cudownym odizolowaniu😂, o psuciu przez optyczne moduły wy-we dźwięku dalej zapominamy😕

5 minut temu, ASURA napisał:

Tak a wokół urządzeń się nic nie dzieje po takim cudownym odizolowaniu😂, o psuciu przez optyczne moduły wy-we dźwięku dalej zapominamy😕

Nie mówimy o połączeniu optycznym. Konwersja faktycznie degraduje dźwięk. Chyba, że mamy DAC z buforem 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi