Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do Thorens'a td 318 mk II - którą wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie podłączam"nowy" nabytek. Gramofon Thorens td 318 mk II. Będzie on współpracował ze wzmacniaczem NAD 368 (i wbudowanym w niego przedwzmacniaczem).

Jako że postanowiłem sprawdzić ustawienie wkładki to się okazało że oczywiście będę się musiał pobawić i teraz pytanie:

Zostawić w nim wkładkę Audio Technica AT95E z którą go zakupiłem czy też lepiej przełożyć wkładkę Shure m75-6S ze starego gramofonu?

19 minut temu, porlick napisał:

Miałem w moim Dualu obie, po bezpośrednim porownaniu został Shure75D.

Zmotywowałeś mnie abym sam się przekonał 😉

Zabawy tymi dwiema wkładkami zajmą mi pewien czas. Ale przyznam się szczerze, od poczatku myślałem, że docelowo  kupię nową wkładkę. Jest to pieśń przyszłości ale w sumie już teraz warto by się podpytać i śledzić czy przypadkiem czegoś, gdzieś grubo nie przecenią. Zakładając, że na takie elementy promocja może wynieść do 30% to poszukuję wkładki o cenie standardowej do około 170e (750zł). Puki co kuszą Ortofony M2 red i silver. Czytałem o wersji Red wiele dobrych opinii (jakość/cena). Czy warto dopłacić do srebrnej? No i w jaki sposób to zagra z moim zestawem? Obecnie komplet NAD c368 + Triangle Borea 07 gra bardzo ostro (co mi się bardzo podoba) ale chętnie bym z gramofonu usłyszał dźwięki dynamiczne, z bardziej dopracowanym basem ale jednocześnie bardzo delikatnie złagodzone. Wiem że w tym budżecie cudów oczekiwać nie można ale chętnie zapoznam się z sugestiami. 🙂

do basu to shure , red / silver to , to samo tylko srebrzony drut w środku silvera - na tym nadzie różnicy nie usłyszysz 

2M Red to to samo, co OM10, tylko w ładniejszej i wygodniejszej obudowie- przetwornik i igła o tym samym szlifie. Miałem OM10 również. Zarówno Shure, AT95E, jak i OM10 były neutralne i wyrównane, ale OM był po "gładszej" stronie, basu tu nie brakowało, natomiast odniosłem wrażenie, że trochę zabrakło "drapieżności". M75 i AT95 zagrały w rockowym stylu- Shure trochę bardziej, co mi odpowiadało na tyle, że ta wkładka pozostała. Jako, że o oryginalne igły ciężko, a jak się trafi NOS, to cena z d...y wzięta, grała z zamiennikiem. W Wamacie mają dobrej jakości, od Stylus.Co. Szlif opisują jako eliptyczny, choć jak na eliptyk, wygląda co najmniej dziwnie. 

Pierwsze 2 fotki- Shure, trzecia- OM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20220202_083955.jpg

IMG_20220202_083914.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, porlick napisał:

2M Red to to samo, co OM10

Tego nie wiedziałem 🙂

Czyli w tych pieniądzach raczej sugerował byś zostać przy tym co jest? 

Znawcą szlifów nie jestem ale pierwsze skojarzenie po zobaczeniu 2 pierwszych zdjęć - ta igła wygląda jak dłuto do drewna xD

1 godzinę temu, Śliwa napisał:

ta igła wygląda jak dłuto do drewna xD

Czyli "ostrzejsza" od typowego eliptyka, co na pewno nie jest wadą. 😉

Obecnie komplet NAD c368 + Triangle Borea 07 gra bardzo ostro (co mi się bardzo podoba) ale chętnie bym z gramofonu usłyszał dźwięki dynamiczne, z bardziej dopracowanym basem ale jednocześnie bardzo delikatnie złagodzone. Wiem że w tym budżecie cudów oczekiwać nie można ale chętnie zapoznam się z sugestiami.

Jeżeli masz możliwość pożyczania zewnętrznego pre gramofonowego to spróbuj.
Może się okazać że taka zmana wniesie więcej dobrego niż zmiana wkładki. Nawet na istotnie droższą.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, Śliwa napisał:

Tego nie wiedziałem

Tak piszą na różnych forach, że 2M Red ma dokładnie ten sam przetwornik i igłę. Na jego korzyść przemawia jednak dużo ladniejsza, ale i praktyczniejsza obudowa, z zatopionymi gwintami do śrub mocujących. Stąd trochę wyższa cena.

Godzinę temu, porlick napisał:

Tak piszą na różnych forach, że 2M Red ma dokładnie ten sam przetwornik i igłę.

rozebrałem jednego reda faktycznie w plastiku siedzi generator z om-a , parametry ponoć są różne.

W sumie, to jest to możliwe. W Concorde też siedzi ten sam przetwornik, a to wkładka dla DJ, z naciskiem 4g. Wystarczy zmienić podatność zawieszenia igły.

