Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Atmos natynkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Planuję zakup kina domowego 5.1.2. Na ten moment posiadam jedynie aplituner Denona avr x1600h. Planuję zakup zestawu 5.1 Taga Harmony 607.
Problem mam jednak z głośnikami do atmos. Nie mam sufitu podwieszanego i chciałbym aby głośniki na suficie jak najmniej rzucały się w oczy.
Znalazłem takie cudo jak TAGA TOW-180F, poniżej wklejam specyfikację: 

Typ/konstrukcja: 2-drożna Płaska konstrukcja
Moc: 60W
Pasmo przenoszenia: 75Hz - 20kHz
Impedancja: 8 oHm
Efektywność: 89 dB
Przetwornik wysokotonowy: 13mm (0.5”)Kopułka Mylar®
Przetwornik średnio-niskotonowy: 133mm (5.25”) Papierowa membrana
Wymiary (W x S x G lub Śr. X G): 27.5 x 18.5 x 3.5 cm
Waga: 1.05 kg / szt. 

Pytanie czy to ma prawo dobrze działać jako głośnik atmosowy? Są bardzo cienkie, mają jedynie 3.5 cm. Cena też zachęca - 300 zł za parę. 
Będzie to moje pierwsze kino domowe. Cały zestaw też jest raczej budżetowy. 
Obawiam się tylko czy te górne atmosy jakościowo będą dobrze grały i nie będą raziły jakością? Nie chciałbym jednak wydawać dużych pieniędzy na górne głośniki atmos zwłaszcza, że cały zestaw 5.1 kosztuje około 3 tys. zł. 

Edytowane przez kamil_r9
https://www.audiostereo.pl/topic/157944-g%C5%82o%C5%9Bniki-atmos-natynkowe/
7 godzin temu, Butler napisał:

Tylko mocowanie przemyśl bo tam jest przewidzany otworek tylko do powieszenia.

Co do mocowania to chce je otworzyć, wyjąć wygłuszenie i przewiercić tylną obudowę, później na kołki zamontuje do sufitu. Zdjęcia poglądowe poniżej, tam gdzie czerwone znaczniki zrobiłbym dziury. Takie mocowanie będzie poprawne? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Przy okazji zapytam jak ustawić te głośniki. Czy powinny być nad kanapą/delikatnie przed kanapą/na środku pokoju. Słyszałem wiele wersji i już sam nie wiem jak będzie optymalnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kamil_r9

Nie ma różnych wersji danego systemu, tak wygląda rysunek poglądwy ze strony Dolby dla systemu 5.1.2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to widzę, że może być problem aby ustawić do zgodnie ze sztuką 🙂
Trzeba by było przeanalizować całą koncepcję ustawienia głośników pod 5.1.2. 
- Kolumny frontowe i central- będą stały po prawej i lewej stronie TV, oddalone od siebie o 240 cm. Po środku centralny.
- Subwoofer -  jedyne miejsce to przy kanapie, w rogu - zaznaczone na rysunku
- tylne surroundy - wyobrażałem sobie to tak aby zawiesić je na tylnej ścianie na uchwytach aby móc skierować je na słuchacza. Odległość pomiędzy prawym a lewym głosnikiem 280 cm. Kanapa jest trochę odsunięta od ściany, a więc odległość pomiędzy głosnikiem a głową wynosi około 60 cm. Powiesić je chciałem na wysokości około 130 / 140 cm.
- sufitowe atmos -  najlepiej by było gdybym je zawiesił jak najbliżej obniżonej listwy z ledem (nie będę musiał wkuwać kabla w sufit). Miałyby one wtedy odległość od siebie 340 cm. Położenie na wysokości kolan.
Przesyłam schemat dla zobrazowania tego co napisałem.

Tak to wszystko wygląda w mojej głowie, pytanie czy to ma sens i czy będzie dobrze grało.
Pojawiają mi się wątpliwości:
- nie mogę ustawić tylnych surroundów na równi z frontami. Jeżeli tak zrobię to osoby siedzące na skrajach kanapy będą miały głośnik za sobą lub na przykład 2 po lewej stronie 🙂 Czy może zostać tak jak na rysunku?
- Atmosy - najbardziej pasowałoby mi ustawić lewy atmos na jednej linii z lewym frontem. Natomiast prawy atmos na linii z prawym surroundem. Czy tak może być? Czy może lepiej ustawić je w mniejszej odległości od siebie? I czy wysokość nad kolanami będzie ok?
- Surroundy - Czy lepiej zamontować je płasko do ściany czy lepiej na podstawkach i nakierować je na słuchacza? Czy wysokość 140 cm jest odpowiednia czy lepiej wyżej/niżej? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, kamil_r9 napisał:

- nie mogę ustawić tylnych surroundów na równi z frontami. Jeżeli tak zrobię to osoby siedzące na skrajach kanapy będą miały głośnik za sobą lub na przykład 2 po lewej stronie 🙂 Czy może zostać tak jak na rysunku?

Schemat od Dolby jest punktem wyjścia, oczywistym jest że w domowych warunkach nie jesteśmy w stanie zachować wszystkich zaleceń w 100%. Amplituner ma system korekcji akustycznej, po kalibracji z mikrofonem wyrówna poziomy i opóźnienia.

Moje spostrzeżenia...

-Szkoda że nie możesz frontowych kolumn szerzej rozstawić przez tą szafę. Tracisz tym trochę na przestrzeni i stereofonii.

- Subwoofer nie ma swojego miejsca dedykowanego w pokoju, czasem przestawienia go o kilkanascie cm zmienia wrażenia o 180 stopni. Chcesz znaleźć jego optymalną pozycję to go postaw na sofie w miejscu w którym siedzisz, możesz go podnieść nawet tak by głośnik był na wysokości oparcia głowy. Włącz muzykę/film z basem i na klęczkach obejdź pokój z uchem przy podłodze. Tam gdzie najlepszy usłyszysz bas, tam najlepiej by było postawić skrzynkę. Są bardziej profesjonalne sposoby, ale ten możesz wykonać samodzielnie i generalnie się sprawdza.

- tylne surroundy - wyobrażałem sobie to tak aby zawiesić je na tylnej ścianie na uchwytach aby móc skierować je na słuchacza. Odległość pomiędzy prawym a lewym głosnikiem 280 cm. Kanapa jest trochę odsunięta od ściany, a więc odległość pomiędzy głosnikiem a głową wynosi około 60 cm. Powiesić je chciałem na wysokości około 130 / 140 cm.

Jeśli planujesz ustawić glośniki w odległości poniżej 1m to zastosuj typu dipol/bipol. Ona grają bardziej rozproszonym dźwiękiem i duzo lepiej sprawdzą się w niewielkiej odległości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  itp.

W systemach bez atmos głośniki często montowane są gdzieś wyżej ale nie stwarza to większych konfliktów... Jak masz jednak atmosowe w suficie to nie dawaj surrondów wyżej jak 1,5m nad podłogą (patrząc na głośnik wysokotonowy) i będzie ok.

- Atmosy - najbardziej pasowałoby mi ustawić lewy atmos na jednej linii z lewym frontem. Natomiast prawy atmos na linii z prawym surroundem. Czy tak może być? Czy może lepiej ustawić je w mniejszej odległości od siebie? I czy wysokość nad kolanami będzie ok?

Wysokość na kolanami ok. Co do rozstawu, staraj się wykonać semetrię względem miejsca odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Butler
22 minuty temu, Butler napisał:

Jeśli planujesz ustawić glośniki w odległości poniżej 1m to zastosuj typu dipol/bipol. Ona grają bardziej rozproszonym dźwiękiem i duzo lepiej sprawdzą się w niewielkiej odległości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  itp.

Rozumiem, że masz na myśli odległość między głośnikiem a kanapą? Nie między lewym a prawym surroundem? 
Czy w moim przypadku gdzie to będzie moje pierwsze kino domowe, budżetowe (denon avr x1600h + set 5.1 taga 607) jest sens iść w koszty i zakupić takie dipole? Nie są tanie niestety 🙂 2 głośniki na tył będą kosztowały tyle co cała reszta 🙂 Czy to nie będzie przerost formy nad treścią? 
Czy rzeczywiście będzie to "niebo a ziemia" w porównaniu ze zwykłymi surroundami? 

Taga ma na przykład bipole PLATINUM S-100 w cenie 1700 zł za parę. Czy w warto wymienić z Taga TAV-S które kosztują 500 zł za parę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kamil_r9

Chodzi mi odległość od kolumny do miejsca odsłuchu. Generalnie nie powinno się mieć głośnika bliżej jak 1m. Faktycznie, będzie jednak przerost formy... ☹️ Jak będzie za drogo, trudno, daj zwykłe. Ale skieruj jakoś je na siebie a nie gdzieś na przednią ścianę. Może jakieś satelity na regulowanych uchwytach. Canton PLUS MX.3 itp...

5 minut temu, Butler napisał:

Chodzi mi odległość od kolumny do miejsca odsłuchu. Generalnie nie powinno się mieć głośnika bliżej jak 1m. Faktycznie, będzie jednak przerost formy... ☹️ Jak będzie za drogo, trudno, daj zwykłe. Ale skieruj jakoś je na siebie a nie gdzieś na przednią ścianę. Może jakieś satelity na regulowanych uchwytach. Canton PLUS MX.3 itp...

Mysłałem żeby te surroundy zawiesić właśnie na jakiś uchwytach tego typu:

Ukryta Zawartość

Chociaż powiem szczerze, że zastanawiam się czy nie zainwestować w te bipole platinum 100.  Różnica wynosi 700 zł. A jednak estetyka w pokoju byłaby lepsza niż surroundy na uchwytach. 
Pytanie czy te 700 zł będzie miało faktyczny przekład na polepszenie przestrzenności. Jeżeli poprawi znacznie jestem w stanie zainwestować. Zestaw grałby z denonem avr x1600 i wyglądałby tak:
image.thumb.png.1a21bcc464580bc8baa1f40501803dfc.png

Pytanie czy warto? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co czytam to jednak bardzo duzo osob na kanapę przy tylnej scianie. Jakos trzeba zyc i nie dac się zwariowac. Czy z tych wszystkich dyskusji jest jedna jasna wskazowka jakie i jak głośniki zamontowac z tyłu.

Widzisz... Sam musisz zdecydować. Niektórzy dla samej estetyki potrafią wyłożyć absurdalne pieniądze. To nie jest tak że będzie totalnie źle dać "zwykły" surround i dać go 0,5metra od glowy. Będziesz zadowolony. Będzie jednak po prostu lepiej dać takie jak bipole.

Edytowane przez Butler
1 minutę temu, Butler napisał:

Widzisz... Sam musisz zdecydować. Niektórzy dla samej estetyki potrafią wyłożyć absurdalne pieniądze. To nie jest tak że będzie totalnie źle dać "zwykły" surround i dać go 0,5metra od ściany. Będziesz zadowolony. Będzie jednak po prostu lepiej dać takie jak bipole.

Dziękuję za odpowiedź 🙂  Czy bipole traktować tak samo jak zwykły surround i mogę zamontować na wysokości około 130 /140 cm? Czy przy tych głośnikach są inne standardy?

Referencyjnie wszystkie głośniki poziomu podstawowego w kinie domowym, a więc każdy oprócz wysokościowych Atmos w Twoim systemie powinny być na wysokości ~1,2m. Nie ma tutaj odrębnych zaleceń dla konkretnych głośników. Wiem że często surround montuje się gdzieś przy sufitach, z tyłu itd. To daje fajne poczucie przestrzeni, jest subiektywny efekt wow w systemie 5.1. Ale jak masz Atmos który odpowiada za dźwiek z góry to wręcz lepiej mieć surround na takiej wysokości na jakiej Dolby zaleca. Będzie pies szczekał do Ciebie za Tobą a nie z 10 piętra. Rakieta zacznie startować z ziemi a nie z dachu wieżowca, samochody w ruchu ulicznym będą Cię otaczać a nie lewitować w górze.

Na większej wysokości głośniki się daje tylko idąc na kompromis. Kanapa przy samej ścianie, brak miejsca po bokach... Żeby na głowie nie mieć kolumny to daje się ją wyżej. Ale to są wymuszone sytuacje, a nie zalecenia że tak będzie lepiej.

Edytowane przez Butler

Zawsze mówiło się, że surroundy powinny wisieć na wysokości uszu. I to już na początek laika wystarczyło. A i tak jest to właśnie podobna wysokość. 110/120cm.
U mnie wysokotonowy głośnik wychodzi na 120cm, a średnie na 100cm.
Przy atmosie, przy powieszenie takich surroundowych dobrze, żeby wysokotonowe były do wewnątrz. Czyli bliżej miejsca odsłuchowego.
No i jak zrobisz kalibrację na ampli to prawdopodobnie będziesz musiał wszystko podnieść o parę decybeli.

Na sourand proponowałem Tobie moje Tannoy Hts 101 XP z uchwytami do montażu na ścianie.  Ustawisz je pod pożądanym kątem.  

Eleganckie , małe i dobrze grajace . Mam u siebie zamontowanych takich 17 szt 🙂 i nie narzekam 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20180718_182012_resized.thumb.jpg.0b0533c2c37df307b6a48901bb1f0b30.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, max720 napisał:

Mam u siebie zamontowanych takich 17 szt 🙂 i nie narzekam 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20180718_182012_resized.thumb.jpg.0b0533c2c37df307b6a48901bb1f0b30.jpg

Ile? 😱😱😱

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można było by pomyśleć jeszcze o 2 tylnich sourand na podstawkach 🙂

Może kiedyś przy wymianie podłogi wypuszczę kable 🙂

Na razie 17 musi wystarczyć 🙂

15 godzin temu, max720 napisał:

Można było by pomyśleć jeszcze o 2 tylnich sourand na podstawkach 🙂

Może kiedyś przy wymianie podłogi wypuszczę kable 🙂

Na razie 17 musi wystarczyć 🙂

Jak one sa rozstawione? Pokazalbys?

Takie tam  , niestety aparat w tablecie jest jaki jest i dzień pochmurny , ciężko ze światłem. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20220130_093945.thumb.jpg.1b54c6aabc5b2dc1baf5de16a0baa2ea.jpg20220130_093855.thumb.jpg.2ea6673bbb3c01485ddf8f42e0c657b5.jpg20220130_094025.thumb.jpg.516de4ec4b9e372a532b202cd4c05b0f.jpg20220130_094107.thumb.jpg.0ad75dc8f36c2230c58f01e72274c303.jpg20210210_174505.thumb.jpg.36056c2e0f0b2e18d8fd7d06df1e9dbd.jpg

takich konstrukcji zamontowanych w suficie  7 sztuk 

System Auro 5.2.6 i Auro 11.2 

Dolna partia głośników (5 sztuk ) jest wspólna dla 2 kodeków.  Wszystkim steruje spliter Kolegi Tomasza -Firestone7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max720
22 minuty temu, max720 napisał:

Takie tam  , niestety aparat w tablecie jest jaki jest i dzień pochmurny , ciężko ze światłem. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20220130_093945.thumb.jpg.1b54c6aabc5b2dc1baf5de16a0baa2ea.jpg20220130_093855.thumb.jpg.2ea6673bbb3c01485ddf8f42e0c657b5.jpg20220130_094025.thumb.jpg.516de4ec4b9e372a532b202cd4c05b0f.jpg20220130_094107.thumb.jpg.0ad75dc8f36c2230c58f01e72274c303.jpg20210210_174505.thumb.jpg.36056c2e0f0b2e18d8fd7d06df1e9dbd.jpg

takich konstrukcji zamontowanych w suficie  7 sztuk 

System Auro 5.2.6 i Auro 11.2 

Dolna partia głośników (5 sztuk ) jest wspólna dla 2 kodeków.  Wszystkim steruje spliter Kolegi Tomasza -Firestone7

Jakie teraz masz subwoofery? 

Masz ciekawy i widze ze dopracowany (przemyslany) system, napewno sporo czasu poswieciles aby dojsc do pewnych ustalen, rozwiazań.  Nie chcialbys zalozyc osobnego wątku z opisem co, jak i dlaczego masz zrobione. Dlaczego apliter, dlaczego wlasne obudowy, dlaczego male frony. Kiedy jest sens uzycia tylu głośników (no. Czy do Netflixa i Amazona warto czu tylko do plikow lub plyt BluRay itp) Jestem przekonany ze bylaby to swietna lektura.

Ja np. nie znalalazlem jeszcze wątku (moze slabo szukalem) dlaczego jedni wybierają mega wielkie front np. Klipsch 8000  a inni malutkie kolumienki do powieszenia ma scianie i z obu rozwiazan jest ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem duże ,,klocki,, 

Onkyo RZ 900 , 1100 , Klipsch RF 62II , RC 62II , RS 52II , potem Klipsch RP 280 i centralny 504 , 2 x Klipsch SW 115 , 4 x Magnat IC 82 , projektor JVC DLA-X 500 , Adeo Reference Wbite / Grey potem Magicscreen 

Teraz mam 2 x SVS SB 1000 , po remontach i wymianie pieca tylko na to mnie było stać .

Kiedyś może będzie 2 x  SB 2000 plus głośnik numer 18 i 19 🙂

Teraz oglądam i słucham bez szukania cyferek i wykresów 🙂

Edytowane przez max720

Nie mam bezpośredniego porównania .

Teraz jest więcej muzyki , muzyki multi Chanel .

Pod same kino bierz 2 x 115 . Skończą się poszukiwania 🙂

2 godziny temu, KotSylwester napisał:

Ja np. nie znalalazlem jeszcze wątku (moze slabo szukalem) dlaczego jedni wybierają mega wielkie front np. Klipsch 8000  a inni malutkie kolumienki do powieszenia ma scianie i z obu rozwiazan jest ok

Jeśli planujesz kino to z definicji opiera się ono na wszystkich głośnikach podstawowego poziomu o takich samych parametrach. Z założenia subwoofer odpowiada za bas poniżej ~80Hz, więc duże paczki nie są potrzebne. Duże kolumny na frontach to taka hybryda i utarty schemat byś mógł w ramach jednego systemu słuchać muzyki w trybie stereo. Małe kolumny z kinowym otwartym subwooferem nie za bardzo sie do tego nadają. 

1 godzinę temu, max720 napisał:

Pod same kino bierz 2 x 115 . Skończą się poszukiwania 🙂

Mysle raczej ew. o 1 lub 2x svs sb 1000 lub 1x 115. Dwie 115 to za duzo kasy na bas w kinie 😉