Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka impedancja pre do końcówki

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! Poczytałem trochę forum w tematyce doboru pre do końcówki i dalej jestem w kłopocie....dlatego zadam pytanie wprost. Chciałbym kupić pasywkę khozmo i mam wybór 10, 25,50 i 100kOhm. Końcówka to lampa primaluna input impedance 100kOhm. Jaka pasywkę mam zamówić aby stanowiło to najlepsze połączenie?

2 godziny temu, Piotr Seb napisał:

Jaka pasywkę mam zamówić aby stanowiło to najlepsze połączenie?

10k.

Jaką Zout ma Twoje źródło?

Edytowane przez toptwenty

Specifications

Power 35 Watts per channelF

Frequency Response 20Hz - 85kHz +/- 0,2dB at rated power; 4Hz - 110kHz -3dB @ 1W

THD with AABB <0,1% @ 1W; <1% @ 10W; max 2% at rated power into resistive load

S/N Ratio 89 dB (unweighted) ref 1W

Input Impedance 100 kOhm

Input Sensitivity 600mV rms input for rated output power

Maximum Gain 28x (29dB)

Power Consumption 115W @ idle; 210W @ rated max. power

Net Weight 37.5 lbs / 17 kg

Shipping Weight 41.9 lbs / 19 kg

Dimensions 15.5" x 11" x 7.5" / 395 mm x 280 mm x 190 mm (L x W x H)

Shipping Dimensions 18.3" x 15" x 12" / 465 mm x 380 mm x 305 mm (L x W x H)

Inputs 1 pair RCA

Outputs 4 & 8 Ohm Speaker Taps

Tube Complement 4 x EL-34

2 x 12AX7

2 x 12AU7

To wszystko co wiem.

34 minuty temu, Piotr Seb napisał:

Specifications

Power 35 Watts per channelF

Frequency Response 20Hz - 85kHz +/- 0,2dB at rated power; 4Hz - 110kHz -3dB @ 1W

THD with AABB <0,1% @ 1W; <1% @ 10W; max 2% at rated power into resistive load

S/N Ratio 89 dB (unweighted) ref 1W

Input Impedance 100 kOhm

Input Sensitivity 600mV rms input for rated output power

Maximum Gain 28x (29dB)

Power Consumption 115W @ idle; 210W @ rated max. power

Net Weight 37.5 lbs / 17 kg

Shipping Weight 41.9 lbs / 19 kg

Dimensions 15.5" x 11" x 7.5" / 395 mm x 280 mm x 190 mm (L x W x H)

Shipping Dimensions 18.3" x 15" x 12" / 465 mm x 380 mm x 305 mm (L x W x H)

Inputs 1 pair RCA

Outputs 4 & 8 Ohm Speaker Taps

Tube Complement 4 x EL-34

2 x 12AX7

2 x 12AU7

To wszystko co wiem.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie zadane pytanie. 
Taka nieśmiała sugestia ino. 

Jaką masz impedancję wyjściową źródła sygnału ?
Z czego będziesz brał "sygnał" ?  

Edytowane przez zjj_wwa

Ups...z przedwzmacniacza gramofonowego Lehmann Black Cube i CD Cambridge audio 740c.

Dla Lehmanna podają coś takiego Output Impedance:<100Ω

Poziom sygnału z Lehmana może być za niski. Byłby potrzebny aktywny preamp. 

Cambridge jest ok. Na pewno ma niską Zout i potencjometr 10k mu nie zaszkodzi

Lehmann Black Cube

14 minut temu, toptwenty napisał:

Poziom sygnału z Lehmana może być za niski.