• Moderatorzy
9 godzin temu, porlick napisał:

Tak piszą na różnych forach, że 2M Red ma dokładnie ten sam przetwornik i igłę. Na jego korzyść przemawia jednak dużo ladniejsza, ale i praktyczniejsza obudowa, z zatopionymi gwintami do śrub mocujących. Stąd trochę wyższa cena.

Porównywałem OM30 z 2M Bronze, gdzie niektórzy twierdzą, iż to jest to samo, jednak moim zdaniem się różnią dźwiękiem. Parametry również mają różne.

Będę miał w przeciagu paru dni zdjęcia mikroskopowe moich igieł. Niestety firma kolegi ma dość ostrą politykę jeżeli chodzi o prywatne wykorzystanie sprzętu i nie będę mógł ich w żaden sposób udostępnić. Czy mógłbym prosić o krótki instruktaż jak mając do dyspozycji dobre zdjęcia, określić stan igły? Może jakieś zdjęcie porównawcze igły w dobrym stanie, oraz igły zajechanej? 

Co do wkładek, byłem w okolicznym sklepie z audio (jedynym specjalistycznym takim sklepie w promieniu około 200km) i zapytałem jaką wkładkę przy moich Założeniach by polecili. Sprzedawca bardzo polecał Pick it PRO. Powiedział, że jest to M2red zrobiony na specyfikację Project-a i utrzymywał, że bardzo fajna jest to wkładka, rzekomo o wiele przyjemniejsza niż "oryginalny" M2red. Miał ktoś styczność i chciałby się podzielić przemyśleniami?

2 godziny temu, Jacek1990 napisał:

To wkładka klasy budżetowej, tak jak i ten 2MRed, a pana model gramofonu z tych trochę lepszych, więc jak to ma być akurat Ortofon to od 2M Blue, a najlepiej 2M Bronze.

Nie chcę aby cena wkładki przekroczyła cenę gramofonu, z tego powodu Bronze odpada z wyscigu. Blue po większych promocjach ma szansę się wpasować. Ortofon być to nie musi, ale jest najzwyczajniej łatwo dostępny i słychać o nim dobre opinie. Jak nie Ortofon to co? Może coś od Grado? Cenowo osiągalne mogą być "czerwone trójki" a jak jakiś sklep się zagalopuje z promocją to może i silver? Z oferty AT można próbować złapać coś na "fajniejszym" szlifie. Nie wiem niestety czego po jakich wkładkach oczekiwać. Stąd ten temat 🙂

Czegoś więcej się dowiem jak moje wkładki wrócą od fotografa i będę mógł sam porównać obie. Choć fakt, są to dość niskie modele i już niemłode egzemplarze.

Od 2MReda/Blue lepsza będzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak masz tam ramię TP21 to bardzo fajnie to gra.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

W dniu 4.02.2022 o 07:28, Śliwa napisał:

Czy mógłbym prosić o krótki instruktaż jak mając do dyspozycji dobre zdjęcia, określić stan igły? Może jakieś zdjęcie porównawcze igły w dobrym stanie, oraz igły zajechanej? 

image.png.2898c6c2656d23247a9cdfc505460402.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.png.f60db4280d23978d8d9b2d006983713a.pngimage.thumb.png.61ff29caf603b17b7212e5676c2dd067.png

szukasz spłaszczeń na bokach

image.png.67b756b1a1677122d641d0f4caeb916a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
23 godziny temu, Jacek1990 napisał:

Wkładka za 700 PLN, do wzmacniacz za 4000 PLN, to mezalians 😉

A co byś polecił w zamian? I dlaczego taki a nie inny model wkładki?

3 godziny temu, gitarrra napisał:

A co byś polecił w zamian? I dlaczego taki a nie inny model wkładki?

candeze brązową 😛 (nie mogłem się powstrzymać)

W dniu 4.02.2022 o 23:56, Bartek Bartoszewski napisał:

G...y !

tak to wygląda 

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

candeze brązową 😛 (nie mogłem się powstrzymać)

tak to wygląda 

Jak wykresy to tylko Gerwazy 😁

candeze brązową  (nie mogłem się powstrzymać)

Jak już to dlaczego brązową a nie czarną?

3 godziny temu, arpeggione napisał:

Jak już to dlaczego brązową a nie czarną?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji15.png

bo taką gerwazy ma 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bo taką gerwazy ma
Handel z Gerwazym?
Niektórzy lubią ryzyko

Chyba jednak wymieniłbym preamp.

9 godzin temu, arpeggione napisał:

Chyba jednak wymieniłbym preamp.

też tego zdania jestem , że wbudowane pre w nada to tylko dodatek do budżetowej wkładki.

są dobre pre wbudowane , ale to nie w nadzie

W dniu 5.02.2022 o 23:46, bolo_senor napisał:

Ukryta Zawartość

szukasz spłaszczeń na bokach

image.png.67b756b1a1677122d641d0f4caeb916a.png

Igła wyglądała właśnie tak jak na zdjęciu po prawej i na dolnym. Co jak rozumiem, może świadczyć o jej dobrym stanie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi