Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zaczniesz eksperymentowac z optymalnym miejscem ustawienia subwoofera, wyprobuj takze miejsce bezposrednio za fotelem.

Dawno dawno temu mialem takiego topowego RELa, ktory na probe postawilem za fotelem.
To byl jeden z lepszych setupow jakie mialem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz widzialem twoj plan pokoju. Za kanapa nie ma miejsca, ale po lewej albo prawej stronie kanapy (przy podlokietniku)

4 minuty temu, xajas napisał:

Teraz widzialem twoj plan pokoju. Za kanapa nie ma miejsca, ale po lewej albo prawej stronie kanapy (przy podlokietniku)

Biorę pod uwagę opcję po lewej stronie kanapy, pod oknem. Ale wydaje mi się że to będzie bardzo blisko słuchacza. Będzie stał za fotelem typu uszak. Przyjdzie to będę eksperymentował 

Biorę pod uwagę opcję po lewej stronie kanapy, pod oknem. Ale wydaje mi się że to będzie bardzo blisko słuchacza. Będzie stał za fotelem typu uszak. Przyjdzie to będę eksperymentował 

Ja tez bym zaczal po lewej stronie kanapy.
Blisko sluchacza ma zalety!
Fale bezposrednie (bliskie) sa glosniejsze niz odbite.
Uwazaj na wlasciwa polaryzacje i odleglosc nastawiona w setupie Amplitunera KD
17 godzin temu, bartson napisał:

Decyzja podjęta. Zamówiłem REL HT1205. Trzeba było w końcu coś wybrać 🙂

Oba subwoofery są potworami jak na warunki w bloku. Z opinii i recenzji wynika, że SVS SB2000 PRO zejdzie niżej i szybciej lecz nie tak mięsiście jak REL. SVS bardziej nastawiony jest na muzykę. Seria HT (od Home Theater) stworzona do KD i wg recenzji (teoretycznie) potrafi zagrać głębszym basem i również wybitnie szybko. 

Posłucham - napiszę jak to gada.

Nie bez znaczenia jest wygląd a REL bardzo mi się podoba. Miałem już SVS SB-1000 (bez PRO) i chciałem posmakować czegoś nowego, by zaspokoić ciekawość i nabrać więcej doświadczenia. 

Przyjąłem uwagi co do ustawienia elektroniki i propozycje ewentualnych ustawień suba. Napiszę jak już ustawię i skalibruję system. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.   

Podziel sie wrażeniami , jestem ciekaw w porównaniu z tym sb1000 który miałeś poprzednio. Pzdr

Moim zdaniem zrobiles duzy blad ze poszedles w zamknietego suba, otwarte SVSy sa idealne do kina, o wiele lepiej graja z filmami niz ich zamkniete odpowiedniki 🙂 PB 1000 PRO dal by Ci wiecej frajdy w kinie nbiz wymienione, a PB 2000 PRO to wedle mojego ucha sub idealny do malych pomieszczen, lepiej gra w kinie niz SB3000 🙂

19 godzin temu, T napisał:

Moim zdaniem zrobiles duzy blad ze poszedles w zamknietego suba, otwarte SVSy sa idealne do kina, o wiele lepiej graja z filmami niz ich zamkniete odpowiedniki 🙂 PB 1000 PRO dal by Ci wiecej frajdy w kinie nbiz wymienione, a PB 2000 PRO to wedle mojego ucha sub idealny do malych pomieszczen, lepiej gra w kinie niz SB3000 🙂

Widziałeś je na żywo ??? Zgodzę się z Tobą, że serie PB to będzie więcej dolnego "mięsa" w KD ale ich wymiary dyskwalifikują je:

PB1000PRO - Wymiary (bez maskownicy): 479 x 380 x 488 mm

a jeszcze lepszy jest PB2000PRO - 532 x 440 x 600 mm do tego cena.

REL którego właśnie zacząłem testować ma wymiary 376 x 405 x 399 mm i pasuje mi na styk koło frontów lub z boku za firanką. A basu w bloku ma aż nadto.