Wystarczy, ma pstryczki i duży zakres ustawień - chyba w środku, bo gdzie 😉

nagrywamy.com

2 minuty temu, Piotr Seb napisał:

Lehmann ma taki coś: Sensitivity: (Output 775 mV/ 0 dB)MM: 3.8 mV/1 kHz MC: 0.38 mV/1 kHz

Ale jakieś pstryczki w środku ma chyba. Zresztą nawet jak ma mniej więcej te 0dBu to wystarczy, to więcej niż poziom maksymalny końcówki, choć tu dużo zależy od płyt i faktycznie zapas by się przydał. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Piotr Seb napisał:

To rozumiem, że mam zamówić pasywkę 10k? Ostatecznie? A jakby była pasywka 50k to co się może wydarzyć? Tak z ciekawości pytam...

50k może być za dużo dla tej końcówki mocy. U mnie Zin = 470k, więc potek 50k był ok.

Takie potki (typ B) są po parę złotych, wypróbuj oba, a potem kup jakiś :"superoski". 

Edytowane przez toptwenty

A jakby była pasywka 50k to co się może wydarzyć?

Nic. Zupełnie nic...

Wejście tej lampy musiałoby być skopane aby coś się działo. Jakiś schemat wzmacniacza?

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nic. Zupełnie nic...

Wejście tej lampy musiałoby być skopane aby coś się działo. Jakiś schemat wzmacniacza?

Jak nic to nic. Czytałem jakiś wątek o doborze pre do końcówki i się naczytałem o niedopasowaniu i wpływie na czystość przekazu i stąd moje pytanie. Jak nic to poproszę khozmo o 10k pre. Schematu nie mam, nigdy w necie nie trafiłem. 

Edytowane przez Piotr Seb

Zniekształcenia sygnału wynikające z niedopasowań impedancyjnych wynikają li tylko z ograniczeń wydatku prądowego; wyjścia odnośnie wejścia następnego stopnia i polaryzacji wejścia następnego stopnia lub wejścia na węzeł sumujący USZ i sygnał (np. układ odwracający).

W Twoim przypadku wydatek źródła jest wystarczający (wyższa rezystancja potencjometru jeszcze bardziej minimalizuje obciążenie). Wzmacniacz zaś od wejścia ma co prawda tylko dwukrotnie wyższą rezystancję (100k) ale tam płyną jedynie tylko, jeżeli w ogóle, prądy siatki. Na dodatek wejście jest zapewne odseparowane od składowej stałej.

Nie ma tu żadnego niebezpieczeństwa. Oczywiście można sobie wyobrazić wejście lampowe na jakiś węzeł sumujący sygnał i sprzężenie zwrotne... Ale zapewne w typowym przypadku to odseparowane od DC wejście na pierwszą siatkę...

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Nic. Zupełnie nic...

Zin końcówki wynosi podobno 100k.

Potencjometr 50k byłby za duży. Lepszy byłby 10k.

Mogłoby się pojawić osłabienie wysokich tonów przy cichym graniu.

I regulacja głośności byłaby płynniejsza przy 10k.

I tak i nie.

Nie znamy pojemności wejściowej końcówki. 

Co do regulacji. Pewnie, że zawsze lepiej jest gdy o charakterystyce decyduje potencjometr, jeśli rzecz jasna to dobry potencjometr. 

Natomiast powszechnie stosuje się rozmaite "zmiękczacze" charakterystyki regulacji potka. Na przykład taki bliski stosunek rezystancji poprawia współbieżność kanałów...

Ale co do zasady pewne, że powinno się zachować pewne zależności impedancyjne. Tu nie ma sporu. 

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

w typowym przypadku to odseparowane od DC wejście na pierwszą siatkę...

W typowym przypadku kondensatora na wejściu nie ma, jak np. w znanym i lubianym Lebenie 300.

nagrywamy.com

Pytanie z podobnej beczki. W dobie popularności DACow z cyfrowa regulacja głośności jakie parametry powinien mieć tłumik XLR na rezystorach, aby jak najmniej psuł brzmienie? W szeregu również 10k czy lepiej mniej? Załóżmy, że DAC ma na wyjściu XLR 100 ohm a końcówka na wejściu 100k ohm.