Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 25000 złotych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po przeprowadzce do większego salonu (z 20 na 32 metry) moje Audiovector QR3 zaczęły niedomagać. Charakter grania został, aczkolwiek niskie częstotliwości zdecydowanie zostały uszczuplone. W całej sytuacji na pewno nie pomaga rozstawienie - 2 metry od ścian bocznych i metr od tylnej. I tutaj pojawia się pytanie do Was - jakie kolumny do kwoty 25 tysięcy polecilibyście sprawdzić? 

Reszta toru to Atoll IN200 Signature (który w przyszłości pewnie zostanie również zmieniony, aczkolwiek nie wszystko na raz), Bluesound Node 2i jako źródło i Rel T5i, który jest ze mną już od dawna. 

Muzyka tak naprawdę każda poza rockiem i cięższymi gatunkami. Reszta od arii operowych i chorałów gregoriańskich, przez jazz, blues, soul, aż po muzykę elektroniczną. Chociaż ciężko ukryć, że lubię rozpływać się w damskich wokalach, także dobrze gdyby przyszłe kolumny potrafiły zaczarować na średnicy. Fajnie też gdyby była dobra separacja, detal i holografia.

No i główny warunek - preferowałby zakup nowych kolumn i tylko o takie propozycję proszę.

Z góry dziękuję za pomoc! 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/157993-kolumny-do-25000-z%C5%82otych/

szkoda twojej kasy na nowe kolumny.naprawde.

w tej cenie totalny szajs.bez wzgledu na to co inni napisza.

bylo juz w tym temacie kilka watkow.uzyj wyszukiwarki.

proponuje Martin Logan Odyssey.Sonus Faber Cremona.

Jeśli pasował ci dźwięk Audiovectora to może dobrym rozwiązaniem byłby model wyższy  z tej serii QR5. Zapraszam do naszego salonu, mamy trochę kolumn i na pewno coś znajdziesz coś dla siebie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W tej cenie to tylko polskie manufaktury. YB Audio, Akkus, Akustyk. Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

26 minut temu, tomek7776 napisał:

szkoda twojej kasy na nowe kolumny.naprawde.

w tej cenie totalny szajs.bez wzgledu na to co inni napisza.

bylo juz w tym temacie kilka watkow.uzyj wyszukiwarki.

proponuje Martin Logan Odyssey.Sonus Faber Cremona.

Dziękuję za propozycję Panie Tomku. Wyższe serie Sonus Fabera to moje marzenie, które mam nadzieje w przyszłości uda się spełnić. Rozumiem też przesłanki, które przemawiają za zakupem używanych kolumn, aczkolwiek bardzo cenię sobie możliwość odsłuchu w swoim pomieszczeniu. Mam wrażenie, że to kluczowy czynnik, który niestety często jest nie do zrealizowania przy zakupie z rynku wtórnego. Za taką wygodę jestem w stanie dopłacić, aby mieć pewność, że niemałe pieniądze zostaną dobrze wydane 😉 

17 minut temu, Q21 napisał:

Jeśli pasował ci dźwięk Audiovectora to może dobrym rozwiązaniem byłby model wyższy  z tej serii QR5. Zapraszam do naszego salonu, mamy trochę kolumn i na pewno coś znajdziesz coś dla siebie. 

Myślałem o QR5, jednak obawiam się, że to nie jest realny progres, a powrót do tego co miałem w poprzednim mieszkaniu. Skłaniałbym się ku R3. Co Państwo myślą o ich zestawieniu z QR5? 

13 minut temu, Krzychu72 napisał:

W tej cenie to tylko polskie manufaktury. YB Audio, Akkus, Akustyk. Np:

Ukryta Zawartość

Myślałem o takim rozwiązaniu, jednakże obawiam się późniejszych problemów z odsprzedaniem takich kolumn. Jeżeli byłbym pewien, ze to paczki na resztę życia i miał nieograniczony budżet pewnie okazałby się to strzał w dziesiątkę - szczególnie dzieła sztuki Panów z YB 🙂

Ukryta Zawartość

Sonus Faber Cremona

Xavian XN 360

MAartin Logan Odyssey.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oba modele u tego samego sprzedawcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Kabecki napisał:

Myślałem o takim rozwiązaniu, jednakże obawiam się późniejszych problemów z odsprzedaniem takich kolumn. Jeżeli byłbym pewien, ze to paczki na resztę życia i miał nieograniczony budżet pewnie okazałby się to strzał w dziesiątkę - szczególnie dzieła sztuki Panów z YB

Jeżeli kupisz kolumny za 25 tys. z manufaktury to będą na pewno do końca życia.

Seria R zagra  pełniej z mocniej zarysowanym dołem w stosunku do QR i bardziej precyzyjnie. Myślę, że bez odsłuchów się nie odbędzie😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tannoy Legacy Cheviot trochę przekraczają założony budżet ale gdyby dobrze poszukać, może udałoby się kupić w akceptowalnej cenie?   Albo podejść do tematu od innej strony - ATC SCM20 do których z czasem dokupiłbym odpowiednie subwoofery. Rozwiązanie długofalowe ale pod względem jakości dźwięku optymalne. Sam docelowo chcę mieć u siebie właśnie taki zestaw 

1 godzinę temu, Kabecki napisał:

Witam.

Po przeprowadzce do większego salonu (z 20 na 32 metry) moje Audiovector QR3 zaczęły niedomagać. Charakter grania został, aczkolwiek niskie częstotliwości zdecydowanie zostały uszczuplone. W całej sytuacji na pewno nie pomaga rozstawienie - 2 metry od ścian bocznych i metr od tylnej. I tutaj pojawia się pytanie do Was - jakie kolumny do kwoty 25 tysięcy polecilibyście sprawdzić?

Usher Dancer Mini-One DMD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis

Ja z naszej oferty polecę Tobie kolumny marki ProAc. Modele z serii Response: D20R albo D30R. Niby dwie drogi, niby niepozorne 😉

Warto ich posłuchać, grają pięknie, to jest chyba najlepsze słowo je opisujące, a właśnie damskie wokale będą miodzio 😉 Jak przeczytałem "damskie wokale" (też takie uwielbiam i mam ProAci w domu), to od razu przyszedł mi ten producent do głowy 🙂

Zapraszamy do nas na odsłuchy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Kabecki napisał:

Muzyka tak naprawdę każda poza rockiem i cięższymi gatunkami. Reszta od arii operowych i chorałów gregoriańskich, przez jazz, blues, soul, aż po muzykę elektroniczną. Chociaż ciężko ukryć, że lubię rozpływać się w damskich wokalach, także dobrze gdyby przyszłe kolumny potrafiły zaczarować na średnicy. Fajnie też gdyby była dobra separacja, detal i holografia.

Elac Vela FS408 

KOlega proponował Ci już Monitor Audio platinum, jeśli za drogie to Gold300/500. Te w przeciwieństwie do Platinum lepiej zagrają Dianę Krall itp. Jakość i wykończenie w hebanie będziesz miał  naprawdę na wysokim poziomie.

Dodatkowym plusem tych kolumn jest to że nawet jak cos z ciężkiego rocka zagrasz to poradzą sobie i nie poranią uszu, a do symfoniki pierwsza klasa. Ja dopiero na tych kolumnach zacząłem z przyjemnością słuchac smyczków czy Bacha itp.

ProAc na pewno warto posłuchać, podobnie Spendor D7.2 chyba, czy może z serii Classic model 1/2 ??
Widziałem podłogowe Falcon, ciekawe.
Paradigm ma sporo modeli, sam miałem kiedyś Studio. Wg mnie warto.

Na tą chwilę na pewno:

- Wizyta w jednej z polskich manufaktur. Chciałbym się na własnym uchu przekonać czy faktycznie jest aż tak niesamowita relacja cena/jakość,

- Do odsłuchu Audiovector QR5/R3, Monitor Audio Gold, coś ze stajni ATC, ale raczej nastawiałbym się na SCM40 i wizyta w Top Hi-Fi. ProAc zapowiada się bardzo ciekawie no i pośredni model Vela od Elac. 

Niestety do Kutna mam daleko żeby odsłuchać Cremony i Xaviany.