18 godzin temu, Groot napisał:

Śmiać mi się chce😁 co by człowiek nie kupił to i tak znajdzie się osoba która ma zawsze racje. 🤦‍♂️😂

😄 👍

45 minut temu, bartson napisał:

Widziałeś je na żywo ??? Zgodzę się z Tobą, że serie PB to będzie więcej dolnego "mięsa" w KD ale ich wymiary dyskwalifikują je:

PB1000PRO - Wymiary (bez maskownicy): 479 x 380 x 488 mm

a jeszcze lepszy jest PB2000PRO - 532 x 440 x 600 mm do tego cena.

REL którego właśnie zacząłem testować ma wymiary 376 x 405 x 399 mm i pasuje mi na styk koło frontów lub z boku za firanką. A basu w bloku ma aż nadto.

😄 👍

Nie tylko widzialem na zywo, ale dokladnie przetestowalem i porownalem 🙂 Dobra otwarta obudowa jak wlasnie seria PB SVSa w kinie daje o wiele wiecej radosci niz zamkniete 🙂 I nie chodzi o glosnosc basu, po prostu porty daja dodatkowe uderzenie w nizszych czestotliwosciach ktore w kinie domowym brzmi po prostu o wiele bardziej ekscytujaco 🙂 Slyszalem tez RELa z serii HT w salonie i spoko brzmial, ale to nie jest to moim zdaniem w kinie co dobry otwarty sub 🙂 Ciezko to opisac, ale latwo uslyszec 🙂 Ale jesli wymiary najwazniejsze no to ok, ja bardziej pisze z perspektywy odczuc dzwiekowych 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, RAF77 napisał:

A ja przeszedłem z dwóch otwartych bk monolit plus, na dwa zamknięte svs SB i jest dobrze.

Nie zaszalales czasem z 2 x SB4000 ? 🙂 Czy zle kojarze ?

Edytowane przez T
Nie zaszalales czasem z 2 x SB4000 ?  Czy zle kojarze ?
Najpierw był jeden sb3000 i było już dobrze, po tych dwóch bk monolit plus.

Potem wpadł SB 16 ultra, a miał być drugi SB 3000 ale tak się trafiło, że jest SB 16 ultra.
5 godzin temu, RAF77 napisał:

Najpierw był jeden sb3000 i było już dobrze, po tych dwóch bk monolit plus.

Potem wpadł SB 16 ultra, a miał być drugi SB 3000 ale tak się trafiło, że jest SB 16 ultra.

Aaaaa, no to nieco inna bajka 🙂 Z tak potezna moca i wielkoscia membrany mysle ze spokojnie nadgoni roznice miedzy otwartym a zamknietym, z duzym zapasem jeszcze 🙂 Sam mysle o tym zeby wstawic 2 x SB 4000, w tym przypadku nadmiar mocy jest tak duzy ze praktycznie traci znaczenie to czy jest otwarty czy zamkniety 🙂

W dniu 11.02.2022 o 07:57, Audiolubny napisał:

Podziel sie wrażeniami , jestem ciekaw w porównaniu z tym sb1000 który miałeś poprzednio. Pzdr

Jak do tej pory subwoofer zaskakuje mnie przy każdym kolejnym utworze. Bas jest odczuwalny i mega szybki. Schodzi dużo niżej niż fronty MA RX8 czego nie było w SVS SB-1000. Najważniejsza różniąca do SVS to, że bas jest głębszy i szerszy i nie męczy głowy. Przyjemne jest to jak słyszę zróżnicowanie basu w utworach. Pamiętam stare niskobudżetowe suby, które grały jednym dudnieniem. REL potwierdza wszelkie testy i opinie nt. jego szybkości.

Utwory Kaśki Sochackiej to miód na uszy w połączeniu z tym REL’em.  Obecnie podłączyłem go do Stereo Cambridge Audio 651a pod wyjście SUBout. Ustawiłem odcięcie na ok. 60-70Hz i głośność na ok. 40%. W stereo zawsze mam direct – sub integruje się z kolumnami idealnie.

Skrzynka nie jest małą ale jest łatwa do ustawienia. Przemieszczać się po pokoju jak i nawet po korytarzu wszędzie bas gra miękko i przyjemnie.

Kolejnym krokiem będzie podłączenie w KD ale muszę poczekać na amplituner, który oddałem do serwisu.  

W dniu 17.02.2022 o 11:06, T napisał:

Nie tylko widzialem na zywo, ale dokladnie przetestowalem i porownalem 🙂 Dobra otwarta obudowa jak wlasnie seria PB SVSa w kinie daje o wiele wiecej radosci niz zamkniete 🙂 I nie chodzi o glosnosc basu, po prostu porty daja dodatkowe uderzenie w nizszych czestotliwosciach ktore w kinie domowym brzmi po prostu o wiele bardziej ekscytujaco 🙂 Slyszalem tez RELa z serii HT w salonie i spoko brzmial, ale to nie jest to moim zdaniem w kinie co dobry otwarty sub 🙂 Ciezko to opisac, ale latwo uslyszec 🙂 Ale jesli wymiary najwazniejsze no to ok, ja bardziej pisze z perspektywy odczuc dzwiekowych 🙂

U kolegi widzę wzorowe lokum do KD. Ja przy dwójce dzieci (2 i 3lata) oraz mieszkaniu w bloku to mogę sobie pozwolić maksymalnie na tego REL'a lub cos o podobnych gabarytach. Obecnie tak to ustawałem, ale to nie koniec eksperymentów 🙂 

Ukryta Zawartość

2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok dzieki za info. Wszedzie sa opinie ze to svs schodzi nizej i bas jest glebszy. Troche to wszystko zwariowane 🥲🙃. Obu ci sluzyl ten subik . Btw ile za niego dales? Pzdr

3 godziny temu, Audiolubny napisał:

Wszedzie sa opinie ze to svs schodzi nizej i bas jest glebszy.

Ale to raczej nie dotyczy SVS SB-1000. REL 1205 to jakby całkiem inna liga.

Co innego SVS SB-2000 PRO. Ten powinien zejść nisko, bo tak wynika z opinii i z danych technicznych. REL 1205 jest trochę większy i inaczej zestrojony i to daje przyjemną głębie w dolnych rejestrach. 

4 godziny temu, Audiolubny napisał:

Btw ile za niego dales?

3470zł - akcja w q21 na koniec zimy. HT1003 był o 1k tańszy.

Edytowane przez bartson

Cześć wszystkim. 

Mam w planie zakup rela Ht 1205 lub 2 Ht 1003. Czy mógłbym zapytać o wielkość pokoju? Pytanie do Bartsona. 

15 godzin temu, Jano20 napisał:

Mam w planie zakup rela Ht 1205 lub 2 Ht 1003. Czy mógłbym zapytać o wielkość pokoju? Pytanie do Bartsona. 

Salon w kształcie prostokąta 22m2 (4x5,5m) z czego ok. 10m2 zajmuje aneks kuchenny ale przestrzeń nadal pozostaje otwarta i ponoć całość musiałem wziąć po uwagę.

W tym salonie bardziej poręczny do ustawienia byłby Ht1003 jednak chciałem mieć pewność, że w KD nie zabraknie mi najniższych rejestrów i zdecydowałem się na Ht1205 i jest boski !!!

Pooglądaj sobie testy i recenzje na YT + komentarze.

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. 

Ja mam Dali e 12f i chciałbym coś szybszego, lepszego. Mam go ustawiony na 25% głośności max w pokoju 27m2. 

Jak pracuje ten Rel w muzyce jeśli na pewno masz go mocno ściszony? 

Myślisz że poczuje różnice w basie pomiędzy 1003 a 1205 (2 Hz różnicy)? 

Może byłoby lepiej kupić 2 Rele Ht 1003?

W dniu 22.02.2022 o 17:59, Jano20 napisał:

Ja mam Dali e 12f i chciałbym coś szybszego, lepszego. Mam go ustawiony na 25% głośności max w pokoju 27m2. 

Słuchałem krótko Dali e 12f u znajomego w salonie ok 20m2 i miałem wrażenie, że nie schodzi dużo niżej jak fronty  Monitor Audio RX8. Czułem niedosyt. To może dlatego, że ten sub ma stosunkowo małą objętość obudowy, moc raczej nie dużą (170/220W) i pasmo przenoszenia od 28Hz. Jeśli Ci zależy na subie w stereo to basreflex też nie pomaga.