Proponowany Tannoy Cheviot niestety odpada. Jest bariera, której nie przekroczę, czyli kobieta i jej poczucie estetyki. 

Macie Panowie jeszcze jakieś pomysły? 🙂

kazde hobby to wyrzeczenia ,mniejsze lub wieksze,a takze podroze.nawet po Europie...lub i dalej.

a co do kobiety,,,niestety musiasz wybierac.albo hobby,albo kobieta.

a w zasadzie ona musi wybrac.

Na tą chwilę na pewno:
- Wizyta w jednej z polskich manufaktur. Chciałbym się na własnym uchu przekonać czy faktycznie jest aż tak niesamowita relacja cena/jakość,
- Do odsłuchu Audiovector QR5/R3, Monitor Audio Gold, coś ze stajni ATC, ale raczej nastawiałbym się na SCM40 i wizyta w Top Hi-Fi. ProAc zapowiada się bardzo ciekawie no i pośredni model Vela od Elac. 

Niestety do Kutna mam daleko żeby odsłuchać Cremony i Xaviany.
Proponowany Tannoy Cheviot niestety odpada. Jest bariera, której nie przekroczę, czyli kobieta i jej poczucie estetyki. 
Macie Panowie jeszcze jakieś pomysły?
Gold, albo Platinium
Ponad to jak każde kolumny odsłuchasz z innych sprzętem, w innym pokoju to nie wiem,czy da się zweryfikować jednoznacznie cokolwiek.
Miłej zabawy !!!

Cześć,

rzuć okiem jeszcze na Fyne Audio F502 SP, do tak dużego pomieszczenia będą jak ulał, grają dobrą podstawą basową, nawet na teraz z Atollem powinno być całkiem ok. Aspekt wizualny również powinien zostać spełniony.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

2 godziny temu, Kabecki napisał:

Proponowany Tannoy Cheviot niestety odpada. Jest bariera, której nie przekroczę, czyli kobieta i jej poczucie estetyki

A nie możesz Jej wytłumaczyć , że są piękne i stylowe ? Jak ich posłucha , sama przekona się do nich 

3 godziny temu, Kabecki napisał:

Macie Panowie jeszcze jakieś pomysły?

Nabywając nowe kolumny nie darowałbym sobie gdybym nie posłuchał Audio Physica koniecznie Tempo 35.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

rzuć okiem jeszcze na Fyne Audio F502 SP, do tak dużego pomieszczenia będą jak ulał, grają dobrą podstawą basową, nawet na teraz z Atollem powinno być całkiem ok. Aspekt wizualny również powinien zostać spełniony.

Pozdrawiam,

Michał

Jak się mają F502SP względem modelu F502? Te drugie miałem okazję posłuchać w zestawieniu z Tannoyem z serii Precision i niestety Fyne grały jak zza kotary. 

7 godzin temu, Kabecki napisał:

ale raczej nastawiałbym się na SCM40 i wizyta

Możesz sobie posłuchać ale moim zdaniem te kolumny to max w 10-15m2, w 30m2+ to nic innego jak strzał we własne kolano...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

7 godzin temu, Kabecki napisał:

Przecież te kolumny wyglądają obłędnie. Chciałbym takie posiadać 👌👍

Do wzmacniacza lampowego idealne 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, opteron napisał:

Możesz sobie posłuchać ale moim zdaniem te kolumny to max w 10-15m2, w 30m2+ to nic innego jak strzał we własne kolano...

Jeżeli SCM 40 nadają się wg Ciebie do 10 - 15m2 to gdzie byś ulokował scm 7, 11, 19 ???????

Jeżeli SCM 40 nadają się wg Ciebie do 10 - 15m2 to gdzie byś ulokował scm 7, 11, 19 ???????
Scm40 dawno temu smuchal3m, ale to chyba obudowa zamknięta, szybki, bas etc.
30mkw wydaje się za dużo, a już zdecydowanie do słuchania krzątając się po pokoju etc. Nie będzie wypełnienia.
Audio Physic też miałem wspomnieć. Moje ex Virgo świetnie wspominam.
  • Pokaż nowe odpowiedzi