Od 2 tygodni słucham REL'a w muzyce i nie chcę go wyłączać. Membrana pracuje z prędkością światła. ilość basu reguluję z poziomu wzmacniacza i łatwo przesadzić, bo bas leje się po ścianach. Jednak najlepszy efekt dla długiego słuchania to Direct. Odpalam po kolei płyty, by na nowo odkrywać utwory.

Nie mam doświadczenia w systemami z dwoma subwoferami. Ja się zdecydowałem na większy, bo widok membrany 30cm robi na mnie też ogromne wrażenie i nie chciałem żałować, że wziąłem mniejszy. W moim pokoju nie miałby mmiejsca na dwa. Uważam, że do 27m2 to bierz 1205. Jak kiedyś uznasz ze Ci mało to dokupisz drugi. Może cudem używka się trafi. 

W dniu 22.02.2022 o 17:59, Jano20 napisał:

Może byłoby lepiej kupić 2 Rele Ht 1003?

trafiłem na ciekawy artykuł dotyczący dwóch subów w KD i Stereo.

Ukryta Zawartość

Patrząc na parametry HT 1003 (300W RMS, lekka membrana, konstrukcja zamknięta i 24Hz, cena) podwójny sub to bardzo obiecujący wybór do Stereo.

Ukryta Zawartość

Ciekawy artykul i ciekawe propozycje na miejsce ustawienia tych subwooferow.

Pisalismy o tym juz wiele razy, a tym razem mamy propozycje samego  producenta takich ustrojstw.

• 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim🙂

Chciałbym się zwrócić o pomoc w wyborze subwoofera do kina domowego.

Trudno mi zdecydować pomiędzy Rel HT 1205 a Svs PB1000Pro. Czy ktoś może odsłuchiwał, porównywał te suby?

Mam pokój 27m2, obecnie posiadam Dali e 12f, chciałbym go zmienić na niżej schodzący, dynamiczniejszy.

Myślę też o zakupie 2  subwooferów, drugi w późniejszym czasie.

Mama system 5.1.4 ,amplituner Marantz SR 7013, kolumny Dali Zensor .

Pozdrawiam.

W dniu 16.03.2022 o 18:08, Jano20 napisał:

Cześć wszystkim🙂

Chciałbym się zwrócić o pomoc w wyborze subwoofera do kina domowego.

Trudno mi zdecydować pomiędzy Rel HT 1205 a Svs PB1000Pro. Czy ktoś może odsłuchiwał, porównywał te suby?

Mam pokój 27m2, obecnie posiadam Dali e 12f, chciałbym go zmienić na niżej schodzący, dynamiczniejszy.

Myślę też o zakupie 2  subwooferów, drugi w późniejszym czasie.

Mama system 5.1.4 ,amplituner Marantz SR 7013, kolumny Dali Zensor .

Pozdrawiam.

Pomijajac jakosc audio bo nie znam ani rela ani svs , za to svs zebys mogl sterowac subem z aplikacji musisz podac dane lokalizacyjne …. 🙃🙃🙃

za sama probe wyludzenia infromacji to bym zrezygnowal z svs. 

pzdr

• 4 miesiące później...

Mam porównanie mojego REL HT1205 do HT1003. Kolega zakupił do słuchania muzyki mniejszy model i jest zachwycony. Ma duże kolumny MA Bronze 6 i ciągle brakowało mu basu. Powodem był słaby amplituner Stereo Marantz nr1200. Po dołączeniu suba REL'a odkrywa muzykę na nowo. Bas zszedł niżej od kolumn i wypełnia całe pomieszczenie.

Porównując do HT1205 to 1003 jest przede wszystkim wyraźnie mniejszy i czuć to w porównaniu do 1205. HT1003 gra pięknie i potrafi grzmotnąć to jednak 1205 robi większy bas i z większą lekkością.

Podsumowując: do słuchania muzyki w małych pomieszczeniach do 20m2 wystarczy HT1003.

Do słuchania muzyki w pomieszczeniach ponad 20m2 znowu wybrałbym HT1205.

Do muzyki i filmów wybrałbym 1205.

• Pokaż nowe odpowiedzi